Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Lehet hogy tradicionálisak voltak, de két éve amikor írországban láttuk őket nekem néhol kicsit modern volt.
Pl: nóta vége - gitár lehúz - és belelép egy wah-pedálba. Na attól végigfutott a hátamon valami, és nem jó értelemben. Egyébként meg jól odarakták magukat :D
Szia. Meleg szivvel udvozlunk soraink kozt. Legtobbunknek igy indult a mandolin.
Teljes egyetertes TheRover es Inch kollegaval. Ennel olcsobban semmit nem kapsz es ez jo ar egy f lyukas mandolinert. Persze nem kizart hogy moslek az egesz (meg van csavarodva), de legrosszabb esetben ha teljes ujrabundozast kell elkovetni a hangszeren tobb mint az araert is megerte. Raadasul ez meg kb megfelel az igenyeidnek mert bedughato. (Elektroakusztikusnak nem hivnam. Beledobtan egy single coil elektromos pickupot, kb annyira elektroakusztikus mint barmelyik f lyukas humbukkeres gitar :)
Evvel a "must have elektroakusztikus" kerdessel nagyon rossz helyen kopogtatsz. A mandolin az egy akusztikus hangszer. Evvel itt a forumon altalaban mindenki egyet ert. Ha jo mandoli hangot szeretnel akkor ennek az akusztikus hangszernek a hangjat kell valahogy felerositened. Szoval az en szememben nincs olyan hogy elektroakusztikus hangszer. Akusztikus hangszer van es akusztikus hangszer van amibe tette egy pickupot.
Illetve az elektroakusztikus hangszer az az a nagyon szar hangszer amit mocskos kereskedok adnak el avva a felkialtassal hogy fiam te ugy is sztar leszel es nagy szinpadon fogsz allni szoval kell neked a raketakilovo alomasnyi tekerentyu biszbasz a hangszered oldalan. (Azt nem teszik hozza hogy mivel szar a hangszer nem fog hianyozni az oldalabol amit kivagtunk.)
Ezen informaciok ismereteben vegyuk at mik a lehetosegek. Vannak a Stabb es hasonlo hangszerek amibe a gyarto rak egy elektromos pickupot. Vannak olyan hangszerek amiben a gyarto (vagy a tulaj mint tette TheRover baratunk is) rak egy piezohangszedovel ellatott hurlabat. Ennek minosege valtozo. Asszem a Washburnnel lattam olyat hogy kerult a piezo hurlab melle egy raketaindito alomas is. (Ezesetben a piezo es az inditoalomas minosege valoszinuleg ketseges). De ennel keves "elektroakusztikusabb" hangszert fogsz talalni:
Hasonlo elkepzelesen alapulnak az Ovation mandolinjai, de ott mas a dizajn.
Ha piezoelektronikat szeretnel (aminek, bar en nem szeretem a hangjat, szamos elonye van - pl. nem gerjedekeny igy rock bandaba dob es elektromos gitarok melle is befer hangositasi gondok nelkul) akkor a legjobb megoldas amit TheRover kollega is csinalt. Vegyel egy jo mandolint. Tenyel ra egy jo piezohurlabat. Aztan dugd bele egy jo kulso elofokba.
Ha szep elektroakusztikus hangot szeretnel akkor vannak nem piezohurlab megoldasok. Ilyenek a piezofilmes pickupok amit a fedlap ala kell tenni (ami egesz elerheto aru) illetve a testmikrofonos megoldasok (a jo minoseguek dragak). Az elozobol a K&K pickupjeit, az utobbibol a Schertler pickupjeivel vannak tapasztalatom es melegen ajanom mindkettot. Persze ezt erdemes egy jo hangszerre tenni mert tenyleg a hangszer hangjat reprodukaljak. Tovabba ez dupla labdob es marshall stackek koze nem fer be. Gerjedni fog.
Nem tudom mennyiben segitettem a valasztast. Termeszetesen minden arfuggo, igenyek is fontosak Stb. Mint latod ptolgyesi leirasabol. Kis szerencsevel lehet loni 60e ft kornyeken egesz jo hangszert. Bar mar 40e ft kornyeken is lott kollega egesz hasznalhatot (Rover Rm-50). Aztan erre kell pickup, talan elektronika is. S ez olyan ar mar amit nem tud mindenki megengedni maganak. Ezesetben a Stagg jo megoldas lehet mert olcso es be lehet dugni. Talan hasznalhato is. Hosszu tavon valoszinuleg nem palya, de 1 notara a musorban lehet hogy eleg, meg arra is hogy ragyere hogy fel eves fellangolas volt a mandolin szerelem vagy atallsz a sotet oldalra orokre :) (Persze az atallasnal mindig osztonzo ero van egy jobb hangszerben.)
Abszolut rendben van. Ebben az arkategoriaban ez szamit jo vetelnek. Nekem a bundok piszlicsarek de a mandolinjaim akusztikus gitar bundokkal vannak szerelve. Nem szeretem a vekony bundokat. (Ami azert erdekes mert a villanygitarokon vilageletemben utaltam a jumbokat.) Viszont a hangja ott van. Meg persze meg dolgozni kell rajta. Jatsz rajt sokat.
szia! A Stagg-ről úgy általában nem sok jó véleményt olvashatsz itt, de ennyiért sztem ne hagyd ki, ha kicsit is érdekel a téma. 14 rugó egy mandolinért szvsz nem pénz, ha nem jön be a dolog, akkor nagy valószínűség szerint ennyiért bármikor túladhatsz rajta. Ha megvetted, esetleg érdemes még elvinni valakihez (ismerőshöz, de inkább hangszerészhez), aki választ rá húrt, beállítja a húrmagasságot, hidat, esetleg a nyakpálcát, hogy biztosan használható legyen.
Üdv Nagyon megtetszett a mandolin hangja ami főleg Eddie Vedder Rise címü számának köszönhető.Még sose játszottam mandolinon de gitározok 5 éve.Szeretnék egy elektroakusztikus mandolint vásárolni és ebben kérném a segítségeteket hogy milyet érdemes venni nekem mint kezdőnek.Magyar oldalokon nem sok választék van. Találtam egy Stagg mandolint .Arról mi a véleményetek? http://gitarshop.hu/index.php?tart=apro_hirdetesek_rapattanok&erdekel=101439
Na, mai próbán 5-ből 3-an jelentük csak meg, szóval jól ellazáztuk és végigpengettem mandolinon. Határozottan tetszik ez a hangszer. Korrekt a chop, kellően hangos, és ha meg bírom szólaltatni, akkor szépen is szólnak a hangja. Szóval kifejezetten szimpatikus eddig a dolog.
Na, ma jobb hijján a puha tokot is megrendeltem a mandolihoz neten, mert itthon nem tudott felhajtani nekem egyet a hangszerboltos ismerősöm értelmes áron.
Végülis így a hangszer, a pánt, a tok olyan 65-ből jött ki, ami nem tűnik olyan vészes árnak a hangszerhez képest. Tanulni bőven tuti jó lesz, de ennél rosszabb hangszeren is követtek már el életművet, szóval az esetleges jövőbeni váltás is a cucc fétisnek lesz köszönhető.
Tényleg, Levil, nem foglalod össze az érzéseidet a hangszerről? Már ha így maradt meg benned valami a hirtelen tapogatás után...
Köszi... Nekünk keltaszerűre, meg barokkra kell, tehát a bluegrassos ping hiánya csak előny. Azért még keresgélek valami hangmintát. A Kentucky-n milyet használsz? Mediumot?
Jaja. Az A Kentuckyn ez van. Gyonyoru, hangos, telt, lagy es iszonyatosan kiegyenlitett hangja van. Osszehasnlithatatlan semmi massal. Tovabba nagyon sokaig szep marad a hangja. LaBella flat van meg (illetve kollega kiserletezett a D'Addario Chrome Flat jazzgitar hurokkal is). (lasd jazzmando.com ) A Thomastik teltebb, kerekebb es hangosabb, bar ismerek sok embert aki ezt preferalja. A terjeszto ugy magyarazza hogy a LaBellaban van egy adag ping ami a Thomastikban nincs. Nekem pont ez a ping ne jott be. De sok mindenre teljesen hasznalhatatlan (pl Bluegrass). Szerintem keresgelj hangmintakat. Azon hallani fogod hogy az jo-e neked vagy sem.
Egy masik kollega is hasonlo kerdessel fordult hozzam a multkor. Szerintem ebben a kategoriaban a legjobban egy Rover RM-50-el jarsz az ebayen. Nekem volt egy RM-75om es meg voltam vele elegedve (az mar hangszer volt). Bar a mai Euro es dollar arfolyamnal ez sem biztos hogy belefer. Nem reg rendelt egy honfitars es neki 40 korul jott ki a vege de az jobb arfolyammal volt. Egyebkent azon is jatszottam es rendben volt az a hangszer is. Olyan volt mint a 75 csak nem F hanem A fazonu. Amit itthon lehet kapni az nagyon gaz hacsak nem adsz ki ra rendes penzt. Nekem van egy rendes japan hangszer elado de azt $325+szallitasert vettem. Meg ha az akkori arfolyamon is adom tovabb akkor is 60 felett van. No meg ezt megint kint hagyta parom veletlenul Amerikaban. Szoval ez max Szeptemberben kerul haza.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek! Szeretnék egy mandolint, a héten meg is venném szívem szerint. 30-40ezer forintot tudnék jelenleg ráfordítnai. Tudom hogy nem ez a legfelső határ, de kezdésnek szerintem nem kell jobb. Régebben gitározgattam, most kerültem közelebb a mandolinhoz és szerelembe estem. Ennyi. Tudnátok segíteni? Mire figyeljek? Hol vegyem meg?
Kellemes hangszer az a 22-es Furch. Csilingelnek a magasai, vannak mélyei (bár nem túl erős)
Kíváncsi lennék hogy vastagabb húrral mit szólhat majd (azért nagyon új még a hangszer, azt hallani rajta)
A nyaka keskenyebb mint a régi szériának (mondjuk nekem még mindig vastag :D, dehát én Gibsonhoz vagyok szokva)
-
Középtartománya elég kevés van, nem eléggé kiegyensúlyozott a hangja (persze mérföldeket fog változni ha valaki elkezd játszani rajta, és valószínüleg előnyére)
Ja amúgy EWOB-on volt egy stand rengeteg mandolinnal. Különböző kategóriák, kinézetek, akármi. Könnyen lehet, hogy ott lövök majd magamnak egyet jövőre. Bár ha egyből egy felsőkategóriással is össze tudom hasonlítani, akkor lehet nem fog tetszeni a közép kategóriás... :)