SZIA!
Annyiféle fórumban folyik erről a vita, gondoltam nyitok 1 konkrét topikot ez ügyben.
Szóval ide jöhetnek a KOMPAKT vagy a DSRL előnyei, hátrányai.
Te miért választottad azt, amit?
Nekem az volt az igazi, amikor azt mondta az asszony, hogy ezekért a képekért tényleg érdemes volt megvenni a dslr-t. Söt, már fotozott is vele. Pedig amikor mondtam neki, hogy megyek megvenni a gépet majdnem ugy nézett ki, haza már nem kell menni ;o))
Én senkit nem akarok rábeszélni DSLR-re! Ha Rolls Royce-om lesz, nem szeretném, ha a szomszédaim is ugyanolyannal járnának bevásárolni a CBA-ba. Maradjanak csak a ...nál. Apósom 1 évig vacilált, aztán meglátta a 350D-vel készített képeimet és 1 héten belül vett egy D70s-t, a hozzá illő rendszervakuval.
Én senkit nem akarok rábeszélni DSLR-re! Ha Rolls Royce-om lesz, nem szeretném, ha a szomszédaim is ugyanolyannal járnának bevásárolni a CBA-ba. Maradjanak csak a ...nál. Apósom 1 évig vacilált, aztán meglátta a 350D-vel készített képeimet és 1 héten belül vett egy DSLR-t.
Egy gondosan megtervezett, összehangolt lencserendszerhez hozzáteszel bármit, az nyilván valamilyen hatással lesz rá, ami még elméletben sem lehet pozitív.
nemrég vettem egy 35-ös flektogon manuális zeiss optikát, csak még nem volt alkalmam kipróbálni terepen. [a konverter miatt nincs izagi végtelenem, de ha kicsit rekeszelek rajta, már egész jó a képe. kirándúlni meg úgyis nappal szokott az ember, amikor azért van elég fény a rekeszeléshez]
rengeteg helyen hallotta, olvastam hogy a fix 50mm-es obektiv nagyon jól eltalált dolog. Egy baj van ezzel, hogy a digiten az már 75mm körülinek megfelelő.
Ez meg már kiseb telének számít. Soxor ez meg baromi sok az a 75mm. túránál soxor ( 80%-ban kb. ) csak széles látószög kell/kellett nekem.
nem mondtam hogy macera, én is szivesen csinálnám már, én csak azt mondtam lényegesebben eccerűbb/gyorsabb egy digikompakt nagy zoom átfogásával fotozni, mint ha cserélgeted az obikat a témához. ez tényként kezelhetjük nem?
az obicsere meg egyáltalán nem akkora macera mint amekkorának látszik digikompakt szemmel, sőt az egész egy tök jó móka, eljátszadozni hogy mit mivel, milyen paraméterekkel fotózzak.
én meg arra jöttem rá, hogy sok esetben bőven elég a fix 50-esem még kiránduláson is, lábam van, egyszerüen annyival szebb a képe bármilyen gagyizoomhoz, vagy akár a régi kompaktomhoz képest, hogy az a kis plusz mozgás bőven belefér. ez az obicsere meg egyáltalán nem akkora macera mint amekkorának látszik digikompakt szemmel, sőt az egész egy tök jó móka, eljátszadozni hogy mit mivel, milyen paraméterekkel fotózzak.
Látom, megmozgatta egy kicsit a topicot a fotós tatyó :)
Annyit tennék hozzá, hogy
- ha kirándulni mész, lehet olyan tájrészlet, ami telét vagy épp nagylátót, esetleg mindkettőt igényelné
- nekem a virágok, bogarak egy picit a 'bogaraim'. Pl. a SIGMA 70-300-zal elég jól el lehet boldogulni (1:2 leképezés), és nem feltétlenül kell a fűbe hasalni. Ha meg közgyűrűt használsz, a nagy fókusztáv különösen OK.
Nem nagyon szoktam csak egy adott témára menni, ha fotózni megyek - kivéve, ha véletlenül rendezvényre (pl. esküvő, névnap, stb.) megyek. De: pl. az egyik esküvőn elkapott - nem beállított - portré jellegű sorozatnak igen nagy sikere volt. Ha csak egy 50-es fixet teszel fel, csoportképet ritkán sikeredik löni, ha pl. a 28-70-et, bizony kell hely a 'sétához', stb.
Harcművészeti szemináriumon nem nagyon illik vakuzni - ide a TAMRON 28-75/F2.8 és a CANON 50/1.8 kellett. Ha felmentek a http://www.lypapa.org - ra, akkor láthattok két ninja nagymestert is, egyiket épp akcióban :)
Természetesen vannak gyakrabban, és vannak ritkábban használt cuccok a fotóstáskában.
Más: felmerült, hogy miért is nagyobb a kompaktok mélységélessége ? A válasz igen egyszerű: a mélységélesség a tényleges blendeméret függvénye. Pl. a szokásos portré jellegű képeknél 5-6mm, tájképnél 4-6mm rendszerint elegendő.
No, akkor számoljunk: az S5000 W állásban kb. 6mm-es fókusztávolság mellett, F2.8-cal mintegy 3mm-es blendenyílással bír. Azaz: W állásban egyszerűen szinte minden éles ! DSLR-nél szokásos kisebb mélységélességi tartományt úgy tudsz elérni, hogy távolabb mész (hogy a képkivágás azonos legyen), és rázoomolsz, tág blendével.
a szmenának volt valami filmezője is [lehet nem szmena volt, hanem valami másik orosz], valamelyik rokonomnak volt ilyene és én persze teljesen beleszerettem, mondogattam is a faternak milyen jó kis cucc ez a filmezés, erre az öreg meglepett a chinonnal, amin zoom volt, makro, csúcs masina volt a felhúzós oroszhoz képest [úgy rémlik, mintha az a darab felhúzós lett volna]
szmena 8m-je az osztálytársaimnak volt, de én akkor már filmeztem és nem annyira érdekelt a fotózás.
igen, pajtás volt :)) így nézett ki, hát nem gyönyörű? :))) azt sajnálom, hogy már rég nincs meg, pedig lassan múzeális darab lenne. nem emléxem, hogy bármit is lehetett volna rajta állítani. aztán áttértem a super8-asra, apám egy meglehetősen drága chinon kamerát vett [plusz egy elmo vetitőt és vágó masinát]. évekkel később még bohóckodtam egy praktikával [vagy talán zenittel, csináltam pár csillagászati fotót], aztán vettünk a párommal egy kodak kompakt filmes cuccot utána pedig jött a digitális világ [a kis gagyi HP-mmal]
Az én első gépem egy kétaknás kis gép volt. A gyártóra/típusra nem emlékszem, csak arra hogy az összes állítási lehetőség annyi volt rajta, hogy borus idő, normál vagy erős napfény :-) A második már egy kicsivel bonyibb gép volt, egy Szmena 8M :-)
jajj, assony, soxor mondom, itt a gép nincs kedved fényképezni? mondja nincs, ő nagyon nincs oda érte, nekem ugyis jobban megy. ok.
erre mondom neki, szeretném lecserélni a gépemet, egy komolyabb gépem lesz,: "nézd meg, ilyen szép nagy, fekete, cserélhető az elején az objektiv jó nem?"
szerinte csúnya, ormótlan, nagy dög, és különben is akkor ő hogy fog majd fényképezni ha ilyet veszek.
nekem nincsenek még kölkök, ugyhogy ez a komoly veszély nem fenyeget, hogy nem tudok fotozni vmiért. Az már inkább hogy elmegyünk haverokkal mint irtad kiránuldni, turázni, erdőjárni, és azon kell állandóan praázni, hogy ne csesszenek le, ha pepecselek egy virággal, vagy vmi tájfotóval, vagy fáznak netán és menni akarnak tovább, és ilyesmi.
De ha kirándulni megyek, akkor viszont fotózok mindent, virágot, erdőt, fatörzset, eget, tájképet. Mivel kompaktom van nem jelent problémát hogy mit fogok majd fotozni, mert 37-370mm zooomátfogásba sok minden belefér. DSLR-nél már nem lesz ilyen könnyű dolgom 3-4 obival.
irígyellek benneteket, hogy el tudtok menni erdőbe mondjuk célzatosan makrózni. én ha erdőbe elkeveredek, akkor az arról szól, hogy kirándúlni megyünk a 2 köjökkel, oszt viszek mindent, mert sose lehet tudni merre is megyünk, mi is lesz a látni-, fotóznivaló. aztán pedig ha valami tényleg van, akkor szegény párom gardírozza helyettem is a köjköket, hogy apa tudjon fényképezni. amúgy meg ha nyakamban van valamelyik köjök, a kevésbé érdekes dolgoknál már meg se állok hogy elővegyem a cuccot. [ha köjök van a nyakamban, nem nagyon szeretem a fotómasinát is a nyakamban hordani, próbáltam de végig paráztam a piszok miatt, a gyerkőcök cipőjéről ugyanis minden kosz a gépre tud potyogni]. persze ennek a kirándulásnak megvan a másik vége is, amikoris otthon körémfészkelődik mindenki hogy megnézzük a képeket és újra végigéljük a jó kis kirándulást :))
Igen, a gyakori DSLR/FZ30 összehasonlításokban eddig egyetlen hozzászólást láttam ahol konkrét teleobjektívet mondtak. Még gyakori érvelés az is, hogy: elég neked az alapzoom.