A felette repülô madaraknál kezdem. Ôk részben a szisztémán kívül vannak, másrészt a szisztéma egy része a gyomrukban van. A madarakról (számukról, fajtájukról, stb...) már megtudható, milyen halak, milyen mennyiségben élnek a tóban. Tulajdonképpen szinte minden megtudható a tóról a madarak által. Ráadásul könnyebben és gyorsabban, mintha a zavaros vízben turkálnál...
"Hát számomra a tervezô teljesen lényegtelen, engem a rendszer és a szabályai érdekelnek. Ezért nekem az autista a fôszereplô"
Az autista kivül esik a rendszer koordinátáin. Az ő szemszögéből a rendszer nem értelmezhető, irreleváns, non-existent.
Ha egy tavat, annak ökoszisztémáját, hatásait akarod tanulmányozni, akkor valszeg nem a felette elrepülő madarat veszed elő, hanem a benne élő halakat például.
kisebb gondok azért vannak, pld a music discen lévő filmet nem támogatja a hiperszupermindentlejátszó kodekem, meg a feliratokat sem a blade runneren/lasvegason, de majd megoldom valahogy
monnyuk, nekem éppenséggel megfelel az a változat is, hogy 1. a tervező saját magát zárja össze velük, hogy jót szórakozzon, vagy 2. ő csak egy cinikus fogaskerék a gépezetben, aki megtervezte a dolgot amit megrendeltek, nem kérdezett, és szarik arra is, hogy jutalmul bezárták ide, mert úgyis fölösleges lázadni a gépezet ellen
a 'tervezők' egyébként a kocka kettőben is be vannak zárva
de hogy az autista nem "csak egy" rendezői fogás, hanem A rendezői fogás, az is biztos. nem véletlen, hogy a nyáladzó éppen AUTISTA, nem pedig Down-kóros, vagy akármi egyéb
Mondtam már, a Tervező sem akar szabadulni. Ott hever a szobában, amikor rátalálnak, csak azért tart velük, hogy cinikusan végignézze kudarcukat.
Amikor az első ember meghal (a francia Houdini, ez is mekkora poén) cinikusan mondja "1 gone, 4 more to go".
Az autista csak egy rendezői fogás, hogy mindenki megnyugodjon,és azt higgyje, érti a filmet ( "Jah igen, csak a lelki szegények boldogak"). Egy klisé (-nek tűnő módszer), melyet a történetből másként is lehet értelmezni
Persz ez csak 1 interpretációs lehetőség, hisz minden jó műalkotás a befogadó által lesz teljes. Ezért vannak elvarratlan szálak: rád van bízva, hogy kispekuláld,hogy magadra szabd (nomeg a 2. részt is motiválni kell ehehe).
De komolyan: örök listavezetőm, a Harcosok Klubja is éppúgy értelmezhető nácinak, mint hippinek vagy anarchistának, és még a jó öreg 98%-ot képező irodai réteget is meg tudja fogni. Ezért jó film, és ezért szar az, amelyik csak 1 lehetséges megoldást kínál fel.
Igen, kicsinyített modell. Az igazi fricska az autista kapcsán abban rejlett, hogy a többi részvevô szabadulni akart a kockából, nem látva be, hogy ennek semmi értelme nincs. Az autista viszont megtalálta a maga kis helyét a kockán belül is. Hiába no, autistának születni kell!
Ő csupán arra referencia, amit a "nihilista", valójában megvilágosodott Tervező állít: a Kockán kivül nincs semmi más, csupán határtalan emberi butaság (- vagyis az autista).
ezzel nem az autistára utal, hanem pont arra, hogy "kint" ugyanaz történik, mint "bent", mivel a kocka a világ kicsinyített modellje. a szabadulás pedig épp olyan illúzió, mint amikor az elején elindultak valamerre, de ezt már elmondtad te is
Az autista viszont a saját világában él, úgyhogy neki nincs is szüksége megvilágosodásra, ehe
Ja kérem. Most épp lövöldözni van kedvem:) A tervezônek tényleg igaza volt egyébként. De miért csinálta? Istent játszott? Nem nyújthatott nagy kielégülést. Példát statuált? Minek és kiknek? Szal, ez egy elvarratlan szál.
Hollónak meg pakold a csomagot, én egyenlôre nem küldök semmit neki, legalábbis amíg ki nem derül, hogy van e valamilye ami engem is érdekel...
na faszom kivan, még egy poént lelőttél..ez is benne lesz a pakkban ;)
.. amúgy a 13. Emelet játszhatja a mesterséges megtermékenyítő szerepét, mert nem kevés köze van az egészhez.
...
Visszatérve a Kockára: szerintem csupán könnyed fricska az, hogy a nyáladzó gyerek hagyhatja el egyedül a Kockát (Életet)
Ő csupán arra referencia, amit a "nihilista", valójában megvilágosodott Tervező állít: a Kockán kivül nincs semmi más, csupán határtalan emberi butaság (- vagyis az autista).
Persze a Kockán belül sem találkoztunk mással.
Az emberi kiváncsiság(mind) : tudomány (matekos csaj), a nyers élni akarás (náci nigger) éppúgy végzetessé vált a benntlevők számára, mint a humanista hozzáállás (doki csaj). Ezek egyike sem vezetett sehová.
A száraz tudománynak emberi őrületre volt szüksége (autista nélkül semmire nem mentek volna), és végső soron csak azt a felfedezést teszi, amit a 'nihilista' (megvilágosdott) már előre tudott: ODA JUTOTTAK, AHONNAN ELINDULTAK.
Kár volt egy lépést is tenniük.
Az autista csupán egy eszköz volt, egy fekete humor poénja, hogy pont ő jutott ki, akinek végülis mindegy, mert a Kockában is jól érezte magát, feltéve ha a kék szobákban tartózkodott.
Szóval nekem a Tervező álláspontja a legszimpatikusabb...ő az egyedüli, aki tudatosan és önként lemond mindenről.
Annál a kopizásnál azért ne felejtkezzünk el arról, hogy egy gyerekhez két szülô kell. Íme az anya, ha már az ExIstenZ az apa. (akinek a személyes sose tuti:)))
A Kocka vérrulz. Csak az elsôt láttam, de az tökéletes. Épp a bárgyúságról beszéltünk alant, oszt a filmben nem az autista az egyetlen aki elég tökéletes, hogy elhagyja a rendszert? Ez tetszett benne, kimondott valami egyértelmět.