Hőkamera.... ...ha jól tudom a Bp.- i csoportoknál van 1-1 db. és a vegyikonténeren is, a csoportok szinte mindig használják személykeresésre és gondolom a tűzfészek kiderítésére, pontosan nem tudom, de pl. füstben mindig. Őket kellene megkérdezni vmelyiket
Szóval még az is lett volna. Ha 5-ös fokozatú riasztáshoz nem viszik, akkor nem tudom, mikor használják...
"Változatlanul Gyurcsány és Demszky a hibás, mint azt néhány izé itt próbálta elhinteni..."
Miért, száztízezer embernek Vas megyében van most is legalább egy működő emelőkosaras tűzoltóautója? És lesz egy-két hónapon belül? Hibásak ők, nagyon is, csak az változik néha, hogy pontosan miben. Orosz rulett.
Körübelül ötven embert kellett kimenteni az Országos Széchenyi Könyvtár olvasóterméből, amikor egy fénymásoló miatt tűz ütött ki, majd a lángok gyorsan továbbterjedtek. Mindez akár meg is történhetett volna, de szerencsére csak a fővárosi tűzoltók gyakorlatoztak.
.... A légzőálarcban szuszogó lánglovagok lépésről lépésre haladtak az olvasóteremben, a sűrű füstben és sötétségben alig lehetett látni. Sorra bukkantak fel az összeesett emberek, sokan az asztalra borultak vagy lefordultak a székről, de volt olyan, aki az asztal alatt próbált menedéket találni.
- A rendelkezésre álló erők nem teszik elegendővé az oltást, csak a mentést - adták a visszajelzést a központnak. Valóban még a gyakorlat alatt lábatlankodó újságíróknak és fotósoknak is olyan érzése támad, túl sok a sérült, kevés a tűzoltó.
A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szakmai vezetése sikeresnek minősítette a gyakorlatot, bár akadtak kisebb-nagyobb problémák. Ilyen volt az is, hogy az egyik egység az épületegyüttes előtti szűk bejáratot járművével egy időre eltorlaszolta, így akadályozta a többi tűzoltó kiérkezését.
Az is problémaként merült fel, hogy egy tűzoltó feltételezett sérüléséről nem szerzett tudomást a mentés vezetője.
Mindez egy igazi tűznél, ahol percek alatt égő pokollá változhat egy épület, nagy valószínűséggel nem történik meg, mert a tüzet nem csak színes zászlók jelzik.
A királyi Tv. Esti híradójában, megkérdezték a Demszky Gábor főolgármestert, aki meglátogatta a három korházban levő tűzoltót, hogy mikor kapnak a magyar tűzoltók rendes védőruhát.....................................
Már megkezdte munkáját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság szakembereiből összeállított bizottság, amely a tragédia körülményeit vizsgálja majd. A vizsgálat összetettsége miatt akár hetekig is eltarthat.
A gyász miatt nem áll meg az élet a Fővárosi Tűzoltóknál. A Katasztrófavédelem és a tűzoltók már ma összeültek, hogy megkezdjék a három fiatal tűzoltó életét követelő tragédia kivizsgálását.
„A feladata az, hogy kiderítsék hogyan halhattak meg a bajtársaink, a bevetés elemzése, a védőfelszerelések vizsgálata, hogy ezen a téren minden rendben volt e” – mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság kommunikációs vezetője.
A bizottságot Bende Péter tábornok vezeti. A Fővárosi Tűzoltóparancsnok szerint az állandó pénzhiány ellenére a védőfelszerelések nemzetközi színvonalúak.
„A személyi védőfelszerelés, légzőkészülék prioritást élvez, mert ebben ténylegesen a tűzbe mennek a tűzoltóink, ezen nem lehet spórolni” – nyilatkozta Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok.
A bizottság megvizsgálja azt is, hogy szakszerűen jártak-e el a tűzoltók, amikor megközelítették a tűzfészket.
„Az derülhet ki, hogy esetleg valamiféle taktikai hiba történt” – tette hozzá Molnár Péter.
A sok szálon futó vizsgálatban minden rendelkezésre álló dokumentumot, beszámolót és jegyzőkönyvet tanulmányoznak majd, így gyors eredmény nem várható.
A füstmérgezés következtében fellépő keringési elégtelenségben halt meg az a három tűzoltó, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében egy lőtéren keletkezett tűz oltásában vettek részt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szerda délutánra készült el az erről szóló orvos szakértői jelentés.
A füstmérgezés következtében fellépő keringési elégtelenség okozta a 3 tűzoltó halálát a Műszaki Egyetem K épületében keletkezett tűz oltásánál. A helyszíni orvosi szemlét félbe kellett szakítani, mert még mindig olyanok a körülmények, hogy nem lehet folytatni a szakszerű vizsgálatot, amit csütörtökön folytatnak.A lőtéren kedden este gyakorló három fiatalember ellen nem indul eljárás - közölte kérdésre válaszolva a szóvivő.
A helyszínen két maroklőfegyvert és egy AK 47-es úgynevezett "klón" gyári sportpuskát a helyszínen foglaltak le; a géppisztoly sorozatlövésre alkalmatlan. A lőtér szabályosan üzemelt, a vizsgálat eddigi adatai szerint minden szabályosan történt a lőtéren, amely megfelelő engedélyekkel rendelkezett.
A tűz kedden este fél tíz körül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében egy lőtéren azt követően keletkezett, hogy három fiatalember felügyelet mellett lőgyakorlatot tartott. A tűz kilenc órán át tartó oltása közben három tűzoltó életét vesztette, hét tűzoltó pedig füstmérgezéssel kórházba került, de szerda délután már csak egy volt a budapesti intézményben.
Műegyetemi tűz - Az üzemeltető szerint minden engedélye rendben volt a lőtérnek
2006. augusztus 09. 19:34
Minden engedélye megvolt a lőtérnek - ezt állítja a lőteret már évek óta üzemeltető Műegyetemi Lövész Egylet elnöke, aki szerint azok a fegyverek okozhatták a tüzet, amelyeket ott teljesen szabályosan lehet használni. A rendőrség is vizsgálatot indított, de egyelőre még nem tudták beazonosítani a lőtéren lefoglalt fegyvereket - tudta meg az RTL Klub Híradója.
Az egyetemi lőteret több éve a műegyetemi sportszakosztály működteti. Nekik kell gondoskodniuk arról is, hogy az engedélyek rendben legyenek. Az egyesület elnöke azt mondja, mindent szabályosan csináltak. A lőtéren mindenféle sportfegyverrel lehet lőni. A rendőrség ezt is vizsgálja majd. Most fogják kihallgatni azokat a sportlövőket is, akik a lőtéren gyakoroltak. A fegyvereket a rendőrség lefoglalta.
A helyszíni szemlét kora délután kezdték és nem sokkal később abba is kellett hagyni, mert újra megnőtt a helyiségben a szénmonoxid koncentráció. Ezért valószínűleg csak csütörtök reggel folytathatják a munkát.
A Molnár Károly a Műegyetem rektora az InfoRádiónak azt mondta: a lőteret a történtek után valószínűleg be fogják zárni.
Oszt vajon milyen okkal zárják be, ha minden rendben volt vele? Meg asse rossz, hogy még nem tutták beazonosítani a fegyvereket....a gyurcsány meg a demszky ennyire átalakította őket?
Ez egyéni vélemény,látod? Más meg máshogy gondolja,szive joga.Nem kell ezt ide keverni..csak nálunk szokásos:((( Az elképzelt leszakadt lelátón is azt keresnék ugráltak a szurkolók ütemesen vagy nem...nem azt,hogy ki miért engedett be oda ennyi embert,mért nem bírta a szerkezet,ki tervezte és hagyta jóvá azt,ki építette...ááá...:((((
Az elöllévő fegyvereket vajon miért kellet reflexből lefoglalni,hátha köze van a tűzhöz mégis? És ezt vajon hogyan állapítják meg? Mármint a fegyverekből? Szerintem sehogy..
Látszatcselekvés,nyugtassuk meg a népet,a fegyvereket bevontuk,helyreállt a béke és a rend elvátrsak..ehh..mintha csak 50évvel ezelőtti reakciókat látnám a hatóságok részéről egyfolytában:((
Azt,hogy mi volt odalent,még nem hallottuk!!!Akik lent voltak a tűz meggyulladásakor érdekes nem nyilatkoznak?
Vagy meg sem lettek kérdezve,majd a hatóság kiokoskodja mi okozta a tüzet ami 3emberéletet követelt..szokás szerint...biztos a "súrlódás"...vadbarmok:(
Nem tudom pontosan hogy mik az eloirasok a tuzoltoknal , de szinte 100% biztos vagyok benne hogy felorara szolo levegovel egy ilyen helyre nem lett volna szabad
lekuldeni a tuzoltokat.
Nem tudom mit csinalt a parancsnokuk, de hogy azt a vonalat kellene piszkalni , nem azt hogy mivel lovoldoztek , az biztos.