Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Pálinkásat. Már akartam kérdezni, hogy a mostani vendégetek, a Bakony Country hová valósi? Elméletileg nem messze tanyázhatnak tőlünk, de sztem Veszprémben még nem játszottak. Van ott mandolinos? Netes elérhetőséget nem tudsz véletlenül?
Örülünk, hogy találsz holland lapokat, illetve te magad tzudsz hollandul. A topik nyelve egyrészt magyar, másrészt az általad adott információkat a mandolinosok nagy része ismeri. Légy szíves a - közérthetőség kedvéért - a továbbiakban tartózkodni a holland nyelvtől (legalábbis magyar nyelvű fórumokon).
De mandoline is een klein snaarinstrument (peervormige klankkast en een korte hals), vergelijkbaar met een kleine luit (!). Je bespeeld het instrument door met een kleine plastic plectrum (?!) de snaren aan te slaan. De moderne mandoline heeft 4 paar snaren en is gestemd zoals een viool (G-D-A-E). Het instrument is in Italië altijd zeer populair geweest (al vanaf de 18e eeuw), en werd vaak als melodieinstrument gebruikt bij een gitaarbegeleiding. In mandoline-orkesten komen soms grotere maten voor met de namen: mandora, mandocello en mandobas.
Egyetértek. Magam is - érdeklődésileg - az akusztikus, autentikusabb formák felé kezdtem vonzódni úgy 30-35 körül és az is igaz, hogy talán még több tudás kell, mint a nyomuláshoz. De az az igazi, amikor egy halk akusztikus gitár úgy szólal meg, mint az ágyúszó! Benne van a dög meg a bálnaszív! Na attól eldobom az agyam...
Ja. Szerény ember, az egykori világsztár szabad idejében szerényen beáll néha bőgőzni a Nickel Creek mögé. Jó mandolinos is a fickó, nagyjából annyi idős mint a mellette álló Mikulás :-)
Hehe... John Paul Jones egész jól tartja magát, ahhoz képest, hogy meghótt ezernyolcszázvalahányban: http://www.chinfo.navy.mil/navpalib/traditions/html/jpjones.html
2. megfejtés: Ennyi pilinszkás közé kell valaki tempót meg bakot tartani. :)
... hát többek között. Kevesen tudják, de majdnem beszállt a Beatles-be:
Did you know... Yes, it's true. Jerry was almost the 5th Beatle. All was set but there were creative differences. Before his death, George Harrison said of Douglas "...he was too bloody good. We were all out to have fun and he wanted to jam." It is also rumored that Jerry invented the Beatle hair style.
Hát, nagyjából ez minden, amit egy évvel ezelőtt tudtam mandolinozni, kizárólag D-dúrban :-) most már megy vmennyire a G meg az A is :-/ egyébként 3 éve mandolinozok, de úgy 15 éve gitározom, úgyhogy volt némi alapozás.
Az a legfőbb bajom mandolinban, hogy nagyon nehéz elszakadni a nyak elejétől, vagy hogy mondjam. szóval nem nagyon tudok folyamatosan játszani mondjuk a 3. vagy 5. bundnál. Mindig csak "nyitott" húrokon játszom. Te hogy csinálod? Sok gyakorlás?
A hang fos, persze, de a szólók is csak jelzés értékűek. Semmi keverés meg iylesmi nem volt rajta.