Keresés

Részletes keresés

bruncsi Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1131

Szerintem ne spórolj a kővel.Nekem úgy igazi a sziklakert,ha sok kő van benne.Ami az ültetést illeti,ültethetsz augusztusban is.Arra vigyázz,hogy ne vásárolj egyszerre túl sok növényt.meglátod gyorsan terjed,és akkor csak elfojtják egymást Ha úgy látod,hogy kevés a növény,tavasszal még mindig pótolhatod.

A másik amire érdemes odafigyelni,hogy próbáld úgy elrendezni,hogy a különböző levélszínű és virágszínű növénykék kerüljenek egymás mellé,ha érted mire gondolok:))

Ha elkészülsz,fotót kérünk:))

Előzmény: bvera27 (1129)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.07 0 0 1130

Hol próbáltál köveket szerezni? Kertészetben? Ott bizony nagyon drága. Én annak idején egy közeli kőfejtőből hozattam teherautóval. Azt persze nem tudom, hogy felétek milyenek a lehetőségek.

Ülepedésre szerintem nem kell várni, egyszerűen az épités után-ültetés előtt alaposan belocsoltuk és akkor ülepedett, utána ültettük. Persze nem árt, ha télen ülepszik, nem kell elsietni az ültetést, télen úgyse fogtok benne gyönyörködni :)

Az igazi sziklakerti növényeknek nem kell sok talaj. Sőt vannak olyanok is, amelyek kifejezetten "utálják" a sok talajt - van egy ilyen Euphorbia fajunk, pontos nevét nem tudom - ezt ha nem ülteted sziklák közé kifejezetten egy hasadékba, egyszerűen elpusztul. A sziklakerti növények zöme kúszó, alacsony növésű, növénypárnát képez. Ezek szépen elterülnek a sziklákon. A csenkeszeknek több talaj kell, de nem baj ha nincsen sok, legalább nem növik be az egész sziklakertet. Nálunk legalább 8-10 csenkeszfaj diszeleg a sziklakertben, ezek nélkül el sem tudnám képzelni.

Ha veszel egy fajtából többet, akkor nagyobb távolságra ültesd őket egymástól. Általánosan érvényes, hogy a sziklakertet telepitéskor "szellősen" kell beültetni - szóról szóra ide-oda egy-egy növényt, mert mint már irtam, ezek egybe fognak nőni, túlságosan is :) Csoportba azokat kell ültetni, amelyek esetleg nem terebélyesednek, bár ilyen most nem nagyon jut az eszembe.

Előzmény: bvera27 (1129)
bvera27 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 1129

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Most próbálok mészköveket szerezni, de horibilis ára van erre felénk. Ha most megcsinálom a helyüket, akkor augusztus végén telepíthetem bele a növényeket, vagy várjak tavaszig, hogy ülepedjen a hely?

Mennyi követ tegyek bele, mennyi helyet hagyjak a növényeknek? Ha veszek növényeket, akkor egy fajtából többet is vegyek, több tövet ültessek egy csoportba, vagy elég mindenből egy? Ennyi kérdés egyenlőre elég, azt hiszem. Köszike!

Előzmény: alsotekeres (1120)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1128
Minden szakértelemtől gondosan mentesitett weboldal! De azért nézzétek meg :)
Előzmény: Cukkerr (1127)
Cukkerr Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1127
Minden kedves kertésznek ajánlanám a következő oldalt!
Kertészeti és termesztési tanácsok, étel receptek és vetőmag rendelési l
http://www.kertklub.hu
bruncsi Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1126
Én is locsoltam,már amennyi vizem volt.(leesett a vízszint,és csak ritkán volt vizünk)Az enyém tűző napon van reggel 9-től délután 5-5:30-ig.Lehet,hogy ez volt sok neki.
Előzmény: kisszszoros (1124)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1125
Amennyiben nem esik az eső, napos idő van és kb. 28 fok feletti a hömérséklet, én is minden este locsolom a sziklakerteket. Tulajdonképpen akkor, amikor látom, hogy száraz a talajfelszín.
Előzmény: kisszszoros (1124)
kisszszoros Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1124
A frissen telepített sziklakertem simán vette az akadályt, valószínűleg köszönhetően annak, hogy minden kánikulai nap alkonyatakor kapott egy kis vizet...
Előzmény: bruncsi (1122)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1123
Nálunk a sziklakertben nem ilyen dramatikus a helyzet, egy-két növény levele megégett, főleg azért, mert árnyékkedvelőek voltak és egy vihar alkalmával kidőlt az a fa, amelyik biztosította számukra az árnyékot. Viszont a többi növény (rhododendron, azálea, pieris, aucuba, stb., sőt a gyümölcsfák) levelei helyenként nagyon megsínylették a magas UV sugárzást. 
Előzmény: bruncsi (1122)
bruncsi Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1122

Szárazságtűrés és napimádás ide vagy oda,sajnos nállam ebben a 40 fokos kánikulában egy pár növény kiégett:((Nállatok mi a helyzet?

Azt hiszem jövő héten megyek a kertészetbe,és veszek utánpótlást.A sziklakert megvan már 3-4 éve,de ilyen még nem fordult elő.Még a törpefenyők teteje is besárgult egy kicsit.Magam alatt vagyok:((

sz_attila Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1121

Ezt ajánlom elolvasni minden kezdő, sziklakertet építőnek:

http://www.monardella.hu/praktika.htm#1

alsotekeres Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1120

Szia!

Bár én sem tartom tökéletes megoldásnak a mulcsot, mégis több helyen használom a kertemben. Ami ellene szól az a rigók, illetve az, hogy a legtöbb sziklakertinél "tájidegen". Viszont sokkal inkább segít a nedvesség megtartásában (nálam ez volt a fő szempont) és a gazosodásnak is jobban gátat szab. (Van murvával takart sziklakertem is - varjúhájak, kövirózsák számára - de ez jóval szárazabb és sokal jobban gazosodik is. A lépcsőzetes elrendezést, enyhe lejtéssel én is javaslom.  (Én pl. ágyásszegélyt használtam a lépcsők kialakítására. Ez szintén a locsolóvíz megtartását szolgálja nálam. Van egy kőfolyás jellegű sziklakert részletem is, de én úgy érzem, hogy ebben igazán a párnás, kúszó növények mutatnak jól.

Az agyagos talajhoz talán annyit, hogy az a legfontosabb ne legyen pangó víz a növények gyökerénél (főleg télen). Ezért célszerű lehet a földbe sódert, homokot, esetleg múrvát keverni.

Tapasztalataim szerint a locsolást, még pl. kövirózsák esetében sem célszerű megspórolni a legmelegebb nyári hónapokban.

Amiket még ajánlanék növényeket: kúszó lángvirágok (Phlox), kristályvirágok (Delosperma), kakukkfű (Thymus), némelyik szegfű, tatárvirág (Iberis), kökörcsin (Pulsatilla), ciprsuka (Santolina - bár ez elég nagyra nő), gyepes szappanfű (Saponaria ocymoides)

Előzmény: bvera27 (1117)
kisszszoros Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1119

Egy másik vélemény a mulcsról...

Ne szerves anyagot használj, hanem a szikla anyagából való zúzalékot, így a csigák és a rigók is "elkerülik"

Javasolt növények:

Varjúháj félék  (többféle színben eltérő méretben és eltérő virágzási idővel)

kövirózsák

ternyék

kakukkfű

cickafark

télálló kaktuszfélék

egyes hagymások

javaslom, hogy olvasgass: sziklakert.lap.hu

elég sok link van olyan helyekre, ahol sziklakertek építésének mikéntjeit írják le, és konkrét növényanyagot is javasolnak....

sz_attila Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1118

Igen, csak ősszel. Most reménytelen harc lenne az időjárással. Persze a sziklákat el lehet addig is rendezni, ha bírjátok a meleget :)

Jó az agyagos talaj is, sógoroméknál olyan van és minden szépen nő ott is, nálunk pont az ellentéte, homokos a talaj. Ha van lehetőség termőföldre, persze, élj vele.

A mulcsrakásra sokféle véleményt olvashatsz, én nem javaslom.  A csenkeszek semmiképpen se bírják, meg a többi sziklakerti növény is szárazságtűrő. Amelyik nem, az úgy is menthetetlenül ki fog pusztulni. Gondold csak el, ha árnyékban volt az idén sok helyen 40 fok, akkor a napon a szikla milyen meleg lehet? A másik negatív élményem a mulcscsal, hogy alatta sok csiga tenyészik, amei megrágja majd a növények leveleit és a csigák miatt a rigók nálam mindig összevissza dobálják a mulcsot, mert a csigákat keresgélik alatta.

A sziklakertet lépcsőzetesen alakítsátok ki, ha emelkedőre rakjátok, képezzetek ki teraszokat hosszanti irányban. Ne sajnáljátok a sziklát, 1,5x6m-re fog kelleni legalább fél teherautónyi szikla. Nagyon gagyin néz ki az olyan sziklakert, amely tulajdonképpen egy földkupac megdiszítve egy-két sziklával. A lényeg, hogy ne maradjon túl sok puszta föld a kialakítés után, mert amíg benő a növényekkel, baromira fog gazosodni. A sziklakerti növényeknek nem kell sok talaj, megtalálják a legkisebb sziklarepedést is, továbbá kúsznak és terjednek a szikla felületén is.

bvera27 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1117

Köszi!

Akkor ezek szerint csak összel álljak neki a növények telepítésének? Gondolom, amikor már nincs ilyen meleg. Addig van időm kialakítani kövekkel a helyüket. Elég kemény, agyagos földünk van. A tetejére hozassak termőföldet? Milyen típusú föld kell nekik? Mulcsot érdemes majd a növények közé szorni? Bocsi, de totál kezdő vagyok. Remélem nem akasztok ki senkit a kérdéseimmel. Eddig panelban laktam, és ott nem nagyon maradtak meg a növénykéim. De most itt a családiban gyönyörűen fejlődnek odabenn is. Úgyhogy optimistán állok hozzá. Előre is köszike mindenki segítségét!

Előzmény: sz_attila (1116)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1116

Eszményi hely ez a sziklakertre!

Rengeteg ilyen növény van. Bármely kertészetben ősszel és tavasszal tömegével kapni olcsó pénzért ilyen növényeket. Alacsonyra növő, kúszó-szerteágazó növények alkalmasak főleg, diszfüvek a nem magasak közül, stb. Fokozatosan ki lehet kisérletezni, mely fajták a legalkalmasabbak. Mi is igy csináltuk, nem mindegyik felelt meg, de mivel nem drágák, nem húzós, ha valamelyik esetleg feladja :) Nem kell egyszerre az egész területet beültetni. A második éven már több növényből fogsz tudni telepiteni az új helyekre, ezért nem kell megvenned. Legkésőbb 3 év múltán pedig nagy karbantartást kell majd végezni, megújitani a sziklakertet, több növény elöregszik, túlságosan elterjed, elnyomja a szomszédot :) A sziklakert folyamatos munkát, tevékenységet jelent.

Előzmény: bvera27 (1115)
bvera27 Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1115

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni. Teljesen amatőr és kezdő vagyok a témában. Építettünk egy családi házat, és van egy teraszunk(5 m széles, 1 m magas), nyugati oldalon van, tehát a nap ebéd utántól végig tűzi. Nagyon szeretnék sziklakertet csinálni a terasz elé, lépcsőzeteset, de nem tudom, hogy van-e olyan növény, ami ezt a folyamatosan tűző napot kibírná. Köszi.

kisszszoros Creative Commons License 2007.07.24 0 0 1114
Ha van időd és energiád, akkor szedd ki a földet és a növényeket a sziklakertből, sterilizáld vagy cseréld ki gyommagmentesre a talajt, tedd vissza, és ültesd vissza a növényeket.... ezzel kb egy hétvége alatt megvagy.

Másik lehetőség a 3-4 cm mulcsozás, az alól nem igazán jönnek ki a gyomok, általában ezt javasoljág a kertészek is.
Előzmény: mucyka (1106)
mucyka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1113

köszönöm az újabb tippeket. kipróbálom az ecsetelést.

már kezdenek megőrjiteni ezek a sóskák.

(a párom azóta ezen röhög, mióta elmondtam neki hogy ennek az ocsmányságnak a neve sóska.:))))

hiába locsolom be rendesen a földet, igy is beleszakad a fele...

iberis Creative Commons License 2007.07.22 0 0 1112
Az a Hebe pinguifolia 'Pagei'.Nálam 4.éves és most volt először tele virággal.Normál sziklakerti talajban van, metszeni nem szoktam.
Előzmény: Astilbe (1110)
alsotekeres Creative Commons License 2007.07.21 0 0 1111
Sajnos ilyen kertészetet nem ismerek. Inkább azt tanácsolnám, hogy látogasd meg a nagyobb kiállításokat (pl. kertészeti egyetem, Hortus Hungaricus)
Astilbe Creative Commons License 2007.07.19 0 0 1110
Olyan hebem van, amilyet a harmadik képen látok, kb. 3 éves, szép nagy bokor, de eddig még nem virágzott. Speciális földet tettem alá, a kertészetben ajánlották, ahol vettem, ennek ellenére sem hoz virágot. Te visszanyírod időnként? 
Előzmény: iberis (1100)
SzáSa Creative Commons License 2007.07.19 0 0 1109
Szia!

Nyugodtan használj Glialkát. Fogsz egy nagyon vékony ecsetet és óvatosan rákened pár levélre. Onnan aztán felszívódik és 3 hét múlva már csak a nyoma marad. Ha mégis idegenkedsz ettől vegyél szelektív gyomírtót (Gyomstop, Banvel 480s), de én ezeket is ugyanígy csak a levélre kenném.

Üdv
mucyka Creative Commons License 2007.07.18 0 0 1108

Köszönöm, bár nagyon elkeseritettél.:(

Tényleg ő lesz az, rákerestem a google-val.

Előzmény: Kiskertész (1107)
Kiskertész Creative Commons License 2007.07.17 0 0 1107
Szerintem madársóska. Sajnos tényleg nagyon agresszív növény, éa az apró fekete magjait igen messzire ellövi. Csak a manuális módszer a hatásos.
mucyka Creative Commons License 2007.07.17 0 0 1106

Üdv!

Van valakinek valami jó ötlete/termékneve a kövirózsák között feltörő lóhere ellen? A manuális irtás helyett.

(Lóherének látszó tárgy, igazából nem tudom a nevét, de ugyan olyan mint a lóhere csak szivalakú szabályos és barna a levele. és igen agresszivan rombolja az idegeimet :))

Tudtok valami jó kertészetet, ahol nem csak a szokott 2-3 fajta növény kapható, hanem jó nagy választék van? (Bp és környéke)

köszi

alsotekeres Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1105
Gyanítom, hogy nincs kapcsolatban a kéd dolog amit találtál. A "kukacok" talán cserebogár lárvák lehettek, de több más kártevő is él a földben. Ellenük talán legegyszerübben Basudinnal, vagy egyéb talaj fertőtlenítővel lehet védekezni. (Gazdaboltban kapsz segítséget) A hatásuk jó csak sajnos időleges (fél-egy év). Ha a virágokat faiskolában vetted, akkor a sárga gömböcskék - ha azok amire gondolok - akkor műtrágya "hordozók", amiket a talajba kevernek. Ha a virágaidat tűző napra ültetted, akkor a kukacok mellett azt is vedd figyelembe, hogy a kőtörőfüvek nem igazán bírják azt. Így minden egyéb behatás mellett is szétesnek, elpusztulhatnak ezek a növények. (Én is most tervezem árnyékosabb helyre menekíteni ezeket a növényeimet.)
Előzmény: atoms (1104)
atoms Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1104
Üdv,

tanácsot kérnék. Csináltam egy aprócska "sziklás" beültetést 4-5 nagyobb kavicsból, ahova kiültettem a két kőtörő füvemet ami eddig ládában volt. Na ezek két hét alatt teljesen tökrementek. A szép kis félgömbök elszáradtak és szét estek. Amikor kiszedtem a maradványokat 2-3 termetes kukac vagy mi garazdálkodott a földben és tele volt sárga kis gömbökkel. ígondolom további lárvákkal. Mik lehetnek ezek és hogyan tudnék védekezni ellenük? Nem szeretném, megint beültetni a növényeket és azt nézni, hogy mennek tönkre.

Előre is köszi.
Toma
Kiskertész Creative Commons License 2007.06.23 0 0 1103

Hát nekem a kertészetben azt mondták, és a Google-ban is azt írják róla

Houttuynia cordata Chameleon

Rend: Borsvirágúak (Piperales) Család: Saururaceae Nemzetség: Houttuynia Faj: Kaméleon virág (Houttuynia cordata)

mocsári növény, évelő, télálló

Vízmélység: 0/-5cm
Növekedési magasság: 20-40cm
Virágzás: június-július
Virágszín: fehér
Elhelyezés: napos vagy félárnyékos

Előzmény: iberis (1102)
iberis Creative Commons License 2007.06.23 0 0 1102
Ha kifejezetten mocsári növény lenne, nem nagyon maradna meg olyan körülmények között, mint nálam néhány helyen.Vízparti növény inkább, ami kedveli a nyirkos talajt.De nagyon tágtűrésű vízigény szempontjából.
Előzmény: Kiskertész (1096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!