Visszaolvastam a releváns dátumig a hozzászólásokat, elolvastam a konzuli szolgálat oldalát is, de nem derült ki számomra, hogy jelenleg mennyire van nyitva az ország a turisták előtt? A belépés feltételei egyértelműek, de például a vendéglátóhelyek, esetleg múzeumok és egyéb belépés-kötelezett objektumok látogathatóak a turisták számára? Van esetleg valakinek tapasztalata a közelmúltból?
Ehe... Időpontfoglalás sem kell. A jogsimhoz foglaltam és több, mint egy hónapra kaptam Törökbálintra. (a környéken XI., XXII. ker, Érd későbbre lett volna) Kimentem találomra Törökbálintra és negyed óra alatt végeztem. De az útlevélhez vinnem kéne a nejemet is és elég nehéz lenne lelogisztikázni úgy, hogy ne menne rá fél délelőttőm. Ezért én pl. úgy gondolom, hogy egy ilyen lébecolás a melóhelyről maradjon meg fontosabb ügyek intézésére. Az útlevél nem fontos. Bosznia megkerülhető. Csak piszokul bosszant, hogy hivatalos kormányzati szervek sem tudnak egyértelműen állást foglalni a témában. Ráadásul él egy kétoldalu megállapodásunk Boszniával a személyi elfogadását illetően. Kedvenc külügyérünknek ezen megállapodásnak kéne érvényt szerezni ahelyett, hogy Bahreinnel tárgyal.
Ez nem fóbia. Nekünk nincs útlevelünk (2 felnőtt + 2 gyerek) és pár éven belül nem tervezünk útleveles helyre menni.
Idén Montenegróba megyünk nyaralni. Szívesen mentünk volna Bosznia-Hercegovinán keresztül, 1-2 éjszakát megszállva Szarajevóban, de csak ezért most nem töltenénk egy családi délutánt az okmányirodában egy 20-asért. Inkább megyünk Horvátország vagy Szerbia felé, és a pénzből 1 éjszakával meghosszabbítjuk a nyaralást.
Mostarban már voltunk és mindenképpen bepótoljuk Szarajevót is, de most úgy érzem kicsit magas lovon ülnek, hogy ebben az egyébként is bizonytalan covidos időszakban még ilyenekkel szórakoznak.
Online időpontfiglalás az okmányirodában, aztán másfél héten belül kész az útlevél. Költsége egy nyaralás költségei között szinte nem is érezhető.
Nekem is érvénytelen az útlevelem már régóta, nem ez tart vissza a megszokott Bosznián keresztül utazástól, hanem a feleségem nem akar arra menni, fél ettől a rohadt covidtól, jobb a békesség, kerülünk a horvát autópályán.
Szia! Az elmúlt tíz évben többször jártunk Boszniába, mindig személyi igazolvánnyal. Most is biztos voltam abban, hogy lehet szig-gel utazni, ugyanis a konzuli tájékoztatás is erre utal. Ugyanis a generális szabály tényleg útleveles, de a speciális - idegenforgalmi hónapokra vonatkozó - szabály szakszóval élve - egyértelműen megengedő. Ezt húzta át a minapi topiktársi tájékoztatás. Úgy döntöttünk, hogy most másfelé megyünk és nem fogunk útlevél érvényesítése után futkosni, majd aztán szeptemberre talán felébrednek. Elsősorban az idegenforgalomból élő állampolgáraikat sújtják a döntésükkel.
Sziasztok! Jul.1-től 3 év után ismét három hetet terveztünk eltölteni Boszniába, úgy "öregesen, itt is egy kicsit - ott is egy kicsit" mert kedveljük népeit, városait, tájait. Eddig kivártam. Ma a teljes időszakot lemondtam. Ennyi és kénytelen vagyok lapozni. Üdvözlök mindenkit, aki szereti ezt az országot és népeit.
Tegnap beszéltem telefonon a Szarajevói konzulatussal. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy hivatalosan két hónapja újra lehet szem. Igazolvánnyal menni. Azt is mondták, hogy tudnak róla, hogy némelyik határőr csak útlevelet fogad el, de azzal sajnos nem tudnak mit kezdeni. Kell egy kis szerencse is hozzá. Ugyan azon a napon a Budapesti nagykövetség, viszont azt mondta, hogy csak az útlevél jó a belépéshez. A külügy oldalán azt írják, hogy jó a személyi, de az útlevelet javasolják.
Gondoltam egy próbát megér és írtam a követségnek. Most már biztos, hogy nem próbálkozom a belépéssel. (akinek sikerült személyivel, annak szerencséje lehetett) Sajnos idén is megkerüljük Boszniát.
Tisztelt Uram,
Csak útlevéllel lehet utazni Bosznia és Hercegovinába, oltást igazoló plasztik kártyát vigyék magukkal, ha nincs kártyájuk akkor 48 óránál nem régebbi PCR teszt szükséges.
Üdvözlettel,
Bosznia és Hercegovina Nagykövetség
From: Imre Balázs [mailto:ufonauta2@gmail.com] Sent: 24 June 2021 12:56 To: Bosznia-Hercegovina Magyarországi Nagykövetsége <embassybih@ambasadabih.hu> Subject: Érdeklődés beutazásról
Tisztelt Nagykövetség!
Szeretnék érdeklődni, hogy igaz e, hogy magyar állampolgároktól Bosznia-Hercegovinába több határátkelőn a belépéskor útlevelet kérnek és nem elég a személyi igazolvány?
Illetve a két oltás igazolásához elég e a védettségi igazolvány és a magyar-angol nyelvű oltási igazolás?
Azért mert nincs benne konkrétum. "javasolja" "számos határátkelőhelyen" Ilyen határozatlan megfogalmazások hivatalos államközi megállapodásokban nem szerepelnek. De nem szerepelhetnének (szerintem) egy hivatalos állami oldalon a lakossági tájékoztatóban sem. Mindegy én már túltettem magamat rajta. Szerintem idén is megkerüljük Boszniát.
The_Rible fórumtárs nyagjából összefoglalta, amit eddig tudunk a ki és belépésről. Magam is várom a többiek tapasztalatait.
Annyit azért hozzátennék, hogy az útvonal tényleg jó és ráadásul gyönyörű helyeken autózhattok, de ha megálltok Mostarban körülnézni és Jajcéban is körül akartok nézni, akkor én azt két naposra tervezném.
Nagyon egyszerű, ha Merkovicnál beengednek, akkor át tudtok menni Bosznián. Ha nem engednének be (bár szerintem be fognak engedni), akkor legrosszabb esetben megfordultok és mentek körbe. Szállásfoglaláshoz nem tudom mi kell, és ezt sem, hogy a horvát határon mit kell bemutatni a boszniából érkezőknek. Talán másoknak van már tapasztalata.
Úgyhogy szerintem a legrosszabb esetben is végig tudtok menni Bosznián, max. nem álltok meg éjszakára.
Értem én így is, csak fel nem foghatom. Mindegy, hogy Deutschlandról, vagy Pápua Új-Guinea-ról van szó, hisz a tájékoztatás nem a bosnyák, hanem a magyar hivatalos konzuli szolgálat oldalán jelent meg. Nem azt firtatom, hogy miért nem fogadják el az egyébként hivatalosan elfogadott (két oladalú megállapodás alapján) személyit minden határátkelőjükön, mert ezt betudom annak, hogy az Balkán, azon belül is Bosznia-Hercegovina. De ha a külügyérünk Bahrein-el tudott tárgyalni a védettségi igazolvány kétoldalú elfogadásáról, akkor Boszniába is küldhetett volna néhány fürkészt, akik összeállítottak volna egy listát azokról az átkelőkről, ahol elég a személyi, illetve azokról, ahol útlevelet kérnek. Ezt a listát a konzuli szolgálat oldalán a sok rizsa mellett közzé lehetne tenni és időnként frissíteni.
Ha úgy írták volna, hogy "Az utazók - hivatalos forrásból meg nem erősített - információi szerint egyes határátkelőhelyeken - az egyébként hivatalosan elfogadott - személyi igazolványt nem, kizárólag csak útlevelet fogadnak el.", akkor értenéd? Számomra teljesen világos volt.
Pl. azért is, mert ez nem Deutschland, hanem a Balkán, azon belül is Bosznia-Hercegovina.
Akkor Metkovic visszafelé kipipálva. Node odafelé Gradiska, vagy Samac lenne a belépési pont, attól függően, hogy tudunk e még foglalni egy éjszakát a szokott helyünkön Jajcéban. Dehát foglalni csak akkor szeretnék, ha tuti a belépés.
Elég ciki a konzuli szolgálat honlapján, ami mégis csak egy hivatalos kormányzati oldal ez a megfogalmazás: "Információink szerint a belépés engedélyezését számos határátkelőhelyen továbbra is az útlevél bemutatásához kötik!" Mi az, hogy információink szerint? Megkérdezték az ingázó Mari nénit, hogy mi a tapasztalata? Igazán kiküldhetnék a fürkészeket és portyázókat, hogy tisztázzák ezt az útlevél kérdést. Nevesítve, hogy melyik határon mit fogadnak el.
Szia! Ha házias grill (is) megfelelne (pisztráng, a folyóból természetesen vagy akár tengeri herkentyűk, húsok, saláta szezonális vagy a kertemből vagy termelőtől, házi kenyér amit én sütök, stb) akkor keress! :) Mindezt le tudod öblíteni jó fajta (valóban jó fajta!) borral és még szállás is van! :) (ország hívó 66310447 mindkét ingyenes közismert megoldással hívható vagyok) üdv!
Jövő májusban már készen lehet, de csak 7,5 t-nál könnyebb járművek számára fogják átadni, azaz buszok, kamionok nem használhatják még majd, mert az új peljesaci utak még nem készülnek el, és nem akarják ráengedni a régi utakra a nagyobb járműveket.
Egyébként kb. egy hónap múlva várható, hogy a híd összes eleme összeér. Nagy ünneplés lesz, az biztos, még akkor is, ha messze még a vége.