Biztos több tapasztalatotok van paradicsomtermesztés terén mint nekem - kérdés hogy van-e értelme még 'szórakozni' igencsak elmaradott, pár napja nagyobb virágtartóba átültetett kicsike palántákkal?
Eredetileg vagy 1-másfél hónapja kis 'keltetőben' előbújtak a magok és voltak sima vízzel locsolgatva, de sehogy sem akartak beindulni, vegetáltak. Sok elfoglaltság miatt a minap jutottam oda hogy marhatrágya-tőzeggel kevert, új virágföldbe (de még nem a végleges helyükre) ültessem át a 'kicsiket'. Pár centis nagyságúak csak, bár láthatóan növekedni kezdtek, 'beindultak'.
Namost nyár közepe van kb. várható még ebből valami kézzelfogható termés idén, érdemes bíbelődni ilyen kicsi palántákkal?
Esetleg ha készítek és átteszem őket valami fóliasátor szerűségbe akkor még késő nyáron - ősszel tudnak fejlődni termésügyi szempontból?
Aki elsőként leírta a manót, valószínű csak nem tudta pontosan meghatározni az alakját. A többiek csak lemásolták. Nálam a nagyobb szemek lapított gömb alakúak, a tiedhez hasonlatosak, a kisebbek gömbölyűbbek. A laposabbakon vannak bemélyedt barázdák mint a tieden. Ez a Manó.🙂
Nálam a Karácsonykor ültetett paradicsom mégsem biztos, hogy Manó, mert a parik enyhe sokszög alakúak, kissé lapítottak. Naponta 2-4 beérett parit ad, és pontosan olyan erőteljes íze van, mint a betonból kibújt sárga parinak. Annak idején arról is tettem fel képet.
Nekem a Spencer nem ízlett. Kemény szemek, vastag bőr, savanyú termés. Biztos az itteni körülményeket nem szereti.
Nálam az ökörszíven sok van, de kényes nagyon. Kalciummal kell permetezni, a levele is hamar betegszik, és az erős napsütés ahol jegjobban éri, már megégtek a gyönyörű nagy szemek.
A Batyust szerettem volna kipróbálni, de nem kaptam magját.
Nálam a régi helyükön már alig teremnek, mióta megnőttek ott a fák. Csak délelőtt süt oda a nap, aztán árnyékban vannak. A koktélokon elég rendesen van ott is termés, de a nagy bogyójúakon egy-egy fürt után szinte semmi. Most már az összes nagy bogyójút a magaságyásokba ültettem, ott egész nap süti őket a nap, és sokszorosa a termés.
Lehet hogy teszek a Spencerrel még egy próbát. Moraviaseed magot próbáltam, se sok nem volt rajta, se finom nem volt. De ez a forgalmazó okozott már csalódást máskor is.
Nálunk a Rugbyn három fürtön már nőnek a paradicsomok, nem tűnik olyan rossznak. Meglátjuk, milyen az íze, jövőre csak akkor vetek, ha finom.
Lehet, hogy nem egyezik az ízlésünk, én a koktélokat is szeretem, a legjobb talán a Mexikói méz, ez bőven is terem. A sárgák közt is van, ami ízlik, különösen a halványsárga, ami talán Snow White. Sajnos nagyon reped, de az íze ezt ellensúlyozza.
Azt hiszem új szempontot fogok bevezetni a paradicsom választásnál. Vagy teremjen nagyon sokat, vagy legyen finom enni. Kicsi ahhoz a kertem, hogy ökörszivekkel foglaljam a helyet. Egyetlen fürtöt nevelgetnek. A Rugbynek is van egy éve hogy bizonyítson, egyetlen fürt van azon is. Bosszant hogy van vagy 50 tő paradicsom és alig van olyan amivel elé gedett vagyok. Várok tippeket finom paradicsomra, eddig a Somoskői, Camone és a paprika alakú ami ízlik. Sokat termő a Roma, batyus, Schott lugas, Lugas f1, Violet Jasper. Szoktam még Ace paradicsomot is tenni és minden évben próbálkozom új fajtákkal.
Sajnos kiültetéskor beteg voltam, örültem hogy földben vannak, nem jegyeztem fel hogy ki kicsoda. Lett egy csomó koktélom pedig nem igazán szeretem. Nem találom a Schott szivet és van egy csomó átlagos tő amiről fogalmam sincs micsoda.
Az Agria krumplin megjelent nálunk a burgonyavész, úgyhogy már oda kell figyelni!
Tegnap este vettem észre, reggel már újabb szárakat találtam. Most vizes minden, de ahogy az időjárás lehetővé teszi, cupoxátos permetezés lesz. Azt hiszem, adok a paradicsomnak is, az érés még úgyis odébb van, a Botketit legföljebb kihagyom (az már érik), az úgyse érzékeny.
Olvastam hogy mennél erősebb vagy sötétebb piros a paradicsom, annál több likopint tartalmaz. Feltételezem a sárga vagy a rózsaszín paradicsomban kevés van. De ha annak az Ausztrálnak csak a héja rózsaszín a húsa piros, az jó lehet. Feltételezem ha azt írod elég sötét, azt jelenti talán sötétebb az átlagnál. Mondjuk az én Idámnál. De ha nem sötétebb nem probléma az, csak világos piros színűt nem szeretnék. Ha inkább édes mint savas, akkor főleg jó lehet, mert sok paradicsom lét iszok, és a savanyút nem szeretem. A zöld tetejét és a repedezett rész ki tudom vágni. Azt hiszem erről a fajtáról olvastam hogy 2m-re nő, és rendkívül bőtermő. Csak nem emlékszem hogy ennek külföldi oldalon volt magja, vagy nem kapható volt.
Ez így egy kicsit megfoghatatlan. Mihez képest sötétebb?
Pl. a mi Ausztrálnak nevezett paradicsomunk elég sötét húsú (egyébként kívül rózsaszínes), de hogy ez elég sötét lenne-e, azt nem tudom. Annak az íze is finom, csak hajlamos fölül zöld maradni és repedezik.