Nem érezted az iróniát a kérésemben a fényképezésre vonatkozóan, na mindegy:-)
Én reggel fél hatkor indulok busszal Budaörsre, meglocsolok és 10-re itthon vagyok. Nem is azt gondoltam, hogy ott kellene ülnötök locsolásra várva. Az, meg hogy ki kiért és miért van..., hát ha már ennyi energiát beléjük feccöltünk, akkor magunkkal szúrnánk ki, ha nem gondodkodnánk róluk most is. Szerintem egyébként mi vagyunk a virágokért, ők nem kérték, hogy legyünk a gazdájuk, mi akarunk gyönyörködni bennük:-)
napali féynkép is lesz, majd emberi időben. Egyébként hazajöttem, már nem kókadoznak. Demég nem szívták csontszárazra a földjüket. Úgyhogy még egy locsolás, és jön az újabb tikkadás nekik is. (elvégre közhellyel szólva nem az ember van a virágért, hanem fordítva. Mondjuk azért ez így túlzás, de a kedvükért mégsem senyvedhetünk a 30 akárhány fokos lakásban - pláne, ha azért így is kibírják valahogy)
Nincs két teljesen egyforma tartási körülmény, locsolás, tápozás, stb., ......., az is lehet, hogy ez az igazi "énje", csak nem volt eddig ilyen meleg ilyen tartósan........., de ez csak szvsz.
Tűző napon van (déli oldal, napkeltétől napnyugtáig minden napot megkap), tápozni hetente szoktam. Nem tűnik fogyóban az ereje, mint irtam, kiváló állapotban van (szerintem).
Én azt vettem lészre, hogy minden virág kicsit világosabb hőségben. A mérsékelten meleg, napos időben a legerősebbek a színek. Tehát fakulhatnak a melegben, de az a fehéres virág a rózsaszín helyett mintha a hőségtől független aberráció lehet. Néha a tirpla rózsaszínen nálam is előfordul 1-1 szinte albínó virág.
Van olyan, hogy kifakul a napon a virágok szine? Erről a rózsaszinről már korábban tettem föl képet, ez meg két mai kép. Egyre több a fehér cirom a virágban, sőt, az egyik virág szinte teljesen fehér. Amúgy a bokornak semmi baja, nem sárgul, nem kókad, szép zölt, tele új hajtással és bugával.
Persze van egy pár - meg egy csomó elszáradt virág is összegyűlt. De amúgy gond nincs.Úgy néz ki, 2, 2.5 napot még bírnak, 3-at már nem nagyon ebben a melegben (még jó, hogy nem most mentünk Olaszországba). Amúgy szerencsére van Érden kutunk, úgyhogy (locsoló)víz az van elég. Vezetékes vízből csak a gyerekeket szoktam locsolni, nagyon élvezik.
Figyeljetek ebben a melegben a sűrű lomboknál az atkákra!
Egy nagyobb, dupla vaníliasárga bokrom, aminek minden második ágát tavaly visszavágtam, most sűrűn tele van kis hajtásokkal a tövénél. Tegnap vettem észre, hogy itt-ott atkajelek vannak (pókháló, poros levélalja). Alaposan lepermeteztem, pár nap múlva még egyszer megismétlem, és biztos segít, általában sikerrel járok az atkák ellen.
Levegős helyen van, terasz sarkán, jár a levegő körülötte, de ez a szél nélküli mozdulatlan hőguta elősegítette az atkák helyzetét!
Hát elég bevállalós vagy:-( Mi Budaörsre is két naponta megyünk locsolni felváltva, én busszal. Aztán majd légyszi számold meg hány sárga leveled lett emiatt a kis "kaland" miatt! Mert ha elutazol, az egy más helyzet, Érd azért nincs annyira messze. Amúgy hallom, hogy ott meg nem szabad locsolni, hogy lehet ezt kibírni?
Kora délutánra terveztem, de eléggé izgatott, hogy miként bírják a leanderek kedd délután óta, ógyhogy már reggel hazaugrottam egy jó kis (nagy) locsolásra. Jól tettem, kedd délután óta bizony jól kiszáradtak.
A kicsik, amelyeket árnyékba vittem, csöpögtetős palackok nélkül is jól bírták, de a közepesek és főleg a nagyok, amelyek mozdíthatatlanok, és majdnem egész nap tűzi őket a nap, azok már igencsak kókadoztak. Pont abban az állapotban voltak, hogy még épp, hogy károsodás nélkül regenerálódhatnak (ha tényleg csak 2 körül mentem volna, lehet, hogy már késő lett volna).
Szerencsére 1 kivételével minden víztartály-palack tökéletesen működött.
Dél körül még visszamegyek egy újabb locsolásra (addig a munkahelyen hősölök). Addigra szerintem az összes már vidáman virít erektált állapotban. Aztán majd vasárnap kapnak inni megint, ha most túléltek majdnem 3 napot, akkor ez a 2 nap remélhetőleg meg se fog kottyanni a nagy túlélőknek.
Én is csak egyszer tudok locsolni. Ahhoz képest egész jól bírják. Igaz hogy csak kicsik vannak, azok közül pedig csak a sárga virágzik. Virág nélkül biztosan jobban bírják a meleget szegények. A barackok viszont kezdenek összefonnyadni a fán :( Mikor lesz már eső????:((