" A ChatGPT az indulását követő egy öt nap után már 1 millió felhasználója volt. Összehasonlításképpen: a Facebooknak ehhez 10 hónap kellett, a Netflix-nek 41 hónap. Ez mutatja milyen radikálisan új dologról van szó. "
"el is tettem akkor a fórumra: nem nagyon érdekelte senkit ♥ "
Talán, mert a tőled megszokott silány hulladék volt.
Ugyanis te magad lehet, hogy világraszóló zsenialitásnak érzed az összes kósza ötletedet, de az objektív megfigyelők ezeket a helyükön tudják kezelni. És az ötleteid gyakorlatilag kivétel nélkül silány hulladékok objektíve.
Ugye "Itt rajtam kívül mindenki bolond, csak én vagyok villamos!"
Nyugodj meg: a feladathoz elegendő a newtoni gravitációelmélet használata, azzal meg egy másodéves informatikus össze tud dobni egy száz-százezer tömegpontot tartalmazó galaxis-ütközés szimulációt. Csupáncsak számítási teljesítmény kérdése.
De ha nem vagy programozó informatikus, akkor nálad ehhez sokkal jobban értők megcsinálták a szoftvert, és te megveheted pár euróért:
"de például a galaxisok ütközése után is látható, hogy a galaxis részben megtartja az alakját, ami arra utal, hogy bizonyos értelem összetartó test a galaxis ! "
Egy lófszt tartja meg az alakját.
A neten milliónyi galaxisütközés számítógépes szimulációját megtalálhatod, meg persze ott vannak az ütköző galaxisokról készült csillagászati képek is, amik mutatják, hogy qrvára nem tartják meg az alakjukat.
Itt van egy kisebb GIF (nagyobbat nem lehet ide belinkelni):
Úgyhogy röviden és tömören: megint hülyeségeket beszélsz. (De ezt tőled megszokhattuk.)
Értelek, de nincs igazad, mert ugyan valóban nem szilárd anyag a hagyományos értelemben, de például a galaxisok ütközése után is látható, hogy a galaxis részben megtartja az alakját, ami arra utal, hogy bizonyos értelemösszetartó test a galaxis !
"akik viszont tudják ellenőrizni, azoknak valójában felesleges"
de ha felgyorsítja a tevékenységüket, akkor mindenképp hasznos. és nekem sokszor az. (persze nem mindig)
továbbá: egy dolog hogy pl. ismersz egy programnyelvet, és egy másik, hogy csak a problémák töredékével volt dolgod ténylegesen, amire azt a nyelvet használni lehet. így hasznos lehet ha az új vonatkozásokhoz kiköp egy kvázi boilerplate kód szerű kezdeményt. és volt már olyan is hogy nem tudtam valami algoritmus vagy egyéb valami konkrét nevét, és csak körülírni tudtam neki hogy mire gondolok, mit szeretnék, és a legnagyobb meglepetésemre pontosan 'megértette' és útbaigazított.. máskor meg példákkal szolgált valami használatára, amit előtte nem értetem, vagy már elfelejtettem.
de tény, hogy sokszor viszont értetlenül hülye tök triviális dolgokban, és hagyni kell a fenébe, mert túl nagy effort elmagyarázni neki a baromságait, avagy még akkor is a hülyeségeibe bonyolódik.
de azért egy idő után kialakul benned, hogy kb. mikkel érdemes hozzá fordulni.
Összességében tehát a ChatGPT "fecsegőrobot" akinek hasznos lehetne, azok nem tudják ellenőrizni a válaszokat, akik viszont tudják ellenőrizni, azoknak valójában felesleges.
"Mellébeszélésre és szócséplésre ott a természetes intelligencia dögivel ..."
Én ezt nevezem "verbális kurkászásnak".
Mióta kifejlesztettük a nyelvet, azóta egymás kis lelkének és szociális kapcsolatainak ápolására elegendő csevegni vele mindenféle dologról szabadon és kötetlenül. Nem kell hozzáérnünk, és a tetveket-bogáncsokat kipiszkálnunk a szőrzetéből. A mentális hatás viszont ugyanaz: "valaki foglalkozik velem és a problémáimmal."
"mivel eleve tudatják, hogy kellő fenntartásokkal kell kezelni a válaszait, olyat lehet érdemes kérdezni tőle, amire nincs kifejezetten helyes válasz. :]"
Valójában a ChatGPT egyetlen dologra jó: valami felkutatandó információ összefoglalására. A ChatGPT rendelkezik a megfelelő adatbázissal, hogy össze tudja foglalni neked valamely téma releváns információit.
Viszont van itt egy csavar!
Ha magad nem rendelkezel az adott témában magabiztos tudással, akkor nem tudod megállapítani, hogy amit a ChatGPT-től kaptál összefoglalót, az helyes vagy hamis hallucináció.
Összességében tehát a ChatGPT "fecsegőrobot" akinek hasznos lehetne, azok nem tudják ellenőrizni a válaszokat, akik viszont tudják ellenőrizni, azoknak valójában felesleges.
Ahogy előttem írták: a ChatGPT szimplán csak "emberszerűen" tud bármiről fecsegni. SZIMULÁLJA az értelmes kommunikációt. De ez nem azt jelenti, hogy értelmes kommunikációt folytat. Hanem csupán fecseg: szavakat rak egymás után oly módon, ahogy az emberi csevegésnek tűnhet a felületes megfigyelőnek. (És általában az ember nagyon felületes megfigyelő.)
mivel eleve tudatják, hogy kellő fenntartásokkal kell kezelni a válaszait, olyat lehet érdemes kérdezni tőle, amire nincs kifejezetten helyes válasz. :]
ezenkívül lehet próbálgatni, hogy azokban a témákban, amikben érdekelt vagy, mennyire ad hasznos válaszokat.
ha számodra haszontalan, hát nem kötelező használni, de ettől még más tudhatja valamire használni. (pl. nekem programozáshoz hasznos, ha nem is mindig és instant)
egyébként meg nagyon az elején vagyunk még, de már most szinte hetente jön ki egy-egy újabb ai, ami bizonyos területeken jobb lehet a gpt-nél ( pl.: https://www.youtube.com/watch?v=KBdwlus-B5w ). de majd 5-10 év múlva kiderül, mire jutunk ezekkel, és mennyire alakítja át a munkafolyamatokat/munkaerőpiacot/mindennapokat.