A fásra-fással kapcsolatban nem tudok mit mondani, de a zöldre-fáshoz kell a csapadék és meleg is. A víz már megvan, ha megjönnek a napközbeni 20+ fokok, akkor ráér az oltás, hogy jó legyen a forradás. Nem kell kapkodni, június első harmada is alkalmas idő. Hacsak nem több száz tőkét kell átoltani valakinek.
Oltottam 3 fásba fásat. Nem hiszem hogy sikerülnek, 1 elszáradt, de 2 még él, de azok sem hiszem hogy összeforrnának. Nem a sikertelenségen van a hangsúly, hanem hogy április 3 óta még életbe van az a 2. Azaz 5 hete. Tehát ha pl. holnap oltasz, az vígan átvészeli jövőheti rossz időt.
Ahol látsz egy kérdőjelet, azt az egeredddel kijelölöd, jobb gombbal másolod, majd ahova szeretnéd, oda beilleszted. Tessék pár kérdőjel másolásra. ? ? ?
Nem jó a gépemnek a billentyűzete ,azért nem tudtam kérdőjelt tenni a hozzászólások végére.Egyébként minden hozzászólásom kérdés volt.Én még kijelenteni,vagy válaszolni nem tudok ,mert nem vagyok azon a szinten.
Ha van egy tőke és van három ága,mikor oltom kettőt levághatok,attól az oltás még megfog eredni ott nem fog elvérezni.Vagy hány napra az oltás után lehet a két másik ágat levágni biztonságosan hogy az oltás még megeredjen.
Azt irja hogy összefog két gumit vagy hármat és azzal köt.Hát akkor nem számit hogy nincs átfedéssel a kötözőanyag.Ott nem szárad a menetek közt az oltás helye.Ugy tudom a gumi keresztmetszete kerek.
A levél iránya teljesen mindegy.Én rá merőlegesen szoktam vágni és gondosan kikerülgetem a levelet a kötözéskor. Ami nekem bevált: A csomó (nódusz) fölött 1-2 csm-el elvágom a zöld hajtást. Behasítom 3-4 cm mélyen középen, keresztül a nóduszon /ott egy kicsit keményebb/ ahol szélesebb kissé a vágási felület, aztán a megvágott /néha 'faragott'/ éket belehelyezem (kissé nyomom) a vágatba. Nem baj, ha alul picit kijjebb ér az ék alja oldalt, mert feljebb viszont biztosan beljebb van az ék vágási felülete, mint a V velső része. Így valahol biztosan érintkezik a két kalluszképzésre alkalmas réteg és azon a ponton megindul a forradás.
Eddig azt hittem, tudom, erre most összezavarodtam :-)
Az oltócsapot úgy kell ékelni, hogy a szem alatt a vessző két oldalán (a szem síkjára merőlegesen) vágunk hasítékot úgy. Azaz, a szem oldalán, irányában a vesszőn nincs vágás.
Az alanyvesszőt a csomónál milyen irányban kell behasítani? Eddig azt gondoltam, hogy az ott levő levélnyél tengelyére merőlegesen vágunk (ekkor az új szem ugyanabba az irányba fog állni), de most azt olvastam, hogy a levélnyéllel párhuzamosan kell a késnek állni (így az új szem a régire merőleges lesz)? Vagy mindkettő jó lehet?
Szerintem nem tőlem kell tanulni.:) Valószinű nem megfelelőn fordítottam a csapot,nem kötöztem vizesen a kiszáradás ellen. Az első három napban igéretesnek látszottak. A legközelebbinél körültekintőbb leszek.