Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
kuyarashi: Szívesen! Kár, hogy az időjárás, az ország nagy részén nem valami kegyes, a mostani napokban. Még, itt nyugaton is, felénk húzódván most egy felhőnyúlvány keletről/északról, az esti órákra. Nap közben szépen sütött a nap. Csak, a nyugati horizont látszik.
Más:
Atomot, a Holdra! Avagy, a megalomán őrültek, újabb agymenése, a régmúltból.
Kipróbáltam a kínai szűrőt és gyönyörű egyszínű vörös volt a Nap, de protubereket és fler-eket nem látni vele. Viszont szép. :) De nem adom fel. Veszek majd két szűrőt, ami alacsonyabb és magasabb frekis és ugyan szélessávú de együtt alkothatnak olyan szűrőt, ami pintosan a H alfa környékén egy keskeny sávot enged át.
Levittem a távcsövemet a Zselicbe. (van ott egy csillagpark) é a parkolóban 3/4-ed Hold mellett, 180x nagyítással is brutál volt a Szaturnusz. Itthon csak a legkisebb nagyítással (talán 30x) jó a kép. Szóval jó a cső, csak megfelelő körülmények kellenek.
Fellelkesülve mindezen, kollimálni kezdtem. Egyenlőre szabad szemmel. Elég szarul volt beállítva eredetileg a cső. Most már a beállítást követően, itthon is jó a nagyobb nagyítás.
Aztán jött a Herkules gömbhalmaz és az Andromeda galaxis is jól látható. Mindehhez kellett az állvány pontos vízszintbe állítása is.
Aztán tegnaptól sima távcsővel nézegettem az eget. Hát Isteni. Sok sok minden látszik egy egyszerű vadásztávcsővel, csak ne remegjen a kéz. :)
Mindent egybevetve, jó hogy újrakezdtem a kémlelést.
"A szakértő elmagyarázta, hogy a Hold képes óceánokat mozgatni, na most képzeljük el, hogy mit tud művelni az emberi szervezettel, aminek átlagosan 70%-át víz alkotja."
három gyerekkori (30-40 évvel ezelőtti) élményemet írnám le. vajon mik lehettek ezek?
1: (ez inkább időjárási dolog, mint csillagászati) az égen a fejem fölött (tehát nem a horizont felé) egy kicsi tölcsér jelent meg, teljesen olyan, mint a nagy portölcsérek, csak pici, kb mint a hold. teljesen tiszta volt az ég, felhők nélkül. pár percig volt látható.
2: szintén fent, mintha egy zuhanó meteor lenne, de kör alakban repült, vagy talán spirál alakban, ez is kb hold nagyságú volt és egy kört sem tett meg, eltűnt.
3: hatalmas fénnyel és hanggal járó lefele zuhanó meteor(?) ami útja felén felrobbant és kék és piros (vagy ilyesmi eltérő) színbekben folytatta útját. lehet hogy valaki fellőtt egy tüzijátékot?
A maszkokba bele lehet kötni, mert a gyártók csakis az objektívátmérőt veszik alapul, így gyakorlatilag univerzális maszkokat készítenek. Teljesen érthető egyébként, hisz ezer meg ezer maszkot csinálhatnának, ha minden távcsőhöz egyedileg gyártanák le. A másik, hogy végül is azt lehet mondani, hogy így is működik a dolog. Azt nem tudom, hogy SCT tri-bahtinov maszkos kollimálása esetén mennyire számít a személyre' szabottság.
Tri-bahtinovod van? A takaró maszkot utólag már necces hozzápászítani, mert nem ismerjük a pontos paramétereit.
Sima tri-bahtinov, amire még rákerül egy takaró maszk is.
Röviden annyi a lényege, hogy egy fényes csillagon, vagy műcsillagon beállítod a fókuszt a maszk segítségével, majd felhelyezed a felső maszkot is (ami kitakarja bahtinov egy részét), és az egészet úgy forgatod be, hogy párhuzamosan álljon a főtükör valamelyik állítócsavarjával. Ezzel a csavarral beállítod a diffrakciós tüskéket a szokásos módon. Következő lépésben 120°-al elforgatod az egész maszkot, a 2. csavarral párhuzamosan és most ezen a csavaron állítasz, ha szükséges. Ugyanígy teszel a következő lépésben a 3. csavarral is. Ezt addig folytatod, amíg minden állásban szimmetrikus tüskéket nem kapsz.
Ami fontos, hogy ezzel a módszerrel csak a főtükör állítható be, tehát 0. lépésként központosítani szükséges a kihuzatot, és be kell állítani a segédtükröt cheshire okulárral, lézerrel, vagy lézer és barlow lencse kombinációjával, vagy CatsEye-al, de ezekhez is tudok segédeszközt készíteni.
Ha zavaros, akkor részletesebben is elmagyarázom, vagy küldök linkeket, képeket, de úgy emlékszem, hogy képben vagy. - Na ez meg úgy hangzik, mintha én pro volnék, pedig nem vagyok.
Nem olyan forrón eszik a kását... :) Előbb körülnézek majd, van-e ingyenes? Tulajdon képpen azt kell leprogramozni, amit a goto mechanikák tudnak. Ahol vagyok helyileg a földön. onnan nézve hol nannak az égitestek? És mondjuk a bolygók hány fokos szöget zárnak be egymáshoz képest. Ez és az, hogy hány égitestet akarsz együttállásban látni lenne a kérdés. Nem egy bonyolult dolog kivitelezni. Írtam már versmondó programot és kő papír ollót is. :)