Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A linkelt pomeloval már találkoztam, feltehetően magoncról van szó, az meg eltart pár évig, míg teremni kezd. Nem beszélve arról, hogy nincsenek túl jó tapasztalataim a cégről, nem szívesen vásárolok onnan.
De van egy ígéretem egy légbujtásos pomelora, abban reménykedem.
Bíztam a citrusfa-ban, hogy beindul a nyáron, de egyre reménytelenebb, egy grapefruitot is vettem volna onnan.
A limakvatnak már bőven nyüzsögnie kellene, azt hiszem. Nekem több van, a legaluszékonyabb is virázik már.
Ha érdekel, van egy Fukushum, amit szívesen Neked adnék, ha érdekel és el tudsz érte jönni, de szállítani nem tudom.
Vettem idén többször grapefruitot, többször sikerült kg körüli vagy nagyobb példányt vennem, ami igen jóízű volt. Olyannal pl kiegyeznék, mindegy, mi a neve.
Sajna rájöttem, muszáj a kumkvatokból többet tartanom, mivel télen nem mindegyiket tudom átteleltetni még mindig. Egy Obovatam van, ez virágzik, meg három Marumi, ezekből egy,a másik kettő későbbi beszerzés, most tavaszi, még nem indultak el. Limakvat meg sem mozdul még nálam.
Esetleg pomelo alanyon jól működne a sweetie. Sajna az oltás nekem sem megy citrusnál, pedig a gyümölcsöknél elég sikeres vagyok. Van egy csomó alanyom (pomelo, grapefruit...), aztán egyelőre csak vannak, oltani kéne rájuk.
Ennyi sok kumkvat fád van? Milyen fajták és mennyit teremnek?
Nálam veszettül virágzik a Marumi is, a Nagami is, és még a Limakvat is. Ez utóbbin van egy széria növekvő termés még tavaly őszi virágzásból, és tele van mostani virágokkal.
Az én Sweetie-m ugyamaz a szeria, mint csoer átoltásra ítélt fajtája. Én is átoltanám valamire, ha lenne alanyom és kicsit több türelmem.
Most inkább egy pomelo-t szeretnék, esetleg egy grapefruit-tal együtt.
3 éve csináltam egy limakvat oltást, ami az idők folyamán csődöt mondott, nem tapadt rá az alanyra a metszlap teljesen. Többet kellene ezt a dolgot gyqkorolni, anélkül nem megy.
Kumkvat helyzetkép: nálam megjelentek a bimbók úgy egy hete két fán. Kettő meg még pihen. Kiváncsi leszek a termékenyülésre. Mondjuk a mostaninál egy picivel melegebb éjjelek nem ártanának...
Lehet, engem is megüt a guta hamarosan, már elértük az 1 egész termés mennyiséget a Sweetie-n, ami siralmas a többszáz virághoz képest, amit produkált a fa.
Amint lesz egy pomelofám, feladom a Sweetie-vel valő reménytelen küzdelmet.
Nekem ilyen csokrokban volt, még ritkítottam is, aztán gondolt egyet és lesárgult , lepergett az összes :( egy másik ágába olyan nagy rücskös citromot oltottam, no abból megmaradt egy.
Van egy M. Papuana növényem (mostanra sikerült a pajzstetvektől megtisztítanom) és a kusza lombozatát kicsit átrendeztem. Múlt nyáron virágzott - de nem kötött meg-, idén még várat magára.
Helló mindenki, az lenne a kérdésem, hogy a szép kis citromfámon van 4 db citrom ami már nagy méretű kb 1 éves és még mindig zöld. Amikor vettük pár éve akkor sárga gyümölcsei voltak, most rengeteget virágzott és sok rajta a picurka termés is, mit gondoltok a nagyok még besárgulnak?