"Száz szónak is egy a vége: ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a gyakorlatilag nagyon finom (csak a legtöbb ember által nem ismert és épp' ezért szépen le is nézett) halat."
Megneveznél még néhány módot az ezerből? Nekem bizony még mindig papírmasé-ízű lett, ahányszor csak próbáltam. (Ezek után érthető módon: nem sokszor.)
"Majd' elfelejtettem: ennek az iszonyatosan "értéktelen" halnak az édesvizi halak közül messze a legmagasabb az omega-3 zsírsav-tartalma"
De miért korlátozod ezt a versenyt az édesvizi halakra, amikor a gyakorlatban uúgy vehetsz tengerit? Ha törődöm az O3 zsírsavakkal -- én tényleg -- akkor vehetek lazacot, az egyedülállóan finom és nem elkészíteni nehéz, hanem elrontani.
Bravó, tényleg spanyol vörös! De ez egy száraz vörös, amolyan kedvcsináló, étvágygerjesztő volt, és hidd el, hogy nagyon-nagyon megtette a hatását, olyan étvágyat csinált, hogy csak na ;)))
Helytelen! A világ legjobb aperitifje (már ha nem pálinkát iszol, mert természetesen az az) a tokaji száraz szamorodni. Spanyol vörösbort esetleg kaja után, mintegy "desszertként" tudok elképzelni.
Jaj, az amúr! Grillezve, pácolva is mennyire jó, de akár hagyományos módon kirántva sem kutya.
Nagyon jól írtad: "azt is elhiszem hogy neked ízlik ahogy elkészíted, nekem azonban nem ízlett ahogy elém tették."
Legközelebb viszont kitágított orlyukakkal fogok nézelődni, mert nekem sem rémlik semmilyen halas momentum busa-ügyben (bár lehet, hogy csak a jó sűrű, 2005-ös Finca los Altos az oka, amit most kortyolgatok ebéd előtti csemege gyanánt;)
Másként gondolni persze lehet - akár azt is elhiszem hogy neked ízlik ahogy elkészíted, nekem azonban nem ízlett ahogy elém tették.
A "halszaga sincs" állításomat viszont tapasztalatból mondom, egyszer szákoltam egy kollegának egy 25 kg körüli "kabátba akadt" példányt, ami összenyálkázta a ruhámat ahogy csapkodott.
Biz' isten semmi halra emlékeztető szaga nem volt !
Az amúrt megeszem sütve, de valahogy ezek a keleti növényevők nem lopták magukat a szivembe ......
No megvolt. Előkészítés-tárgyalás-befejezés. Nem akarok dicsekedni (de igen), de nagyon jó lett. A nálam szokásos módon készítettem, alaplével. Épp most esett be az unokahúgom, egyből rábukott a maradékra :)
"Ha ez meghívás volt, köszönöm, egyszer arrajártomban bekopogtatok :-)))"
Nem is rossz ötlet, ha lehet egyszer szavadon foglak, és nagyon szívesen látlak! ;)
"Hozzátartozik a dologhoz, hogy ezek jócskán tíz kiló feletti példányok voltak. " Igen, erre nem tértem ki! Ahogy a harcsáknál sem ehetők a gigászibb példányok, ugyanez a helyzet a busánál is. Én a max. 6-8 kilóig terjedő (élősúlyú) példányokra értettem az előzőeket. A nagyobbaknak iszonyat vastag a bőre és még nagyobb a zsírtartalma, azokkal nem is érdemes -szerintem- foglalkozni.
Viszont a normál súlyúak -megintcsak szerintem- nagyon finoman elkészíthetők;)
De ahhoz, hogy véleményt alkothass legalább egyszer illene megkóstolni...
Ha ez meghívás volt, köszönöm, egyszer arrajártomban bekopogtatok :-))) Ha viszont arra gondolsz, hogy magát a busát kellene megkóstolnom, arról már beszéltünk, hogy vannak ezirányú tapasztalataim. Gyerekkoromban a Desedán sok busát fogtunk, és szegény édesanyám próbálta mindenféle formában elfogadtatni a családdal, kevés sikerrel. Hozzátartozik a dologhoz, hogy ezek jócskán tíz kiló feletti példányok voltak. Próbáltam viszont később-hála a magyar halkereskedelemnek-kissebb egyedeket is, de nem fogott meg a dolog. Én a halat nem szeretem fűszerezni, a saját ízéért eszem, de ez a busánál nem jött be. Az egyetlen elkészítési mód, ami elfeledteti az emberrel, mit is eszik, az az agyonfűszerezett halfasírt, de az meg nem az én világom. Hallottam viszont füstölt busáról, azt egyszer megkóstolom. Egyszer-de már meg nem mondom, hol-olvastam egy cikket, melyben a szerző betért egy halételeket árusító vendéglőbe, talán szlovéniában. Elétárták a választékot, debizony eléggé kornyadoztak a tálon a tengeri gezemicék. Arra a kérésre, hogy ő valami frissebbet enne, a vendéglős elszalasztott egy suhancot, aki rövidesen egy élő busával tért vissza. A szerző-jó magyar módjára-nem volt túlságosan elragadtatva, de a vendéglős megnyugtatta, és megengedte, hogy végignézze az elkészítés folyamatát. Nem emléxem az egészre, de tudom, hogy kiemelt fontosságú volt a hal tisztítása, folyóvíz alatt, mert így állítólag a kellemetlen szaga nem jut be a húsba. A végeredmény- a szerző szerint-meglepően jó lett.
Elárulom: bajai módon kizárólag busából is szoktam készíteni halászlét, és nagyon finomnak találom. ++++++++++++++++Távozz tőlem, sátán!+++++++++++++++++++++++++++++++
"Gasztronómiailag szinte értéktelen - még csak halszaga sincs."
Ezzel nagyon (de nagyon-nagyon!) tudnék vitatkozni. Nekem az egyik kedvenc halam, havonta kétszer-háromszor biztos ezt eszem. A legegészségesebb halaink egyike, a gond- szerintem- ott kezdődik, hogy itthon a pontyon-harcsán-csukán kívül még max. 1-2 fajta halat tudnak elkészíteni (süllő-keszeg) az emberek, azt is a lehető leghagyományosabb módon. Ebből a szempontból még örülhetnék is a dolognak, mivel annyira nulla rá a kereslet, hogy az ára is a béka feneke alatt van.
Száz szónak is egy a vége: ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a gyakorlatilag nagyon finom (csak a legtöbb ember által nem ismert és épp' ezért szépen le is nézett) halat. Elárulom: bajai módon kizárólag busából is szoktam készíteni halászlét, és nagyon finomnak találom.
Majd' elfelejtettem: ennek az iszonyatosan "értéktelen" halnak az édesvizi halak közül messze a legmagasabb az omega-3 zsírsav-tartalma (4 nap rendszeres busahús-fogyasztás után FELÉRE (!!!) csökken a vér LDL koleszterinszintje (ez a rossz koleszterin), miközben a HDL koleszterinszint NEM változik - aki kicsit is foglalkozik ezzel a témával az tudja, hogy általában mindkettő egyszerre szokott csökkenni, épp ezért kell nagyon kényesen vigyázni az egyensúlyra), ezen kívül a kecsege után (ami tudvalévőleg egy "olcsó és mindennaposan használt" hazai hal....) a legnagyobb az eikozapentaen (EPA) és a dokozahexaensav (DHA) tartalma (majd' tízszerese a pontyénak, süllőének, és ötszöröse a csukáénak) (forrás: Szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézet, és Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézete)
Szóval én imádom a busát, bár tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb ember "szemét" halnak gondolja;)
Semmi baj nincs, épp ellenkezőleg! Tetszik! Csak épp még nemigen láttam ilyet étlapon. Legalább nem az van kiírva, hogy harcsapörkölt harcsából X Ft, harcsapörkölt busából Y Ft :)
Annak idején az országból mindenhonnét összeverődött katonatársaimmal elég egységesen állapodtunk meg abban, hogy halászlé sportágban a dunaföldvári hídra vezető völgy baloldalán ( azóta máshogy kell a hídra menni), egy egyszerű szürke ajtós helyen, a Flamm-nál van az ország legjobb halászléje.
Nem egyszer jártunk arra, és nem egyszer volt kiírva: HAL NINCS.
Vagyis csak akkor volt hajlandó kinyitni, ha volt megfelelő alapanyag. Mert hal azért biztosan lett volna...
A védett sajnos nem azt jelenti hogy a halász nem hozza el.
A horgász visszateszi az esetlegesen fogott vizát , a kisszerszámos halász (tisztelet a kivételnek) elteszi a 25 centis kaszakövet is...... Comand cigójáról már nem is szólva.... sajnos annyira megritkult a viza Magyarországon (állítólag a Vaskapu óta kezdett fogyni) hogy ez erősen elméleti probléma.
Egyébként szerintem is inkább valami másik tokféle lehetett az a viza ..... van valami tóban tenyészthető változata.
(nem a hazai hibrid vicsege!)
A képeid szenzációsak, baromira megéheztem pedig ilyenkor már egészségtelen !
Én Veszprémben vettem -ott dolgozom- amúgy Ajkán élek.
A szardínia 1000 HUF/kg, frissen, konyhakészen (8 darabot vettem, 70 dkg volt). A lazac pedig 1590 HUF/kg (a csirkemell 1630 HUF/kg). Mindig figyelem az akciókat, és amikor lehet betankolok (mert nálunk még halbolt sincs, nemhogy más...) Legutoljára pl. bébi polipot, tintahal karikát és garnélát vettem frissen, mert nagyon jó áron volt. Ilyenkor mindegyikből 3-4 adag beröppen a fagyasztóba, és kitart a következő akcióig;)))