Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Ebben te tévedsz, sokadszor. Ezt nem kell elhinned, de annyit mondok, hogy néhány quad-os, akit elkaptak és megbírságoltak, az összes létező jogi fórumot megjárta. Ott sem jött be ez a "nem jármű" típusú védekezés. Attól persze mondhatod, csak nem igaz. Legalábbis a bíróság másként látja. És tudod jogvitát ők döntenek el, nem én, vagy Te.
Sajnálom,hogy nem értünk egyet de megigérem neked ha hozzáigazitják a szabályokat a mai kor eszközeihez és nem csak a szabályok tiltó rendelkezéseit akarják betartatni akkor valószinüleg sokkal könnyebb dolgunk lesz!
Na elértünk ide is. Ehhez nem kellett volna több, mint ötezer hsz. Te addig, amíg nem igazítják a te akaratod szerint a jogszabályokat, addig nem tartod be azokat, tudatosan. Ezt úgy hívják, hogy szabálysértés. Harcolhatsz, lobbizhatsz a törvények megváltoztatásáért, pálya kijelöléséért, de addig is köteles vagy betartani a hatályos jogszabályokat. Ennyiről van szó, és felesleges itt éjjel-nappal csűrni-csavarni a dolgokat, nem létező joghézagokra hivatkozni. ( Jelzem töménytelen mennyiségű tárgyi tévedés mellett.)
"...ha nincs sorompóval, kapuval vagy táblával lezárva akkor közút és a kresz betartásával lehet közlekedni."
Ez csak a rendőrök szemszögéből igaz. Ha rendőr nem is, de természetvédelmi őr (természetvédelmi területen) büntet a jogtalan behajtásért. "Sima" erdőterületen az erdőtörvény alapján is az illetékes erdészet bírságol. De az elmúlt években a rendőr, természetvédelmi őr, határőr, erdész összehangolt akciókat szervez az illegális technikai sportok kiszorítására és attól függ hol történik a szabálysértés az illetékes jár el.
Semmiféle erdőgyilkosozást nem találsz a hsz-emben, nem kért tanácsot senki járműpark felújításához, örülök, hogy vigyázol a természetre, nem kell magyarázkodni. Egyet kértem tisztelettudóan (most még 1X): egy nagyon világos, egyértelmű, joghézagmentes szabályt tartsatok be. Köszönöm.
Tévedsz. Állampolgárként, gyalog, a szabályokat betartva tartózkodhatsz, ezt senki nem mondta, hogy nem. Az erdő pedig a Magyar Állam tulajdonában van, vagyonkezelője az erődgazdasági zrt. A vagyonkezelőt a tulajdonos jogai illetik meg, azzal, hogy az ingatlant nem idegenítheti el és nem terhelheti meg. Quad-pálya kijelölésére nem köteles.
ui. A quad-al semmi bajom, a szabályokat kérem legyetek szívesek betartani. Menni fog.
Nem védett természeti területen, saját költségeden alakíts ki pályát a tulajdonos engedélyével, vagy a saját ingatlanodon. Senki nincs arra kötelezve (én különösen nem) hogy ingyen neked pályát alakítson ki a saját tulajdonában lév területen és fenntartsa azt. Az erdőgazdaság úgy döntött legtöbb esetben, hogy nem alakít ki motorosoknak területet. Néhány önkormányzat már gondolkozik ilyesmin. Pont azért, mert abban bízik, hogy akkor oda fognak menni a motorosok. Mit szólnál ha közölném, hogy mutasd meg a házad melyik szobáját használhatom a hobbim gyakorlásához. Mert az jár nekem.
Nem ismered ezek szerint a természet védelméről szóló törvényt. Abban benne van, hogy védett természeti területen járművel történő közlekedéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Nem kell itt mindenféle magyarázkodásba, csűrés-csavarásba, jogértelmezésbe bele menni, semmiféle joghézag nincs, ezt a nagyon világos, egyértelmű, magyar nyelvű szabályt kell betartani. Sajnos ezt nem tartják be nagyon sokan.
A természet védelméről szóló törvényt légy szíves tartsd be ( gondolom ismered a vonatkozó szabályozást) és ne az erdő védelméről szóló törvényt forgasd ki. Köszi.
De ha "Az erei földes utak nem közutak" akkor azt meg megint JELEZNI kéne, a lentebb írt hsz. szerint. Hiszen erdőtörvény, behajtási tilalom, stb.
Azt végképp nem kell kötelezően tudnia valakinek, hogy hány darab és milyen fajtájú fák kell hogy egy csoportban álljanak ahhoz, hogy ne fának - fasornak, hanem erdőnek nevezzük.
Én kicsit másként tudom...?de nem nálam van aza bizonyos kő.
Hivatkozva a közigazgatási eljárásra:Az erei földes utak nem közutak és mint olyanokra nem vonatkozik a kresz és csak engedélyel lehet lóval,kerékpárral és
gépjárművel közlekedni,amit az erdőtulajdonos ADHAT.És nincs benne
hogy,motorral vagy quaddal meg fűnyíróval,hanem GÉPJÁRMŰVEL.
Azért azt megjegyezném ,hogy több rendőrrel is beszéltünk és mindenki
mást mond.Volt aki (többen)azt hogy ha nincs sorompóval,kapuval vagy táblával
lezárva akkor közút és a kresz betartásával lehet közlekedni.
Aztán más meg azt hogy nem közút(közlekedésieknél őrnagy)
A faxomat... most legyek okos!
Kérlek benneteket,ezt ne okoskodásnak vegyétek,hanem segíteni akarásnak,
mivel egycipőben járunk.
Ja,és még valami,ha nem közút akkor nem kell műszaki,jogsi és azsem baj ha,
talajrészeg vagy mert akkor is csak szab.sért. Szintén vizsgálótisztek mondták.
Szivesen. Ha valaki azt mondja, hogy "...nekem ne mondják meg hogy csak az erdei utakon motorozzak..." az már eleve tévúton van. Ha nincs a motorján rendszám, akkor azt csak zárt, legális pályán használhatja. Ha van rendszáma, akkor meg közúton + ugyancsak zárt, legális pályán. Az erdőtörvény -ha jól emlékszem- 80§ 2. pontja egyértelműen rendelkezik az erdőterületeken való járműhasználatról.
"...nekem ne mondják meg hogy csak az erdei utakon motorozzak..."
Pedig ott sem lehet. Ugyanannyira nem, mint közúton.
"...akkor van a baj mert megijed ló és lovas."
Hát igen, a lovasok is utálják a motorosokat/quadosokat. Errefelé is van egy lovas farm, aminek a területén átvezet egy jelzett túrista út. Lezárni nem zárhatja le, mert szorgalmi jogot kell biztosítania. Történtek itt már furcsaságok. Az alapszitu az, ha motorosok szeretnének arra menni, akkor egy tucatnyi vasvillás állja utukat. Általában a látványtól vissza szoktak fordulni, ha megállnak akkor elmagyarázzák nekik, hogy ez magánterület és mégegyszer ne forduljon ez elő. De mindig akad új vagy messziföldről jött motoros. Persze ez a motorosoknak sem tetszett és a lovasok által használt ösvényen csapdákat helyeztek el, ami az egyik lovasukat leütötte a nyeregből. Szóval van bőven feszültség.
Írtam hogy a szélsőségesektől elhatárolódok,ilyenek mindenhol vannak.
Az egyesületben is van aki azt mondta-Én arra megyek amerre akarok,
nekem ne mondják meg hogy csak az erdei utakon motorozzak.
Válasz-Akkor Te nem kapsz engedélyt.Ennyi.nehogymá a többség szívjon egy miatt.
Zajártalom??jó nevezzük így,van akit zavar,van aki tojik rá.Nyilván ha, csendesebb az nem baj ,de lovasok szerint kisebb a zavaró tényező amikor messziről hallja a
motort és fet tud rá készülni és amikor csak elsuhan mellette csendben akkor
van a baj mert megijed ló és lovas.
Különben meg sokunkat zavar a békésen szemetelő túrista,jártunkban-keltünkben
valóban csak akkor lehetne ezen gondolkozni, ha egyértelműen lehetne egyedi jellegzetességet kimutatni a hangmintákból, hasonlóan az emberi állati hangokhoz, illetve az említett lőszerekhez. ha kellő bizonyossággal lehetne megkülönböztetni őket, akkor egyel több esély a tilosban járók azonosítására. Bár ha belegondolok, hogy a rendszámmal azonosítható gépkocsim kapcsán utólag megküldött gyorshajtással kapcsolatos válaszlevelemben miként kerülhetem meg a vallomást akkor ez majdnem mindegy. Semmit nem ér a felvétel a sebességel meg a rendszámmal együtt sem.