Vurugya, Mr. Professzor: köszönöm az adataitokat. Vurugya, te többet is írtál a kelleténél. Néhányunké már benne volt a Fontos mappában leledzô Adataink-2 nevű levélben.
Hogy mindenkinek világos legyen: mint már írtam, Kati utólag említette, hogy az alakuló okiratban szerepelnie kell a lakcímünknek. Ezért kértem már annyiszor, hogy küldjétek meg nekem drótpostán. A cím: q_fix@elender.hu vagy martoni-v@freemail.hu. A rovartársak közül ezzel már csak retix adós. retix, ha nem adod meg, nagy eRRResítelek!
Ettôl teljesen független az, amirôl már sokkal régebben szó volt, de úgy látszik, elsüllyedt: a freemail-ünkben a Fontos mappában mindig csücsüljön egy "Adataink-x" nevű levél, s ez mindegyikünkrôl tartalmazzon egy-egy sort. Az itteni adatok nem nyilvánosak, csak az egymás közti kommunikációban vagy egymás azonosítására használjuk ôket. (Ebbôl az is következik, hogy a majdani SZMSZ [szervezeti-működési szabályzat] kell, hogy tartalmazzon egy olyan pontot, miszerint az egyesületnek és tagjainak nem nyilvános adatait [jelszavak, a szóban forgó adatok stb.] soha és senkinek ...) Ennek a sornak a felépítése (én már régebben amúgy is fölfedtem magam):
ph = phls = Martoni Viktor = martoni-v@freemail.hu = q_fix@elender.hu, (1) 123-4567, (20) 123-4567
(A levélben a tel.-számaim persze a valódiak.) A sor elsô mezôje a vurugya bevezette kétbetűs azonosító, mely a dorgaleveleken szerepel. A többi mezô világos. Kérek mindenkit, hogy töltse ki a (hiányzó) adatokat. Ez két dolgot jelent: válasszatok magatoknak egy kétbetűs azonosítót (akinek hiányzik, most – még – xx áll a helyén), valamint – ez opcionális, de örülnék, ha ott lenne – adjatok meg legalább egy telefont. Persze nincs akadálya egyéb adatok közlésének sem, ezt mindenki maga döntse el. A dolgot meggyorsítandó, az xx-ek helyére íme javasolok és beírok a levélkébe valamit; ha valakinek nem tetszik, javítsa át:
hm = hami, sz = Szab, rx = retix, mr = Mr. Professzor
A vu = vurugya és a ph = phls megfeleltetés már régóta ott van az adatok közt. A telefonszámotok odaírására nem érzem följogosítva magam – ha valaki jelzi, hogy az övével megtöhötöm, megtöszöm. Elég a puszta jelzés, mert a névjegykártyákról tudok puskázni. Mint már jó régen meg tegnap is írtam, ha valaki megváltoztatja az "Adataink-x" levelet (most még x=3 by vurugya; ahogy ezt írom, egy óra múlva az elôbb említettek miatt x=4 lesz by me), növelje meg az x-et eggyel, s küldje el saját magunknak. A megérkezett levelet (a tartalmának futó ellenôrzése után) tegye át a Fontos mappába, s az elôzôt dobja a Kukába.
Az Internettó új Törzsasztalán ráakadtam a szólánc játékra (Szójátékok, http://forum.internetto.hu/hozzaszolas.php?topicid=511&moderal=0&statusz=1 ). Kedves kis idôtöltés, de néha kibuknak helyesírási kérdések (most pl.: valóban rövid u-e a bura?), s így hasznos lehet, ha a webhelyünkön ilyet is lehet játszani.
Szia, szakaszvezetô vurugya! 699-ben írtam már, hogyan tékozoljuk el a manit: "Hivatalosan könyvelônk kell, hogy legyen, meg esetleg vmi kis honor a külsôsök számára – ha lesznek egyáltalán –, Szabályzat... " Viszont az szentigaz: a maradékot elisszuk :-)
682-ben kértem, hogy az "Adataink-x" nevű levélbe írja be mindenki a saját adatait (lehetôleg megtartva a már kialakult formátumot, sorrendet), s az új levelet küldje meg saját magunknak, de a névben az "x"-et növelje meg eggyel. Ha ezen új levél **valóban** megérkezett, a régebbit akár törölni is lehet.
Üdv, potyómotyó! Te kérdezted...: egy vesszô hiányzik, s a "lemaradtam" meg a "borravaló" egy szó.
Ahogy bele-bele olvasgattam ebbe a topikba - be kellett látnom - le maradtam az egyesületi tagságról mint a borra való. Beléphetek még én is vagy próbát kell tennem helyesírásból? /Istenem, helyesen írtam mindent?:-)/
Kedves Rovarok!
Mostanában csak szakaszosan élek a neten. A tagdíjat sokallom, de kifizetem a 3150-t, esetleg a 3000-t is. És mi lesz azzal a sok pénzzel? Most az indulótőkéhez persze, kell, de aztán? Remélem, ha nincs jobb ötlet, akkor elisszuk :)
A levélládában nem sok újság, a fontos mappában az adatokhoz beírtam a címeimet. Ezt javaslom phlsnek és Szabnak is, az ő címeiket nem leltem egy levélben sem, bár lehet, hogy csak ügyetlen voltam, meg 1 zsák levelet nem akar megmutatni...
hahó
szakaszos vurugya
Szia, professzor úr! Boldog ember vagy gép nélkül! De azért csak benézel néha a suliba, nem rozsdásodnak-é a vasak?
Egyesületi hír: újabb jelentkezônk van az egyesületbe, napokon belül hallat magáról. Iván, Hami meg jómagam ismerjük s ajánljuk.
Néhány napja jártam az egyik újságnál, s összeismerkedtem az ottani korrektorok fônökével. Meg szeretném nyerni az ügyünknek.
Lakcíííímeeeek!
Szerintem a tejeskávé és a színesfém (mint fémfajta) egy szó. A vegyi üzem kettô, mert egybeírva sem kapna új értelmet vagy -többletet. Nagyon nem értek a közgazdaságtanhoz; ha uez a helyzet a szabad kereskedelemmel (vagyis egybeírva sem más, mint így), akkor az is két szó. Ha vmilyen spéci kereskedelmi fajta vagy módozat, akkor mehet egybe.
OFF
Még élek, létezem, vagyok. De jön a nyár, amikor nincs számítógép - legalábbis számomra.
phls!
Kérlek, értesíts az aktuális egyesületi hírekről! Emilben küldöm az adataimat.
ON
Csak játék gyanánt: mindenfajta gondolkodás nélkül (na jó, kicsit szabad használni az eszünket) hogyan írnátok a következő szavakat?
Sziasztok, egy jó ideig nem vagy csak ritkán léteztem.
Abszolút Nulla, esetedben nicknomen NON est omen (latinosok, könyörüljetek!): örülök a hozzászólásaidnak.
Tovább-i kiegészítés:
Hogy egybe- vagy különírjuk-e a "tovább" (meg persze a többi hasonló) szót az igével, az alapvetôen attól függ, hogy határozószóként vagy igekötôként tekinthetjük-e. (Ebben a vízválasztó általában a kérdéses szó hangsúlyos vagy hangsúlytalan volta.) Amit Hami írt, az csak részigazság:
Ha valami térben "tovább" + ige, akkor egybeírjuk, pl.: továbbhalad.
Ha valami idôben "tovább" + ige, akkor külön írjuk, pl.: tovább dolgozik.
Az ÉKSz. szerint a "tovább" határozószó értelme:
1) 'távolabbi helyre, helyen', pl.: tovább vitte a kelleténél. (Ez tehát térbeli meghaladása vminek, mégis különírjuk.)
2) 'hosszabb ideig', pl.: tovább figyelek. (Ez valóban idôbeli, s valóban különírjuk.)
Hasonlóan, a "tovább" igekötô értelme:
3) '(térben )folytatva, messzebbre', pl.: továbbhajt. Nyilván ide tartozik a kérdéses "továbbballag" is, most szándékosan így írva. (Ez tehát megint térbeli mozzanat, s valóban egybeírjuk.)
4) 'cselekmények láncolatát folytatva, más személynek', pl. továbbad, továbbmond. (Ez elvontabb, de inkább idôbeli mozzanat, mégis egybeírjuk.)
5) 'vmilyen fokon, szinten túl(ra)', pl. továbbtanul, továbbszolgál. (Ez szintén elvontabb, de inkább idôbeli mozzanat, mégis egybeírjuk.)
Konkrét, nem pedig elvont jelentésében (a fentiekbôl az elsô három az) a "tovább" csak igekötôként helyettesíthetô az alapfokával (tova): tovahajt, *tova vitte (a kelleténél), *tova figyelek.
A "tovább" szónak a határozószó vagy igekötô volta tehát nem attól függ, hogy tér- vagy idôbeli folyamatot jelez-e, mert mindkét szerepében jelezheti mindkét dimenzióban a mozgást. A "továbbballag" szót így egybeírjuk, s mivel szerintem az igekötô teljes értékű szó (bár vannak, akik "rangban" a ragokkal veszik egy kalap alá), ezért az egyszerűsítô írásmód nem alkalmazható: tovább-ballag.
Találtam még egy ilyet, egy kissé erôltetett: együtt-tanakodás (az együttgondolkodás mintájára). Szerintetek van ilyen szó?
Egy kissé kellemetlenebb téma. A megalakuláshoz kellenek a címek és oda kell egy konkrét számot írni a papírra.
– Még egyszer kérek mindenkit, adja meg emilben vagy telefonon a lakcímét, mert Katalin szerint azt is fel kell tüntetnünk!
– Eléggé szórtak a tagdíjra vonatkozó javaslatok. Az eddigi átlaghoz (3150 Ft/év) az enyém van legközelebb (3600/év), úgyhogy szerintem maradjunk ennyiben; ez 300 pénz havonta. Kötve hiszem, hogy ez bárkit is földhöz vágna. Ha kevés lesz, úgyis "pótbefizetni" kell; ha meg sok, (ez eleve nonszensz, de ha mégis:) veszünk Shift gombot meg üdítôket...
Bocs, arrébbrántottam egy sort az egérrel, és összekeveredett a nyomorult. Tehát az elrontott bekezdés még egyszer:
Egyébként végigolvastam a topicot – ráment egy egész délutánom –, és egy régi ügyet szeretnék pontosítani. Nem tudom már, kik vitáztak a Margitszigetről, Gellérthegyről és társaikról.
Nos, a helyzet a következő: ha kifejezetten földrajzi objektumként szemlélem (pl. A Duna szigetei a Margit-sziget, Mohácsi-sziget stb.) akkor kötőjellel írandó. Ha Bp. város egy részeként szemlélem, akkor kötőjel nélkül: kimentem a Margitszigetre.
Én magam is inkább a kötőjeles forma mellett tettem volna le a voksot, szóval ez rendben volna. Köszi ezt is meg az évszámosat is!
Pára: igazából meg kéne nézni valami szótárban, de a lélekkel szerintem is lehet valami (lélekzik~lélegzik; lásd még: kileheli a páráját).
Egyébként írandó. Ha Bp. város egy részeként szemlélem, akkor kötőjel nélkül: kimentemvégigolvastam a topicot – ráment egy egész délutánom –, és egy régi ügyet szeretnék pontosítani. Nem tudom már, kik vitáztak a Margitszigetről, Gellérthegyről és társaikról.
Nos, a helyzet a következő: ha kifejezetten földrajzi objektumként szemlélem (pl. A Duna szigetei a Margit-sziget, Mohácsi-sziget stb.) akkor kötőjellel a Margitszigetre.
Ez hasonló a nap – Nap szembenálláshoz: felkelt a nap (kisbetűvel), és a Nap a Naprendszer középpontja (földrajzi-csillagászati objektumként nagybetűvel).
Na, ha eszembe jut még valami, majd jelentkezem. Szevasztok!
Csak kozbekotyogok innen Del-Kaliforniabol: teljesen egyetertek Hamival az idobeli es terbeli megkulonboztetesben (ez ugyan nem olyan nagy erdem, mivel ez a szabaly...). Ha tehat terben ballagunk tovabb, akkor szerintem kotojelezve kell irni: tovabb-ballag. Az is lehet, hogy kezdem elveszteni a magyar nyelv helyessege iranti erzekemet, de ha szavazni kellene, akkor en e valtozat mellett tennem le a garast.
A para szohoz: esetleg valami kapcsolat a lelekkel mint fogalommal? Vagy a paria szoval???
No, legyetek jok, aztan meg megprobalok a kovetkezo heten is be-bevinnyogni!
Szia Abszolut Nulla!
Természetesen elsősorban a magyar helyesírással foglalkozunk.
A "tovább ballagott" írásmódja érdekes kérdés, gratulálok a felvetéshez.
Ha valami térben "tovább" + ige, akkor egybeírjuk, pl.: továbbhalad,
ha valami időben "tovább" + ige, akkor külön írjuk, pl.: tovább dolgozik /MHSz 131./
Jelen esetben az egybeírás miatt hármastorlódás lép fel. Szerintem nem minden toldaléknál
esik ki egy msh., csak a ragoknál, pl.: jobb + ban = jobban (jobb kézben), orr + ra = orra,
de képző(szerű) toldaléknál illetve tulajdonnév után kötőjellel írjuk, pl.: dzsessz-szerű, Kiss-sel /MHSz 94./
A napokban felvetődött egy társaságban, h. a "pára" honnan ered, ha egy lóra mondjuk.
Minden könyvem ládákban, így csak memóriából (de gyakorlatilag biztos): kelleni soha nem kell, sőt ha egyértelmű a közlés, nem is ajánlott, de a két számjegyű évszámok elé lehet tenni aposztrófot.
Ja, eszembe jutott még valami. Nem tudja valaki véletlenül, a hiányjelet (aposztrófot) mikor kell évszámok esetében alkalmazni? X helyen próbáltam már utánanézni, sehol nem találtam.
Örülök, hogy vannak itt még olyanok, akiket érdekel a helyesírás. Amíg nem bukkantam rátok, azt hittem, én vagyok az utolsó mohikán, most meg látom, hogy ti már fényévekkel jártok előttem. Remélem, nem veszi el minden idődöket az egyesületalapítás, és problémákat is föl lehet még vetni a topicban.
Tehát: hogyan írjuk a "tovább ballagott" szót?
A helyesírási szabályzat ezt a kérdést sajnos nem szabályozza. :-(
Leírom, én hogyan gondolkodtam. A tovább, térbeli elmozdulás kifejezésére használva, igekötő. Tehát egy szó. Előáll három b betű; vagy érvényesül az egyszerűsítés elve, vagy nem. Toldalékoknál érvényesül, összetett szavaknál nem. Kérdés, hogy az igekötőt összetételi tagnak tekintjük-e. A hétszótagos szabály esetében mindenesetre a két vagy több szótagból álló igekötők annak számítanak. Ha így vesszük: tovább-ballagott. Ha meg amúgy vesszük, akkor továbballagott.
Na, ki mit szól hozzá? Nekem mindkét változat elég ortopédnek tűnik...
A cégemnél töltött 25 év tapasztalata szerint pénzt többször kérni a lehető legháltlanabb feladat és többször fizetni nagyon rossz dolog. A költségeket meg fizetni kell. Óvatosságból javasoltam és továbbra is fenntartom a havi 500, azaz évi 6000 Ft-os tagdíjat. Aki jelentősen kevesebbet javasol, az úgy érzem, nem hisz eléggé a célunkban (bocs).
Másrészről ha első év végén kiderül, h. a likviditásunkhoz kevesebb is elegendő, akkor a tagdíjat a közgyűlés leszállíthatja.
Eloszor is elnezest, de innen nem tudok ekezettel irni. Masodszor: elnezest, hogy igy nyomtalanul eltuntem, de penteken (2-an) akartam elkoszonni mindenkitol, de lerohadt a szamitogepes rendszer, igy aztan tkp. kamforra valtam. Most az Egybesult Allamokban vagyok, de 26-an ismet Koztetek leszek (ha minden a tervek szerint alakul). Addig is legyetek jok, phls-nek elkuldom a lakcimemet, es mindenbe beleegyezem, amibe a tobbseg is.
Szerintem vhol félúton van az elfogadható összeg, azért javasoltam 300-at havonta = 3600/év. Az évi 1000/fôt kevesellem, mert az mindössze évi 10.000-et jelentene; azért ennél több kell majd. Hivatalosan könyvelônk kell, hogy legyen, meg esetleg vmi kis honor a külsôsök számára – ha lesznek egyáltalán –, Szabályzat...
Olyan szponzorunk még nincs, amely anyagilag támogatna bennünket. Egyelôre alakuljunk már meg, s így kezdhessük el a munkát!
Tudtok arról vmit, hogy a kezdô 20e-et, vagyis fejenként 2000-et be lehet-e tudni a tagdíjba?
Hogy havonta vagy (fél)évente kelljen fizetni, az legföljebb azért nem mindegy, mert egy összegben valóban sok lehet; elaprózva jobban elcsusszan.
Kérek mindenkit, mondjon egy számára elfogadható összeget, s majd átlagolunk. Kérem a lakáscímeket drótpostán!
Figyelek... A 20e-t még összegereblyézzük, de mire is fogok én évi 6000 Ft-ot befizetni? Ezt én sokallom. Főleg, hogy havi rendszerességgel kell fizetni. Én az éves tagdíj, 1000 Ft mellett vagyok, a többit adják a szponzorok.
Katalin azt mondta, hogy írjuk be a tagok címét is, úgyhogy kérek mindenkit, emilezze meg nekem a címét! Ô maga egyébként nem akar belépni. Kemény Gábor sem, ô (egyelôre) csak szakmailag támogat bennünket. Az Édes Anyanyelvünk-beli rovatából és a könyveibôl szabadon átvehetünk tôle cikkeket. Ha lesz ideje, ír külön nekünk is. Az ÉdAny-ban beharangoz bennünket.
Így panchóval együtt is 9-en vagyunk; tudunk még valakit, aki belépne? Én nemrég ismertem meg valakit (most lektorkodom neki), aki érdeklôdik a dolog iránt.
Hami szerint jobb lenne 500 Ft-os havi tagdíj, mert könnyebb összeszedni. Mehet?
Tegnap megkaptam Hamin keresztül Katalintól a cégbírósághoz beadandó összes további papír sablonját. Aktualizáltam az adatokat, s elkészítettem a beadható változatot. Remélem, a maradék néhány kérdésre Kati holnap tud válaszolni, s akkor már holnap elkezdhetnek körbekóvályogni e papírok, szíves aláfirkantás végett.
Hidegzuhany: a cégbírósághoz való beadás ELÔTT össze kell gereblyézni a 20e Ft-ot. Hordom körbe a perselyt...
Még egy piszkos anyagi ügy: OK a 300 Ft/hó tagdíj?
Pancho, jelentkezz, egyedül rólad nem tudunk semmit! (Egyébként pancho ideadta volna az AkH.-t tartalmazó CD-t, csak a kis hamis [=CD] kódoltan tartalmazza a szöveget, úgyhogy egyelôre nem érünk vele semmit.)
Vurugya, emilezd meg a címedet, mert a paksamétát elküldöm hozzád. Kérlek, röptében írd (jól) alá, s küldd vissza! Ne lepôdj meg, te voltál a jegyzôkönyvvezetô. Általában ne akadjatok fenn a körülményeken (pl. természetesen a leendô székhelyen tartottuk az alakuló ülést) meg a nyelvezeten. Írjátok alá, és adjátok tovább (vagy vissza nekem, s akkor majd én továbbítom a következô áldozatnak). A csapásszám most nagyon fontos. A személyes adatokat alaposan nézzétek át!
Kati javasolt néhány apróbb módosítást az alapszabályhoz. Az egyik, hogy ne beszéljünk 5 tagú elnökségrôl, ha csak 3-an vagyunk; majd meglátjuk, mit szólnak hozzá a paragrafusos emberek. A másik, hogy a tevékenységi körünkhöz írjak még "valamit", így abból ez lett:
"Az Írd Jól Egyesület hálós (internetes) nyelvvédelemmel foglalkozik. Ebbe beletartozik az interneten talált nyelvi hibák és egyéb nyelvi jelenségek gyűjtése, javítása, az ehhez kapcsolódó nyelvi tanácsadás és szolgáltatás, továbbá helyesírási és nyelvművelési kérdéseket taglaló kiadványok készítése és elôadások tartása."
A dorgalevélben a "Javaslatom a dolog orvoslás(á/uk)ra:" eszetlen dadogás helyett ezt írnám inkább: "Javaslatom a dolog orvoslására:". Ez utóbbi jó az egy meg a több hiba esetére is.
Egyszer már kértem mindenkit, most újra megteszem: a freemail-ben csücsülô "Fontos/Adaink-2"-t mindenki töltse ki a publikusnak szánt adataival. (Közben lehetôleg maradjon meg a már meglévô formátum. Aki változtat, az indexet növelje meg 1-gyel.). Az adatok közül 4 (név, álnév, ennek [a vurugya-szabályzat szerinti] kétbetűs rövidítése, emilcím) mindenképp legyen meg, hiszen ezek igazán nem intim dolgok; a többi (másik emilcím, telefon, miegyéb) mindenkinek a saját ízlése szerint. Bár a telefon azért jó volna! Ha akik osztogattak a csehókban névjegykártyát, azok felhatalmaznak rá, akkor én beírom a nagykönyvbe az általuk engedélyezett plusz adatokat. Csináltam magamnak egy új címet, majd beírom azt is.
Beszéltem a FOK (Fôv. Oktatástechnológiai Központ) igazgatójával, mert övék a Tóth Etelka vezetésével kidolgozott, Hunor nevezetű, helyesírást oktató program eladási joga. Azt mondta, hogy ôk föltesznek egy demót a saját honlapjukra, mi meg linkeljünk oda, de az is lehet, hogy felszabadítják a programot, s akkor bármi lehet. Azt felajánlotta, hogy a saját, nagy sebességű hálózaton működô szerverükön ingyen nyit egy levelezési listát nekünk. Kérdésem mindenkihez: kell nekünk egy ilyen?
Professzor úr, vurugya, ti aztán igazán közel álltok az oktatáshoz, szóljatok hozzá! (Meg mások is persze.)
Professzor úr, neked összeírtam néhány nyelvi fejtörôt a különbözô fórumok nyelvi rovataiból meg a saját kútfejembôl. Rendbeszedem egy kicsit, s elküldöm. Mert ugyebár kellenek ilyenek a "Nyelvi játékok" rovathoz!
Bocs, nem találtam a topicot vagy 2 napig, így nem tudtam, kell-e, és nem írtam át, de nem gond, ez fél óra alatt megvan. Én megpróbáltam az összes általam ismert módon kinyerni az infót az adatbázisból, de csak ákombákomok jöttek elő.
retix: Nemrég beszéltem phls-sel, és elmondtam, hogy sajnos nálunk (a cégnél) műszaki okok
miatt nem tudjuk a domainname server szolgáltatást elindítani:
Először azt hittük, h. a meglévő szerverünkre még egy domainnevet feltehetünk, de sajnos ezt nem.tehetjük.
No nem baj, éppen egyik gépünket egy erősebbel akarjuk kiváltani, majd onnan...
Az erősebb gépre a szállító nem jó szoftvert szállított, és most itt tartunk. Várnunk kell.
phls-sel abban maradtunk, h. átmenetileg az elender szolgáltatását vesszük igénybe.
Újra itt, köszönet az aggódókért, de sajnos olyan dolog ragadott el, ami miatt lejöttünk a fáról. Vízszintesen 5 betű (munka). Próbáltam átfutni az előzményeket, amióta nem voltam, néha kicsit elaprózódunk!
Hami: kérdésem: az irdjol.hu élő cím? Mármint van hová felpakolni a dolgokat? Át vagyon irányítva? Mert a honlap ügyében emlékeim szerint arról volt szó, hogy amikor a cím él, akkor megkezdjük a felpakolást.
OffTopic
Hallottatok mér ilyet, nyáron dolgozni? Botrány.
Katalin ma (=tegnap) du. átnézte az alapszabályt, s valami formai módosítást kért. A többi anyagot is átküldte; az, mire ideért, 2 bájtosra fogyott. Lesz az még több is...
retixet holnap fölhívom. Hami, megágyaztatok a honlapunknak?
Pancho, szóljál légyszi, hogy hol s mikor tudod ideadni. Emil vagy 274-2227, (20) 978-6985. Kösz!