A lisztharmatra és fürtkocsány bénulásra figyelj oda. (legalább is nálam a zárt udvaron ezek az ellenségek)
Karathane Star-t használhatsz egy párszor (majd a többiek akik használják majd elmondják hányszor), de az egyszerű anyagok közt is találsz megfelelőt.
Én adnék neki egy védelmet lisztharmat ellen még virágzás előtt meg utána is. Ha akarsz tehetsz bele valami réztartalmú szert is(pl. champion-t vagy Cuproxat FW-t)
1-2 évvel ezelőtt van_Persil leírta a növényvédelmi technológiáját ami egy nagyon jó kiindulási pont, hogy átlásd mit, mikor és miért.
Ezt kellene a Te helyzetedre átültetni ...
Felszívódó szereket kombinálnád kontaktokkal vagy csak kontakt szereket használnál vagy esetleg "bióban" gondolkodsz
Lugasod van vagy más művelési forma
Sok az szőlő vagy csak pár tőke
Foglalkozol vele a metszés után (pl. zöld munka, locsolás) vagy csak ahogy az Úr megadta
othellóról tudok nyilatkozni:
A kén nem a barátja tehát van aki karathane-t használ lisztharmat ellen, nálam narancsolaj (jó rovarok ellen is), kálium-hidrogén-karbonát (a szódabikarbóna testvére) és mezei zsúrló adja az alapot
Fürtkocsány bénulás is probléma tud lenni amit magnéziummal tudsz orvosolni, keserűsó 3x sörét nagyságtól (5%-os oldat)
Az udvar igen-igen zárt, levegő nem nagyon mozog, nagy melegben beton locsolás is van de 3-5 permetezéssel gyönyörű termést adok a rigóknak.
És vannak olyan szerencsés olvtársak akiknél nem kell permetezni ;-)
A direkttermők nem érzékenyek a gombabetegségekre. Szerintem ilyen időben nem kell még permetezni,bár lakhelytől, és esőtől függő. Közvetlen virágzás után lehet, mikor a bogyók kezdenek kialakulni olyan szerrel, ami nem tartalmaz ként.
Azt mondja az mtv1 fiatal időjárás szakértő hölgy, hogy ma, Orbán napján a hidegfront miatti idő veszélyezteti a szőlő virágzását. Hirtelen eszembe jutott, hogy látott már a hölgy szőlőtőkét egyáltalán, és tudja, hogy mikor van a virágzás?
Kicsit melegebb az idei, de a szokásos virágzási idő általában ekkortájt szokott kezdődni - május vége/június eleje - hiszen már 22.-e van. (2018 extrém meleg volt, akkor ilyenkorra szinte már minden elvirágzott). Ha még csak most kezdi a virágzást, nem késtél el.
A fagy 20 évente elviszi az alfoldi szőlőket. Igy kell tervezni, élni. Elvileg ha jól sejtem pont most lesz majd időszerű a télen. Ha jól emlékszem 2002, 2003tele volt utoljára, ami takaritott rendesen felénk. Talán az is lehet egymas utan mindkét télen.
Az egyes függönyön nagyüzemi művelés ihlette a környéken az elterjedését. Felénk az elmúlt 5-10evben csinálják a kozepmagas kordont, vagy mosert. Az új telepiteseknek en is kozepmagas kordon támrendszert csinaltam 82-85cm tőtávokkal, ikertokes kialakítással, de inkabb a gepi metszés, a gepi szuret, a könnyebb növényvédelem az amit úgy gondolok más az egyesfuggonyhoz képest.
Amikor már kezelhetetlen méretűek a hajtások, csonkázó géppel ledaraboljuk. Szellősebb lesz, könnyebb tudom átfujni permetezeskor illetve metszeskor is kevesebb vesszovel kell bajlódni.
Eggyes függönynél nem aggódsz a fagykár miatt? Meg nincs nagy szélkárod, mielőtt a hajtások lefordulnának? Nálunk qrva sokat kitördelt, ez is volt az egyik ok a középmagas kordonra váltásra.
Eddig amit láttam idei ültetésemet, mind megeredt. Most a rügy/hajtásocskaválogatást csinálom, bár lehet, hogy Sz. Péter be fog segíteni, de ha igen, akkor asszem a szüretbe is.
Rájuk van bízva. Legtöbbször teljesítményben egyezünk. Ha nem haladnak baszogatom őket. Ha nagyon nem haladnak, akkor hívok másokat és olyankor észhez térnek mert rájönnek kell a munka nekik és nem szeretnék hogy más csinálja meg. :-)))))
István a tavaly ültetett oltanyok kapcsán idegeskedett a fagy miatt. Erre írtam hogy takarás előtt metszettunk. Tehát 2szemre visszametszettük, majd betakartam.
Vesszőkihúzás egyenlőre nálam nincs mert az összes termő szőlőm egyes függönyön van. A metszést nálunk a kötözés munkafázisa követi.
Idén 2nappal később mint tavaly, de végül szombaton (ápr 30) befejezték a metszést. Én végeztem a gyomirtással és rákanyarodtam a szüret utáni támrendszer javítás és a kis szőlők beoszlopozása feladatokra.
Nálad -gondolom- a vesszőkihúzkodás külön munkafázis. Úgy azért lehet haladni, bár ha az ember egyből kiszedi, akkor jobban átlátja az egészet. A rövidcsap egyetlen előnye, hogy rálehet ereszteni az előmetsző gépet, így nem kell a vesszőket húzkodni, csak a fölös vesszőcsonkokat lecsippenteni.
Tőkét? Hát, szerintem már 3-5 leveles állapotban kell legyen, én nem mernék egy tőkét se kiásni és máshova ültetni.
De ha oltványra gondoltál: elméletildg még lehet, de ha jól tároltad és nem száradt ki, akkor mostanra el kellett kezdjen rügyezni, hacsak nem volt hűtőben. Mindenesetre ha vállalkozol a kiültetésére, akkor előtte egy napig álljon vízben hűvös helyen úgy, hogy a gyökereket mind ellepje, de a nemes rész a víz fölött maradjon.
Én még betakarás előtt megmetszettem ősszel. Egy része nálam nincs kinyitva mert üldözött roma keresztény tesvíreim még a metszéssel birkóznak. Akik kijöttek egy próba napra, azok 3x lassabban haladtak mint a fiam, aki belőtte a teljesítményt és ami szerint fizettem. :-) A gyerek ha beindul és már nagyon menne haza, rám is 200méteren 100métert ver! A cigányok ezt a tempót nem bírták! :-))))
Az én tapasztalatom az hogy jobb kinyitni, mert akkor sokkal később indul meg. A "takaró" alatt sokkal melegebb van.
Ha van még borod, akkor esténként, amikor fagyot prognosztizálnak, igyál 2poharral és kérd az Úr segítségét.
Mi is most építjük. Csúnyák a számok, pedig csak 90 méternyi kell (ez hobbikert csak).
Az őzekkel most kicsit feszült a viszonyom. Nem elég, hogy a növényeket lezabálták tavaly, de pár hete a kocsimat is lezúzta egy nekünk ugró példány. Bár még jobban jártunk, mert a szomszéd egy szarvast kapott el, a felesége nyakán ha kicsit odébb megy az agancsa a dögnek, akkor nem sebkötözés hanem elvérzés az aktus eredménye.
Mondták az autószervizben is, hogy érzésre mintha több lenne a vadkáros kocsi mostanában. Lehet, hogy a vadásztársaságoknak végre vadászniuk is kellene?