A gömb Nikon 10.5 halszemmel készült. Ehhez 60 fokonként készült 6 kép vízszintesen, + egy a zenitre, + egy a nadírra és az állvánnyal félreállva még + egy kép az állvány helyéről. Állvány: Benro + NodalNinja III.
uuuu, 580 kepet 42 perc alatt igy megcsinaltal? gratula! azt gondoltam, hogy valami leptetomotoros fejjel keszult. nem ismerem a ptgui-t, hugint hasznaltam mar nehanyszor. a ptgui magatol ossze tudta rakni a kepeket, vagy soronkent segiteni kellett neki?
A gép a NodalNinja-ra volt rakva, álló formátumban. A fotózás irány: vizszintesen oda-vissza. A forgatás kézből történt, úgy hogy a keresőben kinézve egy fix pontot, kb 1/3 képnyit forgattam a gépet. A kimaradt kép valószinüleg annak köszönhető, hogy a NodalNinja 60 fokonként beugrott a saját 'pöckébe' ezt nem vettem észre és igy átugrott egy-egy képhelyet. Az optikán a stabilizátort a szél miatt bekapcsoltam. Expózició vezetékes távkioldóval, NEF formátumba azonos expo manuál fókusz,stb. NEF-ből Capture NX-el tiff, majd az összerakás PTGui-val történt, kb. 5-6 óra alatt. Az eredmény egy több mint 9 gigás PSB file. Ez vágtam ketté PS-ben, mert az XP-m ezzel a mérettel már nehezen boldogult. A felrakott rész PSB formátumban még mindig több mint 5 giga, a Krpano multiresolution-ban 4905 fájlt készített, aminek a mérete kb. 510 Mbyte.
Vízszintesen mentél végig, vagy függőlegesen? Úgy képzelném, ha nekiállok, hogy vízszintesen megyek, de a hiányzó részek miatt olyan, mintha függőben csináltad volna.
14:26-kor kezdtem és 15:08-kor végeztem, azaz 42 perc. A fényekkel volt gondom mert nem volt igazán tiszta az idő és a kép másik fele már jórész ellenfényben készült, ezért az rosszabb minőségű is lett.
Lenne egy kezdeményezés, mely sok panoráma-fotósnak jó alkalom lehet, hogy szélesebb körökben is megismerjék. Az ötlet egy Magyarországot átfogó információs portál, melyen wikipedia szerűen mindenki felrakhat szöveget, képeket, panorámákat helységekről. Eddig bizonyára több hasonló kezdeményezés is volt, de sok eredményt nem hoztak.
Kérek minden érdeklődőt, hogy ha lát egy ilyen rendszerben fantáziát, akkor jelezze szándékát, hogy ne poénból fejlesszük ki a portált, hogy üres legyen :)
Szerintem valami nagy gáz van a legújabb Adobe Flash Player-el. v. 10.2.152.32. Főleg azoknál a panorámáknál látszik, ahol pl. égbolt is van, teljesen kockás a kép, mint mintha nagyon rossz jpeg tömörített lenne a kép. Megnéztem FF és IE alatt is és mindkettőn borzalmas! Ez csak akkor jelentkezik, ha a szerverről jelenitem meg a panorámát, a helyi gépről indítva nem. Megnéztem egy másik gépen ahol még a korábbi flash player van, a 10.1.102.64, és minden tökéletes.