Keresés

Részletes keresés

taramiram Creative Commons License 2004.02.17 0 0 1066
Szerintem sem pletyka, még nem láttam ilyent. Hol lehet ilyen különlegességeket szerezni?
rferi Creative Commons License 2004.02.17 0 0 1065
A pletyka ilyen szőrös levelű?
Valahogy nekem olyan képzetem volt, hogy nem ....
De annyira nem vágom a témát, csak úgy kérdezem (mint nyuszika, körömreszelgetés közben)
Előzmény: Tozatu (1064)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.16 0 0 1064
A szára alapján olyan pletykás,ami egy idő után elöregedik,ilyenkor jobb gyökereztetni,visszavágni,stb.
De ez csak hirtelen felindulásból.
Előzmény: rferi (1061)
mézontófű Creative Commons License 2004.02.16 0 0 1063
Csak találgatom, de szerintem:
Smithiantha
amennyiben a levelei a fokföldi ibolyához hasonlóak, csak kisebbek.
Ha a földjében rizómákat talál, akkor biztos.
Mindenesere 1 csúcshajtást tőzeges földben gyökereztessen meg Molnárka, elég könnyen megy, mert az öregedő hajtások könnyen elvékonyodnak.

Innen veszem, meg onnan, hogy nekem egy kipusztult tavaly:
Molnárkának

Másnak ötlete?
Mézontófű

Előzmény: rferi (1062)
rferi Creative Commons License 2004.02.16 0 0 1062
Na most Molnárka szócsöve leszek, mert szegény nem tud látni minket, csak rajtam keresztül.
-
Vette ezt a szépséges valamit:

A kérdése:mi ez, illetve elkezdett hullani a levele, és nem tudja vajh miért.Lehet-e nem megf. tartás miatt, mivel nem tudja mi ez, és így a tartása is csak találgatáson alapszik.
Segítetek?
rferi Creative Commons License 2004.02.16 0 0 1061
Pontosan.De azóta eszembe jutott, hogy egyik hétfőn, (mert itt van bent a mh)nagyon leszáradva találtam, a hétvégi takarító lehet, hogy felborította.És az is bejátszhatott a sokkba.
A szép, nagy leveleit eldobálta, de már hajtja az újakat, remélem nem kell kidobni.7 tő!
Éppen ültetni akartam, mikor nagyon lekonyult.
Előzmény: sfnx (1055)
endru Creative Commons License 2004.02.15 0 0 1060
Vannak olyan növények amelyeknek igen erős a gyökérnövekedése, a tied nem ismerem. A cserép lukjára egy műanyag szunyodhálóból kivágott darabot teszek, persze ha akar ebből is kibúvik a gyökér.
Előzmény: taramiram (1059)
taramiram Creative Commons License 2004.02.15 0 0 1059
Mi lehet az oka, hogy a gyökerek mindig kibújnak a cserépből? A nyílásokra tettem kavicsot is, mégis pár hónap alatt kijönnek, általában úgy néz ki, hogy a gyökerük jobban nő, mint a föld feletti részük. Lehet ez rossz locsolás miatt?
Tortoise Creative Commons License 2004.02.14 0 0 1058
Biztos hogy gyompálmát vettél? 2db-ot? Nem két telepnyit? vagy 2 cserépnyit?
Általában csoportosan árulják...
Ha a növény jól van, semmi külső jel, csak nem hoz új leveleket, akkor ne aggodj!
Mekkorák a növények?
Egy apró megjegyzés: a legtöbb pálma nem szereti ha "agyonbabusgatják"...rendben van, hogy megpróbállsz neki mindent megadni, amit a könyvek írnak, de nem kell túlzásba vinni... Egy világos fürdőszobaablakban egészen szépen tdnak fejlődni, de akkor is ,ha áprilisban kiülteted a kertbe a szabadba ,árnyékos helyre...
Üdv. Tortoise
Előzmény: welfare (1057)
welfare Creative Commons License 2004.02.14 0 0 1057
sziasztok!
gyompálma ügyben szeretnék tőletek tanácsot kérni,kb egy ével ezelőtt vásároltam két darabot, gondolván arra hogy a kevésbé igényes pálmákhoz tartozik ezért majd szépen fejlődik nálam,de az istennek sem akarnak nőni.egy darab levelet nem hoztak az egy év alatt,pedig átültettem,megfelelően locsoltam,tápoldatoztam,spricceltem,a fényviszonyok is megfelelőek,mégsem hajtanak.miért?????????,
welfare Creative Commons License 2004.02.14 0 0 1056
sárkány ellen sárkányfű!!!!!!!!!
sfnx Creative Commons License 2004.02.12 0 0 1055
ha október óta vízben van és nincs tányaghiánya,
akkor godolom októberben sima vízbe tetted, aztán kb 2 hónap múlva, amikor már volt elég gyökere kicserélted a vizet olyanra, amiben a folyékony tápoldatot oldottál a flakokján előírt arányban, vagy mégsem?
Előzmény: rferi (1050)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.11 0 0 1054
Majd szólok,ha megjön a papagájom és akkor kard ki kard!:)
Előzmény: sfnx (1053)
sfnx Creative Commons License 2004.02.10 0 0 1053
"a jég hátán is megél" szempont is volt a kiválasztásánál, nem optimálisak nálunk a körülmények (kevés a fény + a pára)
Előzmény: Tozatu (1052)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.10 0 0 1052
Nem ér,mert a "pálmád"a jég hátán is megél.Papagájvirágom még sohasem volt,az kényes.:)
Előzmény: sfnx (1049)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.10 0 0 1051
Szomorkodom akkor én is,meddig bírja a kv-m?Köszi a meghívást,szavadon/kv-don/foglak.;)
Előzmény: taramiram (1048)
rferi Creative Commons License 2004.02.10 0 0 1050
Az a pláne, hogy nincs is földje.Októberben tettem hajtatni vízbe, tele van gyökerekkel, de még nem ültettem el.
Viszont mostanra már nem tetszik az állapota.Nagyon nekiestek a dögök.Volt plant pin a vízbe, meg ilyen-olyan spré, alkoholos micsoda még nem volt, de még azt is kipróbálom, csak be kell szerezni a hozzávalókat.
Idegesít.
Előzmény: Tortoise (1042)
sfnx Creative Commons License 2004.02.10 0 0 1049
nem kötünk fogadást, hogy a papagájvirágod növi-e ki hamarabb a szobát, vagy a könnyezőpálmám a tartót? :-)
a kérdésedre nem tudom a választ, 2 éven belül nem is hiszem, hogy ki fog derülni
Előzmény: Tozatu (1046)
taramiram Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1048
Abban voltak, meg vastartalmú táp, lágy, tőzegen állott vízzel locsoltam, kavicságy, egy növény sem kapott nálam annyi törődést, mint ez a két hálátlan. Különben meg január elején megbeszéltem velük, tudták. (Neked is mondtam, hogy felszámolom a kínlódókat.) Egyszerűen nem szerettek nálam, remélem többet nem csábulok el.
Azért ha valakinél szép gardéniát vagy kávét fogok látni hasonló körülmények között, akkor nagyon fogom tisztelni a tudományát.:-)
De, meghívlak, többre is.
Előzmény: Tozatu (1045)
Tortoise Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1047
Sfnx: A léggyökerek tényleg valódiakká tudnak alakulni. Ez földben a biztosabb, én ugyan nem vagyok a hidrokultúra híve, így elfogulatlaul nem tudok írni a témáról, vízben is átalakulhatnak, de ott sokkal inkább az alapfunkció marad meg(illetve vízfelszívássá módosul, nincs szükség a gyökér elágazására, tartó funkció csökkent formában érvényesül csupán...), s így az átalakulás nagyon lelassulhat...Földben ez rövid idő alatt végbemegy, mert rá van kényszerítve a növény...
A fikuszok levélhullás, szinte bármely negatív környezeti ingerre bekövetkezhet... csökkent mevilágítás, meghűlés, túlöntözés, erős kiszáradás....de a növény általában nem hal bele ebbe csupán a díszítőértékéből veszít ideiglenesen...
Előzmény: sfnx (1043)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1046
Csak hamar kinövi szerintem a tartót,akkor a kavicsok megtartják?Vagy szerezhetsz egy medencét neki.
Előzmény: sfnx (1043)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1045
És ha átültetnéd tőzegesföldbe?Akkor nem hívsz meg egy kv-ra?
Előzmény: taramiram (1038)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1044
A fikuszok akkor szokták nálam hullatni a levelüket,ha túllocsolom őket.Inkább elviselik a kicsit szárazabbat,mint a nedveset.Lehet kapni szolidabb biosprayket is,de 3x 1-1 hét szünettel kell fújni,hogy a kikelőket is érje,már ha nem kapsz denaturáltszeszt.
Előzmény: rferi (1039)
sfnx Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1043
köszönöm a választ, lehet kettévágom és mindkettőt kipróbálom
az alsó 2 levele sérült meg, azt a részt lehetne tőzegbe tenni
a felső részét a c) variáció szerint
ezt már csak kíváncsiságból:
a léggyökerei, amik korábban soha nem voltak se földben se vízben úgy tudom földbe érve működő gyökereké válnak, vízben/hidrokultúrában miért nem tudják ezt?
Előzmény: Tortoise (1041)
Tortoise Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1042
Rferi: Milyen tetvek?
Denatruált-szesz + desztillált víz + folyékony szappan keveréket próbáltad(ez nálam eddíg minden tetüre bevállt)?
A földjét is le szoktad kezelni?
Üdv.
Előzmény: rferi (1039)
Tortoise Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1041
Sfnx:
C-választ kérném megjelölni! :)

Hagyd meg a hosszú nyökereket és ha már nőnek újak, akkor vágd csak le.
Másik lehetőség, hogy levágsz róla mindend, nagyobb levelek, gyökerek, és beleteszed egy nagyobb zacskóba, kevés nedves tőzeggel...vagy tőzeggel töltött cserép tetejére fekteted, és a tetejére húzol zacskót, egy idő elkezdenek majd nőni rajt a gyökerek és a levelek, ekkor lehet hidrokultúrába tenni...

Előzmény: sfnx (1037)
endru Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1040
Gardéniám még nem volt, mert elolvastam a tudnivalókat róla. Savanyú, mészmentes föld, esővizzel való öntözés, magas páratartalom.....
Kávécserjém volt. Eleinte úgy nézet ki mintha jól érezné magát, frissnek, üdének tünt. Majd elkezdet szép lassan fogyni. Eleinte nem is vettem észre, hogy kisebb lett. Végül elfogyott. Biztos nem volt elég savanyú nekie a talaj.
Láttam régebben egy kis műszert, ha a csúcsát bedudták a földbe akkor leolvasható volt a pH érték. - nem a számban :-)
rferi Creative Commons License 2004.02.09 0 0 1039
Az én fikuszom abbahagyta a hullást, áttettem másik szobába.Ott több a fény, úgy látszik az kellett neki. (vagy csak tavaszabb van, több fénnyel amúgy is).
Bezzeg a daturámmal, ami itt hajtatódik bent, nem bírok!Nem bírom kiírtani a tetveket róla.
Már mindent kipróbáltam, de nem megy.
A végső csapást kell bevetnem:Bi 58.CSak eddig nem mertem kivinni szegényt, de nincs más hátra.
taramiram Creative Commons License 2004.02.08 0 0 1038
Ma rendezgettem a növényeimet. Fájó szívvel megváltam a Gardéniától és a kávécserjétől. Évek óta kínlódtam velük, mikor elpusztultak, gyorsan vettem újat, aztán kezdődött elölről. A kávét még nem dobtam ki, még megkérdezem a szomszédokat, hátha lesz aki folytatja a kínlódást. Huh, olyan, mint egy lerendezett kapcsolat.:-)
A többiek egész jól átvészelik a telet, a fikusz szolidarításból nálam is hullik kicsit.
sfnx Creative Commons License 2004.02.08 0 0 1037
ma kaptam egy leválgott könnyezőpálma (Monstera deliciosa) hajtást 6 levele van és hatalmas légzőtgyökerei (egyik kb 1 méteres) levelei külömbözőképpen sérültek szállításkor (2 jobban, 2 alig, 2 megúszta) a hosszabb gyökerekből is le kellett vágni, mert eltörtek
betettem egy vödör szobahőmérsékletű vízbe, a legtöbb gyökere víz alatt van
hidrokultúrás növényt szeretnék belőle nevelni, de a meglevő gyökerei túl hosszúak ahhoz, hogy elültessem
gondoltam több dologra is, de nem tudom melyik lenne neki a legjobb:
a) levágom a túl hosszú gyökereket a kívánt hossszúságúra, rögtön elültetem és adok neki tápoldatos vizet, mert a meglevő gyökereivel már fel tudja venni a tápanyagokat
b) levágom a túl hosszú gyökereket a kívánt hossszúságúra, ha az újak elég nagyok elültetem
c) meghagyom a szuperhosszú gyökereit, amikor már kinőttek az újak, levágom a régieket, ha az újak elég nagyok elültetem

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!