Nálam nem annyira gond ez, a talaj felénk enyhén savas. Ami savanyít az fenyő, illetve savanyú virágföld (van 4.5pH-val), savanyú tőzeg. Öntözheted még ecettel is a földet, ha visszaolvasol szerintem találsz erről.
A konténeresnek elég limitált gyökérzete van. Gesztenye, dió nem szokott lenni szabadgyökerü amúgy az árusoknál. Ezek a fák 5 éves koruk előtt nem teremnek illetve pont ilyen csökött termést csak. Hagyni kell neki időt.
Egy éve ültetett fán termést sem szabadott volna hagyni. Lehet ok egyébként a csapadékellátás (hiába öntözted persze, ha a gyökérrendszer fejletlen). Illetve a saját pollen rossz termékenyítése. Várni kell pár évet, a fát pedig hagyjad erősödni, nődögélni.
Egy éve ültetett fám kb. 10 szem termést termett. A napokban lehullottak a termések, amiknek a burkát nehezen felnyitva, kicsi, szinte összeaszalódott gesztenyéket találtam. Mi lehet az oka? A fiatal fa?
Én is szombathelyi. B2B mellé lett porzó Ausztriából, az Ecker. Khakiból tavasszal telepítek a choccolatinot. Az Isis udvarán is van egy khaki fa díszfának ültetve. Szépen terem, igaz nagy magokkal, de finom!
550-40 x Tanzawa hibridje és mindkét szülő Castanea Crenata japán szelídgesztenye . A tanulmány ábráján megtalálható a POROTAN és a KUNIMI fajta pedigréje is , érdemes végig olvasni. A japán nemesítők célja az volt ,hogy egy olyan jajtát hozzanak létre aminek könnyen leválik a belső barna héja a magbélről és a POROTAN egy ilyen fajta amellett , hogy más jó tulajdonságai is vannak .
Meg tudná mondani esetleg valamelyikőtök, hogy kitől és hol tudnék magyar szelídgesztenyét vásárolni? Nem gondolok túl nagy mennyiségre, max. 5 kilóra, de egyszerűen a környéken csak áruházi olasz kapható ami nekem nem annyira ízlik :)
Egy BB van, de kellene mellé egy másik, ami akkor mar legyen porzó. Marlhac jó lenne, de a BB-n kívül szinte semmi nem elérhető kereskedőknél. Már ami nem aranyárban van. Talán a Kiskert tart meg más fajtát, de azokról sem tudni mire vannak oltva.
Az első három BB-m az első télen tönkrement. Egy sem hajtott ki tavasszal, még az alany sem. Azok olasz oltványok voltak.
Amikor 2000 db-ot hoztunk be olaszból, fólia alá ültettük ki őket akklimatizálni. 35% kállónk volt. A saját előállítású oltványokkal ez nem fordult elő. Tavaly ősszel telepítettem 138 db-ot, csak 1 db nem hajtott ki tavasszal.
Három darab 59euro és benne van az ausztriai szállítás. Kérhető vegyesen is a 3db. Az Ecker2 hibrid. A BdB alanya pefig nem lehet rosszabb mint az itthon kaphatóké.
Amerikában pl pekándiófát, azt poroznak be kézzel, ha nem egyszerre van a fajták virágzása. Vagy csak új hibridet akarnak. Még vásárolni is lehet virágport.