A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszi, akkor elvileg a bojlerrel együtt sem lehet kibányászni? Havi szinten ment a citromsav+tersonet, de a terítőblokk valóban csak évente volt leszedve :( tanulság levonva.
Felülről nem tudod kiszedni a csavart. Igazából csak kalapács és véső amivel van esély levenni, bár a csavaros szokott a legjobb lenni. Tudom , hogy utólag könnyű okosnak lenni, de nem szabad ennyire elhanyagolni a takarítást, illetve cseréld ki rézre, az nem rohad rá annyira .
Ha Németországba szállítanak, csinálj egy német postafiókot. Ebay esetében pld. voltak/vannak eladók, akik csak Németországba postáztak, vagy oda ingyen.
Szia! Kicsit magasabb, mint például az átlag, általam használt hőtartomány, de nem sokkal. Nálam hőigényes, világosabb pörköléseknél, 111 fokra van állítva a PID, a gyári termosztát helyére betett hőelemmel.
Adott egy Gaggia Baby (bakelit világítógombos) főző, valamint egy Gaggia MDF daráló. Sajnos mindkettővel gondom van.
Baby: Begyógyult a vízterítő blokk. 20 éve működő módszeremmel a felsőszűrőtartó helyére egy hosszabb csavart raktam, és annál fogva akartam levenni, és hát beletört. Felülről ki lehet ezt venni? (Ha kell, akkor akár bojler cserével, régi alu, nem sajnálom)
MDF: Lassul... szépen darál, jó a lefolyás is utána, de egyre több idő kell neki és a hangja sem a régi, hallatszik a kínlódás. A kés szorulhat így (kb 5 éves havi 1kg kávé), vagy már motor haldoklik?
Szerintem ez simán kiváltható másikkal,és még szabadulnál is ettől a gyönyörű műa.szeleptesttől.Expolygon-ba sétálj be vele,szerintem ott lesz rá megoldás.
Sziaztok, sajnos a Catler ES8013 gépem már több mint 2 hónapja tönkrement. A mágnesszelepekkel van gond, szét is szedtem, kettő is van benne. Az egyikre találtam magyar beszállítót, de a képen látható 3 járatú szelepet az istennek sem tudja beszerezni itthon senki :( Már a gyártónak is írtam, de mivel nem vagyok szervíz leráztak. Aztán találtam egy cseh webshopot, ahol volt 2 raktáron, de azok meg nem hajlandók Magyarországra szállítani :( Tudnátok abban segíteni, hogy merre lenne érdemes keresgetnem? Már nagyon hiányzik a finom capuucino-m :(
Ami élelmiszer minősítéssel rendelkezik, az élelmiszer, az minősített technológiában készül, minőségbiztosítási terv szerint akreditált laborokban ellenőrzik a minőségét, ugyanez vonatkozik a csomagoló anyagára is. HACCP rendszer biztosítja az üzemi terület higiéniáját és a gyártás folyamatainak ellenőrzését, ami nem rendelkezik élelmiszer minősítéssel, ott nem invesztálnak olyan gyártási technológiára és üzemi körülmények kialakítására, ami élelmiszergyártáshoz szükséges, mert többszörösébe kerül.
a magyar vízszabvány utcájába
Az EU-n belül harmonizált szabványok biztosítják az élelmiszerek szabad kereskedelmét minőségi szempontból, tehát ha egy élelmiszer Németországban gyártási engedélyt kapott és az alapján a gyártó kiadta a CE minősítést, akkor a termékhez elég az eredeti minőségi tanúsítványt és minősítési dokumentációkat csatolni, nem szükséges az adott országban újraminősíteni.
A 107 fokos Gaggia termosztát ( egész pontosan 107-8 van ráírva ) 98-99 fokos kifolyó vizet produkál. Persze ahogy érkezik a kazánba a hideg víz ez folyamatosan csökken. Anno kimértem, persze itt a kávé nem csökkenti le a vízhozamot, tehát itt gyorsan esik a hőmérséklet. https://vimeo.com/292664160
A 90 fokos termosztátot én kevésnek találtam, ugya is ez 85-95 fok között kapcsolgat. Szerintem egy 95, vagy 98 fokos a jó választás. Nekem a QM0650-ben 93 fokos van, mert ez vált be, de az termoblokkos, tehát hamarabb reagál a hőmérséklet esésre.
Az általad belinkelt víz tiszta RO víz. Közvetlenül nem jó, de remek kávésvizet (pl. SCA standard) lehet keverni belőle némi keserűsó és szódabikarbóna hozzáadásával. A deszt víz az meg deszt víz. A DM is csak azért írja rá, hogy "ipari" felhasználásra mert nem akarnak belemenni a magyar vízszabvány utcájába. Amit nem szabad használni az az ioncserélt víz. AZ tényleg ipari felhasználásra való, pl. autók hűtőjébe, akku utántöltésre (csinálja ezt még valaki egyáltalán? :D Az ioncserélte víznek már az előállítása sem felel meg az élelmezésügyi előírásoknak.
Amióta nem lehet Nordát kapni, azóta még nem találtam meg az igazit. Lehetne hozni ilyet Olaszországból, ott fele-harmad annyiba kerül, mint korábban nálunk, de elég ritkán járok arra.
Próbáltam Brita szűrőt az új Maxtra+ hard water expert-tel, de ez ugye kissé savas és nem teljesen "tiszta" vizet állít elő.
A DM-es desztvíz ipari és nem élelmiszer célú felhasználásra készült és 5 liter már ebből is 650 Ft. Igaz, hogy a keserűsó és a szódabikarbóna ára elhanyagolható.
Mérd meg most a 107C fokossal hány fokos a lejövő víz, amennyivel alacsonyabb hőfokút szeretnél, annyival változtass a termosztáton. Pl ha most 96 fokot mérsz, akkor a 90 fok eléréséhez 107-6C azaz 101C fokos fog kelleni. A mérési pont és a csapolási hőmérséklet offset értékét kell kimérned és ennyivel módosítani.
Nézegetem a képeket, de nem tudom, hogy működhet. Az eredeti állítókerékbe nyilván illeszkedik a csiga, de a skálázott korong recéi nem olyan mélyek, továbbá a vastag pereme miatt innen nézve nem is férne oda. Szerintem írj az AVX-nek, és kérdezd meg, mit tanácsolnak.
viszont most, hogy rá akartam rakni nem világos, hogy hogy kéne feltenni, a recézett műanyag peremet kellene beleeröltetni a csiga hajtásba?? vagy ezt csak úgy árulják és még soha senki nem használta?
Ha a három közül akarsz választani akkor tudnod kell, hogy az IMS nem egy fajta kosarat gyárt. Egyedül a Barista Pro és a Superfine melyek megütik a mércét a VST-vel és a Renekával összehasonlításban. Innentől viszont ízlelőbimbók és ízlés kérdése a dolog. Van aki erre esküszik, van aki arra, ezért az ízekről szóló szubjektív leírástól inkább eltekintek. :) Nekem VST van, szeretem, annak ellenére, hogy az igényli a legtöbb előkészítést. Csak akkor fogod tudni kiválasztani a kedvenc kosaradat ha megveszel közülük kettőt. Egy idő után félre fogod tenni az egyiket. Akkor azt el kell adni. Másnak pont az fog kelleni, nem probléma. Jöhet a következő mérkőzés a következő kosárral. Lényeges viszont, hogy csak akkor érdemes nekikezdeni ha van egy jó őrlőd mert a kávézásnak az az Achiles-sarka. Hiába a csúcs kosár ha nem jó az őrlő, nem nagyon fogod érezni a különbséget.
Köszi, eredti kérdésemben pontatlan voltam, én is a Pro-X kosárról írtam, amit írtam, már csak a vst-imis-reneka szentháromság között kell dűlőre jutnom, de minél többet olvasok utána, annál reménytelenebb a döntés :D
Azt vettem észre, hogy az örlőm durva finomságút őről. Próbálom állítgatni, van, hogy el is találom, hogy mi kellene, aztán a következő darálásnál megint durva az őrlemény.
Nem úgy kéne működjön, hogy teljesen rátekert állástól visszafelé állítva lenne (ahol már tud forogni) a legfinomabb, s csavargatva, egyre durvább őrleményt csinál?
Tanácstalan vagyok, mert a kések nincsenek látszatra megkopva. Időnként lehet, hogy át kéne tisztogatnom a késeket? Nem tűntek kopottnak, koszosnak...