El tudná nekem valaki magyarázni prosztó, emberi nyelven, hogy mit kell tennem, ha be szeretnék tenni ide képeket? De úgy, hogy egy ilyen hülye is megértse, mint én vagyok:)
Köszike előre is a segitséget:)
Szeretnék betenni majd egy pár szivfájditó fotot a népnek, hadd csorogjon a nyáluk:))))))
Sziasztok
Az Avra étteremmel kapcsolatban nekem is csak negatív tulajdonságaim vannak egyszer voltunk ott de az is több volt a kelleténél.
Az árak , az adag és a kiszolgálás ami szerintem nem megfelelő.
Sőt több más étteremben a vendég elött sütik pl. a Gyroshoz a húst itt olyan száraz és langyos volt mintha mikróban lett volna megmelegítve.
De egy biztos azon az áron máshol dupla adagot adnak.
10% os kedvezménnyel is 17 eu-t fizettünk máshol 10-12 -t. Kedvezmény nélkül
Bocsánat, hogy a számra mertem venni az AVRA éttermet, de szerintem nem emberi adag, ha a gorog salátát egy teáscsészényi tányéron hozzák.
Valamint az sem, hogy a főfogások kistányérméretű "nagytányérokon" érkeznek. De ha szerinted ez szuper, akkor lelked rajta. Mellesleg ha elolvasod a forumot, nemcsak nekem nem tetszett, hanem másnak sem...
Hogy ráadásul drágább is Sarti átlag étteremárainál, az meg tény.
Nem hasonlitgatok semmit semmihez, de egy EU-s görög étteremben engem zavar ha húgyban úszó, pottyantós wc-be kell kimennem(Görögországra ez egyáltalán nem jellemző. Mi több a sok hónap kintlétem alatt egyetlen ilyennel sem találkoztam már vagy 10 éve, csak Sartiban). Ha Téged nem zavar, úgy lelked rajta. de azt remélem azért Te sem gondolod komolyan, hogy gyalogoljak el onnan a 15 percre lévő apartmanomba pisilni ha kell...
Sartiról pedig nem akarom ismételgetni önmagamat. Azoknak biztosan tetszik, akik nem ismerik az IGAZI görög falvakat és az igazi görög vendégszeretet+embereket.
A partja homokos, meg szép(de ez egész Görögországra jellemző) és nagyjából ennyi.
Én Görögországban GÖRÖG helyen szeretnék nyaralni, nem egy turistáknak épült apartmanrengetegben. Te itt szeretnél, Neked itt tetszik, ez van. Különbözőek vagyunk, szerencsére. Képzeld milyen unalmas lenne a világ ha mindenkinek ugyanaz tetszene...:)
Én ismerem Görögországot, rengeteg időt töltöttem kint és Sarti nem tetszik, mert nem görög.
NEked tetszik, hála Istennek. Ennyi. Ne is ragozzuk ezt tovább, mert ennek a topiknak nem ez a témája.
Továbbra is ajánlgatom mindenkinek a NArancspartos a Sythonia félszigetes remekbe szabott fotóimat, a jövő héten kész lesz a scannelés:)))) Sassos Neked küldöm:)
Szia Ahgion Oros!
Mi viszont aug 1-10ig voltunk!Pont elkerültük egymást!Igen, ismerem a Michalist!Nagyon messze van a part, de a medence duplán kárpótól ezért!
Valaki nagyon szídta itt az Avra éttermet!Szerintem az egy kitűnő étterem és egy normál emberhez méretezték az adagokat!Minden nagyon finom!Wc?Szerintem egy étterembe senki nem azért jár, hogy Wc-re menjen!Igaz?Akinek meg kell, az menjen vissza az apartmanjába!De valaki(már nem emlékszem a nevedre)úgy vettem ki a szavadból, hogy nem tetszik Sarti!Az egy csodás kis falu és minden megvan ahhoz, hogy az ember jól érezze magát!Aki ott valamibe bele tud kötni, az nem menjen nyaralni!
És egy fontos dolog van az utazásban:
"Nem szabad hasonlítgatni semmit magyarországhoz!"
üdv:mbf
Augusztus 11-19 voltunk Sartin a Námet Travel-el.
A Michalis apartmanban voltunk, nagyon szép az apartman kertje, szép az úszomedencéje, ideállis hely az éjszakai fürdőzésre, mikor az ember hulafáradtan hazatér egy átmulatot éjaszakából.
Kellemesen csalódtam az apartmanban, a forumon olvasottak szerint rosszabra számitottam. Az apartman tiszta volt, felszereltsége tartalmazott minden szükségeset, bár a szomszédok elmondása szerint volt olyan stúdió, melynek nem volt rendes zuhanyzója. Nekünk ebből is kijárt.
Hátránya hogy a tengerparttól kb. 200 m-re van, de megéri a gyaloglást, mivel nem annyira zsúfolt mint a központban található apartmanok, és sokkal szebb a környezete a tengerpart hiányát leszámitva.
JUjjjjjjjj de kár!!!
A Narancspartot télleg kár volt kihagyni:(
Meseszép. Na nem a környéke, mert ott térdig gázolsz a szemétben, de maga a part és a viz leirhatatlan. Mintha valami trópusi szigeten lennél és nem a mediterráneumban, olyan hihetetlen a viz szine(égszinkék, türkiz, zöld, mélykék váltakozik),és átlátszósága. Sőt mi még oda is elmentünk, ahova a turisták többsége nem: a NArancsparttól kiindulva, uttalan utakon követtük végig a partot és csodálatos kis öblöket találtunk. Rengeteget fényképeztem, de bescannelve még nincsenek.
Amint megtörténik a scannelés küldöm őket! Meg azokat is, melyeket Sartiból kiindulva a Sythonia félszigeten, robogóval kirándulva készitettem!
Nos én itten bőszen próbálok gondolkodni, de eddig arra senkinek nem volt panasza, hogy nem megfelelő hangnemet használok. Azt hiszem kulturáltan fogalmaztam meg a kifogásaimat. Ha nem, akkor copyzd ki azt a kifejezést amelyért azt kaptam, hogy engem minősit amit irtam.
Tényleg kiváncsi vagyok, mert én átolvasás után sem találtam semmi sértőt benne. Amit pedig a csupa nagybetűs irásodra irtam, azt azért tettem, mert az Internetes etikett szerint a csupa nagybetű kiabálást jelent. Hogy Te a csupa nagybetűidet nem annak szántad, hanem hogy jobban meg lehessen különböztetni az én irásomtól, ezt nem vitatom. De gondolatolvasó sem vagyok, hogy kitaláljam:)
Ági
Engem érdekelne , mert a narancsparta nem jutottunk el.
Nekem főként a faluról vannak képek , van napfelkeltés , meg éjszakai képek ha érdekel.
Ha tudsz küldeni akkor a skorpio@pro.hu címre , ha érdekelnek azok amiket én készítettem akkor pedig szívesen elküldöm.
Szia Lilien
Megköszönném a képeket , azokat amiket én készítettem azokat is fel fogom rakni , esetleg ha van élménybeszámolód azt be is írhatod az ottani forumra vagy a vendégkönyvbe.
Először is nem kiabáltam hanem megkülömböztettem a te hsz-edet az enyémtől.
Másrészt ez az én véleményem volt de nem kell senkit meggyőzni aki volt kint tudja milyen ott lenni.
Ezen már nem veszek össze senkivel ,hiszen ugysem jutnánk közös nevezőre.
Nem muszály Sassoshoz menned mivel elég sok helyen szereetik a Magyarokat.
Az hogy te milyen hangnemben és módon válaszoltál az meg téged minősít.
Nagyon jó ötlet, hogy csináltál Sassosnak egy külön honlapot, már meg is néztem :) Nekem van egy csomó képem Sartiról, a környékéről, Sassosról, és a műhelyéről is. Ha gondolod, bescannelem őket, és elküldöm neked.
Eloszor is arra kernelek ne ordits, nem vagyok suket:)
(gyengebbek kedveert, a csupa nagybetu a Net-en kiabalast jelent...)
Reagalva az altalad irtakra:
KÖZTUDOTT HOGY A SZEPTEMBER UTÓSZEZON HA SPOROLSZ BENNE VAN A PAKLIBAN , HOGY ROSSZ AZ IDŐ , MI AUG 8-17 IG VOLTUNK , 40 FOK VOLT EGYSZER ESETT AZ ESŐ 2 ÓRA HOSSZÁT. DE EZ MINDENHOL ÍGY VAN.
Sartiban a rossz idot szeptember elejen, csupan megemlites szintjen irtam, azt is csak azert, mert utazasom elott olvastam itt a forumon rengeteg forumlakot, akik az idojaras-szkeptikus "Utitars" felelmeire irtak ezerrel, hogy UGYAN! Sartiban szeptember elejen mindig csodalatos az ido stb...
Nekem ezzel kapcsolatban ugyan voltak fenntartasaim, de en valasztottam ezt az idopontot, igy az en bajom, hogy pocsek volt es rohadt hideg az ido.
Azzal kapcsolatban pedig, hogy: DE EZ MINDENHOL IGY VAN, csak annyit irnek, hogy del-Gorogorszagban akkor is jo ido van, amikor Sartiban pocsek. Sarti ugyanis Eszak-Gorogorszag.
Eddig minden evben delen nyaraltam es ott oktober elejen is stabilan 35 fok volt+28-30 fokos a tenger.
2. "- szinte minden felirat, etlap, iras stb MAGYAR nyelvu"
EZZEL SZINTÉN VITATKOZNÉK MERT ÁLLTALÁBAN 3 NYELVEN VOLTAK ÉTLAPOK , VISZONT VOLTAK OLYAN ÉTTERMEK AHOL CSAKIS KIZÁRÓLAG GÖRÖGÜL VOLT KIÍRVA MINDEN , ÉS A FELSZOLGÁLÓK PINCÉREK IS GÖRÖGÖK VOLTAK
Először is az általában egy l...:)
Másodsorban, valoban volt több helyen is 3 nyelvű étlap, de a legtöbb helyen a magyar nyelvű szerepelt az első helyen:)
Hogy a felszolgálók és pincérek mennyire görögök és mennyire nem azok-változó. Azt irtam, hogy sok helyen magyarok a pincérek és ez igaz is. Ami a lehangolóbb, hogy ugyanazzal a bunkó kiszolgálással találkoztam gyakran a részükről, mely megszokott itthon, de kint nem annyira...
" ahol kb 100x annyi magyar van, mint gorog "
IGEN NYILVÁN MIVEL ÜDÖLŐFALURÓL VAN SZÓ TÖBB A MAGYAR , DE NE FELEDD BELESZÁMÓLNI A SZLOVÁKOKAT IS , ROMÁNOKAT AKIK SZINTÉN BESZÉLNEK MAGYARUL ÉS MIKOPR MI OTT VOLTUNK SOKAN VOLTAK. VAGY CSAK SZÁMOLD AZT BALATONON PL: TÖBB A NÉMET TURISTA MINT A MAGYAR. EZ AZ IDEGENFORGALOM
Jelentem tisztelettel: a két hét alatt talán láttam 3db szlovakot és egy német párt. Viszont EGÉSZ SARTI tömve volt magyarokkal.
Ezt is csak azért mertem megemliteni, mert én ha Görögországba megyek, szeretnék görögök közt lenni, nomeg azért is, mert ezt a forumot végigolvasva Sartit egy "IGAZI GÖRÖG KIS HALÁSZFALUNAK" irtátok le, pedig mi sem áll távolabb tőle.
A BAlaton hogy jön ide?? Oda azért nem megyek, mert 1: nincs benne viz, 2. millio a német.
Sartiba azért mentem, mert kis igazi görög halászfalu révén azt gondoltam, hogy élnek ott görögök is, nemcsak mutatóba.
Amugy mi is találkoztunk egy görög bácsival, aki minden nap hozott az apartmanunkba csak ugy, érett fügét, szőlőt, körtét. De ez a KIVÉTEL. Az általános Sartiban sajnos nem ez.
"ahol a felszolgalok fele magyar"
ITT IS VANNAK UGYANÚGY VENDÉGMUNKÁSOK , MÁSRÉSZT A MEGSZOKOTT SZERINTEM AZ , HOGY TUDJON le magyar" AZ ILLETŐ VALAMILYEN NYELVET A GÖRÖGÖKKEL MAX ANGOLUL TUDTAM BESZÉLNI. DE OLYAN ÉTTERMET KELLETT VOLNA VÁLASZTANOD AHOL GÖRÖGÖK VANNAK
Sorry: nem tudtam, hogy Sartiban KERESNI kell az olyan éttermet, ahol görög felszolgálók vannak:) Amugy találtam párat.
Azzal is vitatkoznék, hogy "ITT IS VANNAK UGYANUGY VENDÉGMUNKÁSOK"
Szerencsére ez még csak Görögország északi részén jellemző. Ezért sem megyek soha többet oda.
"ahol az etlapokon elso helyen szerepelnek a kovetkezok: rantott csirke sult krumplival, bableves, gulyasleves, milanoi makaroni"
IGEN BIZTOSAN EGY MAGYAR ÉTTEREMBEN VOLTÁL
NEM. több SArtiban levő GÖRÖG étteremben volt igy.
Illetve ha aezeket még annak lehet nevezni.
"Ahol az emesztoket az apartmanok frontja ele stb. "
HÁT IGEN A FEKVÉSE A FALUNAK IS KÖZREJÁTSZIK EBBEN , DE ÉN 10-15 PERCNÉL TÖBBET NEM TALÁLKOZTAM VELÜK
Mákod volt, nomeg bizonnyal jo időd. Mi az apartmanokba bezárva kétnaponta menekültünk el az erkélyről, meg az apartmanból is.
Attól tartok Sarti elsősorban azoknak az utazóknak tetszhet, akik Görögország más részein nem voltak még nyaralni, vagy csak a Sartival nagyjából megegyező kategóriájú Paralian, Olympic Beachen, Stavrosban stb.
EBBEN TÉVEDSZ UGYANIS , SARTI MÁS HELYTŐL ELTÉRŐEN NEM EGY TÚLZSÚFOLT TENGERPARTI RÉSZ AHOL HA LEMÉSZ A TENGERPARTRA NEM TALÁLSZ HELYET. SZERINTEM ANNAK TETSZIK AKI A KIS MEGHITT FALUKAT SZERETI NEM A TÚLZSÚFOLT HELYEKET.
Nem tévedek. Sarti most már sajnos ugyanaz a kategória mint Stavros, Asprovalta, Paralia stb. Csupán kisebb és igy csendesebb. DE PONT UGYANAZ A MINDEN GÖRÖG JELLEGZETESSÉGÉTŐL MEGFOSZTOTT, a turisták igényeinek kielégitésére épült apartman és tavernaegyüttes mint a többi északi település.
Semmi köze a görögökhöz és főleg nincs a görög vendéglátáshoz.
S továbbra is tartom magam ahhoz: SArti azoknak tetszik, akik nem jártak még igazi eldugott görög falvakban, településeken. Kiváncsi vagyok, hogy Te vajon merre nyaraltál még Görögországban? (Észak -görögországot ne emlitsd, mert az ugyanaz mint Sarti.)
Abban viszont igazad van, hogy csendesebb és kevesebben vannak mint pl Paralian. Ezzel nem is vitatkozom.
"A pincer, akinel ELOZO evben egyszer beultunk vacsorazni, amikor egy evre ra, az etterme elott setaltunk el, a nyakunkba borult, ugy orult, hogy ujra eljottunk "
AKKOR ODA SEM JÁRNAK SOKAN
Nem. Ez egy látogatott taverna. Csak éppen Toloban van és nem Sartin.
"Ahol, amikor bementunk egy boltba es a gorog boltos megkerdezte, hogy honnan jottunk, mikor kiderult, hogy Magyarorszagrol, akkor ugy megropogtatott, hogy nem kaptam levegot es kozben azt kiabalta: PUSKAS OCSI!!! DETARI LAJOS!!!! Majd bepisiltunkJ))))))))))) "
SASSOSNÁL SZINTÉN SZERETIK A MAGYAROKAT
Fantasztikus! Tehát Sartiban Sassoshoz kell azért mennem, hogy szeressenek?!?!
AVRA ÉTTEREM, Sithon travellel szembeni gyros-os: végre valamiben egyetértünk:))))))))
Szóval nekem csupán annyi a bajom Sartival, hogy távolról sem emlékeztet egy "kis, igazi görög halászfalu"-ra, szezonban 90%-ban magyarok lakják(a görögöket nagyitoval kell keresni), pocsék a kiszolgálás rengeteg helyen, valamennyi kis üzlet, taverna stb,teljesen átállt a magyarokra a szó legrosszabb értelmében(magyar feliratok, ÁKCIJÓK, magyar felszolgálók, magyar kaják),
rühellem a szippantóskocsikat, mert utálok hányni
és egyáltalán: mégcsak nem is emlékeztet magára GÖRÖGORSZÁGRA és a görög emberekre.
Pozitivum: a tenger szép tiszta (és hideg szeptemberben:), meseszép a Narancspart(bár ne kellene térdig szemétben gázolva odajutni:), kevesen vannak a tengerparton(ez relativ: nekem még az is sok volt amennyien ott voltak, Peloponészosz strandjaihoz képest,bár zuhogó esőben tényleg kevesen voltak:)
A Sythonia félsziget gyönyörű(ehhez nem is fűzök hozzá semmit:).
Robogó: Én nem Sassosnál béreltem, mert a mellette levő robogósnál 6 EU-ért béreltem egy napra robogót, mig Sassosnál a szomszédaim 12-ért tették meg.
És bár én nem Sassosnál jártam, kaptam finom meleg kávét a kölcsönzősbácsitól:)
Összességében nekem még igy is megérte az a 4 nap, ami esőmentes volt, mert azalatt berobogóztam a Sythonia félszigetet és az óriási élmény volt:)
Igen akkor egy iőben voltunk.
A Gold Sun Travellel mentünk , és a Simos apartmanban voltunk , Sassossal mi is kijöttünk szerintem jó fej.
Megígértem csinálok neki egy honlapot , amit a http://sassos.freeweb.hu címen tudtok megnézni , még várok tőle infokat képeket amiket kirakok majd az oldalra , még folyamatban van az oldal.
Esetleg ha van valakinek képe amit viszont akar látni ott az küldje el erre az e-mail címre : skorpio@pro.hu
Nekem is tetszett Sarti , jövőre ismét elmegyünk de már két hétre és saját autóval.
Itt vagyok újra. Sassos.freeweb.hu- ezek szerint együtt voltunk Sartin. Csak nem a Papus apartmanban voltatok? Mert ott hallottam, hogy az egyik szobában elromlott a hűtő, és azonnal kicserélték. Mi egyébként a Soula apartmanban voltunk, ami nekem nagyon tetszett (legalábbis a mi szobánk nagyon jó volt), hangulatos kis terasza van, ahol mindig kanáriének szólt a tulajdonosok kis madarának hála. A tulajok is rendesek voltak, utolsó nap nem dobtak ki minket 9-kor, mint a többi apartmanból az embereket, még maradhattunk egy kicsit.
A fakultatív kirándulásokról annyit, hogy mi 3-on voltunk, a Torroneos-on, a Meteorákon és az Athosi hajókiránduláson, és mind jó volt. Az idegenvezetők jó fejek voltak, és a Meteorák kirándulás után még Thessalonikibe is bementünk, hogy lássuk a legszebb helyeket, igaz este. Az athosi hajókázáson delfineket is láttunk!!! Nekem mégis legnagyobb élmény a motorozás volt, bejártuk az egész félszigetet (máshová nem is lehet menni, mert a motorok biztosítása csak a félszigetre érvényes). Nekem nagyon tetszett a Kalamitsi öböl a kis szigetével, ott sokat búvárkodtunk. A narancspart maga is gyönyörű, bár az összképet némileg megzavarja, hogy mivel a görögök előszeretettel kempingeznek a parton tömegével, hihetetlenül szemetes. A tenger viszont csodaszép, érdemes megnézni, de még inkább tudnám ajánlani a közeli kis öblöket. A narancspartot egyébként már nem nehéz megtalálni motorral, mert Sassosék nemrég kiraktak egy táblát az út mellé, ami egyértelműen jelzi, hogy hol van.
Szóval csodaszép volt az ott töltött pár nap, és az idő sem volt rossz, 3 napig csodás meleg volt, amikor pedig beborult, kirándultunk. Szóval ha valaki élvezni akarja a nyaralást, Sartin biztos fogja is, mi még biztosan visszamegyünk oda :)
Sziasztok!
Én sem írtam még ide a fórumra, de lelkes figyelője voltam mindeddig, és sok hasznos infót kaptam Sartival kapcsolatban. Mi szept. 8-17-ig voltunk nászúton a párommal Sartin, és nekem nagyon tetszett. Utólag is köszi mindenkinek a sok tanácsot és információt. Én is leírom, amiket tapasztaltam, hátha hasznos lehet mások számára, akik ezután készülnek oda utazni :)
Valóban vannak Sartinak jó és rossz oldalai is. A rossz oldala azonban kimerül abban, amit az előttem szólalók írtak: szeptemberben tényleg elég megbízhatatlan az időjárás, és valóban rengeteg a magyar, és emiatt tényleg olykor az az érzése az embernek, hogy egy magyar üdülőhelyen van. Maga Sarti azonban szerintem elég szép és otthonos, kikapcsolódáshoz ideális hely. A tengerpartja szerintem fantasztikus, ha valaki homokos partot szeretne, megtalálja, ha sziklásat, azt is. Vannak csendes, magányos kis öblök, ahol az ember egyedül lehet a kedvesével, és ezek gyalogosan is könnyen megtalálhatók, ha a félsziget csücske felé igyekszünk. És az azért túlzás, hogy igazi görög emberekkel nem találkozik az ember ott, a központtól kicsit távolabb hangulatos kis görög vendéglők vannak, és pl. az egyik kis ABC-ben, ahol mindig vásároltunk, az eladó bácsi egy idő után hol egy-egy barackkal, hol egy öngyújtóval kedveskedett nekünk. Na és ott van a motorbérlős Sassos, akiről már annyi jót olvastam az oldalon, de mindezt csak fokozni tudom. Nagyon-nagyon jó fej volt, akárcsak a nála dolgozó sógora és a sógorának a barátnője, akik szlovákiai magyarok. Vittünk nekik magyar női magazinokat, és egy kis pálinkát, ahogy az oldalon olvastuk, és erre Sassos azonnal bevonszolt minket a műhelyébe, ahol épp vacsorát főzött. Befogott minket is a saláták elkészítésénél, és meghívott, maradjunk vacsorára. Először persze szabadkoztunk, de Sassosnál nincs ellenvetés, végül degeszre ettük magunkat a finomabbnál finomabb görög fogásokkal, mert mint megtudtuk, Sassos eredeti foglalkozása szakács. Másnapra is hívott, hogy menjünk el hozzájuk, és ahányszor csak találkoztunk, mindig frappéval kínált, és abban a szerencsében is részünk volt, hogy megkóstolhattuk a fantasztikus bólét is, amit ő készített. Az utolsó nap elmentünk elbúcsúzni tőle, akkor pedig kaptunk egy üveg bort ajándékba. Szóval hihetetlenül kedvesen bántak velünk náluk, és robogót is valóban csak náluk érdemes bérelni, az árban tényleg mindenkivel megegyezik, és a motorok is jók. Hú, mennyit írtam, pedig még töredékét sem írtam le annak a sok jó dolognak, ami kinnt történt velünk. Egy pár perc múlva folytatom...
A beírásoddal nem értek egyet a következőkkel:
--------------------------------------------------
"Azt elore elmondanam, hogy az ido pocsek volt. A kint eltoltott 16 napombol 12-n zuhogott az eso es hideg volt. Kb 15-20 fok. Ez mar alapban elrontotta a nyaralast, mert esoben megcsak kirandulni sem lehet"
KÖZTUDOTT HOGY A SZEPTEMBER UTÓSZEZON HA SPOROLSZ BENNE VAN A PAKLIBAN , HOGY ROSSZ AZ IDŐ , MI AUG 8-17 IG VOLTUNK , 40 FOK VOLT EGYSZER ESETT AZ ESŐ 2 ÓRA HOSSZÁT.
DE EZ MINDENHOL ÍGY VAN.
"- szinte minden felirat, etlap, iras stb MAGYAR nyelvu"
EZZEL SZINTÉN VITATKOZNÉK MERT ÁLLTALÁBAN 3 NYELVEN VOLTAK ÉTLAPOK , VISZONT VOLTAK OLYAN ÉTTERMEK AHOL CSAKIS KIZÁRÓLAG GÖRÖGÜL VOLT KIÍRVA MINDEN , ÉS A FELSZOLGÁLÓK PINCÉREK IS GÖRÖGÖK VOLTAK.
" ahol kb 100x annyi magyar van, mint gorog "
IGEN NYILVÁN MIVEL ÜDÖLŐFALURÓL VAN SZÓ TÖBB A MAGYAR , DE NE FELEDD BELESZÁMÓLNI A SZLOVÁKOKAT IS , ROMÁNOKAT AKIK SZINTÉN BESZÉLNEK MAGYARUL ÉS MIKOPR MI OTT VOLTUNK SOKAN VOLTAK.
VAGY CSAK SZÁMOLD AZT BALATONON PL: TÖBB A NÉMET TURISTA MINT A MAGYAR.
EZ AZ IDEGENFORGALOM
"ahol a felszolgalok fele magyar"
ITT IS VANNAK UGYANÚGY VENDÉGMUNKÁSOK , MÁSRÉSZT A MEGSZOKOTT SZERINTEM AZ , HOGY TUDJON AZ ILLETŐ VALAMILYEN NYELVET A GÖRÖGÖKKEL MAX ANGOLUL TUDTAM BESZÉLNI.
DE OLYAN ÉTTERMET KELLETT VOLNA VÁLASZTANOD AHOL GÖRÖGÖK VANNAK.
-------------------------------------------------
ahol az etlapokon elso helyen szerepelnek a kovetkezok: rantott csirke sult krumplival, bableves, gulyasleves, milanoi makaroni
IGEN BIZTOSAN EGY MAGYAR ÉTTEREMBEN VOLTÁL.
Ahol a gyermekmunka elfogadott tény(erre sehol másutt nem láttam példát Gorogorszagban).
MIVEL VAN 1 ÉVBEN PÁR HÓNAPJUK HOGY ANNYIT KERESSENEK HOGY LEGYEN EGÉSZ ÉVBEN PÉNZÜK NEM CSODA , DE NE FELEJTSÜK EL AZT AMI MAGYARORSZÁGON IS FOLYIK GYEREKEK SZÜRETELNEK , KAPÁLNAK STB.
A STATISZTIKÁBAN NEM ŐK VANNAK ROSSZABB HELYEN
Ahol az emesztoket az apartmanok frontja ele, a teraszoktól kb 10 centire helyezik el, s olyan kis meretu, hogy 2-3 naponként megtiszteli az ottlakokat a szippantoskocsi, mely irdatlan buzzel, légy-hegyekkel , valamint tartós etvagytalansaggal ajándékozza meg az ottlakokat.
HÁT IGEN A FEKVÉSE A FALUNAK IS KÖZREJÁTSZIK EBBEN , DE ÉN 10-15 PERCNÉL TÖBBET NEM TALÁLKOZTAM VELÜK.
Ahol a tavernákban sok helyen magyar pincérek szolgálnak fel, az itthon megszokott fapofával és unott keppel.
GÖRÖG HELYRE KELL MENNI
S vegezetul ahol ha becsukom a szemem akar Hajdúszoboszlón is lehetnek…
NA LÁTOD NEM KELL ANNYIT UTAZNI
Attól tartok Sarti elsősorban azoknak az utazóknak tetszhet, akik Görögország más részein nem voltak még nyaralni, vagy csak a Sartival nagyjából megegyező kategóriájú Paralian, Olympic Beachen, Stavrosban stb.
EBBEN TÉVEDSZ UGYANIS , SARTI MÁS HELYTŐL ELTÉRŐEN NEM EGY TÚLZSÚFOLT TENGERPARTI RÉSZ AHOL HA LEMÉSZ A TENGERPARTRA NEM TALÁLSZ HELYET.
SZERINTEM ANNAK TETSZIK AKI A KIS MEGHITT FALUKAT SZERETI NEM A TÚLZSÚFOLT HELYEKET.
Sarti nem egy görög falu, hanem egy elkorcsosult apartman rengeteg, ahol minden és mindenki átállt a magyar turisták „igényeinek” kiszolgálására. Az igényeit azért irtam idézőjelben, mert számomra pl az adja meg Görögország varázsát, hogy a pincérrel kézzel és lábbal társalgok, az étlapok fölött elvacillálok, vajon mi mi lehet, ahol hatalmasakat alkudozom a piacon a gorog arusokkal, ahol beülve egy tavernába, gorog emberek koze ülök be és nem 40 honfitársam közé(ami alapban nem lenne baj, ha itthon lenne).
Engem zavar, ha egy „gorog” nyaralohelyen a kirakatokban tokeletes magyarsaggal tuntetik fel az akcios arukat .
Persze lehet, hogy velem van a baj…
NYILVÁN HA MAGYAROK VANNAK TÖBBSÉGBEN ÁTÁLLNAK A MI IGÉNYEINKNEK MEGFELELŐEN , EZEK SZERINT TE CSUKOTT SZEMMEL KÖZLEKEDSZ MAGYARORSZÁGON , ÉS NEM VESZED ÉSZRE AZT , HOGY BALATONON ÉS A FÖBB TURISTA HELYEKEN , NÉMETÜL ANGOLUL VANNAK AZ ÉTLAPOK A MAGYAR MELLETT , A SZOBA KIADÓ TÁBLA SZINTÉN.
A pincer, akinel ELOZO evben egyszer beultunk vacsorazni, amikor egy evre ra, az etterme elott setaltunk el, a nyakunkba borult, ugy orult, hogy ujra eljottunk
AKKOR ODA SEM JÁRNAK SOKAN
A holgy, akitol az anyukamnak egy picike arany keresztet vettem, kiszaladt a boltjabol es megolelt, amikor egy evvel kesobb meglatott minket azt utcan es megkerdezte, hogy tetszett-e a mamamnak a kereszt. Ott a pincer, amikor beultunk vacsorazni es kezzel-labbal probaltuk elmagyararzni, hogy mindenfele tenger gyumolcsot szeretnenk(boszen a tengerre mutogatva es pantomimmal halat jatszva), akkor azt mondta, hogy egy ket szemelyes haltalat javasol HARMUNKNAK es ha gorog salatat rendelunk, akkor ne rendeljunk hozza koretet, mert nem fogjuk tudni megenni(igaza volt…harman nem tudtuk megenni a kétszemélyes tálat)
KIVÁLÓ MEMÓRIA AZ ELADÓ HÖLGYNÉL KÍVÁNCSI VAGYOK AZ ÖNTETET HOGYAN MUTOGATTA EL.
Ahol, amikor bementunk egy boltba es a gorog boltos megkerdezte, hogy honnan jottunk, mikor kiderult, hogy Magyarorszagrol, akkor ugy megropogtatott, hogy nem kaptam levegot es kozben azt kiabalta: PUSKAS OCSI!!! DETARI LAJOS!!!! Majd bepisiltunkJ)))))))))))
Vagy: a strandon MINDEN NAP láttam honfitársainkat az apartmanbeli lepedőkön es plédeken fetrengeni a parton, s amikor én kiveszem az apartmant, masnap homoktengerben ébredek, mert meggondolatlanul a pléddel takaroztam…
Ezek után végülis nem meglepő a Sarti-i görögök hozzánkállása sem. Az ilyen eseteket sorolhatnám tovább, de nem teszem….minek?
EZ KÖSZÖNHETŐ AZ ÉRTELMISÉGI MAGYAROKNAK.
------------------------------------------------
A Sarti-i Sithon travelrol annyit, hogy kb 5x-i szólásra voltak hajlandóak badni egy második lepedot a kétszemélyes apartmanba, amikor pedig térdig gázoltunk a vízben egy kiadósabb eso után az es lapáttal szedtuk a vizet(minden cucccunk elázott) és segítséget kertunk, arra sem méltatták, hogy válaszoljanak
ÉRDEKES A MI KINTLÉTÜNKKOR KÉT PROBLÉMÁS UTITÁRSUNK VOLT AZ EGYIKNEK A WC-JE A MÁSIKNAK A HÜTŐJE VOLT ROSSZ DE MÉG AZNAO MEGJAVÍTOTTÁK.
Ahol egyedül kedves kiszolgálással és normális méretű adagokkal találkoztam, az a Sithon travel irodájával szembeni Gyros-os volt. Javaslom mindenkinek őket, akik Sartiban nyaralnak!
EZZEL EGYETÉRTEK AZ ADAG IS NORMÁLIS A FELSZOLGÁLÓK IS JÓ FEJEK.
DE MINT MINDENHOL ITTHON IS IGAZ MEG KELL TALÁLNI A MEGFELELŐ ÉTTRERMET AMI SZÁMUNKRA MEGFELEL.
Az AVRA étterembe nehogy bárki menjen, mert iszonyú picik az adagok(egy gyermeknek is kevés), pocsék a kiszolgálás(magyar pincérek), és ráadásul az étteremben egy mocskos, pottyantos wc van. Az áraik olyan magasak, hogy még a Sithon travel által reklámozott 10 vagy akárhány százalék kedvezményt levonva is sokkal drágábbak az árak mint másutt Sartiban. A gorog salata egy teáscsészényi tányérkán érkezett pl…
EZZEL SZINTÉN EGYETÉRTEK EGYSZER VOLTUNK OTT.
Roviden ennzit szerettem volna elmondani, remelem senki nem vett magara semmit, hisz nem rolatok irtam, csupan egy helyrol, mely nektek tetszett, nekem mar kevesbe. De megcsak igy sem igaz. Sarti nem tetszett, de a kornyeke nagyon:)
PERSZE ÉN SEM VETTEM MAGAMRA SEMMIT ELVÉGRE MAGYAR VAGYOK KÖZÖM NINCS SARTIHOZ , CSAK MÁSOK AZ ELVÁRÁSAINK.
Ez teljesen igy van.
Én 98-ban voltam sartiban.És tavaly meg tavaly elött a közelben nyaraltam és átmentünk körbenézni.
Hasonlítani nem lehetett a 98-hoz.
98-ban mikor messziről megláttuk sartit szinte alig láttunk apartmant.Most átmegyünk alig látni régi házat mert eltakarják az apartmanok.
Az a furcsa,hogy alig 50km-re voltunk sartitól marmarason.Na itt ha magyar hangot hallottunk hátra is fordultunk.Az autókkal ugyan ez a helyzet.
En ezidaig csupan figyelmes olvasoja voltam ennek a forumnak, ugyanis Sartiba keszultem en is. Itt lejjebb olvastam egy Utitars nevu forumtars beirasait, szerintem vele kozel egyidoben indulhattam Sartiba, vagy par napos kulonbseggel. Azt elore elmondanam, hogy az ido pocsek volt. A kint eltoltott 16 napombol 12-n zuhogott az eso es hideg volt. Kb 15-20 fok. Ez mar alapban elrontotta a nyaralast, mert esoben megcsak kirandulni sem lehetL
De szerintem Sartival nemcsak ez a baj(a szeptemberi kiszamithattalan idojaras), hanem akad mas is.
Bocsanat, hogy ebbe a topikba irok, de gondolom azert elolvassatok es meghallgatjatok a negativ kritikakat is.
Eloszor is szeretnem leirni a jo es szep tapasztalataimat, hogy a tobbi ne esssen olyan rosszulJ
A Sythonia felsziget egyszeruen MESESZEP. Megtanultam robogozni es kb 150 km-t tettem meg Sartibol kiindulva mindket iranyban. Leirhatatlan elmeny volt, pedig sok szep helyet lattam mar Gorogorszagban.
A Narancspartnal nemcsak az effektiv narancsparthoz mentem le, hanem 50 meterenkent leallitva a mocit, legyalogoltunk mindenutt a partig es csodaszep rejtett obloket talaltunk, melyek pont ugyanolyan szinben sziporkaztak mint a Narancspart kovei es vize, de persze a Narancsparttol meg nagyon messzire is elkalandoztunk… A masik kellemes elmeny volt, hogy gyonyoru tiszta volt a víz Sartiban(mondjuk Gorogorszagban alapban eltalaban tiszta a víz), de olyan hideg, hogy szerintem max egy jegesmedve erezhette ott jol magat. Bementem a vizbe a Narancspartnal is, de olyan hideg volt, hogy barmilyen gyorsan usztam, akkor sem tudtam ugy atmelegednui, hogy elviselhetove valjon a homersekleteL.
ES akkor ami nem tetszett: elor is elnezest kerek mindazoktol akiknek esetleg rosszul esik az, amit irok, de ez az en velemenyem es ha masra nem is, arra talan erdemes, hogy maghallgassatok.
Sarti talan az egyetlen telepules Gorogorszagban, ahol:
- szinte minden felirat, etlap, iras stb MAGYAR nyelvu
- ahol a Gyrost ketchuppal es mustarral adjak Tzatziki helyett, mint valami nyomorult amerikai gyorsetkezdeben
- ahol kb 100x annyi magyar van, mint gorog
- ahol a felszolgalok fele magyar
- ahol az etlapokon elso helyen szerepelnek a kovetkezok: rantott csirke sult krumplival, bableves, gulyasleves, milanoi makaroni. Ezzel szemben a gorog specialitasok nagyjabol kimerulnek a gyrosban, a muszakaban es szuflakiban, valamint 1-2 tengeri specialitasban.
- Ahol a gyermekmunka elfogadott tény(erre sehol másutt nem láttam példát Gorogorszagban).
- Ahol az emesztoket az apartmanok frontja ele, a teraszoktól kb 10 centire helyezik el, s olyan kis meretu, hogy 2-3 naponként megtiszteli az ottlakokat a szippantoskocsi, mely irdatlan buzzel, légy-hegyekkel , valamint tartós etvagytalansaggal ajándékozza meg az ottlakokat.
- Ahol létezik meg a Szerbiában torvenyszeru, de Gorogorszag egyéb részein mar kb 10 eve megszunt pottyantos wc, pl etteremben es szorakozohelyeken!
- Ahol a tavernákban sok helyen magyar pincérek szolgálnak fel, az itthon megszokott fapofával és unott keppel.
- S vegezetul ahol ha becsukom a szemem akar Hajdúszoboszlón is lehetnek…
- Ahol a tavernakban az asztalon fuszerolajok es
fuszerecet helyett, bors, so, pirospaprika, valamint
ketchup es mustar van…
- ahol az italhoz nem jar a „Meze”…
Sarti nem egy görög falu, hanem egy elkorcsosult apartman rengeteg, ahol minden és mindenki átállt a magyar turisták „igényeinek” kiszolgálására. Az igényeit azért irtam idézőjelben, mert számomra pl az adja meg Görögország varázsát, hogy a pincérrel kézzel és lábbal társalgok, az étlapok fölött elvacillálok, vajon mi mi lehet, ahol hatalmasakat alkudozom a piacon a gorog arusokkal, ahol beülve egy tavernába, gorog emberek koze ülök be és nem 40 honfitársam közé(ami alapban nem lenne baj, ha itthon lenne).
Engem zavar, ha egy „gorog” nyaralohelyen a kirakatokban tokeletes magyarsaggal tuntetik fel az akcios arukat .
Persze lehet, hogy velem van a baj…
En amikor eloszor mentem Gorogorszagba, akkor azzal kezdtem, hogy korbeutaztam az orszagot es megneztem minden latnivalot, amit ket het alatt lehetett. Ez persze az olyasmikre vonatkozott, mint a Meteorak, Tempi volgy, Delphoi, Mykene, Epidaoros, Korinthos, Napflion, Dion, Olympos stb. Ennek soran persze azonnal beleszerettem az orszagba es szinte majdnem minden evben mentem nyaralni oda, s kozben megnezegettem amit meg lehetett a kornyeken. Igy voltam mar Eszak Gorogorszagban tobbszor(Sajnos nagyjabol olyanok mint Sarti, max nagyobbak es tobb bennuk az arany es bundauzlet), valamint Kozep-Gorogorszagban es delen is, nomeg nehany szigeten.
En amire eskuszom, az a Peloponeszoszi felsziget.
(ezen belul szinte bármi johet…Tolo vagy Drepano, Vivari stb. Ez hála Istennek olyan messze van, hogy a legtöbben nem tartják érdemesnek a hosszu utat megtenni…és ezzel rengeteget veszitenek. Eszak Gorogorszagtol ugyanis ez kb meg 10 ora buszutat jelent. Repulovel sem igazan megkozelitheto, mert Athentol is meg vagy 150 km-re van.
Olvastam valahol itt a topikban, hogy mas is megemlitette mar Tolo nevet.
Ennek oszinten orulok. Ez meg egy igazi kis gorog halaszfalu, csodalatos, igazi gorog emberekkel es vendeglatassal.
A pincer, akinel ELOZO evben egyszer beultunk vacsorazni, amikor egy evre ra, az etterme elott setaltunk el, a nyakunkba borult, ugy orult, hogy ujra eljottunk. A holgy, akitol az anyukamnak egy picike arany keresztet vettem, kiszaladt a boltjabol es megolelt, amikor egy evvel kesobb meglatott minket azt utcan es megkerdezte, hogy tetszett-e a mamamnak a kereszt. Ott a pincer, amikor beultunk vacsorazni es kezzel-labbal probaltuk elmagyararzni, hogy mindenfele tenger gyumolcsot szeretnenk(boszen a tengerre mutogatva es pantomimmal halat jatszva), akkor azt mondta, hogy egy ket szemelyes haltalat javasol HARMUNKNAK es ha gorog salatat rendelunk, akkor ne rendeljunk hozza koretet, mert nem fogjuk tudni megenni(igaza volt…harman nem tudtuk megenni a kétszemélyes tálat)
Ahol, amikor bementunk egy boltba es a gorog boltos megkerdezte, hogy honnan jottunk, mikor kiderult, hogy Magyarorszagrol, akkor ugy megropogtatott, hogy nem kaptam levegot es kozben azt kiabalta: PUSKAS OCSI!!! DETARI LAJOS!!!! Majd bepisiltunkJ)))))))))))
Ahol meg imadtak minket azert mert magyarok vagyunk(a gorogok alapjaraton szeretik a magyarokat meg amugy is minden kulfoldit), es nem unott keppel bamultak, mint Sartiban nem egyszer tapasztaltam. Ami vegulis nem meglepo…ottjartunkkor, a gorog szallasado szolt az idegenvezetonek, hogy az egyik kedves honfitarsunk, az apartmanban talalhato rozsdamentes labost „biztosan veletlenul” osszecserelte az otthonrol hozott, kisse rozsdas piros labasaval es a rozsdamenteseket véletlenul elpakolta, a piros roncsot otthagyta… Vagy egy másik történet: némely honfitársunk ellopott egy barbol par szeket es elvitte az apartmanjába….nemtom, gondolom emlékbe….
Vagy: a strandon MINDEN NAP láttam honfitársainkat az apartmanbeli lepedőkön es plédeken fetrengeni a parton, s amikor én kiveszem az apartmant, masnap homoktengerben ébredek, mert meggondolatlanul a pléddel takaroztam…
Ezek után végülis nem meglepő a Sarti-i görögök hozzánkállása sem. Az ilyen eseteket sorolhatnám tovább, de nem teszem….minek?
Az egészből annyit szerettem volna kihozni, hogy nekem Sarti egyáltalán nem tetszett. Egyrészt mert egy kihelyezett magyar település szerintem és a görögökhöz sok köze nincsen, másrészt mert amit már elronthattunk az időnkénti ordenáré viselkedésünkkel, azt már megtettük. Én inkább járom sorban a még felfedezetlen helyeket, ahol még görögök a pincérek és ahol még nem ismernek minket, sem az egyéb turistákat.
Ettől függetlenül azonban jól éreztem magam(azokon a napokon, amikor nem esett az esőJés a Sythonia félsziget valoban meseszépJ
Ennyit szerettem volna elmondani, hátha valakinek segithettem ezzel az uticél kiválasztásában.
A Sarti-i Sithon travelrol annyit, hogy kb 5x-i szólásra voltak hajlandóak badni egy második lepedot a kétszemélyes apartmanba, amikor pedig térdig gázoltunk a vízben egy kiadósabb eso után az es lapáttal szedtuk a vizet(minden cucccunk elázott) és segítséget kertunk, arra sem méltatták, hogy válaszoljanak. Egy nászutas párt, a KOSMAS apartmanban(senki ne menjen oda, akinek kedves az élete!!!), egy félszuterén helyiségben helyeztek el, melynek teraszától 20 centire volt a kétnaponként szippantozott emeszto(a teraszuk mint olyan használhatatlan volt). Amikor szóvá tettek, csak a vállukat vonogattak. Ennyit a csodálatos Sithon travelrol. Csak és kizárólag akkor produkálják magukat ha arról van szó, hogy valamely méregdrága fakultatív programjukra befizetsz.
Ahol egyedül kedves kiszolgálással és normális méretű adagokkal találkoztam, az a Sithon travel irodájával szembeni Gyros-os volt. Javaslom mindenkinek őket, akik Sartiban nyaralnak!
Az AVRA étterembe nehogy bárki menjen, mert iszonyú picik az adagok(egy gyermeknek is kevés), pocsék a kiszolgálás(magyar pincérek), és ráadásul az étteremben egy mocskos, pottyantos wc van. Az áraik olyan magasak, hogy még a Sithon travel által reklámozott 10 vagy akárhány százalék kedvezményt levonva is sokkal drágábbak az árak mint másutt Sartiban. A gorog salata egy teáscsészényi tányérkán érkezett pl…
Roviden ennzit szerettem volna elmondani, remelem senki nem vett magara semmit, hisz nem rolatok irtam, csupan egy helyrol, mely nektek tetszett, nekem mar kevesbe. De megcsak igy sem igaz. Sarti nem tetszett, de a kornyeke nagyon:)
....
a görög est, bár egy fizetős program volt, mégis a véletlennek köszönhetően sikerült résztvenni benne. Látva egy nagyon jó hangulatu helyet, beléptünk, majd egy fél óra múlva jöttünk rá, hogy mindez a görög est (tudnak mulatni a görögök).
A Sithon Travelt csak dicsérni tudom, lehet, hogy 1-2 euroval drágábban kinálták magukat, de programjaik bizonyitottak. Tündérien aranyosak voltak a Sithonos idegenvezetők, persze egy ilyen helyen ahol folyton süt a nap, gyönyörü a tenger, nem nehéz folyton derüs lenni.
Üdvözlök minden Sartira készülőt, és onnan hazatérőt, remélem nem csak nekünk nyujtott nagyszerü kikapcsolódást és csodás élményeket Görögország.
Mi egy hónapja voltunk Sartin, igazán felejthetetlen élményekkel tértünk haza. Sarti egy olyan hely, melyet ha egyszer valaki megizleli a hangulatát, teljesen rabjává vállik. Gyönyörü a táj, hihetetlenül barátságosak a görögök, családias a hangulat, igy ha az emberben megvan a képesség arra, hogy teljesen kikapcsolódjon, akkopr rabjává teszi a hely. A nyaralás egyik gyenge pontja az utazás volt, mi is busszal mentünk, nagyon lehangoló volt a balkán a 24 órás utazás, a szerb, bolgár, és nem utolsó sorban a magyar vámosok megjelenése.
Meglepően jól jöttünk ki anyagilag, mi is felkészültünk néhány konzervel, de reggelin kivül nem olt esélyük a konzerveknek. Sikerült majd minden nap valami aktiv programban résztvenni, egésznapos hajókirándulás, robogózás, biciklizés, görög est, búvárkodás stb. Sikerült először magamévá tenni egy robogót, először kevesebb mint több sikerrel, olyanyira, hogy sassos unakaüccse, nem adta ide a robogót megkimélve az életünket. Volt szerencsém gyakorlásként próbarobogózni, de mivel esélytelennek tünte, sassos hozzámvágot egy biciklit. Egy élmény volt, de senkinek ne ajánlom, mivel a hegyes szerpentin utak kerültek ki győztesen. Majd néhány nap múlva bátorságot gyüjtöttem, amiben addig sem volt igazán hiány, magamévá tettem egy robogót és 10 perces sétarobogózás után az utak királyává tüntettem ki magam. Igy már élvezetesebb volt a környék felvedezése. Sikerült kb 100 km. megtenni, hihetetlenül magalázva a szerpentines utakat.
A hajókirándulások szépek voltak, mindenkinek ajánlom figyelmébe a blue lagon nevü egésznapos hajókirándulást, elhagyatott öblökkel, sütéssel, piával, táncal kedveskedtek nekünk pénzünkért. Nagyon megérte, megfelelő ouzó, nagyon finom málnaizü bor és nagyon jó társaság kiséretében a hajóparket tánctérré alakult. Kapitányunk látva vidámságomat, hátbaveregetéssel és hosszas elbeszélgetéssel jelezte, hogy bartátjának fogad, persze kzös nyelvet nem beszéltünk. Sikerült többször is delfineket látni. Tehát felejthetetlenül sikerült.
Folyt köv...