Tehet egyreszt talan a CITES miatt. De a masik ok az az hogy fa (es igy lehet fertozott)
Mellesleg most varom a gyarto valaszat hogy milyen fa. Mert az adatlapjan az (uj) termeknek csak annyi all: mahagoni szonezetu fa.
De egyebkent ha mahagoni meg az sem mizarasi ok
A CITES en csak bizonyos mahagoni fajtak vagy azok bizonyos termekei tiltottak. Nem minden mahagoni.
Es azt gondolom a vilag leghiresebb metronom gyartoja nem tiltott anyagokat hasznal.Ha a kepeket megnezed akkor pedig nem ugy nez ki mint egy rothatadas alatt alloa szuvas fa :)
A statusza az, hogy a vevo es az elado is elfogadja a Terms&Conditions. Amit most mar kivetelesen elolvastam. Es abban van a szabadrablasrol szolo bekezdes.
Ha barmi gyanus sajat hataskorben dontenek a visszakuldesrol vagy elidegenitesrol. Ha utobbira kerul sor a vevonek visszafizetik az arat. De fenntartjak a jogpt hogy megsemmisites vagy a 3 felnek valo atadasrol ezutan sajat jatskorben dontsenek.
Tehat ha a metronomom par het mulva mas zongorajan ketyeg mert a PB tovabbertekesitette mondjuk 80 GBP ert... akkor rajtam kivul mindenki jo bizniszt csinalt.
Ezert irtam hogy ez egy legalis lerablas... Amit akar uzletszeruen is lehet csinalni barmi szankcio nelkul...
A Piney and Bowes nevu. Aki az Ebay es az Amazon Global Shipping Programjainak lebonyolitasara szerzodott le. Amikor az Ebayen egy rendelesnel azt latod "via Global Shipping Program"... na azt Ok intezik.
Az elado bepostazza nekik a cucot... Ok meg vagy tovabbkuldik egy postai szolgaltatoval vagy elkobozzak. Es nem hatosag... nem vamosok. Az meg csak utana jonne.
Konkrétan, tételesen megjelölt dolgokra van növényegészségügyi előírva, a feldolgozott fa és bármilyen késztermék egyszerűen nem ilyen. Ez kamu. A nemzetközileg védett anyagokat vagy származókat meg véletlenül sem úgy kezeljük, hogy hátha az és elkobozzuk, pláne nem egy kibaxott fuvarcég.
Ne vicceljünk már. Ha nem szállítja, az oké, vigye vissza a feladónak. De ki a tököm ez a speditőr hogy elkobozzon?
A hivatalos szabalyok az EU-ban is hasonloan szigoruak, mint mashol, de pl. Ausztraliaban, Uj-Zelandon ezeket a dolgokat veresen komolyan veszik. Es sulyos buntetest fizettetnek azzal, aki probalkozik.
Nem vihetsz be elo anyagokat,fabol keszult dolgokat, hust, tejtermeket, mezet, stb. Meg a borondodet is kipakoltathajak a repuloteren, es kotelezhetnek, hogy takaritsd le a cipod talpat, nehogy behurcolj valamit. Europaban ennyire szigoruan ezt nem nezik.
Szemelyes ellenorzeskor nyilvan van rugalmassag, mi is vittunk fabol keszult targyat, megnezte a tiszt, azt mondta, ez rendben, mehet. De be kellett jelenteni, es megmutatni, mert ha nem, akkor is buntetes lehet, es elkobozhatjak, ha amugy beengednek.
Viszont a tengeri kontenereket peldaul (amikbol naponta szazezerszamra omlik be Europaba is), az Uj-zelandi hatosagok pl veszelyesnek minositik, es csak megfelelo igazolasokkal es felszerelessel rendelkezo helyre lehet szallitani az orszagban, mig itt ilyen nincsen. Mindezt azert, mert a padloja fa vagy bambusz. Es az fertozott LEHET.
Miota az angolok kileptek, szivas nekunk.
A CITES lista egeszen mas teszta. Ami azon szerepel, az nem lepheti at a hatart. Es erre boven elegendo a gyanu, akkor maris le lehet foglalni. Viszont ezt konnyebb megkerulni, mert lehet mellekelni egy igazolast, hogy a kuldo kijelenti, hogy az adott termek milyen anyagbol van, es hogy az nem szerepel a CITES listajan.
Egyebkent ez a nyilatkozat importban vamtarifaszamonkent akar kotelezo is lehet.
Tudok mondani olyan tarifaszamot, amiben sok fele termek van, olyan is, ami biztosan nem latott semmifele allati szarmazekot, mert fembol van, de ezen a tarifaszamon lehet olyan termek is, ami szormet, textilt is tartalmaz. Ezeknel arrol kellett nyilatkozni, hogy a termek nem tartalmaz kutya es macskapremet
Shipitot nem probaltad meg? Par eve hasznaltam, aztan atvaltottam masra, mivel kulfoldon dolgozom, de hamarosan visszakoltozok Magyarorszagra, ugyhogy valoszinuleg kelleni fog majd valami.
Volt egy ilyen potenciálisan korlátozás alá eső cuccom nekem is onnan a GSP-n át, vagy egy Junghans fadoboz vagy egy bőrtok, de az másnap tovább indult.
Azért itt egy jellemző kép a metrónom aljáról, ahol picit a faszerkezet is látszik. (Nem 60-as évek beli az ahogy hirdetik jo az 90-es vagy inkább 2000-esnek.. főleg hogy a mechnakika és az alja is műanyag). https://img.auctiva.com/imgdata/1/7/5/0/4/6/2/webimg/1107959028_o.jpg
Annyira új, és friss a fa egyértelműen, hogy ezt nem tudom veszélyesnek és fertőzőnek hogyen nézhették. Csak mielőtt valaki azt mondaná biztos szerte szét volt már rohadva/gombásodva és hemzsegett benne szú. Nem... ez egy teljesn jó állapotú, majdnem újszerű egyszerű "háztartási" cucc... Mint a többi millió az ebayen...
Ráadásul ugyenezt a mahagóni faából (vagy arra színezett) metrónómot a gyártó ugyanígy a mai napig árulja világszerte.
Ezért mondom... itt semmi más nem történt mint "legalizált", intézményesített lopás. Tudták hogy az értéke kb a 5-szöröse, könnyen értékesíthető. Ha haramdik félnek odaadják "hasznosításra" csak dupla áron, a Pitney&Bowes megduplázta azt a pénzt amit kártérítésként kifizezetett. Ha ezt a metronómot 100-150 GBP-ért vettem volna... leszarták volna, mert nem éri meg lenyúlni.
Na akkor egy olyan tapasztalat, amin lehidaltok...
20 éve van kb ebay accountom, azt hittem már mindnre felkészültem. Több száz tranzakcióval, és voltam már eladó is. Kevécs csalódás, és több tucat megoldott probléma.
Egy mahagóni színű, vagy mahagóni fából készült, az egyik legnevesebb gyártótól származó Wittner márkájú metronómot vettem meg egy UK eladótól. Használt, de nagyon jó, szép állapotú. https://www.ebay.co.uk/itm/354062222982
Ha drága a csomagküldés Magyarországra, vagy az eladó nem küld, akkor forward shippert használok. Már tucatnyiszor vásároltam így USA/UK/DE országokból.
De most "sajnos" az eladó a kicsezsett Pitnew and Bowes által gründolt eBay Global Shipping Programot hsználta, és vállalta csomagküldést Magyarországra közvetlenül. Inkább ne tette volna. Megoldottam volna a bejáratott forward shipperen keresztül plusz pénzért. De álmomban sem gondoltam mi fog történni.
A metrónomot a Pitnew and Bowes még UK-ban lefoglalta. Engem refundoltak, és az eladó is megtarthatta a pénzt.
A magyarázat amit Ők írtak: Lehet az a mahagóni fajta amiből a metronóm készült a CITES tiltólistán rajta van, tehát nem lehet kereskedni vele. Illetve lehet a fa fertőzött gombával vagy rovarokkal. Sajnos Ők ezt tesztelni nem tudják, de biztos ami biztos elkobozzák. Ennek örüljünk, mert így a [magyarországi] importnál nem lesz gondunk. Mert nem kell majd az importnál magyarázkodni és egy esetleges gomba írtási díjat nem nekem kell fizetni... De jó nem?
Hát elmennek a jó k. anyjukba. Hagy hozzam már meg a én a döntést hogy magyarázkodhassak és a plusz költséget fizessem.... Mivel rendeltem már restaurálásra való metrónomt az USA-ból szinte rothadó állapotban... elmondhatom. Semmi gond nincs a vámon. Nem foglalnak le régiséget csak azért mert fertőzött LEHET... Ez akkor kb így minden fából vagy oragnikus anyagból készült dologra megállja a helyét. Textil, bőr, fa, stb...
És így is lett... eBay refund, eladó is megtarthatta pénzt. Nyilván ezután a metrónomot sem kapja vissza az eladó, hiszen mindeki "kára" megtérült.
Ami meg szerintem meg valóságban történt: Az eBay GSP kondiíciójában szerepel, hogy a kicsezsett Pitnew and Bowes BÁRMIT lefoglalhat ha azt veszélyesnek ITÉLI meg (úgy látszik tények nem is szükségesek). És a lefoglalt termékért "kárpótlást" fizetnek, majd azt seaját belátásuk szerint megsemmisíthetik vagy átadhatják 3. fél részére. Szóval itt azt történhetett hogy a kb 60-80 ezer Ft valós értékű metronómot más fogja hasznosítani, amit így 21e Ft-ért szereztek meg. (Kb ennyibe fájt volna az egész nekem.)
Szóval eBAy Global Shipping Programot kerülni, mert egy legális rablóbanda. Sajnos Ebay Community-n is ez a vélemény.
Tudom, ne sírjak pénzt visszakptam. De nekem nem a pénz, hanem a termék kellett volna. Talán megértitek ha elmondom, hogy egy ilyen szép állpotú, antik Wittner metrónómra évek óta vadászok. És ilyen áron főleg ingyen lett volna. De úgy látszik a f@...opó Pitney and Bowes is lyenre vadászik.
Annyira el voltam keseredve hogy végén a supportnak lek#rva anyáztam az egész eBay-t és a P&B alaklamazottakat, és megírtam, hogy leszarom ha ezért a 20-25 éves accountomat el is vesztem. Pedig nem vagyok ilyen vagdalkózós típus de ezt nagyon méltánytalan és igazságtalan eljárásnak tartottam. Főleg, hogy semmi fajta kifogás nem emelhető... itt semmi claim vagy ilyesmi nincs ,ár, hiszen mindenki "kártalanítva" lett.
Ez az eBay és a P&B részéről egy sima üzleti modell az olyan könnyen hasznosítható termékekhez, amit megér lenyúlni és után "kártalanítani" a vevőt.
Egy metronóm, ami "veszélyes". Megsúgom a Wittner cég a mai napig ezt, és így gyártja. Azokat is fából. És senkire nem jelentenek veszélyt. És azokkal is határokon keresztűl átnyúlva kereskednek vele. És akkor az régi gitárok, fuvolák, zongorák, egyéb hansgzerek? Képkeretek, fatálak, stb... azok nem veszélyesek? Azok is lehetnek fertőzöttek...
Komolyan ha ezt más meséli el.... azt hinném viccel...
A "hivatalos" levelek arról hogy mennyir veszélyes a metronóm, és örülnöm kellene hogy ettől megóvtak: https://pastebin.com/6tKH7z9x
Igen. Idáig zömében más kínai kereskedőktől vásároltam, szinte csak európai raktárakból. Az utóbbi 2 hónapban már az igért időre, egyszerű ügyintézéssel müxik az ebay is kínai irányból.
A vásárlásnál a termék lapokon nem látszanak a magyar sarcok. Az ÁFA a végső számlán jelenik meg. A postai sarcot SMS, mail is jelzi. Bankkártyáról sima a dolog a 400 HUF kifizetésével és 2-3 nap után szótlanul hozza a postás. A kínaiak is tartják a 4-6 hét határidőt.
Úgy néz ki az egész megbolygatott szállítási rendszer normalizálódik. A rohadt sarcukat szedik, de folyamatos és nagyobb elakadás mentesen jönnek a filléres és értékesebb áruk is. A vám a fizetés előtti fázisban rakódik rá, a termék oldalán nem jelenik meg csak a számlában.
Köszönöm, írtam már 3 alkalommal, de még nem válaszoltak. Nagyon sok a hamis oldal a Kleinanzeigenen. Csak ma 3 figyelmeztetést kaptam , hogy akivel leveleztem -letiltották. Egy adott fényképezőgép típusra vadászok.
Gondolom az e-mail cime, neve megvan, hiszen PP-n keresztul fizettel. Irj a kleinanzeigen ugyfelszolgalatanak is a fenti adatok (illetve az ott vasarolt termek reszleteinek) megadasaval.
Sziasztok! Ebay kleinanzeige.-n vásároltam egy terméket. PP-al fizettem. Az eladó jó visszajelzésekkel szerepelt és 10 éve tagja a plattformnak. Megkapta az összeget és utána eltünt. Lehetséges , hogy más oldalát hamisította. Jelentettem a PP-nak , de véletlenül a visszaélés - bejelentésre kattintottam. Lezárták az ügyet a vitarendezési központban. Nem tudom újra megnyitni.Írtam a PP-nak , de egyenlőre semmi változás.Mit tudok tenni? Köszönöm.
Lenne egy fontos kérdésem, ha az én Wise-os számlaszámom BIC (SWIFT) és IBAN számát megadom idegennek, akkor ezekkel tudnak rossz szándékú személyek visszaélni? Gondolok a "nigériai típusú csalásokra".
Például, hogy leemelheti-e bárki a pénzt beszedési megbízás gyanánt a számlaszámomról?
Ez sem fenékig tejföl. A zíbéj ugyan drágább, de főleg biztonságosabb. A PP dettó. Az egyéni utalás, a WU és hasonlók viszont mindig rizikósabbak. Ezt egy kezdőnek pláne érdemes mérlegelni. Sok vásárlás után már meglesz a tapasztalat kicsit jobban felismerni az átvágós, simlis kufárokat.
Nem eBay-en, hanem mashol szoktam Japanbol vasarolni, es ott is irjak, hogy a Japan Posta sok europai orszagba felfuggesztette a kuldemenyek tovabbitasat. Futarcegekkel lehet esetleg probalkozni, vagy forwarderen keresztul, de, ha nincs gyors vonalad, akkor minimum 6-9 hetes hataridoket adnak. Raadasul most van a Golden Week unnep is Japanban, apr. 29., es maj. 5. kozott kb. a fu sem no.