Nagy baj lenne, ha a "lapok" (hevederek) nyúlnának... :) A "nyúlást" a csapok kopása adja. Mivel a csapok kopnak a használat sorám, vagyis az átmérőjük csökken, így nő az illesztési hézag a furatban, ahol vannak - ez szemenként összeadódik, és ezért lesz hosszabb a lánc.
Kopás addig is van, amíg a kenőanyag a tömítőgyűrűn belük tartózkodik, de az jóval lassabb. A láncspré a kopógörgőket (amiket látsz) - és ezáltalán a lánckerek érintkező felületeit keni, amik ezáltal jóval lassabban kopnak, mintha szárazon gördülnének egymáson.
Én sehol nem írtam, hogy a láncot nem kell ápolni, én csak azt írtam, hogy miért kell ápolni. Az O- vagy X-gyűrűk miatt.
És azt, hogy egy bazi nagy nyomatékú motor megnyújtja a láncot akkor is, ha lánckenő van rajt. Mert nem csak a kenés hiánya miatt nyúlik (legalábbis szerintem.)
Ezzel vitatkoznék Nachtstern: a nyúlás a lánc furatainak ovális kopásából és a csap kopásából adódik. Ha a "8"-s nyúlna az már rég rossz lenne.
Ha a szilárdság miatt lenne a nyúlás akkor az első bővebb gázadáskor elérné a lánc a képlékeny alakváltozás határát és változna a hossza. Ez nem futásteljesítményfüggő. A fuartkopás viszont az.
Az O- és X-gyűrűs láncok soha nem futnak szárazon, amíg a gyűrűk a kenés hiányossága miatt ki nem száradnak. Ugyanis a feladatuk a kenőanyag benntartása a láncszemek belsejében. Magyarán a láncspray-val a gyűrűket ápolod, nem a
láncot kened a kopás ellen.
A nyúlást pedig a lánc oldallapkáinak nyúlása okozza nagyrészt, amit kenegethetsz, attól nem lesz erősebb.
Mondjuk pár raid II tulajjal beszéltem, mind azt mondta, nagyobb truvájt várt, vették is sorban az alpine dugókat. Na, meglátjuk. Szerencsére nem aktuális, de ennél a mostaninál hangosabb sisakot nem veszek, az biztos. Füldugót meg biztos nem veszek, nem kell mégegy baszkura....
Idén is hoztam, korrekt sisak, csak igen drága. Ráadásul igen gyenge pontja a plexi mechanika. Egyik ügyfelemnek a 3.-at hoztam 2 év alatt.
Ellenben a bluethooth-szettje messze a legjobb sztem (90e Ft).
Lyaaa, és amit írnak, hogy a legcsendesebb sisak...; az csak 100nál igaz. Fölötte a Multitec csendesebb. Egyébként még mindíg a Shoei szerepel a legjobban a teszteken, akár krossz, vagy felnyílós stb. szegmensről van szó.
Egyébként most ez tetszik a legjobban (élőben még ütősebb!)
Nagyon köszönöm az infókat.Hallottam olyanról,hogy van "valami" automatizált-önadagolós lánckenési lehetőség is,az hogy működik és hol lehetne ilyet beszerezni,hogy ne kelljen "mindig" fujogatni?