Ezek szerint rosszul emlékeztem a köztes változattal kapcsolatban.
Így legalább nem kell újabb változatra vadásznom:)
Mielőtt használatba vehetném a konrét masinát egy kis karbantartást örömmel elvisel, illetve az orsó javításra szorul. A film végét rögzítő lemezfül már nem képezte részét a csomagnak...
Érdekes, hogy a Momikon orsómon is pótolva lett az említett alkatrész.
Gratutálok a Mometta II-esedhez! Én az összes Mometta közül ezzel szeretek a leginkább fotózni (A III-as és Junior objektívje kicsit belóg a keresőbe a Mometta és Momikon filmbefűzése pedig macerásabb mert csak az alja vehető le.).
Nagyon nagy valószínűséggel ez a két Mometta II-es változatból az első. Az alapvető különbség a két változat között az, hogy a sorozatszám a 2. változatnál belülre került. Budapest felirat ezeken már egyiken sincsen csak MOM embléma. A "fekete keret" az a levehető hátlapú Mometták tulajdonsága (mindegyiké). (Ha nincs "fekete keret" akkor csak az alja vehető le (Momikon ill. Mometta). Igazából köztes változatról a Mometta II-esnél nem tudok. A Youtube-os videómban is csak kettőt említek ("Mom fényképezőgépek").
Jó fotózást! Ha bármiben tudok segíteni nyugodtan keressél.
Már én is megnéztem az eBayen, sokféle van, de ha tudsz szerezni ilyet, vagy valami csatornát, ahonnan ez bejönne, engem is érdekelne egy garnitúra. Sajnos én még nem találtam megoldást, én sem eBayezek!
Igazából olyasmire gondoltam amit Gábor küldött harmadikként, de mivel nincsen időm szerszámot reszelgetni és az E-bayes játék nagyon tetszik az lesz a nyerő, ha rá tudom venni ibéjező kollégámat egy kis szívességre. Még meg sem rendeltem, de már nagyon várom.
Ollóval, tolómérővel, elferdített végű (90fokban) csipesszel én is próbálkoztam, de a problémás darabokhoz valami komolyabb kellene.
Körmös lehúznak ismerem, létezik fixre méretezett, és állítható. A fixek között van olyan, aminek a 4 oldala különböző méretű, a nagyformátumú lencséket azzal lehet precízen befogatni az objektívplatniba.
Némi kézügyességgel három csavarhúzóval le lehet zsonglőrködni a gyűrűt. Kettőt be kell állítani a résbe, a harmadikkal meg kell tekerni a csavarhúzók szárát.
Objektívben lencsét leszorító két átellenes horonnyal rendelkező gyűrűhöz milyen szerszám való? Hogy hívják? Hol lehet kapni? (A kép illusztráció nem objektívé.) köszönöm
Elnézést kérek a fórumozóktól és az olvasóktól: félreérthetően írtam korábban. Az említett tartozékokat szeretném meghirdetni, magát a Canonet gépet nem :-)
2013 vége felé vettem egy Canonetet (QL 17 G-III). Kaptam hozzá egy Canolite D vakut is, amit nem használok. Sajnálom, hogy csak így rakosgatom ide-oda... Szeretném, ha törődőbb kezekbe kerülne. Nem szoktam, nem tudok vakuzni, de szerintem működőképes a szerkezet. Az elemtartó fölötti műanyag zárófedéllel akad egy kis probléma, amit az ügyesebbek szerintem meg tudnának javítani. Aktív és boldog Canonet-tulajdonosoknak, gyűjtőknek szívesen odaadnám valami jelképes csere ellenében, például egy olcsó, 36-os színes negatív filmért, vagy pedig a gépre való eredeti lencsevédőért, amit a vásárlás óta keresek. Idén pedig szintén a Canonetre szereztem egy (48 mm-es) UV-szűrőt: szintén kihasználatlan. Attól pedig egy fekete-fehér Ilford filmért válnék meg :-) Elérhető vagyok nyilvános e-mail címemen, személyesen Budapesten, Dabason vagy Tolna megyében.
Én hülye túrom a netet infóért, erre most megtalálom a gépemen:
Юстировка объектива производится в тех исключительных случаях, когда нужно изменить рабочее расстояние объектива. Для этого на блоке объектива "Индустар-10" установлены юстировочные кольца 7 ((рис, 150,а). В объективах первых выпусков рабочее расстояние было не стандартным ( в пределах 28,3 - 28,5 мм) и юстировочные кольца в основном не устанавливались.
Angolra egész érthetően fordítja a Google: Lenses in the first releases of the working distance was not standard (within the 28.3 - 28.5 mm) and the adjustment ring is substantially installed.