Sajnos a fűtött hely sem lesz jó. Hacsak nem a fűtött helyiség hőmérséklete 18 c fok alatt van. Ennél magasabb hőmérsékleten a gyapjas tetveket képtelenség kiirtani, levél száradás, ág elhalás történik.
6-7 fokot még bírja, bár optimálisabb a 10-15 fok világos hely, olyan 3-4 foknál viszont már hamar megfázik, esetleg megpuhul a levele. Gyengén öntözni télen is kell, teljesen szárazon kiszárad hűvösben is.
A min. hőmérsékletet én is csak tesztelem. Az enyéimnek ezidáig 10 c fok a legalacsonyabb hőmérséklet. Semmi levélhullás, szépen elvannak a citrusaim mellett.
Tehát 10 c fok szerintem tuti.
Az 5 c fokban kissé kételkedem.
A kevés öntözés igen csak relatív. Ne száradjon ki teljesen a földje, maradjon kissé nyirkos. Tehát a locsolást mondjuk hetente egy keveset, amit a felszín könnyen felszív.
A tavaszig történő locsolási szünet, szerintem egészen biztos sikeres kipusztítás.
A levélhullás lehet túl öntözés, kiszáírítás (mindkettő egyformán rossz) és esetleg hideg huzat miatt.
A tied is nagyon szép, jó látni, hogy van még más is aki foglalkozik ilyenekkel. :)
Nekem az atkával gyűlt meg a bajom ezen a télen, volt 1-2 ami nagyon érzékeny rá, de szerencsére nem volt gond. Ami majdnem belepurcant az a kusum fa volt.
Na ezek tényleg egzotikus - trópusi különlegességek. Gratula.
Az artocarpus családból nekem az altilis van. Nyáron szenzációsan növekedett és nagyon látványos volt. De: behoztam a meleg lakásba és ellepték a gyapjas tetvek.
Alig lehet kiirtani ezeket. Valami mikroméretű szaporulatból mindig újra előjönnek.
Egy számomra érdekesség: a kávét a citrusokkal együtt lehet (és érdemes) teleltetni.
Lassan január vége és nagyon szépen elvannak a kávé cserjék. A melegben tartva ez is eltetvesedne.
A citrom az nagyon jól gyökeresedik dugványról, a virágot vedd le. A mandarin amíg zöld és egészséges, addig lehet hozzá bízni,de nagyon kicsi az esély,hogy meggyökeresedik. A mandarin csak elvétve,és nehezen gyökeresedik.
Valaki felismer valamit az alábbi képen látható gyümölcsök és termések közül? Kíváncsi lennék mi k ezek a haverom szedte nekem az etióp sivatagban és pár hét múlva megkapom a magjait ezeknek.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem a citrom ill. a mandarin fákról. A férjem hozott haza mind a 2őből hajtást novemberbe. El is ültettem citrusföldbe úgy,hogy belemártottam elötte gyökereztető porba és letakartam flakonnal. A citrom meg is gyökeresedett virág is van rajta amit le akarok szedni,amandarin viszont csak virágzik gyökere nincs. Mit csináljak vele? Szép zöld nem szárad nem barnul csak gyökeret nem hozott. Előre is köszönöm a válaszokat.
kb. 1,5 éve próbálkozok ananásszal, eddig úgy tűnt, hogy minden rendben, de kb. 1 hónapja egy két levél fonákján fekete csíkok jelentek meg, szerintetek mi lehet? Valami bakteriális dolog talán? Mivel permetezzem meg, egyáltalán kell-e?
5 növényem van, ebből az egyik ennél sajnos sokkal feketébb :(