Úgy vélem, hogy azáltalad idézett betegség - ami NEM köröm és szájfájás - az a szájfertőzés magyarul, amit meg Szipolyka írt az meg az a négybetűs betegség. Szóval többfajta herpeszvírus van, amik a szájat megtámadják, ennyi.
Bár nem vagyok orvos csak laikus, de szvsz nincsen igazad. A nagyobbik lányomnak ugyanis volt szájfertőzése - az egész ovodában járvány volt - az magas lázzal járt, és míg a többieknek csak sok apró aftaszerű pötty volt a szájában, neki egy egybefüggő mintegy másfél centi átmérőjű gennyes valami... mondjuk mi úgy oldottuk meg, hogy elvittük a fogorvos barátnőmhöz, aki ezüstnitráttal kiégette, és utána jobban lett. De hogy hivatalosan az volt a neve, hogy szájfertőzés (ez olyan 1978-79-ben lehetett) volt, az biztos.
> Ha az orvos azzal nyitott hogy stomatitis aphtosa akkor bizonyara az volt a gyerekednek, a szaj es koromfajasrol talan csak ugy erdekessegkeppen beszelt hogy az is csinalHAT hasonlot, vagy ilyesmi.
Nem, nem igy volt. Amikor a kezen es labon elojott kiutesek utan teljes panikban felhivtam az ugyeletet, es mondtam az ugyeletes orvosnak, hogy mit mondott a gyerekorvos, akkor o azt valaszolta, hogy "Nem herpesz az, hanem HuFK". Kivetelesen ertettem - az aggodalom kielesiti az ember lanyanak a nyelvi kepssegeit :D
Egyszoval akkor a ket orvos ketfelet mondott, ezek szerint.
En meg nem akarok itt differencialdiagnosztizalni, ui. lovesem sincs hozza :-))))
A dolgok darabonkent stimmelnek, a rszkf valoban olyasmit csinal emberen amit irsz. Szajban (is) holyagot csinalo betegseg meg sok van es hasonlitanak egymasra, csomot kell tanulni a differencialdiagnosztikat, illetve azzal egyutt tenyesztest.
A rszkf allatokon nagyon ragalyos, es bar mint "betegseg" nem sulyos es eletet fenyegeto, hatalmas *gazdasagi* kart okoz jarulekosan. Azert vedekeznek ellene nagyon szigoruan.
Ha az orvos azzal nyitott hogy stomatitis aphtosa akkor bizonyara az volt a gyerekednek, a szaj es koromfajasrol talan csak ugy erdekessegkeppen beszelt hogy az is csinalHAT hasonlot, vagy ilyesmi.
Hat akkor meg teljesen meg vagyok keveredve, ui. az orvos Hand-und-Fuss Krankheit-nak nevezte, amit megneztem a szotarban, es szaj- es koromfajas volt...
Emellett szol meg az is, hogy tenyleg kijott a kezen meg a labfejen is. Meg amit utanaolvastam az interneten (tudom, tudooooom... nem kell mindig az internetnek hinni), az is mind azt irta, hogy a szaj- es koromfajas emberekben ilyen es ilyen enyhe betegseg...
Szoval vegkepp nem tudom, mi volt ez, de egy biztos, nagyon vacak egy betegseg, ne talalkozzatok vele!
A stomatitis aphtosa egy sima human herpeszvirus, semmi koze a ragados szaj es koromfajashoz amit picornavirus okoz. Utobbinal tenyleg csinaltak volna karantent emg egebeket, bar leeht hogy No-ban mas az eljaras.
Sziasztok, bár azóta remélhetőleg már meggyógyult a gyermek, leírom, hogy nálam mi vált be a gyógyszer beadásánál- kanállal történő adagolás esetén: szóval, ha már egyszer sikerült benyomni a szájába a kanalat, akkor nem szabad addig kivenni, amíg a gyerek nem nyel egyet, hanem a kanállal enyhe nyomást kell gyakorolni a nyelvére, lehetőleg a hátsóbb részére, persze azért ne dugjátok le a kanalat a torkán:-). Ebben az esetben nem tudja kiköpni a cuccot, kénytelen lenyelni. Nekem ez jött be, gondoltam megosztom....
Eloszor csak kis afta-szerusegek voltak a szajaban, es fajt neki. Kesobb mar annyira fajt neki, hogy nem tudott beszelni/enni, es nem egy nehany volt, hanem rengeteg. Majd' elajultam, mikor belenztem a szajaba! Akkor elmentunk a gyerekorvoshoz, aki a latin nevet mondta nekem, miszerint Stomatitis aphthosa, es elmagyarazta, hogy egy herpeszvirus okozza.
OK, hazamentunk, gyereket sajnaltam (sokkal tobbet nem lehetett tenni vele, az erzestelenito lottyok nemigen hasznaltak), tudja az ember, hogy a herpesz milyen pokolian tud fajni.
Egyszercsak latom am, hogy a kezen-laban is jonnek a holyagok!
Na, akkor estem panikba. most mi lesz, herpesszel lesz tele a gyerekem egesz teste?????? Felhivtam az ugyeletet, ahol a tunetek alapjan "megnyugtattak", hogy "o, ez csak szaj- es koromfajas"...
Heeeeee???!!!!
Ugye az ember ismeretei alapjan ez leginkabb patas allatok betegsege, amelyekre kenyszervagas, a gazdira meg karanten var. Es EZ van a gyerekemnek???!!!!
Aztan utananeztem az interneten, es lattam, hogy embereknel tenyleg viszonylag artalmatlan betegseg. Az egyetlen veszelye, hogy ha nagyon pici a gyerek, es nem erti meg, hogy innia KELL, akkor kiszaradhat.
Meg persze az a baj, hogy faj nagyon.
Aztan elmult neki par nap alatt. Emlekeim szerint ket nap volt nagyon rossz szegenykemnek, es meg utana sem azonnal gyogyult meg.
Mostanában, és ez USA volt (és ezek a gyerekek patás állatot csak képen látnak), de itthon is hallottam a közelmúltban. Sőt, az SzMK-n is olvastam, de akkor lehet, hogy az pont a Szipolykáék esete volt.
Akkor ezt könnyen megúsztátok, valószínű többet ezzel a vírussal nem lesz már dolgotok. Nálunk ez mindegyik gyereknél nagyon magas lázzal járt meg a pöttyök még a szájukban is ott voltak, így 2-3 napig alig ettek és csak bőgtek.
Az en lanyomnak nemreg volt szaj- es koromfajasa (Nemetorszag). Bizony meglepodtunk mi is. Mert az egy dolog, hogy a csemete imadja a LOVAKAT (meg a Szent-Martin kormeneten is o jatszotta a lovat, meg legalabb hat-nyolc plussloval ter aludni estenkent, tovabba egy rakas lovas ujsagot meg lovas mese-DVD-t oriz nagy becsben), no de hogy szaj- es koromfajasa legyen... Pedig az volt. Es ritka pocsek egy betegseg, a kis cserfesem ket napig meg sem birt szolalni... Fajt neki nagyon...
Tudjátok, mi baja van? Háromnapos lázkór. (????) Hallottatok már ilyenről? Most az interneten utánaolvastam egy kicsit, de korábban sosem hallottam róla. Három napig lázas a gyerek, étvágytalan, sokat alszik, aztán lemegy a láza és sok-sok ici-pici kiütés jelenik meg rajta. - azt mondják ez is három napig fog tartani.
Megkaptam a vizeletről az eredményt, negatív, hurrá! De nem sokáig örültem, mert amikor tisztába tettem, a hasa tele volt piros pöttyel. Egy fél óra múlva a feje is. Gyorsan hívtam a dokit, mire ő megnyugtatott, hogy na, akkor most már tudjuk mi baja.
Erről a pisinyerésről nekem eszembe jutott egy nagy csalásom, igaz akkor már ovodások voltak, valami fosós betegség után csak akkor kaptuk meg az egészséges papírt, hogy ujra ovodába mehessenek, ha 3 negatív székletmintát produkál mind a kettő. Már régen nem volt hasmenésük, sőőőőőt... na nem ragozom, két székletminta negatív volt, a harmadiknál meg az egyikük az istennek nem akart székletet produkálni, engem meg már sürgetett az iső, mert vártak vissza a munkahelyemre, szóval lényeg ami a lényeg, szépen megfeleztem az egyik kakit és bevittem a laborba ágyesz bugyesz... :-)))
Ha ölbevéve nem tudod a karjait leszorítani, akkor tekerd be előtte egy takaróba és jól fáslizd le mint egy múmiát... ha a hátán fekszik és úgy adod neki a gyógyszert, akkor könnyen mellényelhet, te sem szeretsz fekve inni nem?
Na mindegy, tényleg majd belejössz... én a mostani vén macskánk kivételével még mindenkinek be bírtam adni a gyógyszert - némi gyakorlatozás után.:-)))
Azzal a zacsival kell szenvedni amit lentebb irtak... felragasztani aztan remenykedni hogy egy even belul elkezdi kipisilni a tobb cumisuvegre valo teat amit felul belenyomsz.... es hogy a zacsi meg addigra is ott elsz, a pisi bele megy, stb.
Először én is ölben próbáltam, de ott még kevésbé sikerült....de biztos én bénáztam. Fekvő helyzetben nagyobb a hatásfokunk, ha azt akarom, hogy nyelje le amit a szájába teszek. Meg a pelenkázót "harmadik kezemként" is használom, ott elengedhetem egy pillanatra a gyereket (persze szorosan mellette állva), ha cumisüvegért, zsebkendőért nyúlok.(póbálom elkapni a trutyit, mielőtt befolyna a tokaredőibe....:)) Még kezdő vagyok, de bízom benne, hogy nemsokára nekem is meglesz az a képességem, mint a többi anyának, hogy két kézzel csináljak meg olyan dolgokat, amihez józan emberi számítás szerint minnnnnyimum 5-re lenne szükség.:))
Olyan injekciós fiolát majd beszerzek, köszi a tanácsot!
Tegnap mérges lettem, mert a 3 éves megint 5 műanyag kanalat használt el egy puding evéséhez, nekem meg tele van a hócipőm az állandó mosogatással. Ezért egy kisszéken odaállítottam a konyhapulthoz, és egy műanyag edényben el kellett mosogatnia az összes kanalukat és pici villájukat. Büntetésnek szántam, de láttam rajta, hogy nagyon élvezi, mert olyan nagylánynak érezte magát. Ma már kérdezte, hogy mikor mosogathat megint. :-)
A gyógyszerbeadással kapcsolatban: amikor egyszerre betegek, akkor könnyű egyszerre beadni a gyógyszert, ha külön, akkor az egészséges gyerek kicsit hígított szörpöt kapott, úgy, hogy ne lássák, a másik egy másik pohárból kapja a "gyógyszert".
Akkor úgy látszik én vagyok a béna. Nekem szerencsére egyszer kellett használni. Mind a két lány egyszerre kapott beutalót vizeletvizsgálatra, a nagy kapott egy nyalókát és simán belepisilt a bilibe. Az akkor egy éves kistesónak Kb 1 hónappal később sikerült elvinni a pisijét, már majdnem lejárt a beutalónk. Egy hétig próbálkoztam a zacsival, de vagy én voltam a béna, vagy ezeket kicsi puncikra, nem ilyen dagadt kis pi...-ra tervezték és soha sem sikerült rendesen felragasztanom. (A tervező biztos azt gondolta, ekkora gyerek már minimum ovodás és már tud bilibe pisilni, az ilyen kis vizilóbébik meg nem túl gyakoriak.) Utána egy hétig úgy zuhogott az eső, hogy képtelenek voltunk kimozdulni a lakásból, hiába is pisiltettem volna meg, nem tudtam volna elvinni a laborba. Utána kb egy hétig próbálkoztam a bilivel, kissé zaklatott idegállapotban. Egyszer a kicsi kb 15 percig ücsörgött a bilin, egyszercsak felpattant és körbepisilte a bilit, de úgy, hogy egy csepp sem ment bele. Végül levettem róla a pelust, és amikor egyszer sokáig nem pisilt, ráültettem a bilire és erővel ott tartottam, amíg meg nem érkezett az eredmény. Szegényke zokogott, de már nem volt más ötletem.
Gyógyszerbeadás: én kaptam pár vastagabb fecskendőt, aminek a vége lyukas és játszócumi formájú. Szerencsére nem kellett használnom, a nagyobb imád gyógyszert bevenni, a kicsi meg megy a nagy után, és ha látja, hogy beveszi, akkor ő is tátja a száját.
Ami viszont eddig rémálom volt, az az orrszívás. Lefektettem a gyereket a kanapéra, fölötte térdelve a két combom közé vettem a felsőtestét, úgy hogy a kezét leszorítsam, de mégse tehénkedjek rá, egyik kezemmel erősen megfogtam a fejét, a másikkal szívtam az orrát. Látványra eléggé kegyetlen, de szükségszerű, főleg amikor óránként töltöttek meg egy orrszívót a zöldes trutymóval. Mostanában már szerencsére maguknak akarják csinálni, és először ők szívják, utána megengedik, hogy én fejezzem be.
Vannak némely gyerekgyógyszerek, amikhez nagyon okosan nem kanalat, meg kispoharat adnak, hanem olyan fecsi szerű dolgot és az, ha elteszed, jól használható lesz a későbbiekben is. Azt a vizeletgyűjtő zacsit pedig illene a körorvosnak is tartania a táskájában, hogy ne kelljen bűvészkedni. Az amit Alice leírt az úgy tökéletes módszer a gyógyszerbeadásra. Fecsit meg tudsz pár fillérért venni patikában.