Mint az SzDSz eddig legszilárdabban odaadó híve arra a következtetésre jutottam, hogy pártom a 2202-es választásokra tökéletesen esélytelenné vált. Aki az SzDSz-re szavaz - annak elvész a voksa.
Arra ösztökélem hát SzDSz-kedvelő barátaimat, hogy kövessenek engem, és csak a Centrumpártra szavazzanak, semmi másra!
És mindezt vessük össze a lentebbi tézissel miszerint ők a pluralizmus nagy barátjai és minden véleményt tisztelnek hisz nem hiszik hogy övék a bölcsek köve.
Nem tudom de szerintem a két dolog igen csak üti egymást.
Amit itt Tamás barátunk mond és amit Ernő barátunk idéz az ég és föld...
"míg szélsőbalról gyöngécske erőlködéseket láthatunk. "
Egyetértek. Az egész új degenerációs, Kunczés, plakátos műbalhék, "dekurvajókvagyunk" feelinges összejövetelek szánalmas és gyenge. Örülök hogy felismerted te is.
"gyilkosok, a rablók, a tolvajok, a hazaárulók és a hátramozdítók". Konkrétan mely politikusok sorolhatók a fenti kategóriákban a jelenlegi politikusok közül?
Sajnos ma Magyarországon a szélsőjobb igen befolyásos pozíciókra tett szert, míg szélsőbalról gyöngécske erőlködéseket láthatunk. Sajnálatos módon a szélsőjobb programjának bizonyos elemeit kormányzati szinten is támogatják.
Ja még annyit: soha, egyetlen plurális demokráciában sem fordult még elő, hogy a gyilkosok, a rablók, a tolvajok, a hazaárulók és a hátramozdítók dirigálhattak korábbi áldozataiknak. Ezen gondolkodj egy picit.
(Nem minden kommunista volt ilyen, de akik ilyenek voltak, azok bizony ott is vannak a Húsosfazék közelében ma is. Ezért járok én Trabanttal, a volt rendőrségi besúgó meg BMW-vel.)
Én győzködném a liberálisokat? Ugyanmár, ugyanmár. Úgyis hasztalan lenne, mert van egy alapvető axiómarendszerük nevezetesen :
a.) a politikiai origó egyenlő a liberalizmussal
b.) az SzDSz az egyeltlen liberális párt.
c.) Az SzDSz tehát (következően az a.) és b.) pontokból a politikai centrumban helyezkedik el.
d.) Ha egy másik párt távolsága az origótól növekszik, az politikai árulást követett el.
Mindez világosan kiolvasható Kuncze Gábor köldökéből.
A liberalizmus nemes eszméinek közéletünk mindegyik pártjában helye van! Nemde?
Neked mint közismerten "keresztényi" gondolkodású embernek pedig illene felvállanod a felebaráti szeretet egy miép-essel is... sőt egy mdf-essel is! Nemde?
(reflexív nem ideillő szó ui ez azt jelentené hogy én barátomnak nevezlek noha ezt Te érzed...)
Én emlékszem egy 100 ezres tüntetésre annak idején, ahol a Demokratikus Charta hívószavára tiltakoztak az emberek. Annyi ember politikai okból azóta sem mozdult meg Magyarországon.
Gondolom, a véráldozatot jelképesen érted, merthogy én nem tudok sehol mészárlásokról, akasztásokról.
Viszont ahogy nálunk zajlott a dolog, az borzasztó következményekkel járt:
elmaradt a minimálisan elvárható számonkérés is. Ennek következménye, hogy még mindig a komcsizás-fasisztázás fázisában tartunk. Emiatt bukott meg az első kormány. Emiatt élvezheti összelopkodott vagyonát sok régi káder, aki most hirtelen vérkapitalista lett. Emiatt lettek pont azok kisemmizve, akik az előző rendszerben is el voltak nyomva. Emiatt tűnt el az állam vagyonának jelentékeny része. És emiatt ilyen a közéletünk, amilyen.
Tényleg jó ez így?? (Van, akinek igen....)
Kedves Tappancs
Neked abban amit irtál - az utolsó mondatod kivételével - szóról szóra igazad van.
Az utolsó mondat viszont azért nem igaz, mert pontosan ott volt a az eb elhantolva, hogy NEM a tervek szerint alakultak a dolgok, söt ebben az időben nem is nagyon használtak már olyan fogalmakat, mint ötéves terv.
Az akkori vezetők boldogok voltak, hogy kilábaltak 83-as pénzügyi válságbol(pontosabban a válság prolongálásával elkerülték az azonnali összeomlást), és csak néha napján akartak már csak egy kicsit "dinamizálni".
Tehát én abban semmi kivetni valót nem látok, hogy élére áltak az elkerülhetetlen és a társadalmat a plurális demokráciába vivő folyamatnak, - aminek nem ők személyükben -, hanem a keleteurópa geopolitikai beágyazottság volt a legföbb kerékkötője.
Ez igy sokkal jobb volt, mint más országokban, ahol ezek a változások kisebb - nagyobb véráldozatokkal mentek végbe.
Az allampárti bagázs azt ismerte föl, hogy élére kell állni az elkerülhetetlennek.
A reformkommunisták 1985-ben még ott tartottak, hogy egyhangúlag és egyhangúan újabb 20 évre meghosszabbították a Varsói Szerződést és a választásokon már két-(három) népfrontos jelöltre is lehetett szavazni. Közben javában építettük a szocializmust a soros 5-éves terv szerint.
Ennyire nem lehetsz vak! Nem visszacsinálásról van szó hanem "új módszerekről"... :) Elsősorban gazdasági, kapitalista eszközökről. Szélsőbal veszély éppúgy nincs ahogy szélsőjobb sincs. Én magam is távol állok mindekettőtől. Ezért szavazok a tőlük legtávolabb álló pártra, a MIÉP-re.
Nézd ebbe a topikba sok okos ember is ír nemcsak én. Most ha egy BaSand vagy egy mpd elolvassa amit írtál a végén azt fogják hinni hogy fogalmad sincs erről az országról. Én tudom mit tudsz. Én pontosan látom hogy Te átlátod a dolgokat csak ezek az urak talán sajnálatosan le fognak írni Téged emiatt a botlásod miatt. Pedig szerintem ez baj lenne.
Fasiszta veszély, 2466, mindig van. És a legváratlanabb helyeken! Az én táboraimban több fasiszta krampácsolt, mint amennyi a Harmadik Birodalomban pusztította a kenyeret!
(Gondolta volna, 2466, hogy a Szovjetúnióban ennyi fasiszta rohangál? Ugye, hogy nem? És ilyen alapon maguknál is lehet bőven!)
Én is kérhetnélek, hogy ne járatsd le magad, de nem teszem, mert lehetetlent nem szokásom kérni.
Ha nem emlékszel rá, "a volt diktatura hatalmi hálózata" volt az, amelyik feismerte saját üzemképtelenségét és vezényelte le a rendszerváltozást. Tehát eszük ágában sem volt visszacsinálni, az álatluk meghaladott állapotot.
A demokráciára leselkedő veszélyek szemlélése során számomra a szélső bal nem különböztethető meg a szélső jobbtól, és ettől a veszélyforrástól, pont a liberálisok állnak a legtávolabb - minden általam elképzelhető metrikában.
A Horthy-korszakot Göncz is csodálta. Erre utaló látványos külső jel az volt, hogy újra bevezette a főhadsegédséget.
hvg a köztársasági elnök főhadsegéde 1993. július 03.
Ha érdekel előtúrhatod a cikket a hvg on-line archívumából.
Ez a szerveződés a plurális demokrácia vivmányinak védelmére, a Horthy korszakra emlékeztető tekintélyuralmi manirok megjelenése észlelésekor, és a CSURKA személyében kormánypárti (elnökhelyettesi) szintre emelt fasiszta veszély elháritására, SPONTÁN és pártok feletti tömegakaratból jött létre, és hozzá még az MDF közeli személyek is csatlakoztak.
Tudom, tamáska. Ez volt a szöveg. A fasiszta veszély.
A szerveződés akkor érte el csucspontját, amikor a mérséklő szerepet játszó Antall halála után, az MDF radikális jobboldala megkisérelte a hatalom kisajátitását, és mérhetetlen agresszivitásával, borniert atavisztikus demagógiájával, a szellemi boszorkányüldözés folyamatbatételével sokkolta a civil társadalmat.
Ez olyan szép volt, hogy Tamás Gáspár Miklós is megirigyelhetné...
Kár, hogy nem igaz.
Egyébként, milyen érdekes, hogy a Charta, mintha nem is lett volna, eltünt 1994-ben a választás után. Most, meg, mint egy főnix feltámadt, más névvel - hasonló okból, mint amit fenn leírtál.
Szóval semmi másról sincs szó, mint arról, hogy riogatunk a fasiszta veszéllyel, a választások előtt. Egyébként ha ezt Kövér mondta, igaza volt.
Jackgibson nem volt egy gyenge mutatvány, az már biztos. Én nem nagyon tudtam hová rakni, radikálisan konzervatív, vagy rendpárti anarchista... :-))) (Mivel ahhogy olvasgattam, az a rend amit ő áhított, csak anarchiából tud kinőni.)
Tamás kérve kérlek ne járasd le magad ezzel a horthys dumával! Semmi olyan a valóságban nem jelent meg amiről itt Te/Ti beszélsz. A valódi veszély a demokráciánkra a baloldal felől jött és jön ma is! A volt diktatúra hatalmi hálózata felől!
Ömmmm. Nemecsek. Mégegyszer kérlek önmagad lejáratásába ne kezdj légyszíves. Senki nem szavaz racionális okokból az SZDSZ-re! Valójában egyik pártra se de legfőképp nem az SZDSZ-re!
Sokkal meghatározóbbak a csoportlélektani, mélylélektani összefüggések, a környezet hatása az irracionalitások... Hidd el! Lásd be!