Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15401

Nem is nagyon régen szó volt a tarkalevelű kényesebb mivoltáról, akkor ha jól emlékszem az lett a végső következtetés, hogy kevesebb napfény kell neki.

És ha azt a legalsót megmetszenéd egy kicsit, hogy azok a csúnya levelek eltünjenek???

Előzmény: eszter4 (15397)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15400
Igen, de lehet, hogy csak a fények játéka !
Előzmény: eszter4 (15398)
kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15399

Szal, meglehetősen rugalmas vagyok ebben a "minden" évben kérdésben.

Tkp minden évben kellene átültetni, de most ez legutóbb 2 éve volt.

A tápanyag utánpótlás mindenképpen szükséges hiszen az állandó intenzív virágzás feléli egy szezonban a táperőt.

A pótlásnak persze sokféle alternatívája lehetséges, nálam a birkatrágya, mert van és nagyon szereti. Mindenben a természetes dolgokat részesítem előnyben, ha módomban áll.

Nagyobb edényt csak az kap, amelyiknek jut, sajnos  a "pitli" mindíg kevés..:-))

Az idén még nem indítottam szaporítást, de fogok. Bár akármennyi van ismerősöknek, barátaimnak elajándékozom, jószerével nekem alig marad..:-))

Rengeteg a sarjhajtás.

Ahogy szaporítom: (nem mindíg siker!) Sörösüveg, hosszában kettévágott dugó szorítja gyengéden az üveg szájához a kellő magasság beállítása miatt, kb 25-30 cm-es sarjak, fontos: csak nem fás, üdezöld szárú hajtás jóóó,  az alsó levelek eltávolítva, nylonzacsek ráhuzva, ez egy befőttesgumival az üveghez, néhány kissebb lik a zacsin. Azután a nagy reménykedés...:-)) 

gazdi

Előzmény: anblock_italia (15353)
eszter4 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15398

Az 5. képen lévő leanderen atka nincs. Ezen láttad  a mozaikfoltosságot?

Előzmény: eszter4 (15397)
eszter4 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15397

Hát igen, gondoltam hogy a 2. az rákos, csak olyan nehéz megválni tőle, húztam az időt. Idén tavasszal szereztem be a szegedi Mars téri piacon, dupla pirosként árulták. Hogy valóban az-e, már nem fogom megtudni. Egyetlen egy ága volt csak ilyen, a többi része teljesen egészségesnek látszik, teszek fel képet róla.

A tarkám tényleg volt permetezve pár napja a többivel együtt, de már 2 hónapja ezt csinálja, amióta megvettem, és alig nő. Ugyanazt kapja, mint a többi, lehet, hogy tényleg kevésbé bírja a napot, mint a többi. Megy árnyékosabb helyre.

A harmadiknál én túltápozásra gondoltam. Egy nagyobb fehér ugyanígy nézett ki pár hete, de már rendbejött és hozza a virágbugákat. Volt jó sok Osmocote a földjében, és meg lett locsolva még többször virágzásindítóval is. Ez már sok volt neki.

Ilyen szép egészségesnek néz ki a rákos leanderem: (hetek óta el van különítve, de csak most lett újra fényképezőgépem).

Előzmény: krampuszka1 (15396)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15396

Az első képeden levő tarka inkább napégésnek, vagy vegyszeres "égésnek" látszik.

Permetezted mostanában ?

Mert 25 fok felett, lehet akár sötét éjszaka is, a legtöbb vegyszer éget.

Annak szerintem más baja egyenlőre nincs, vidd valami árnyékosabb helyre.

A 2-3-4 kép, elég egyértelmű.

Ha egy növényről készült, azonnal kidobni.

Az 5. képen inkább csak deformációk vannak, de nem a rákos deformáció tipusa.

Azt szerintem még nem kell bántani, esetleg valami félreesőbb helyre tenni a többitől. Ezeket legtöbbször kinövik, és elrugják a valamiért deformált levelet.

Atka nincs rajta ? Bár nem látok semmi olyasmit....

ERős napban is fordulnak, perdülnek a levelek, vagy kunkorodnak esetleg.

Az a mozaikos izé a felső levélen már érdekesebb....

Általában a vírusos nyavalyák szoktak ilyen mozaikfoltosságot okozni !

Leanderen még nem láttam, de attól persze lehet.

Én azokat leszedném, a biztonság okáért.

Előzmény: eszter4 (15393)
Leandra Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15395
A 2-3-4. képen lévő növényed biztosan leanderrákos. Kukába vele!
Előzmény: eszter4 (15393)
eszter4 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15394
Három beteg leanderem van, a 2. ,3.,és a 4. kép egy növényről készült, az 5. képen már egy másik van.
eszter4 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 15393

Kedves LeanDR-ok!

Segítenétek nekem felállítani a diagnózist és a helyes terápiát ? Különösen a tarkalevelűt szeretném megmenteni, az ő esetében nincs sejtésem sem az okról, a többinél azért gondolok valamire, de hozzáértők megerősítése után teszem meg a szükséges lépéseket.

cserella Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15392
kezdésnek a zolone elég lesz!
a lényeg, hogy rendszeresen permetezni kell egészen addig, amíg az utolsó peték is kikelnek. (és jól kidöglenek :D)
Előzmény: rágica (15381)
anblock_italia Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15391

Nálam az az érdekes, hogy évek óta nyugtom van tőlük, de most is KIZÁRÓLAG a leanderek kellenek nekik, semmi mást nem zaklatnak, pedig van itt hibiszkusz, fukszia meg a fene tudja mi még. De csak a leander ízlik nekik most!

Azt találtam ki, hogy kicsit több Actarát tettem vödörbe és beáztatom őket, így kevesebb fogy és biztonságosabban jut mindenhova, meg a locsolás is le van tudva estére:-) Remélem lesz valami sikerem, majd beszámolok. Szerintem Cserellának azért sikerülhetett olyan könnyen, mert még nem tettek petéket, amik hetek múlva kelnek ki. Amikor a honlapban írtam róluk, akkor alaposan utána néztem és valami négy lárvastádiumról van szó, ez az oka annak, hogy ennyire nehéz tőlük megszabadulni. Két hét múlva kb. megcsinálom mégegyszer ezt az Actarás balhét, aztán...

Előzmény: rágica (15381)
Kisveréb:) Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15390

Ha virágföldbe ületted, annak nem szabadna fertőzöttnek lennie :-(((

Valószínű, hogy a cserebogár találta szipatikusnak a cserepeidet és lerakta a petéit.

Előzmény: skeva (15389)
skeva Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15389

Holnap veszek is talajfertőtlenítőt!!!

Egyforma földbe ültettem mindet és ennek a 2-nek volt a földjében és érdekes, mert ők 2-en voltak közvetlen egymás mellett. Virágföld és tőzeg keverékébe vannak ültetve.

Hogy mennyi mindenre jó a víz...........még ezek az undormányok is bele fulladtak.

Előzmény: Kisveréb:) (15388)
Kisveréb:) Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15388

Ezt felénk pajornak hívják, lehet, hogy a hivatalos neve is ez, nem tudom.  A cserebogár lárvája. Kerti földdel, marhatrágyával lehet behorcolni. Veszélyes, mert felfalja a gyökérzetet. Képes pl. egész málabokrokat elpusztítani.

Talajfertőtlenítővel meg lehet szabadulni tőle.

Előzmény: skeva (15384)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15387

Szia andis 1!

Természetesen küldök szivesen (tavasszal) és másnak is ha kell!

Tavasszal fél kukányit dobtam ki. Mostmár tényleg sok van, először 3 éve kezdtem 2 pici hajtással (utolsó előtti kép) mindig jól metszem ezt a fajtát és úgy nő mint a gomba, majd a soroksári oázisban is vásároltam akciósan a teleltetőházból (pl utolsó kép)és a mindenhonnan kapott hajtásból annyi növényem lett, hogy már a munkahelyemen is osztogatom.

Jól láttad az utolsó képen lévőben 4 tő van, oazisos más a habitusa mint pl. az előtte lévőnek a nyíl egyenesen nő fejfele, merev a szára.

Nálam déli fekvésű helyen vannak, tápanyagot kapnak rendesen és nagyon szeretik a zöld zsákos bioland marhatrágyás kötöttebb virágföldet. A többi hely pedig a lassan 30-as darabszámhoz közelítő hibinek kell! Mindig beleszeretek valamibe fenyők, magnóliák stb...

Előzmény: andis1 (15367)
skeva Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15386
Ma készült képek.
Előzmény: skeva (15384)
anblock_italia Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15385
Mit találtál a víz tetején? Az én nagy dézsáimon sincs lyuk, mégsincs velük semmi extra, max. annyi, hogy sosem kókadnak le, mert sosem száradnak ki:-)
Előzmény: skeva (15383)
skeva Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15384
Az ocsmányságról lemaradt a kép.
Előzmény: skeva (15383)
skeva Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15383

Sziasztok!

Teljesen magam alatt vagyok!

A hét elején a rákos leander amit a kukába kellett dobnom, most meg ez.

Tegnap este csurdig öntöttem a dézsákat és nincs rajtuk vízelvezető nyílás és állt bennük a víz. Reggelre 2 leanderem földje tetején megfulladva ezeket találtam.

Mi jöhet még???????

Amúgy szépek a virágok, majd rakok fel képeket.

anblock_italia Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15382
Köszi, akkor ez most nem fog menni, majd ha hazajönnek a lányok:-) Én csak a gombokat tudom nyomogatni, azt is lassan:-( De leagalább az eltelt idő is dokumentálva lesz, bár ahogy így nézegetem, elég homályosnak látszanak a képek, de lehet, csak a szemüvegemben van a hiba:-)
Előzmény: andis1 (15374)
rágica Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15381
Na akkor:
Talstar, vagy Zolone! Vagy mindkettő! Egyszer élünk! A liszteskék meg talán addig?!
Előzmény: cserella (15379)
cserella Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15380
a plumériával hoztam haza....
Előzmény: rágica (15377)
cserella Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15379
ennek is utánanéztem! zolone jó! :D
Előzmény: cserella (15378)
cserella Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15378
utánanéztem! az volt!
csak egyszer találkoztam vele, csak egy növényemen. mivel nagyon bepánikoltam, talstarral fújtam, három egymást követő nap.
hatásos volt. talán dimilint lenne érdemes hozzá keverni.
lehet, hogy a zolone-t sem szeretik, talán ezért nem volt hozzájuk szerencsém.
Előzmény: rágica (15376)
rágica Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15377
Nekem már nincsenek is lantanáim, csak üvegházi molytetveim! De azok minden növényen! Nem válogatnak! Na jó! Az öreg leandereimet meg sem merik közelíteni!
De imádják a muskátlit, plumeriát, golgotát, hibiscust, leandert, meg ami van.
Előzmény: anblock_italia (15372)
rágica Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15376
Csak nem azt akarod mondani, hogy nem is tudod, milyenek az üvegházi molytetvek?!
Te aztán irigylésre méltó ember vagy! Na meg szerencsés!
Előzmény: cserella (15371)
bombaba Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15375
Attól függ, milyen a gép, meg attól is, milyen a gépeden az op.rendszer.
Előzmény: anblock_italia (15373)
andis1 Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15374
Igen, a fényképezőgéphez adtak egy telepitő cd-t és azt kell felrakni!! Csak akkor tudsz feltölteni a szám.gépre!!
Előzmény: anblock_italia (15373)
anblock_italia Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15373

Nagyon szépek, nagyon formásak! Egész nap éri őket a fény, ugye? Nekem még sosem sikerült azévi metszés után virágot látni, most reménykedek a korai kezdet és e forróság  miatt.

Az én Chopinom nagyon szép most, bár ő is így lógatja a virágát, de szép a színe. Az ablakban van, így direkt jó, hogy lógatja:-) Sajnos most nincs gépem, bár van nálam egy kölcsön, de nem tudom feltölteni.

Nem tudjátok, mi kell ahhoz a dróton kívül, hogy feltölthessük a képet? Talán valamit fel kellene installálni, hogy felismerje a számítógép?

Előzmény: Lady Gyöngyös (15350)
anblock_italia Creative Commons License 2007.07.20 0 0 15372

Mint alant is írtam, én Talstarral permetezem őket hetek óta, és annyi eredmény van, hogy akkor éppen nagy halál van, de nem elegendő és a felszívódásnak semmi következményét nem észlelem. Ezért kezdtem az Actarás belocsolást, igaz, nem nagy dózissal, erről én sem tudtam. Ebben a hőségben ezt meg sem merem kockáztatni. Ma megint Talstaroztam, hogy legalább a pofám ne legyen tele velük, amikor locsolom őket:-(

Neked csak a sétányrózsáidat zaklatják, ugye? A térben lévő leandereimmel nincs gond, csak a fal melletti kicsikkel. Többnyire:-( Azért vannak néhány nagyon is. Annó a fuksziákkal volt gondom, de azt is a térbe helyezéssel meg tudtam oldani, hiszen a levegőjárást nem kedvelik.

Előzmény: rágica (15366)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!