Keresés

Részletes keresés

Sborisz Creative Commons License 2015.09.14 0 0 3301

Atlaschoice.com-n keresztül egy Green Motion nevű társaságtól béreltem.

Annyit közöltek velem ha az autón bármiféle sérülés keletkezik azt ki kell fizetnem ha nincs biztosításom... ezért kötöttem náluk egy kiegészítő biztosítást az alap cdw-n kívül.

( kőfelverődésre ill. ha másik autó ajtaját a szél rám vágja)

Amúgy nekem csak azt mondták az F jelzésű utakra nem mehetek... nem azért mert tiltják, hanem mert ha elakadok és mentést kérek az nagyon fájni fog... értek én a szóból, kérem...

a 939-es nem F jelű út és nekem a bérletiben csak az F jelűek voltak említve..

#3190-ben látsz képet a 939es útról és a tisztító masináról is.... a képek odafele készültek, 3 nap múlva visszafelé már tizedannyi hó sem volt....

:)

Előzmény: oleandro (3299)
oleandro Creative Commons License 2015.09.14 0 0 3300

azóta megnéztem még párat. Nos ez pont olyan út, amit van cég, amelyik kizár, és van, amelyik meg nem. És ez vonatkozik néhány más nem F-útra is. :)

(szóval ha valaki 2WD-t akar bérelni, akkor érdemes alaposan végigolvasni a feltételeket, és összevetni az utitervvel,  mert nagy eltérés van köztük abban, hogy mely utakat nem engedélyeznek - az F-utakon túlmenően, természetesen)

Előzmény: oleandro (3299)
oleandro Creative Commons License 2015.09.14 0 0 3299

melyik cég? mert amiket én néztem , az nem engedi a 939-et személyautóval, és ebből azt gondoltam, hogy ez általánosan így van

"Passengers vehicles and 2WD vehicles are not allowed to be driven on F roads, Kjölur (road 35, from road 37 until road 732), Kaldidalur (road 550), Öxi (road 939), road 586, 862 and 886."

Előzmény: Sborisz (3298)
Sborisz Creative Commons License 2015.09.14 0 0 3298

Sziasztok! Sebességmérésről... én ahogy írtam korábban, beszélgettem rendőrökkel és láttam az autóik közül egyet egy parkolóban, bekukkantva.( egy Toyota harci jármű volt) 

Szóval oda-vissza mér menet közben is.. tehát ha szemben jön veled egy autó és messziről észreveszed nem árt lassítani; ergo ha tök üres az út akkor lehet menni 100-110et is.

Telepített dobozokat én csak az 1-es út Reykjavi-hoz közeli szakaszokon láttam és valóban előre kitáblázzák... a bírságok... hm, azok brutálisak, sávosak és a rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége( van valami táblázatuk, ha jól emlékszem amiben le van írva mekkora túllépésért mi a tarifa, ez egészen 200.000-250.000,-ISK-ig is elmehet) okosban nem tudod lejátszani velük a dolgot mert a kocsiban fedélzeti kamera is van, ami rögzít minden beszélgetést képpel, hanggal... viszont olyat nem láttam sehol sem amikor a rend éber vitézei álcázva, elbújva, rejtőzködve mértek volna... szóval ott úgy néz ki nem céljuk a büntetés! :)

Mi egyébként elég sűrűn, már ha az sűrű hogy naponta láttunk ilyen rendőrségi autókat az 1-es úton 1-2 alkalommal; szóval ott vannak, de nem lesből támadnak!

:)

( én is mentem, ahol lehetett 110-et néha 120-at is; de gy tűnik megúsztam a dolgot......)

Mi sima autót béreltünk, ami a föld utak egy részére jó( pl a repülő roncshoz is elvitt minket, vagy a keleti fjordok egy részét levághattuk miután a 939-es átkeltünk az izlandi Vereckei-hágón)

Előzmény: oleandro (3288)
Dravecz Ferenc Creative Commons License 2015.09.12 0 0 3297

A szél tényleg kegyetlen volt. Egy picit azért túloztam, hiszen volt talán két nap a tizből, mikor elég kellemes idő volt. A többi napon úgy közlekedtünk, hogy felvettük a sapkát és ráhúztuk a száldzseki kapucniját és belekapaszkodtunk a kapucniba, hogy le ne fújja a fejünkről a szél a sapkát. Ha egy krátert megmásztunk, ott biztos ilyen szél volt. De a vízeséseknél és a tengerparton is belefutottunk ilyen sarki szélbe. Aki a Horvát tengerpartra megy nyaralni, annak az alap ruhája, amit legelőször be tesz a bőröndbe az a törülköző és a fürdőruci. Na aki Izlandra meny nyaralni az legelőször a sapkát és az esőkabátot valamint a széldzsekit dobja be.

Augusztusba téli kabátra nem volt szükség. A 10-15 fokra elég volt a réteges öltözködés és a széldzseki. A széldzsekit egy kis túlzással csak fürdéskor és lefekvéskor vettük le.

Ami érdekes volt, hogy milyen jól szigeteltek a házak. Ide haza 10 fokban már szét fűtjük a lakást. Ott még a fűtés is ki van kapcsolva. És nem fáztunk. Kellemes meleg volt a szállásokon fűtés nélkül is. Pedig éjszaka biztos nem 10 fok volt, mint nappal.

Mi háromszor fürödtünk meleg vizes helyen. Blue Lagoon, Landmannalaugar és Myvatn. Itthon azért kellett kenegetni magunkat, hogy elmúljon a viszketés. Az érzékenyebb bőrüek csínján bánjanak ezekkel a termál vizekkel. Olyan piros karikák lettek a kezemen, mintha Lyme kóros lennék. 

Dravecz Ferenc Creative Commons License 2015.09.12 0 0 3296

Az F208-as út északról közelíti meg Landmannalaugart. Egy patakon sem megy keresztül. Az az egy baja van, hogy hepe-hupás és bordázott. A saját 2WD-s kocsimmal nem valószínű, hogy bevállalnám. Na de egy bérelt autóval az más.

A sebesség kontrolos eszközökre én is emlékszem. Nagyon furmányosan rakták ki őketi. A városok kezdetén,  közvetlenül az 50-es tábla után voltak. Most ha mész jó esetben 90-nel, de inkább 110-el, majd hogy csak padló fékkel tudsz hírtelen 50-re lelassulni.  Ilyenbe párszor mi is beleszaladtunk, de még nem jött levél Izladról.

A körutazás miatt azért döntöttünk, mert berajzoltam Izland térképére, hogy mit szeretnénk megnézni. Annyira szét voltak szórva, hogy ez tűnt a legjobb megoldásnak. Amit látni szerettünk, azt megnéztük. de az volt az ára, hogy két napon is 500 km-t kellett vezetni és ez a kirándulásoktól vette el az időt.

Ami a körutazás mellett szólt, hogy nagyon tetszett Izland, de mi sem tervezzük, hogy visszamennénk. Annyi szép hely van még Európában.

Léna007 Creative Commons License 2015.09.12 0 0 3295

Én nem akarok visazamenni elvileg sehova sem, mert az elveszi másik utazásoktól a lehetőséget, időben és pénzben is. Nem mondom, hogy Izland nem vonz, hogy még egyszer visszatérjek, de ennek nagyon kevés az esélye, mert kilométeres bakancslistánk van, így egyszerűen nem fér bele kétszer. Ezért volt nekem ez így perfekt, hogy olyan sokat megnéztünk, amennyit csak tudtunk.

Előzmény: and0626 (3294)
and0626 Creative Commons License 2015.09.12 0 0 3294

Ez fura, mert én kétszer voltam pár napot, egyszer tavasszal, egyszer ősszel, és mindig sikerült kellemes pulóveres, vagy legrosszabb esetben pulcsik+széldzsekis időt kifogni.. most már mázlistának érzem magam!

Amúgy fura, hogy sokan teljes körutat szerveznek, engem mindig nagyon lelkesít, hogy csak darabonként nézem meg és akkor mindig van / lesz miért visszamenni (vagy legalábbis tervezgetni a visszamenést)

Előzmény: Léna007 (3293)
Léna007 Creative Commons License 2015.09.12 0 0 3293

Tök jó a deltás hasonlatod, nagyon elmosolyodtam rajta, mert gyereként mindig néztem a deltát és emlékszem rá nagyon.

amit a szélről írtál, az nem túlzás, Latrabjargon a szirteken minket is majdnem lerepített, hogy pontosan úgy meneteltünk, mint a "deltában". De valóban a szél egész idő alatt annyira brutál, jeges volt, hogy minden rétegen áthatolt és néha már megőrjített minket.

Előzmény: Dravecz Ferenc (3284)
Léna007 Creative Commons License 2015.09.12 0 0 3292

radaros fényképezőt (telepített mérőkamerát) csak párszor láttunk, magas oszolopon álló fehér doboz, messziről meg lehet már ismerni, és minden alkalommal volt előtte figyelmeztető tábla, márnem tudom milyen feliríttal, speed controll vagy hasonló. Szóval, ha az emebr nyitott szemmel jár, nem fog ebbe véletlenül belefutni.

Léna007 Creative Commons License 2015.09.12 0 0 3291

Mi busszal mentünk Landmannalaugarba, és ez egy mezei busz volt, nem az a terepjáróbusz. DE!!! Háromszor mentünk át vízfolyamon, ami jó 6-8 méter széles, gyors sodrású és körülbelül térd-comb mélységig érő patak volt. Ezen egy személyautóval nem mész át. Az ót többi része főleg lávahomokból állt, amibe belesüppedhet a kerék, láttunk iis elakadott autót (dtzsipet). Nem ajánlom semmiképpen sem a személyautóval való odautazást.

oleandro Creative Commons License 2015.09.11 0 0 3290

köszi. a 3 éjszaka az nálam is csak 2 egész nap lenne ott...

amúgy azt csináltam, hogy lefoglaltam jókora ráhagyással ezeket a szállásokat a körúthoz, aztán majd szűkítek/törlök, ahogy kikristályosodik a dolog

Star Guesthouse 

Guesthouse Carina
Dynjandi Guesthouse  

Langahlid Seydisfirdi 

Natura Apartments   

Kría Cottages  

Előzmény: Dravecz Ferenc (3289)
Dravecz Ferenc Creative Commons License 2015.09.11 0 0 3289

Mi a Vogahraun Guesthouse elnevezésű szálláson voltunk. A nevével ellentétnben ez egy kemping, amelyben vannak aparmanok is. Mi az egyik apartmanban voltunk. Pontosabban egy szobában.

Az árban a reggeli is benne volt. Talán 3 nap már sok Myvatn környékére, ha csak iszonyatosan lassúak nem vagytok. Nekünk két napba minden belefért, amit látni szerettünk volna. Mondjuk reggeltől estig úton voltunk. Ha beírod a google-ba, kidobja a szállást, így felesleges belinkelnem.

Az is igaz, hogy a nap sokáig fent van. Viszont nekünk 7-8 óra körül mindennap felhős volt az ég, így hiába ment le csak 10 óra után a nap, 7 és 10 között már erősen szürkület volt. 

Izlandot a természeti szépsegei miatt érdemes felkeresni. Ezek köré szervezzétek  a progjamjaitokat. A városok elég felejtősek. Reykjavikba is csak azért mentünk, mert vagányan hangzik, hogy ott is jártunk, de nekem nem igazán tetszett. Szóval ne városnézésre pazaroljátok azt az a néhány napot amit kint töltötök. Vízesések, vulkánok, fortóyogók, gleccserek, szolfatárák, természetes meleg vizek, obszidián hegyek, gejzírek, földkéreg törésvonalak, geotermikus területek. Tűz, víz és jég.

oleandro Creative Commons License 2015.09.10 0 0 3288

Köszi.

Ha nem kátyús v . nagyon elázott a földút, akkor azért még vállalható, nem?

Egyébként nem t'om igaz-e, valami izlandi fórumon írta egy bennszülött, h.  valóban fel lehet menni személyautóval is a Landmannalauger-re, de a kölcsönző cégek figyeltetik, nem téved-e oda bérelt 2WD személyautó (mert a kölcsö szerződés kizárja az F-utak használatát ugyebár) és jelentik v. akár össze is karcolják, hogy aztán  fizessen az ügyfél.

meg azt is írják, h. azért nem látni rendőrt, mert sok helyen van sebességmérő kamera, és a bírságok brutálisak. Ezért nagyon  nem tanácsos gyorsabban menni az engedélyezettnél. Úgyhogy mázlid volt.

A Myvatn-tónál 3 éjszakát is töltenénk. ott hol voltatok, és milyen volt?

Előzmény: Dravecz Ferenc (3287)
Dravecz Ferenc Creative Commons License 2015.09.10 0 0 3287

4WD üzemmódot a következő helyeken használtuk:

Landmannalaugar

A 862-es út csak a Dettifoss vízesésig van lebetonozva. Utána már földút van. Ha Ásbyrgi felé akartok még menni, akkor oda sem ajánlanám a 2WD-s autól. Myvatn környékén az összes út le van betonozva.

Az egyik szállásunk Kalfafellnél volt. Oda is elkélt a kis terepjáró.

Kisebb vízeséseket is levadásztunk. Azokat is csak masszív földúton lehetett megközelíteni.

Ha Landmannalaugert északról közelíted meg az F208-as úton és nem akarsz menni mint a meszes, szép lassan 2WD-s autóval is megközelíthető. Nem kell patakon keresztül menni. 40-50-el végig tudsz rajta menni. De elég hepe-hupás. Láttunk 2WD-s autókat is parkolni.

Ja és az 1-es főútnak is volt egy földutas szakasza Egilsstadir előtt. Nem is értettem, hogy a GPS miért akar annyire levinni az 1-es főútról. Pedig jópofa szakasz volt. Szakadó esőben, hatalmas ködben felmenni egy hegyre és ott keresztül menni. Ráadásul földúton. A látótávolság 1-2 méter volt. De ez a szakasz is kikerülhető a 96-os, majd 92-es úton.

Az összes szállást a booking.com-on keresztül foglaltam. Ami a legszinpatikusabb volt a környéken és még megfizethető volt. Amit belinkeltél ott például voltunk. (Hrauneyjalón)

Azt leginkább egy turista központhoz hasonlítanám. Nekünk tetszett.

Még az 1-es főúton is max 90-el lehetett menni. Mivel elég gyér volt a forgalom, így persze senki sem tartotta be. Ha hosszabb távra mentünk én is inkább 110-re áltam be, hogy haladjunk. Reykjavikon kívül sehol sem volt számottevő forgalom. Rendőrt és rendőr autót nem is láttunk. 

Sehol sem kellett fizetni a parkolásárt, még a látnivalók mellett sem. A látnivalók is mind ingyenesek voltak. Legalábbis amik minket érdekeltek. A mosdók is ingyenesek voltak. Ezekért sehol sem kellett fizetnünk. 

Lalli75 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 3286

Mi motorral tervezzük bejárni Izlandot 2016 július-augusztus környékén.Útitársakat keresünk!

Előzmény: kis_andras (3265)
oleandro Creative Commons License 2015.09.10 0 0 3285

Nagyon köszi.

A 4WD-ra máshol is szükség volt, pld Myvatn körül? Azért kérdem, mert nagyon megdobja a költségeket mondjuk egy Skoda fabiához képest. És esetleg megéri csak arra a napra terepjáró (pld innen), amikor ott leszünk, ha leszünk.

Esetleg jó szállás-tipp?

Előzmény: Dravecz Ferenc (3284)
Dravecz Ferenc Creative Commons License 2015.09.10 0 0 3284

Kedves Oleandro.

Mi is pont ennyi időt töltöttünk Izlandon. Leírom mi, hogy osztottuk be az időnket, mit láttunk. Majd kiszeded belőle, ami titeket nem érdekel. 

Ha még sosem jártál Izlandon, akkor az alap felszerelés még augusztusban is a sapka és széldzseki. Azt gondoltam, hogy nem lesz meleg Izlandon. Nem is a 10-15 fok lepett meg, hanem az a szél, ami végig kísérte a kintlétünket. Olyan erős szél fújt szinte minden nap, hogy attól féltünk lefúj minket a hegyről. Ha még emlékszel a Delta tudományos műsorra, abban is mentek a kutatók a hóban és alig haladtak. Na, mi is így mentünk a nagy szélben. Igazi csípős sarki szél van arrafelé.

Mi Suzuki Jimmny terepjárót béreltünk. Két személyre még elmeny, de 3-4 főre már nagyon kicsi. A csomagtartójába csak 1 bőrönd fér el, így a hátsó ülésekre is kell pakolni. Elég sokat mentünk földúton, így nem akartunk személyautót bérelni. Mi a BlueCar autó kölcsönzőt választottuk. Talán ott volt a legjobb az ár/érték arány.Igaz én csak a 4x4 es kocsikat néztem.De ha nem csak az 1-es főútban gondolkodtok, akkor szükségetek lesz 4x4 meghajtásos autóra.

1. nap. Budapest - London Wizzair-el, majd London - Keflavik EasyJettel. Az időeltolódás két óra Budapest és Izland között. Első éjszakát Keflavikban töltöltük. Látnivaló egy szál se, viszont közel a repülőtér.

2. nap Blue Lagoon, majd Seltun geotermikus vidék. A Blue Lagoon olyan csajos hely volt. Ha barátnővel, feleséggel mész ne hagyd ki. Nekik iszonyatosan fog tetszeni. Viszont jegyet előre érdemes venni, mert különben nagy az esély, hogy nem jutsz be. Nem olcsó mulatság, 45 euró/fő. Seltunt a fortyogók miatt néztük meg. Nincs messze a Blue Lagoontól, érdemes erre jönni. Második estét a fővárosban töltöttük. Reykjavikban nem sok látnivalót találtunk. Egy este bőven elég volt rá. Legalábbis nekünk. Reykjavikra se tervezz egy délutánnál többet.

3. nap. Kvázi-arany-körút. Azért kvázi mert nem mentünk vissza Reykjavikba, hanem mentünk a következő szállásra. Reggel Pingvellirig meg sem álltunk, de ott jó sok időt elsétálgattunk. Törésvonal, vízesés stb.  Utána jött a Stokkur (Gejzir), majd a Gullfoss vízesés. A Stokkur kb. 5-6 percenként tört fel. Az arany körútra bőven elég egy nap. A szállásunk Hraunejalonnál volt.

4. nap. Landmannalaugar. Nekem ez a nap tetszett a legjobban az Izlandi kirándulás alatt. Ez volt torony magasan a legszebb hely. Az a szín kavalkád ami ott volt az örök élmény. A színes obszidián hegyek plusz a hó. A túra után még fürödni is lehetett a folyóban, ahová feltört a meleg víz. Aki Izlandon jár az Landmannalaugart ne hagyja ki. Észak felöl az F208-as úton lehet úgy megközelíteni, hogy nem kell patakon keresztül menni. Viszont ez is földút.

5. nap. Lezúgtunk az 1-es főútra és mentünk Kalfafellig. Útközben megáltunk a híresebb vízeséseknél. Urridafoss, Seljaladfoss, Skogafoss, Dyrhóleay, Vik, Systrafoss.

6. nap. Egész napos kirándulás Skaftafellnél.

7. nap. utazás Myvatn tóhoz. Útközben megálltunk a Fjallsarlonnál és Jökulsarlonnál. Délután végig szakadt az eső, így meg sem álltunk Myvatn-tó ig.

8. nap. Pszeudó-kráterek, Kalfaströnd, Höfdi, Hverfell, Dimmuborgir, Viti-kráter, Leirhnjúkur, Námafjall

9. nap Grotagja, Dettifoss, Selfoss, Hafragilsfoss, Hljódakletter, este fürdés a Myvatn Nature Bath-ban.

10. nap Utazás vissza Keflavikba. Útközben megnéztük a Godafoss vízesést és a Grabok krátert.

11. nap. Londoni átszállással haza.

Nekünk ennyi fért bele. Nem voltunk bálna lesen, puffin lesen. 

Legkoncentráltabban Myvatn-tó környékén vannak a látnivalók. Oda egy nap kevés. Landmannalaugar mellett a Myvatn-tó környékét mondanám kihagyhatatlannak.

A sziget körbeutazásának  a hátránya, hogy sok idő el megy az utazással. Mi két napot autóztunk végig. Igaz, hogy útközben azért meg-meg álltunk, de azért nagyon sok idő ment el a körbe utazással.

Amire még számíthatsz, hogy mi csak önkiszolgáló benzinkutakat láttunk Izlandon. Elég sokat szerencsétlenkedtünk az első alkalommal, mire rájöttünk hogy is működik a dolog.  Bankkártya nélkül nem fogtok tudni tankolni. Általában 3 dolgot kért az autómata. Az első a PIN kód, a második, hogy mennyi a maximális összeg, amit levonhat izlandi koronában. A harmadik, hogy hanyas számú kútnál akarsz tankolni.

Igazából papír pénzre nem is volt szükségünk. Vittünk ugyan angol fontot, hogy majd átváltjuk izlandi koronára, de sehol sem találtunk pénzváltót vagy nyitva lévő bankot. Így visszahoztuk az összes fontot. Még képeslapot és bélyeget is kártyával vettünk.

Azaz Izland 10 nap alatt körbejárható. Viszont vezettem 2000 km-t. 

Léna007 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 3283

Szerintem ez kivitelezhető! ;-)

Előzmény: oleandro (3282)
oleandro Creative Commons License 2015.09.08 0 0 3282

huh, ez súlyos volt, gratulálok!

valami ilyesmit képzelek reálisnak:

Előzmény: Léna007 (3281)
Léna007 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 3281

Szia oleandro,

hát "szakember" nem vagyok, de még frissek az élmények. Szerintem az arany körre bőven elég egy nap is, mi ennyi alatt jártuk be az egészet. Ha megnézed a beszámolóm (korábbi hozzászólásokban link), akkor láthatod, hogy ha mondjuk a nyugati fjordokról lemondasz, akkor 11 napból be lehet járni körbe a sziget maradék részét is. Szerintem előbbe emerre, majd amarra menni, nem jó, hanem inkább folyamatosan körbe haladva érdemes menni és ha esetleg útközben valamiről le tudsz mondani, ami nektek nem tűnik annyira érdekesnek, akor ott még levághatsz, lerövidíthetsz az túból. Az egész körutazásunkról írt képes beszámoló készen van már, át tudod lapozni a blogomban és akkor talán nyersz egy kis rálátást, mi az amit te kiszednél ebből....Nekünk is azt mondogatták, hogy 14 napba nem fér bele az egész sziget körbe, de simán belefért és nem loholtunk, szóval ha pár helyet kiszedsz belőle, akkor a 11 napba is belefér.

Előzmény: oleandro (3280)
oleandro Creative Commons License 2015.09.07 0 0 3280

Sziasztok. Jövőre agusztus 20-án lesz a Reykjavík maraton ( és kultúréj) és a köré szerveznék egy max 2 hetes utat családilag. tehát úgy 10-11 nap lenne belőle utazgatás. Előtte 2-3 nap, utána 8-9 nap.

A paraméterek: Vsz többször nem jutunk el Izlandra, tehát minél többet ki kéne hozni az útból, viszont tudjuk, h. a kevesebb néha több, úgyhogy azért valahogy szeretnénk maximalizálni az élmény/km függvényt. Szeretnénk beiktatni pár túrát is, és sima személyautót bérelnénk csak.

Első nekifutásból 2 alternatívát látok. Arra kérném a szakembereket, hogy segítsenek a döntésben, melyik változatot lenne érdemesebb alaposabban átgondolni.

A-terv: a verseny előtt Arany-kör (mondjuk 2 nap alatt), utána pedig egy sziget-kör végig

B-terv: a verseny előtt Reykjaviktól nyugatra eső vidéket  és esetleg Snæfellsjökullt becserkészni, majd utána alaposabban végigjárni az Arany-kört, és a déli műúton csak Jökulsárlónig vagy esetleg Höfnig menni, és onnan visszafordulni.

Segítsetek! :)

777Peti Creative Commons License 2015.08.29 0 0 3279

Sziasztok,

Februárra van betervezve egy izlandi kirándulás, az északi fényt szeretnénk elsősorban látni, de azért egy kicsit kirándulni is akarunk közben.

Mit gondoltok autóval eltudok télen jutni legalább Hali-ig? Ha igen akkor milyennel? Valami terepjárót kell bérelni vagy elég a sima kétkerék meghajtásu? Nem a mellékutakon akarok mászkálni, csak az 1-es úton mennék, ez lenne a cél: ice cave jokulsarlon.

Előre is köszi a válaszokat.

and0626 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 3278

De, szerintem biztosan tudja, akár kint él, akár volt kint. Vagy legalábbis sejti nagy bizonyossággal. 

Mégis mire óhajtasz kilyukadni, kivándorolnál? 10%-uk bevándorló, szóval nem azt látod majd, mint Mo-on.

Vagy attól félsz, hogy turistaként megerőszakolnak? A világ legbékésebb országa. 

Előzmény: jack298 (3277)
jack298 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 3277

Sziasztok! Esetleg aki kinn volt Izlandon, vagy kinn él, nem tudja, hogy külföldieket mennyire szívesen fogadnak?

syrius Creative Commons License 2015.08.25 0 0 3276

CSak hogy tudjátok mit kell vinni :-)

https://vimeo.com/135512301

Léna007 Creative Commons License 2015.08.06 0 0 3275

A bálnaleshez egy kis tapasztalat:

(kimásoltam a beszámolómból, ezt a részt)

"Nagyon jó taktikát választok a fotózáshoz. A többség a hajó orrában tolong, hátul kevesebb ember maradt. Beállok a hajó közepére, ahol egy jó átjárási lehetőség nyílik mindkét oldal felé. Amint kiderül, melyik oldalon bukkan fel a bálna, azonnal oda megyek.
A bálna egy kicsit úszkál így, hogy a háta látszik, majd alámerül, azzal a bizonyos pillanattal, amikor a lebukás végén csak a csodálatos farkuszonya látszódik ki a vízből. Ilyenkor mélymerülésbe kezd és vezetőnk szerint 6-7 percig lent marad mélyebben. Ezután mindig teljesen más helyen bukkan fel. Mind az öt alkalommal kb. egy percig lehet látni, ez szerintem igen bőséges idő jó fényképeket készíteni.
Ha valaki bálnalesre megy, javaslom, hogy maradjon a hajó végében, a tömegektől távol, középen, ahogyan én és állítsa be a gépét sorozatfelvételre mozgó alanyhoz (pl. sport) és nem árt ehhez egy gyors sebességgel író tárhelykártya sem. Mind az ötször elkaptam ezt a farkuszony-pillanatot!"

Itt pedig egy Izlandom élő német lány blogja, aki privátban szervez csoportos utakat és vállal privát idegenvezetést. Ebben a linkelt bejegyzésben három kis videó van, bálnákról. Állítólag hülyeség Akureyriből felmenni Húsavikba bálnalesre, mert az Akureyrinél lévő fjord (Eyjafjördur) gazdagabb élővilágban. Ezt bizonyítják a videók is, ahol két álna játszadozva úszik egymás mellett egészen bent az öbölben, a parton Akureyri házai látszanak...

Léna007 Creative Commons License 2015.08.05 0 0 3274

A második album is fent van.

Sborisz Creative Commons License 2015.08.05 0 0 3273

A virágszőnyegeket nagyon irigylem.... :)

Előzmény: Léna007 (3272)
Léna007 Creative Commons License 2015.08.02 0 1 3272

köszi az infót :-)

A blogom megy minden nap tovább sok képpel, de aki inkább egyben szeretné megnézni a képeket, akkor az első ezer kép itt, a többit még nem volt időm feltölteni, de kb. mégegyszer enyni lesz. Sajnos sok ismétlődik, mert most a gyorsaság kedvéért nem volt időm sem utómunkálatokra, sem türelmem válogatni.

Előzmény: hun3417 (3271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!