Sajnos előfizettem újabb egy évre, mert akkor éppen működött.
Annyival egyszerűbb az életem, hogy a Posta Hírlap Igazgatóság közel van a munkahelyemhez és ott átveszem utólag ...
Odaadtam az ottani hölgyeknek a gondnok telefonszámát rendezzék le egymás között. Előző évben ez megoldotta a problémát.
Ha ez sem segit, írni fogok a HVG-nek ( Velük vagyok szerződéses viszonyban, nem a Postával ), hogy küldjék normál postai küldeményként az "igazi" postással különben hibás teljesítés címén felmondom az előfizetést és kérem visszautalni a fennmaradó összeget. Jó kis jogi móka lesz ... Bizonyitékként megvan a postai cetli a sikertelen kézbesítésről.
A cetlit a "rendes" postás dobja be ( Ismertetőjel: többnyire ugyanaz, délután jár, mindig van kapunyitója ) az újságot egy szerződéses alvállalkozó ( Ismertetőjel: gyakran változik, hajnalban jár, csak néha van kapunyitója ).
A szórólapos ( Ismertetőjel: reggel jár, amikor a lakók munkába mennek, nagyon remélem, hogy nincsen kapunyitója .... ) vélhetően beoson, mikor valaki "legálisan" ki-be megy és van akkora #&@"+!#, hogy beengedi.
Sajnos ebben az évben velünk már másodszorr fordult elő, hogy a HVG-t nem kézbesítették! Fellett híva a megadott telefonszám ahol megadtuk a közös képviselet számát, hogy kérjenek "kapukulcsot". Ez volt 3 hete. Érdekes módon a reklamációnkra a kéthéttel ezelötti lapszmmal együtt megkaptuk a három héttel ezelöttit is rajta egy bazi nagy cetli, hogy vedd fel a kapcsolatot a megadott telefonszámon. Gondolom a kézbesítőnek szólt. Erre a múlt héten megint nem kaptunk HVG-t sőt egy másik havilapot sem kaptam meg amit már a 5-én meg kelett volna! :-( Most próbáltuk hívni őket megint de nem sikerül. A múltkor az volt a kifogás, hogy sok a kézbesítő és nem mindíg ugyan az jön éppen felénk és aki most volt soron annak nincs kapukulcsa! :-( Azért ez már talán ne a mi problémánk kellen, hogy legyen! :-( Szóval valószínű kénytelenek leszünk mi is lemondani a hírlap előfizetéseinket! :-(
Ha jóltom, Hamano és én lemondtuk. Tavaly többször is kimaradt, mert nem kaptak kapukulcsot a kézbesítők. (a helyettesnek nem adták oda az eredetik) A cetliket mások dobják be. Nevetséges, meg mondtam és írtam nekik. :)
Az általam említett példák a birtokháborításról valósak. Pl. a karoszérialakatos aki kompresszoral festett egész nap, ami zajos volt és a száradni kirakott ruhára is került a festékködből, birtokháborításért jelentették fel a lakók a jegyzőnek, aki megállapította hogy az illető nem csak birtokháborítást követ el, hanem az iparát eleve bejelentés és mindenféle engedély nélkül végzi. Kimentek, megállapították, megbüntették, műhely bezár. Ha a szomszédod folyamatosan hangosan hallgat zenét és ezzel zavar, szintén birtokháborítási ügy. A kéretlenül teletömött postaláda (mindegy hogy reklámanyaggal vagy szalmával tömik tele) nekem erősen ennek a kategóriának tűnik.
Nem nagy kunszt egy ilyen, az indexhez hasonló fórumot létrehozni, akár még zárt, csak a ház lakói számára elérhető módon is. Ha erre igény van és épp ráérek, szívesen segítek, mert valahol nekem is érdekem.
Viszont a reklámújságok téma helyett sokkal fontosabbnak tartanám a takarítás és a kert gondozása problémájának felvetését a közgyűlésen.
Továbbá szeretném kérni, hogy ne essünk át a ló másik oldalára, mert azáltal, hogy kapsz egy sajtcetlit a postaládádba még senki sem követ el birtokháborítást, ezért felesleges a jegyzőhöz futkosni.
Birtokháborításról ugyanis akkor beszélünk, ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják vagy zavarják a birtokláshoz fűződő jogainak gyakorlásában. Tehát ez kb. olyan égés lenne, mint amikor valaki névtelenül az NHH-hoz címzett egy keresetlen levelet arról, hogy hangos a légkondijuk.
Továbbá célszerű lenne áttekinteni a közös költség összetételét, hátha lehetne valamit a költségekből lefaragni.
Ja, állítólag sokan olvassák a fórumot, csak nem szólnak hozzá. Ez - gondolom - arra utal, hogy elégedettek. Ez jó! :) A közgyűlésen fel lehetne mérni - ha elegen lennénk, hogy hányan olvasták. Dehát tudjátok: "Van, akinek nem lehet a kedvére tenni..." :))))
Akkor módosítsuk. Megjegyzem, az AFM a tavalyi közgyűlésen megígérte, hogy heteken belül készen lesz a fórum. Tehát erre nem kell költeni. Amúgy ez pite dolog, kizárt, hogy a házban ne lenne valaki (pl. kgm), aki ezt egy nyilvános fórummotoron vagy szerveren (saját programmal) ne tudná megoldani.
P3: Legyen zártkörű fórumunk a ház gondjainak megbeszélésére.
M31: AFM-et kérjük meg, hogy csinálja meg már végre. M32: Házbeli csinálja meg. Ez kicsit macerásabb, mert hogyan nézi meg, ki jogosult. Hacsak, létrehozza mindenkinek, és a postaládába bedobja a felhasználói nevet és a jelszót.
Azon gondolkoztatok már, hogyan lehetne az internetes fórumot kiszélesíteni? Egészen más lenne a helyzet, ha nem tíz-tizenöt állandó hozzászólóval folyna az információcsere és vita, hanem ennek a többszörösével. A másik kérdés: Hol? Többször töprengtem már azon, hogy talán nem ez a legjobb hely a ház belső ügyeinek megvitatására, hiszen teljesen nyílt. Hogy mást ne mondjak, minden egyes panaszos bejegyzés ronthat a lakásunk értékesítési lehetőségein.
Szóval én úgy látom, hogy nagyon jó lenne egy saját fórum, de azzal van két nagy probléma: 1. A többségnek valószínűleg nincs rá igénye, különben már itt lenne mindenki, aki csak egyszer is látta 2005 végén a faliújságra elhelyezett fórumajánlót. 2. Ingyen ritkán kap ilyesmit az ember. A tetőantennás felvetésemhez hasonló reakciókra számítok, de tekintsük az én mazochizmusomnak, hogy már megint ilyen témát dobok be...
Azért teszem mégis, mert véleményem szerint ekkora lakásszám esetén nem létezik más hatékony módszer a problémák gyors megvitatására. Mi a véleményetek? Szerintetek mi lenne jó? Kaphat ez a kérdés egy P3 címkét?
Hamano, ez P1kérdés! :) Lényegtelen, aki akar, hozzájuthat az újsághoz szórólaphoz a fakkokból. Ez jó kompromisszum, mert a szórólapozók bedohatnak, akinek kell, elolvashatja, akit nem érdekel, az meg örül az üres postaládájának! Halleluja! Az, hogy itt kevesen szólunk hozzá, és sok szempontból nem reprezentatív a mintánk (túl sok minden értünk egyet:-), lehet P3. M31: Legyen zárt fórumunk végre. DE ne flashes, mert őrjítőek az AL weboldalai. Itt talán sikerülne elérni akár a 60%-os részvételt is, ami már előrevetíthetne egyes döntéseket is. (Bár, a tavalyi közgyűlés létszáma aggodalomra ad okot, reménykedjünk.)
Viszont az jó ötlet, hogy ha sikerült néhány problémát itt felvetnünk és előrágnunk, akkor a liftben hirdessük ki, hogy szeretnénk, ha a közgyűlés is tárgyalná. Aztán meg kell szereznünk a szükséges számú aláírást a napirendre vételhez (csak erről tárgyalhat a közgyűlés). Itt jön a személyes agitáció!
P3: Mivel csak mintegy féltucatnyian nyilvánultunk meg ezzel kapcsolatban ( 14x lakásból ez, enyhén szólva, nem reprezentatív minta ) , még mindig azon rágódom, hogy így vajon mennyire vehetjük biztosra a szórólap bedobálását tiltó határozat megszavazását.
M31: Rakjunk ki valami értesítőt/felhívást a lépcsőházba, hogy a nem fórumozók is értesüljenek róla ?
Azért engem érdekel, volt-e példa arra, hogy szórólapozót sikerült szankcionálni. Az reklámújságnál, kajaszállítónál még talán, de a leginkább bosszantó redőnyös, nyereményutas, duguláselhárító és gázszerelő! sajcetlijei bizonyítékok-e? Hogyan tudom bizonyítani, hogy valaki (és nem mi) beletette? (a kamerakép! ez jó, bár a cselekmény nem látható, de az előzménye igen, közvetett bizonyítéknak jó) Gyakorlati tapasztalat kellene!
A nagyon szépen megformázott és kiszínezett Pn, Mnx :))) hozzászólásodhoz.
A birtokháborítást az önkormányzatnál kell bejelenteni. Ide tartozik ha valaki a telkeden parkol, vagy odateszi a cuccait, de az is, ha piszkos vagy zajos (leginkább engedély nélküli iparosok) tevékenységet folytat - szóval eléggé tág kör. A kéretlen levelek (szemetelés) is szerintem bőven ide tartozik. A jegyzői irodán van egy előadó, akinek a dolga elbírálni a panaszt, és megbüntetni az elkövetőt. Nem tudom erre is érvényes-e, de a jegyzői hivatal másodfoka általában a megyei közigazgatási hivatal, de szerintem ott is pár hét-pár hónap alatt döntenek ha az illető fellebezne. Nem kell tehát bíróságra menni, ügyvédet fogadni stb. hanem elég írni egy levelet a jegyzőnek. Ez persze az én ismereteim szerinti állapot, a társasházkezelő jogásza biztosan többet tudna erről mondani.
A még egy kuka az ellen valóban nem segít, aki az ajtó mellé rakja még hétfő délután is a szemetét, de gyakran van, hogy az összes kuka púposra van rakva. Ekkor jönne jól a +1. Ez persze nem helyettesíti az igencsak kívánatos M22 eljárást, de ilyen idős korban már nehéz megnevelni az embereket, különösen pedig ha azt sem látod, ki az elkövető.
Ekkor kicsit összeszedem. Pontokba szedem a problémákat (P) és hozzá a megoldási javaslatokat (M) is.
P1: Nem szeretnék szórólapot, reklámújságot a postádánkban.
M11: Mindenkit (takarítókat is!) szólítsunk fel, hogy ne engedje be a terjesztőket. Nagyon nehéz kivitelezni, mert pl. egy felcsöngető idegennel is bejöhetnek. Vagy ismerősnek is reggel mindig mondjuk, hogy aztán mást be ne engedj? M12: Csináltassunk belülre (ne lehessen mással megtömni), a garázshoz levezető rámpa falára 2 fém tartót (reklámújság, szórólap külön). Írjuk ki, hogy csak XX db-ot és csak ide tehetik a terjesztők, különben... Szerintem ez a járható út. Kérdés, milyen jogi lehetőségünk van a szankcionálásra. (jogszabály, bizonyítás módja stb.) ------------------------------------------------------------------------------------ P2: Nem fér a kukába a szemét.
M21: Vegyünk új kukát. M22: A papírt, üveget és a pillepalackokat vigyük el a PLUSZ mellé a gyűjtőbe, valamint tömörítsük a szemetet. És egyáltalán ne cipeljünk haza felesleges holmit. Úgy látom, még most is s szemét 10-15%- papír, üveg és pillepalack. Valamint nemigen látom, hogy tömörítenénk. Sokszor van, hogy már a kukák mellett látom zacskókat, de érdekes módon én mindig bele tudom tenni kukába a szemetemet és a teteje is lecsukódik. Szerintem megéri kicsit odafigyelni. Kérdés, mekkora havi költségtöbbletet okoz egy új kuka.
Szerintem már első körben a tiltással kellen próbálkoznunk. Ha gyűjtőt helyezünk el, vagy "kérünk" akkor is a postaládába fogják dobni, mert így biztosan kézbe veszi az ember és ezeknek csak ez számít. Erre szerintem már rég ki vannak oktatva.
Ha úgy fogalmazzuk meg, hogy a "lakóközösség döntése alapján" és "birtokháborításért automatikusan feljelentést von maga után", és valóban feljelentjük a terjesztőt (ide nem kell per és bíróság, az önkormányzatnál kell bejelenteni és azok büntetik meg őket), az első büntetés után már ügyelni fognak rá, mert a terjesztés költségéhez képest egy ötven-százezres tétel igen magas.
Félreértések elkerülése végett: Ha valaki utálja a postaládába gyömöszölt, vagy szétdobált reklámújságot ( szórólapot, egyebet ), hát én biztosan.
Ezzel együtt szerintem elég reménytelen ennek még a megszavaztatása is ( Bár az én szavazatom biztos ) meg főleg a betartatása.
Sajnos van a szórólapokra is igény ( Esetleg csak a nem fórumozó többség körében ... ) különben most sem engedné be őket senki. Egyébként, minden külön szabályozás nélkül, felelős emberek számára annak is alapértelmezettnek kellene lenni, hogy nem enged be egy vadidegent az épületbe, aki nem konkrétan hozzá jött, bármire is hivatkozik az illető. Valakiknek nagyon kell a sok fontos információ a jobbnál jobb akciókról, erről szól a mese ...
Gondolom a hirdetők sem hülyék, ha mindenki a kukába dobná olvasatlanul azt a sok vacakot, már régen abbahagyták volna. Jelentős pénzeket költenek rá, biztosan mérik valahogyan a hatékonyságát is. Tapasztalataim szerint, a marketing költések indokoltságát még a nagy cégeknél is bizonyítani kell.
Sajnos egyre inkább úgy érzem, hogy mi ( fórumozók, reklámújságot nem kérők, szemetet nem szétdobálók, kukatárolót rendeltetésszerűen használók, folyósón nem dohányzók, ... ) egy belterjes kisebbség vagyunk az épületben. Nem a mi látásmódunk a jellemző.
Mi a véleményetek erről a kérdéskörről ?
Ezzel együtt próbáljuk meg, hátha mégis sikerül ...
Jó lenne, ha ki tudnánk tiltani a szórólaposokat a lépcsőházakból, de én nem lennék olyan optimista, hogy beleéljem magam, hogy ez tényleg meg is fog történni. Így tehát (persze a tiltás mellett) jó lenne kihelyeztetni egy-egy újságos tároló dobozt minden lépcsőházba, vagy elé a bejáratához, amit takarítók hetente egyszer ürítenének, és akinek igénye van rá ott válogathat...
- szavazzuk meg, hogy megtiltjuk reklámújságok elhelyezését a postaládákban. Ha egyetértünk, kihelyezhetnénk egy feliratot a bejárati üveg mögé, hogy az épületben tilos a ..., +birtokháborítás stb. A kamera pedig szépen teszi a dolgát.
- Legyen legalább még egy kuka. A tárolóban elfér, és ahogy most elnézem a telítettséget, lehet hogy két darab sem ártana.
Nem akarlak elkeseríteni (meg nyilván Te is sejted, hogy mi az ügy végkimenetele), de amikor én jöttem munkába, már javában tömték a papírt a ládákba :(... Különben a kaputelefont mi is elnémítottuk, köszönet az információkért. A leszedett jumper-sapka rögzítéséhez egyébként nem kell cellux vagy szigszalag, símán vissza lehet húzni úgy, hogy csak az egyik lábon legyen. Amikor alaplapot vesz az ember, így kapja a sapkákat a default-ból open állásban lévő jumperekhez.
Ma reggel a bejárat előtt két hölgy állt, egy szóróanyaggal teli kocsi kíséretében. Ahogy hagytam becsukódni magam mögött az ajtót, már nyúltak volna érte, de én megvártam amig szépen bezárul.
- Nem enged be?
- Miért, hogy teletömjék szóróanyaggal a postaládákat?
- (a másiknak) akkor várunk...
Kíváncsi vagyok, van-e gyenge jellem közöttünk, aki beengedte őket? A postaládák tartalmából úgyis kiderül.
A szosza-féle jumperlehúzós (RG jelzésű) technika a kaputelefon a sipító vénasszony hangját bájos kislányévá varázsolja!!! Mindenkinek kötelező átalakítás!!!
A készülék: Proel PC255, 2.5 verzió. A dokumentációt sajnos csak lengyelül lehet letölteni. A doboz alján levő két lukba kell csavarhúzót nyomni, hogy a peckeket benyomd. Ha engednek, fel tudod emelni a ház fedelét félig, ekkor a középső peckeket kell benyomni. Lehet egyesével is, ekkor féloldalasan feszítve a házat. A jumpert bekarikáztam, ezt kell lehúzni, és későbbre is gondolva, a készüléken belül szigszalaggal rögzíteni. Már holnap kiderül, van-e hatása. Köszi, Szosza!!!
Lengyel barátaink terveztek a készülékbe egy jumpert ilyen célra és szépen rá is nyomtatták az áramköri lapra, hogy zárt állapotában hangos, nyitott állapotban halkabb csengést jelent. Az enyémet átállítottam, de a hatást majd csak a következő vendégnél / szórólap kihordónál / hülye gyereknél fogom érezni. Nem túl biztató, hogy a bejárati ajtó melletti csengőkapcsolóval próbálva semmilyen változást nem érzek. Ha kiderült, hogy van-e hatása, majd tudósítok. Akinek kedve van szöszmötölni vele, annak még annyit elmondok, hogy a készülékház egyszerűen leszedhető, csak az a lényeg, hogy alulról kezdve pattintsuk ki - az ott éppen kicsit rejtett helyen lévő - műanyag reteszeket.
Igen-igen. Én is utálom a hangját. Főleg, hogy az egész szintét hallom, mert túl hangos. A lenti egység minek szól? Valamikor kicserélem vagy kicseréltetem, de még nem volt kedvem foglalkozni vele. Ha valaki már kicserélte, írja le a tapasztalatait!
Statisztikai átlagban óránként egy képhiba fér bele a szabványba. Vasárnap du. volt egy optikai hiba, azt elhárították, azóta a kimenő jel OK, a házhálózatot újraellenőrzik. Ha ennél több hibát észlelsz, légy szíves jegyezd fel az időpontokat és visszatérünk rá.