Keresés

Részletes keresés

Műhód Creative Commons License 2012.09.15 0 0 5452

Mates 67 talán tud közelebbit is erről a helyről, hiszen az 5448 hozzászólásban éttremként ajánlja.

Előzmény: Törölt nick (5451)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.14 0 0 5451

Szervusztok

Olvasgatom a hozzászólásokat, mivel 2 hét múlva megyünk ide, s teljesen ismeretlen előttem a vidék.

A következő helyen foglaltunk szállást:

http://www.travelguide.sk/hun/szallas/penzion-mizuna_52604_1_1.html

Van róla valamilyen infótok?

Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5450

Turistické informačné centrum Hrabušice

Hlavná 171, 053 15 Hrabušice

Phone: +421 (0) 53/429 91 65

Fax: +421 (0) 53/4299 163

Előzmény: DonRazzino (5449)
DonRazzino Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5449

Köszönöm a válaszokat. Esetleg tudsz címet az irodához?

Előzmény: Törölt nick (5448)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5448

Vendéglő: http://www.jendral.eu/

Wifi a helyi idegenforgalmi irodában van.

Előzmény: DonRazzino (5446)
oleandro Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5447

Káposztafalu csak egy kicsi falu, ahol sokan szobáztatnak :), és nincs is étterme, csak kocsmája. Podlesokban viszont van legalább kettő.  wifi ügyben  nincs infóm.

Előzmény: DonRazzino (5446)
DonRazzino Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5446

Még két kérdésem maradt. Hrabusice környékén keresek éttermet (ár nem számít, csak legyen tapasztalat, hogy jó) és WIFI-s helyet. Nem kell netcafe, mert laptop lesz nálam, csak néha muszáj belépnem a munkám miatt.

röntgen Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5445

Köszönöm mindkettőtök jótanácsait. A társaság miatt biztos lassabb lesz a dolog, de hát valóban ha már így elutazik az ember ilyen messzire, akkor élvezzük a látványt egy kicsit.

Előzmény: Műhód (5443)
oleandro Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5444

nincs nagy különbség, de biztos ami biztos indulj ki a lassabból. aztán meg "bruttósíts"

Ezek a megadott idők "nettó idők", a normális tempójú folyamatos haladás tempójából indulnak ki, és így elvben tarthatók, egyáltalán nem erőltetettek. De nettó idők.

Az ember viszont  önkéntelenül meg-megáll bámészkodni, szemlélődni, fényképezni, ,  néha  esetleg könnyít magán, stb, stb. Táraságban ezek az idők meg ugyebár kb összaadódnak. Szóval a valós, "bruttó" idő ennél jóval hosszabb lehet.

Előzmény: röntgen (5441)
Műhód Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5443

Még valami:

Már többször ránksötétedett a hegyekben, amikor nem terveztük.

Ezért mindig van nálunk fejlámpa.

Műhód Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5442

Nem látok jelentős különbségeket.

Talán csak a Suchá belánál.

Ott régen 2 óra volt a szintidő, de bűn annyi idő alatt megtenni.

Az ember messziről elutazik oda, hogy élvezze, gyönyörködjön benne, azután végig rohanjon rajta?

A 3 óra 10 perc reálisabb, pláne, ha sor van a nagylétránál.

A többi út esetében célszerűbb a hosszabb időket figyelmbe venni,ha fotóztok is út közben.

röntgen Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5441

Köszönöm ez tényleg nagyon konkrét, így már látom a lényeget. Még egy dilemmám van találtam két térképet is a Pariról és azt vettem észre hogy a jelzett túraidőknek két pont között eltérő

értékeket adnak. Melyik lehet a valósabb?

Előzmény: tcsusza (5440)
tcsusza Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5440

"A kolostor romoknál melyik túrista útvonalhoz esik az a vendéglátóhely?" kérdésedet inkább

így helyes feltenni:"A kolostori vendéglátóhelynél melyik túrista útvonalhoz esik az a 'rom'? :)

Az a vendéglátóhely az SZP rómája, a környék legtöbb turistaútja oda vezet, illetve azok

kiindulóponja. Nem lehet kikerülni.

A (tér)képen a piros tetős a vendéglátóhely, tőle 11 órára a rom.

Előzmény: röntgen (5438)
Műhód Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5439

Töredelmesen be kell vallanom, hogy még soha nem néztem meg közelről Klastoriskon a romokat.

Pedig nagyon sokszor jártunk ott, sőt meg is szálltunk fent.

Ezért csak megközelítőleg tudom elmagyarázni.

Valahol a romok bejáratánál lehet a 700 éves jubileumra emlékezetető felirat.

Na ezzel szemben van az étterem.

A követekező két kép szemlélteti.

Az egyiket az étterem teraszáról készítettük a romok előtt sétáló lányokról,

a másikat ők készítették a romok elől az étteremről.

Egyébként a legtöbb jelzés odavisz, talán csak a Sucha belá felől Podlesokba vezető megy el mellette.

Ha bemész a faházak közé, mindeképpen meglátod az éttermet.

Előzmény: röntgen (5438)
röntgen Creative Commons License 2012.09.08 0 0 5438

Ezt az út dolgot én sem értem. Augusztus elején voltam a családdal arra(Dobsina, Stratena,Podlesok), de az úttal semmi gondom nem volt. Pedig dél felől jöttem....

Sőt a jövő héten egy nagyobb társasággal ismét arra járok. Remélem az idő kegyes lesz hozzánk. Egy nagyobb túrát tervezünk szombatra. Szuha-Maly Kysel-Klastorisko-Hernád-Podlesok vonalon.

Már pénteken káposztafalván szálunk meg. Esetleg a szállásadónkról tudtok valami infót?

http://www.slovenskyraj.sk/bara/

A kolostor romoknál melyik túrista útvonalhoz esik az a vendéglátóhely? A multkor nem kerestem, de visszaemlékezve nem is láttam semmi hasonlót mikor arra jártam. Tudnál valami támpontot adni?

Köszi,

Előzmény: Műhód (5436)
Műhód Creative Commons License 2012.09.08 0 0 5437

Kelet-Szlovákiában nagyon sok cigány él. A többségük mélyszegénységben.

Jellemző, hogy ezen a területen volt a két cigány éhséglázadás.

A túrázókat ez leginkább látványszínten érinti.

A hrabusicei/káposztafalvai erőszakos szállásadókról még nem hallottam.

Talán úgy megelőzhető a probléma, ha a neten  megpróbáljuk leinformálni a szállásadót.

Mi régebben Nova Lesnán futottunk bele cigány szállásadókba - az egész utca új építésű több szintes 

cigányházakból állt - de csak apró problémáink voltak egymással, még rá is húztunk két napot.

A létánfalvi kőhídtól párszáz méterre van Szlovákia leghirhedtebb cigánytelepe. Egy bádogfalu.

Innen a Hernád-áttöréshez járnak fürdeni, koldulni, fát gyűjteni a gyerekek.

Idén kétszer jártam arra. A második alkalommal kb. százan voltak ott fürödni.

A hídon is legalább húszan ücsörögtek.

A büfétől mentem a forráshoz vízért, ezért oda-vissza megjártam a hídat.

Mivel első alkalommal csak annyit mondtam a kéregetésre, hogy NEM, visszafelé már nem is próbálkoztak.

Amikor adtunk szendvicset és egy kis pénzt, nehezen tudtunk elszabadulni.

Azóta szívtelen vagyok.

És nincs velük problémám...

A Paradicsom túraútjain máshol nem jellemző az etnikummal történő találkozás.

Dobsina városban elég magas a cigányság aránya.

A kirándulók viszont az onnan elég távoli jégbarlangnál lévő településen szoktak megszállni,

ahol nem valószínű ilyen probléma.

Előzmény: general secretary (5433)
Műhód Creative Commons License 2012.09.08 0 0 5436

Ezt nem értem.

Előzmény: TrekkerLake (5435)
TrekkerLake Creative Commons License 2012.09.07 0 0 5435

Ha délről mentek, nem a cigányokkal lesz a legnagyobb gond, hanem a tereppel. Nagyon vigyázzatok, mert a kiépített utak zöme ott nincs rendesen karbantartva... leszámítva persze a Geravy felé, mert arra kismillióan járnak.

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.07 0 0 5434

Ha a térképen látsz a falu határán kívül fekete pontokat az jellemzően cigánytelep, így mielőtt beérnél Dobsinába ugyanúgy van egy panelház, de azon kívül, hogy autóból látványosság különösebb gond nincs ezzel.

general secretary Creative Commons License 2012.09.07 0 0 5433

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ez a cigány zsiványság amiről írtatok, csak ott jellemző, vagy a Paradicsom déli oldalán is? (Dobsina mellett lesz a szállásunk, ezért érdeklődöm.) Köszönöm

Műhód Creative Commons License 2012.09.05 0 0 5432

Teljesen fölösleges lemenni Csingóban a Hernádhoz parkolni.

Egyébként tilos.

Fent kell hagyni a kocsit a parkolóban -a panzió és a büfé környékén a legjobb-.

Ezután nem kell lemenni a Hernádhoz a műúton, hanem a jobbra fölötte párhuzamosan

futó földúton kell sétálgatni amíg be nem csatlakozik oda lentről, balról a sárga jelzés.

Így megspórolhatunk magunknak egy fölösleges kapaszkodót.

Visszafelé úgyis a most kihagyott műúton kell fölkutyagolnunk a Hernád felől az autóhoz.

Előzmény: diavolo16 (5431)
diavolo16 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5431

Én is így gondolom, csak azt nem értem, akkor a parkolóőr srác miért mondta, hogy le lehet menni. De végül is nem nagy ügy, csak akkor meg akartm magunknak spórolni a túra végi uccsó emelkedőt.

Előzmény: oleandro (5430)
oleandro Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5430

szerintem azok psrkolnak beljebb, akik az ottani házakban laknak

Előzmény: diavolo16 (5429)
diavolo16 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5429

A Csingói parkoló fizetős, 4 euro/nap. cigányok nem voltak. Nekem egy pillanatig sem forult meg a fejemben, hogy nem biztonságos. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy a sorompó után meddig lehet lemenni kocsival. A parkolóőr azt mondta, hogy le lehet menni a Hernádig, de a közvetlenül levezető út elején volt egy behajtani tilos tábla, így nem nemtünk tovább. Viszont láttuk, hogy a folyó melletti parkolóban igen sok volt az autó. De egyébként a két parkoló között kb 1 km lehet a diferencia, és a fenti rész központosabb helyen van.

DonRazzino Creative Commons License 2012.09.03 0 0 5428

Köszönöm mindenkinek, akkor Cingov lesz. Azon belül gondolom könnyen megtalálom az ominózus parkolót...

Előzmény: TrekkerLake (5427)
TrekkerLake Creative Commons License 2012.09.03 0 0 5427

Szerintem is Cingov az egyetlen cigánytelepmentes. Nem tudom, hogy most őrzött-e a parkoló, de emlékeim szerint 5-6 éve nem volt az. Onnan többféle módon is megközelíthető a kilátó, talán Durkovec felé a sárgán rövidebb, mintha a kéken Lesnica - Biely potok ustie vonalat választanátok. Időben nagyjából ugyanaz, mindkettő cirka 1 óra.

Előzmény: DonRazzino (5425)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.03 0 0 5426

Ott van Čingov, teljesen biztonságos és kiépített parkoló, talán fizetős. Nem tudom az útvonalat, de ha a másik helyre a Tamásfalvi-kilátón keresztül lehet visszamenni akkor teljesen felesleges az 1-2-3 km sík út megsprórolásán gondolkodni, az összehasonlíthatatlanul nehezebb. A cigánytelepek jó látványosságok, Letanovce után is egy durva következik.

Előzmény: DonRazzino (5421)
DonRazzino Creative Commons License 2012.09.03 0 0 5425

Köszönöm. Akkor átfogalmazom a kérdést :-) . Melyik a legközelebbi ajánlott pont a Tamásfalvihoz, ahol érdemes hagyni az autót. Esetleg Létánfalva felől?

Előzmény: TrekkerLake (5422)
DonRazzino Creative Commons License 2012.09.03 0 0 5424

http://openmaps.eu/udvoldalról letöltött a beillesztés napján frissített térkép. Természetesen van nekem is papíralapú a Pariról, de ezt egyszerűbb volt.

Előzmény: TrekkerLake (5423)
TrekkerLake Creative Commons License 2012.09.03 0 0 5423

A belinkelt térkép melyik századból való? :D

Előzmény: DonRazzino (5413)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!