Szerintem ne spórolj a kővel.Nekem úgy igazi a sziklakert,ha sok kő van benne.Ami az ültetést illeti,ültethetsz augusztusban is.Arra vigyázz,hogy ne vásárolj egyszerre túl sok növényt.meglátod gyorsan terjed,és akkor csak elfojtják egymást Ha úgy látod,hogy kevés a növény,tavasszal még mindig pótolhatod.
A másik amire érdemes odafigyelni,hogy próbáld úgy elrendezni,hogy a különböző levélszínű és virágszínű növénykék kerüljenek egymás mellé,ha érted mire gondolok:))
Hol próbáltál köveket szerezni? Kertészetben? Ott bizony nagyon drága. Én annak idején egy közeli kőfejtőből hozattam teherautóval. Azt persze nem tudom, hogy felétek milyenek a lehetőségek.
Ülepedésre szerintem nem kell várni, egyszerűen az épités után-ültetés előtt alaposan belocsoltuk és akkor ülepedett, utána ültettük. Persze nem árt, ha télen ülepszik, nem kell elsietni az ültetést, télen úgyse fogtok benne gyönyörködni :)
Az igazi sziklakerti növényeknek nem kell sok talaj. Sőt vannak olyanok is, amelyek kifejezetten "utálják" a sok talajt - van egy ilyen Euphorbia fajunk, pontos nevét nem tudom - ezt ha nem ülteted sziklák közé kifejezetten egy hasadékba, egyszerűen elpusztul. A sziklakerti növények zöme kúszó, alacsony növésű, növénypárnát képez. Ezek szépen elterülnek a sziklákon. A csenkeszeknek több talaj kell, de nem baj ha nincsen sok, legalább nem növik be az egész sziklakertet. Nálunk legalább 8-10 csenkeszfaj diszeleg a sziklakertben, ezek nélkül el sem tudnám képzelni.
Ha veszel egy fajtából többet, akkor nagyobb távolságra ültesd őket egymástól. Általánosan érvényes, hogy a sziklakertet telepitéskor "szellősen" kell beültetni - szóról szóra ide-oda egy-egy növényt, mert mint már irtam, ezek egybe fognak nőni, túlságosan is :) Csoportba azokat kell ültetni, amelyek esetleg nem terebélyesednek, bár ilyen most nem nagyon jut az eszembe.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Most próbálok mészköveket szerezni, de horibilis ára van erre felénk. Ha most megcsinálom a helyüket, akkor augusztus végén telepíthetem bele a növényeket, vagy várjak tavaszig, hogy ülepedjen a hely?
Mennyi követ tegyek bele, mennyi helyet hagyjak a növényeknek? Ha veszek növényeket, akkor egy fajtából többet is vegyek, több tövet ültessek egy csoportba, vagy elég mindenből egy? Ennyi kérdés egyenlőre elég, azt hiszem. Köszike!
Én is locsoltam,már amennyi vizem volt.(leesett a vízszint,és csak ritkán volt vizünk)Az enyém tűző napon van reggel 9-től délután 5-5:30-ig.Lehet,hogy ez volt sok neki.
Amennyiben nem esik az eső, napos idő van és kb. 28 fok feletti a hömérséklet, én is minden este locsolom a sziklakerteket. Tulajdonképpen akkor, amikor látom, hogy száraz a talajfelszín.
A frissen telepített sziklakertem simán vette az akadályt, valószínűleg köszönhetően annak, hogy minden kánikulai nap alkonyatakor kapott egy kis vizet...
Nálunk a sziklakertben nem ilyen dramatikus a helyzet, egy-két növény levele megégett, főleg azért, mert árnyékkedvelőek voltak és egy vihar alkalmával kidőlt az a fa, amelyik biztosította számukra az árnyékot. Viszont a többi növény (rhododendron, azálea, pieris, aucuba, stb., sőt a gyümölcsfák) levelei helyenként nagyon megsínylették a magas UV sugárzást.
Szárazságtűrés és napimádás ide vagy oda,sajnos nállam ebben a 40 fokos kánikulában egy pár növény kiégett:((Nállatok mi a helyzet?
Azt hiszem jövő héten megyek a kertészetbe,és veszek utánpótlást.A sziklakert megvan már 3-4 éve,de ilyen még nem fordult elő.Még a törpefenyők teteje is besárgult egy kicsit.Magam alatt vagyok:((
Bár én sem tartom tökéletes megoldásnak a mulcsot, mégis több helyen használom a kertemben. Ami ellene szól az a rigók, illetve az, hogy a legtöbb sziklakertinél "tájidegen". Viszont sokkal inkább segít a nedvesség megtartásában (nálam ez volt a fő szempont) és a gazosodásnak is jobban gátat szab. (Van murvával takart sziklakertem is - varjúhájak, kövirózsák számára - de ez jóval szárazabb és sokal jobban gazosodik is. A lépcsőzetes elrendezést, enyhe lejtéssel én is javaslom. (Én pl. ágyásszegélyt használtam a lépcsők kialakítására. Ez szintén a locsolóvíz megtartását szolgálja nálam. Van egy kőfolyás jellegű sziklakert részletem is, de én úgy érzem, hogy ebben igazán a párnás, kúszó növények mutatnak jól.
Az agyagos talajhoz talán annyit, hogy az a legfontosabb ne legyen pangó víz a növények gyökerénél (főleg télen). Ezért célszerű lehet a földbe sódert, homokot, esetleg múrvát keverni.
Tapasztalataim szerint a locsolást, még pl. kövirózsák esetében sem célszerű megspórolni a legmelegebb nyári hónapokban.
Amiket még ajánlanék növényeket: kúszó lángvirágok (Phlox), kristályvirágok (Delosperma), kakukkfű (Thymus), némelyik szegfű, tatárvirág (Iberis), kökörcsin (Pulsatilla), ciprsuka (Santolina - bár ez elég nagyra nő), gyepes szappanfű (Saponaria ocymoides)
Igen, csak ősszel. Most reménytelen harc lenne az időjárással. Persze a sziklákat el lehet addig is rendezni, ha bírjátok a meleget :)
Jó az agyagos talaj is, sógoroméknál olyan van és minden szépen nő ott is, nálunk pont az ellentéte, homokos a talaj. Ha van lehetőség termőföldre, persze, élj vele.
A mulcsrakásra sokféle véleményt olvashatsz, én nem javaslom. A csenkeszek semmiképpen se bírják, meg a többi sziklakerti növény is szárazságtűrő. Amelyik nem, az úgy is menthetetlenül ki fog pusztulni. Gondold csak el, ha árnyékban volt az idén sok helyen 40 fok, akkor a napon a szikla milyen meleg lehet? A másik negatív élményem a mulcscsal, hogy alatta sok csiga tenyészik, amei megrágja majd a növények leveleit és a csigák miatt a rigók nálam mindig összevissza dobálják a mulcsot, mert a csigákat keresgélik alatta.
A sziklakertet lépcsőzetesen alakítsátok ki, ha emelkedőre rakjátok, képezzetek ki teraszokat hosszanti irányban. Ne sajnáljátok a sziklát, 1,5x6m-re fog kelleni legalább fél teherautónyi szikla. Nagyon gagyin néz ki az olyan sziklakert, amely tulajdonképpen egy földkupac megdiszítve egy-két sziklával. A lényeg, hogy ne maradjon túl sok puszta föld a kialakítés után, mert amíg benő a növényekkel, baromira fog gazosodni. A sziklakerti növényeknek nem kell sok talaj, megtalálják a legkisebb sziklarepedést is, továbbá kúsznak és terjednek a szikla felületén is.
Akkor ezek szerint csak összel álljak neki a növények telepítésének? Gondolom, amikor már nincs ilyen meleg. Addig van időm kialakítani kövekkel a helyüket. Elég kemény, agyagos földünk van. A tetejére hozassak termőföldet? Milyen típusú föld kell nekik? Mulcsot érdemes majd a növények közé szorni? Bocsi, de totál kezdő vagyok. Remélem nem akasztok ki senkit a kérdéseimmel. Eddig panelban laktam, és ott nem nagyon maradtak meg a növénykéim. De most itt a családiban gyönyörűen fejlődnek odabenn is. Úgyhogy optimistán állok hozzá. Előre is köszike mindenki segítségét!
Rengeteg ilyen növény van. Bármely kertészetben ősszel és tavasszal tömegével kapni olcsó pénzért ilyen növényeket. Alacsonyra növő, kúszó-szerteágazó növények alkalmasak főleg, diszfüvek a nem magasak közül, stb. Fokozatosan ki lehet kisérletezni, mely fajták a legalkalmasabbak. Mi is igy csináltuk, nem mindegyik felelt meg, de mivel nem drágák, nem húzós, ha valamelyik esetleg feladja :) Nem kell egyszerre az egész területet beültetni. A második éven már több növényből fogsz tudni telepiteni az új helyekre, ezért nem kell megvenned. Legkésőbb 3 év múltán pedig nagy karbantartást kell majd végezni, megújitani a sziklakertet, több növény elöregszik, túlságosan elterjed, elnyomja a szomszédot :) A sziklakert folyamatos munkát, tevékenységet jelent.
Szeretnék segítséget kérni. Teljesen amatőr és kezdő vagyok a témában. Építettünk egy családi házat, és van egy teraszunk(5 m széles, 1 m magas), nyugati oldalon van, tehát a nap ebéd utántól végig tűzi. Nagyon szeretnék sziklakertet csinálni a terasz elé, lépcsőzeteset, de nem tudom, hogy van-e olyan növény, ami ezt a folyamatosan tűző napot kibírná. Köszi.
Ha van időd és energiád, akkor szedd ki a földet és a növényeket a sziklakertből, sterilizáld vagy cseréld ki gyommagmentesre a talajt, tedd vissza, és ültesd vissza a növényeket.... ezzel kb egy hétvége alatt megvagy.
Másik lehetőség a 3-4 cm mulcsozás, az alól nem igazán jönnek ki a gyomok, általában ezt javasoljág a kertészek is.
Olyan hebem van, amilyet a harmadik képen látok, kb. 3 éves, szép nagy bokor, de eddig még nem virágzott. Speciális földet tettem alá, a kertészetben ajánlották, ahol vettem, ennek ellenére sem hoz virágot. Te visszanyírod időnként?
Nyugodtan használj Glialkát. Fogsz egy nagyon vékony ecsetet és óvatosan rákened pár levélre. Onnan aztán felszívódik és 3 hét múlva már csak a nyoma marad. Ha mégis idegenkedsz ettől vegyél szelektív gyomírtót (Gyomstop, Banvel 480s), de én ezeket is ugyanígy csak a levélre kenném.
Van valakinek valami jó ötlete/termékneve a kövirózsák között feltörő lóhere ellen? A manuális irtás helyett.
(Lóherének látszó tárgy, igazából nem tudom a nevét, de ugyan olyan mint a lóhere csak szivalakú szabályos és barna a levele. és igen agresszivan rombolja az idegeimet :))
Tudtok valami jó kertészetet, ahol nem csak a szokott 2-3 fajta növény kapható, hanem jó nagy választék van? (Bp és környéke)
Gyanítom, hogy nincs kapcsolatban a kéd dolog amit találtál. A "kukacok" talán cserebogár lárvák lehettek, de több más kártevő is él a földben. Ellenük talán legegyszerübben Basudinnal, vagy egyéb talaj fertőtlenítővel lehet védekezni. (Gazdaboltban kapsz segítséget) A hatásuk jó csak sajnos időleges (fél-egy év). Ha a virágokat faiskolában vetted, akkor a sárga gömböcskék - ha azok amire gondolok - akkor műtrágya "hordozók", amiket a talajba kevernek.
Ha a virágaidat tűző napra ültetted, akkor a kukacok mellett azt is vedd figyelembe, hogy a kőtörőfüvek nem igazán bírják azt. Így minden egyéb behatás mellett is szétesnek, elpusztulhatnak ezek a növények. (Én is most tervezem árnyékosabb helyre menekíteni ezeket a növényeimet.)
tanácsot kérnék. Csináltam egy aprócska "sziklás" beültetést 4-5 nagyobb kavicsból, ahova kiültettem a két kőtörő füvemet ami eddig ládában volt. Na ezek két hét alatt teljesen tökrementek. A szép kis félgömbök elszáradtak és szét estek. Amikor kiszedtem a maradványokat 2-3 termetes kukac vagy mi garazdálkodott a földben és tele volt sárga kis gömbökkel. ígondolom további lárvákkal. Mik lehetnek ezek és hogyan tudnék védekezni ellenük? Nem szeretném, megint beültetni a növényeket és azt nézni, hogy mennek tönkre.
Ha kifejezetten mocsári növény lenne, nem nagyon maradna meg olyan körülmények között, mint nálam néhány helyen.Vízparti növény inkább, ami kedveli a nyirkos talajt.De nagyon tágtűrésű vízigény szempontjából.