"Nekem Pándy is van, ami különösen érzékeny a moniliára, de azzal sincs semmi gond, fehérbimbós állapotban/viragzas kezdetén Chorus, a viragzas közepén még egy Chorus, aztán sziromhuláskor egy Topas és sosincs semmi gond. Kb. a legegyszerűbbe kivédhető betegség a meggymonilia."
Szerintem ez pénz kérdés is. Tegyük fel egy vidéki kisnyugdíjasról van szó, 80-120 ezres nyugdíjjal. A permetszer méregdrága. Ha nagyobb kiszerelésben veszi az ember, úgy tud spórolni, de az több tízezerbe kerül. Alacsonyabb fákat le lehet permetezni háti permetezővel, de 3 - 4 métertől felfele motoros permetező kell, amiből egy jobb minőségű, használatra is alkalmas példány 200 ezernél kezdődik.
A Feketicsit legtöbbször sarjról szaporítják Bácsfeketehegyen, a Vajdaságban, de amit a magyarországi kertészetekben árulnak, az többnyire mind oltott. Jó esetben a legértékesebb/legszebb gyümölcsöt termő, legellenállóbb fákról szedik le az oltóvesszőt. Ismerek olyan kertészt, aki személyesen ment le Bácsfeketehegyre, hogy oltóvesszőket hozzon. Azokból oltotta az oltványokat, amiket árul. Ez az ideális.
Persze a kertészek közt is vannak kóklerek, trehányak, a magánszemélyek közt meg pláne. Láttam, hogy az agroinformon árult valaki sarjról szaporított Penyigei szilvát. Jóval kedvezőbb áron, mint amennyibe egy oltott kerül, de ez akkor is lutri. Nem hinném, hogy néhány ezer ft spórolásért megéri kockáztatni. Mire kiderül, hogy milyet, mekkorát és mennyit terem, 4-5 év is eltelhet.
Festő levű meggyek közül melyik fajtákat javasoljátok?
Feketics, Csengődi, Cigánymeggy.
Én erről a 3 fajtáról tudok. Már amik kifejezetten festő levűek. A Cigánymeggynek persze biztos van többfajta alfaja/változata/klónja. Íz, szín és betegség ellenállóság alapján melyik a legjobb közülük? Szükség esetén ültethetek mindből 1-1 példányt, de eléggé szűkös a hely. Esetleg vannak még más festő levű fajták is ezeken kívül? Amik idehaza is beszerezhetőek.
Ez nem igaz, pl. az eredeti Feketicsi meggyet ma is sarjról szaporítják és még nem beszéltem a birsről avagy a házi berkenyéről. Oltással a korábbi termőrefordulást "harcolják ki"...
A moníliás Érdi bőtermő elvileg meg tudja fertőzni a másik két meggyfát. Azért csak elvileg, mert ez a dolog attól is függ, hogy mennyire ellenálló a két kicsi meggyfa moníliával szemben. Akkor van gond, ha a két kisebb meggyfa is fogékony erre a betegségre.
Van egy sarjról szaporított - ezt a fajtát mindig így szokták -meggyem, és egy Meteor. Mindkettő most virágzik először. Közelükben a szomszédban áll egy öreg, mindig beteg, rég nem termő érdi bőtermő.
Kérdésem, a két kisfámat meg tudja-e ez a másik fa fertőzni, vagy minden fán érzékenységétől függően alakul ki a fertőzés? Ahonnan a sarjat kaptam, ott nem szokott moníliás lenni az anyanövény, maximum néha minimálisan.
Valószínűleg az Érdi bőtermő sarjai is fognak teremni, de nagy eséllyel nem olyan minőségben és mennyiségben, mint az Érdi bőtermő.
Ha ráérsz és nem annyira fontos a termés mennyisége és minősége, kísérletezhetsz a sarjakkal hosszú évekig, hátha valamelyik sarj nagyon elnyeri tetszésedet.
A személyes véleményem az, hogy oltott gyümölcsfát érdemes ültetni. Én sarjakkal nem tölteném az időmet, túlságosan bizonytalan a kísérlet eredménye.
Bár hajtáson keresztül is be tud jutni, de elsősorban virágon keresztül fertőz a monilia, ott tud a legkönyebben bejutni. A nagy fádon rengeteg a virág, rengeteg a felület, ahol bejuthat a gomba, nyilván jóval erősebb rajta a fertőzés, mint egy sarjon, amin csak levél van, de még ha pár virág van rajta, az sem túl jelentős ablak a ferőzésre. Egyébént nem értem ezt a nagy gondot, nekem Pándy is van, ami különösen érzékeny a moniliára, de azzal sincs semmi gond, fehérbimbós állapotban/viragzas kezdetén Chorus, a viragzas közepén még egy Chorus, aztán sziromhuláskor egy Topas és sosincs semmi gond. Kb. a legegyszerűbbe kivédhető betegség a meggymonilia.
A Meteor meggyfa az mennyrie nő nagyra? Vagyis keresnék valami olyan fajtát, ami nem lesz 4-5 m magas, hanem marad alacsonyabb. Itt helyben most Meterort és érdi bőtermőt láttam készleten, de van olyan meggyem ami tényleg nem nőtt nagyra csak már nem tudom az milyen fajta volt.