Cannes-ban voltunk pár éve. Kishajókkal vittek ki. Mindjárt a kikötőtől indul a dotto kisvonat, pár euroért körbevitt az egész városon, utána pedig sétáltunk egy jót, ittunk egy finom kávét és megnéztük a bolhapiacot. Szép, hangulatos a város, de szerintem elég rá néhány óra.
Én Cannesra szavaznék. Elméletileg bejárható a kettő is együtt, kb fél óra az út a két város között.
Hajóval még nem voltunk. A térkép szerint az öböl innenső oldalán álltok majd meg, a túlsón van a Fesztiválpalota. Közben strandok, paloták, a Croisette. A kikötőben eszméletlen hajók. A Fesztiválpalotán túl pedig ott az óvárosi rész, ahová szintén érdemes átmenni. Vagy érdemes áthajózni a Lérin szigetekre, bár a hajózás már nem biztos, hogy érdekes lesz :)
Jövő hónapban végre ismét hajózunk :) egy kis segítséget kérnék tőletek.
Tudnátok ajánlani egy megbízható céget/személyt, aki transzfert vállal Fiumicino - Civitavecchia között?
Egyik megállónk Cannes. Akik már jártak mindkét helyen, azoktól kérdezem, mit nézzünk meg Cannes-t vagy Antibes-t? Vagy belefér mindkettőből egy kis ízelítő bő 7 órába?
2019. október 28-án megyünk a Costa Magica alábbi útjára:
Savona (Italy) -------16:30
Barcelona (Spain) 13:00-19:00
Marseilles (France) 09:00-17:00
Savona (Italy) 09:00-------
Sajnos nem Barcelonában tölthetünk el hosszabb időt, ezért szeretném megkérdezni, hogy ebbe a röpke néhány órába mi fér bele Barcelonából? Kolombusz szoborhoz visz a kikötői busz? Nagyon szerettem volna eljutni a Güell Parkba, de szerintem nem fog beleférni? Mi a véleményetek?
Marseilles-ben valószínűt a dottót fogjuk választani.
A közeljövőben az MSC Orchestra-val hajózunk a Brit szigeteken, hamburgi indulással.
Kikötőink St. Helier, Cork, Belfast, Dublin,Greenock ( Glasgow),Invergordon. Valaki járt már erre? Minden információ, jó tanács, kirándulási ötlet érdekelne !
Ahogy kijöttök a kikötőből ott fognak állni a taxisok egyből, keresni sem kell.
Mivel itt mi búvárkodtunk más látnivalókról, strandokról nem tudok beszámolni.
Van egy kis kikötő kb 1,5 kmre a cruise port-tól délre. Akár gyalog is elérhető. A taxi nem emlékszem mennyi volt de volt drága. Innen indul a legtöbb kishajós kirándulás.
Ha nagyon nagy a szél és nagyok a hullámok előfordulhat hogy lezárják ezt a kis kikötőt, ilyenkor nem tudnak kimenni a hajók.
Nekünk mázli volt mert pont egy ilyen nap után érkeztünk és minden oké volt, de ha rossz az idő számítsatok rá hogy lehet nem jön össze a tervezett program. (ez mondjuk ugye bárhol előfordulhat)
Szimpi volt nagyon hogy még 1 vki jött volna velünk sznorkelezni és ezt csak érkezéskor mondtuk le, de nem kellett kifizetni. Nagyon jó csapat. Lelkes türelmes srácok akik imádják a munkájukat. Nagyon jól éreztük magunkat. Összesen 7en voltunk a hajón ha jól emlékszem. A sznorkelezés vezetett volt. Nem csak annyi hogy ugorj be és nézelődj. Volt egy mentőbója amibe bele lehetett kapaszkodni, és a srác aki vezette végig mutogatott. Ezután a Skyreef-en pihiztunk. Szép nagyon, klasszik beach club kaja nasi koktélok lehet sznorkelezni. Sok ember volt de jo volt a kiszolgálás, nem kell sokat várni és fini volt minden.
Még egy megjegyzés: 2 crusie port van Cozumelen, attól függ melyik társasággal mentek. Visszafelé majd a taxis fogja kérdezni.
Augusztusban megyünk az NCL Epic hajóval nyugat-mediterrán útra.
Sajnos már nincs meg a régi prémium all inclusive italcsomag.
Most olyan lehetőség van, hogy 99 euróval fel lehet upgradelni a foglalást, fejenként egy hétre szól és 5 ajándékból kettőt.lehet választani.
De itt is van kivétel, mert nem mindegyik hajóútra vonatkozik.
Például a miénkre nem, itt állítólag nem választhatom az 5. ajándékot, ami a 3.4. pótágy kedvezménye lenne.
Nekünk azt a választ adták, hogy ha hárman vagyunk egy kabinban akkor a 3. főnek meg kell venni a teljes árú italcsomagot, nem lehet a 99 euró/fő uppgradelést választani.
De már mondták azt is, hogy úgy lehetne, hogy ketten megvesszük a 99 eurós felminősítést és a harmadik főnek szóda csomagot veszünk, mert ő úgy sem iszik alkoholt.
Nagy a káosz most úgy érzem ebben az italcsomagos újításban.
Most egyenlőre italcsomag nélkül foglaltunk és amikor a hátralékot fizetjük eldönthetjük, hogy élünk-e az uppgradeléssel.
Cozumel szigeten milyen látnivalókat, strandokat tudnál ajánlani, ami belefér 8 órába?
Chankanaab Beach, Isla de Pasion vagy a Beach El "Cielo"?
Esetleg tudsz olyan helyi fuvaros céget, akikkel fel lehetne venni a kapcsolatot vagy elég ha kisétálunk a kikötőből és "lecsapnak" ránk a helyi, független transzferes cégek?
Nyilván mindenki el tudja dönteni és úgy szervezi ahogy akarja. :)
A magánszevezéssel kapcsolatban még egy pár megjegyzés/tapasztalat ha megengeditek:
ez csak az én személyes véleményem, el lehet dönteni kinek mi tetszik mi a prioritás.
Pénz, biztonság, időtartam stb.
Ha kellőképpen utána olvasol, hogy kivel foglalod le magánban a kirádulást akkor biztos lehetsz benne, hogy azt kapod a pénzedért amit elvársz. Tripadvisoron például vagy más hasonló oldalakon, fórumokon (pl itt is) rengeteg helyi túra szervezőt lehet találni sok sok kommentel, értékeléssel ami alapján lehet szelektálni. Kellő körültekintéssel ki tudsz választani olyat ami megbízható. Mi még eddig sosem csalódtunk.
Búvárkodni például a hajótársaság által szervezett kiránduláson olyan utitársakkal fogsz összekerülni akik között lesznek teljesen kezdők is. Így valószínüleg basic merülőhelyekre visznek mivel nincsenek tisztában a képességeiddel és safety first ugyebár.
Ha magánban szervezed ugyan ezt és látja a dive center az adataidból hogy évek óta rendszeresen merülő gyakorlott búvár vagy, majd ezt meg is erősited az első merülés alkalmával, jó esélyed van komolyabb merülőhelyekre eljutni a kirádnulás során. Lehet kérni konkrét divesite-ot is ha van ami érdekel. Legutóbb pl nekünk drágább volt a magán verzió mint a hajótársaság által árult, de nagyon megérte.
Aztán volt olyan is, hogy az a látnivaló ami minket érdekelt nem volt egyáltalán elérhető a szervezett programok között, de összehoztunk magunknak és nagyon jól sikerült.
A Grand Caymanon említett strandolás szándékos választás volt gondos utána olvasás után mert olyan programra vágytunk ahol el tudunk vonulni a túrista tömegtől.
A megvár a hajo / nem vár meg a hajó témakörhöz: elég egy csapat aki lekési a hajót egy nem hajótársaság által szervezett programon, olyan visszhangja lesz az érkékelésekben hogy le is húzhatják a rolót! szóval biztos lehetsz benne hogy mindent megtesznek, hogy ez ne forduljon elő. nyilván van akinek ez túl kockázatos, szabad a választás
Ha akad valakinek további kérdése konkrét kikötőről szívesen írok részleteket.
A “magánban” szervezett utaknál meg ott a veszély, hogy elkérik a pénzt és két sarokkal arrébb kitesznek a kocsiból. Vagy elvisz 20 kilométerre a kikötőtől, vissza menni mwg elfelejt. Esetleg a kocsiban hagyott értéktárgyaddal lépnek le, vagy csak siman kirabolnak. De az is gyakori, hogy a 30 éves autócsoda lerohad valahol és nem éred el a hajó indulást. A szervezett buszos túrát meg akkor is kegvárja a hajó ha lerobban a busz.
A helyi túravezetők “kicsit” jobban ismerik az adott helyeket mint az utasok. A céltalanul ténfergés közben legfeljebb véletlenül láthatod meg az adott hely nevezetességeit és különleges látnivalóit.
Én nem azért uzazom át a fél világot, hogy a vízparton üljek egész nap és fagyit egyek - ezeket megtehetem máshol is. Azt akarom megnézni, tapasztalni amit máshol nem lehet csak ott az adott helyen.
Szerintem mindenki döntse el magától, hogy mi a jó és mi az édekes, mi éri meg és mi nem.
Igen le lehet tiltani, bár a legnagyobb bunkóság mert a személyzet egy része csak ezt kapja fizetésként. Meg kell indokolni miért akarod letiltani.
A “sóher kelet európai vagyok” általában nem elég erős indok.
Beszálláskor pedig még nem lehet annyi negativ tapasztalatod a szolgáltatással kapcsolatban, hogy ilyen eredménye legyen. Magyar, román utasok esetén divat ez, a személyzetnek meg is van a vélemémye. Egyébként a recepción lehet kiverni a balhét ezügyben.
Mi tavaly voltunk George Town Cayman - Cozumel, Mexico kikötőkben a Carnival Glory-val.
Nem fizettünk be semmilyen hajótársaság által szervezett kirándulásra sem.
(azóta voltunk más hajón is és ott sem)
George Town Cayman - gyalog ha kijöttök a kikitőből jobbra elindulsz és gyalog elérhető a Smith Clove beach. Nyugis tiszta van WC, zuhany és nincs senki. Ingyen van. Egész nap ott állt egy kis fagyis kocsi amiből lehetett venni hideg üdtőt és szuper fini puncs fagyit egy tonna mazsolával. Sajnos sört nem árult.
Napközben jött néha egy túrista csoport akik megálltak pár percre nézelődni aztán mentek tovább. Nagyon ajánlom ha nem akartok tömeget és nem akartok sokat költeni. Menet közben van egy nagyon cuki ajándék bolt és sok sok leguán a szines kis házak udvarán.
Cozume - mi búvárkodni mentünk magán szervezésben, majd a végén egy parti bárban strandoltunk iszogattunk nasiztunk, más kirándulásról nincs tapasztalatom.
Én ellenzem bárhova a kirándulás befizetést előre mert vagy sokkal drágább mint magánban, vagy más a színvonal.
Az ital csomag nyilván társaság függő, de ha csak nem akarsz csata mata részeg lenni minden nap az én személyes véleményem az hogy nem éri meg egyik se. Nyilván mindenkinek mások az igényei.
Én első sorban fizetős jobb minőségű kávéra szoktam költeni illetve sea day-en, néha vacsikor 1-2 koktél. Összesen egy 7-8 napos úton 70-80 USD / fő bőven elégvolt költőpénznek amibe még némi kis szuvenr is belefért. Ennél joval több bármelyik italcsomag.
A beszállást majd a társaságnál meg tudod nézni, nem tudom a többi hogy csinálja Carnival-nál van online check in ahol foglalsz boarding time-ot.
Amit még említenék mint hasznos infó mivel először utaztok:
az egész kikötős ki be szállás process nekem egy szürke folt volt és káosz az alső utunkkor.
annyit tudtam hogy van ahol dokkol a hajó van ahol kis tender hajokkal visznek a partra. nyilván ez is társaság függő lehet, én a carnival verziót tudom elmondani. majd mások esetleg kiegészítik.
a tenderes kikötőknél sorszám osztogatás volt minden ilyen reggelen az egyik bárban és a kapott szám alapján szólitottak majd hogy mikor kell lemenni. kigyózó sor állt már egy órával korábban!! figyeljétek majd a napi infokat és a hangosbemondót.
nagyon fontos h visszafelé időben a kikitőben legyetek nehogy lekéssétek az utolsó kishajót. illetve a ship time, local time eltérést is kövessétek.
Sziasztok, mi május 5-én indulunk MSC Operával. Első hajú utunk lesz, két gyerekkel. A fórumon nem olvastam a belső hőmérsékletekről. Kb mire lehet számítani? Kabin hőmérsékletet lehet szabályozni? Csak hogy hogy készüljünk, főleg a gyerekek miatt. Azt gondolom, hogy a fedélzeten, főleg este hűvös lesz, de a belső terekben mire lehet számítani? Köszi
Én már voltam korábban is ilyen úton. Készüljetek, mert óriási élmény! :) Szerintem a nyaralások csúcsa! :) Én azt tapasztaltam, hogy nem kell minden fakultatív programra befizetni, mert az tényleg elég drága, simán fel lehet fedezni önállóan is. A leszállás és a visszaszállás se vesz sok időt igénybe, nagyon profi módon vezénylik le az egészet.
Minden nap fognak bedobni a kabinba egy daily-t, napi újságot, amibe le fogják írni, hogy este a vacsorára mi a dress code, de azt gondolom nem veszik annyira komolyan, mikor múltkor voltam is láttam, hogy többen azért nem az előírásnak megfelelően érkeztek mégse volt belőle probléma.
a cruisecritic oldalán nagyon sok port info olvasható.
Az általad említett kikötők közül én Palmán (szar volt az idő, nem szálltam ki, inkább a spa-ban töltöttem a napot, de akár gyalog is megközelíthető) és Nápolyban jártam, utóbbiban 2x is. Ott javasolom valamilyen fakultatív kirándulás megszervezését, akár DIY alapon is, mert Nápoly önmagában nem a leginkább vonzó városok közé tartozik, de a környéken rengeteg a látnivaló.
aranyszabály:
1. Mindig a saját magad által szervezett kirándulás a legolcsóbb, de tervezést igényel
2. A második legolcsóbb megoldás valamilyen helyi cégnél lekötni a napi kirándulást.
3. Minidg a hajó által kínált kirándulások a legdrágábbak.