Hát ha nagyon őszinte akarok lenni én már példálózgattam a lányomnál, de azt mondta, kapásból nem ért a táblázatkészítéshez, aztán mert állandóan tanulnia kellett szegénynek, hát nem maceráltam.
De tavaly vettem egy olyan keskeny szótárfüzetet és annak az első oldalán már szerepelnek a kérdések, az oldalakra a neveket, számoskat is felírtam, de ahogy most így átlapoztam, egy oldal sem került kitöltésre:-(((
Talán egy lyen táblázattal nagyobb kedvünk lenne, csak még azt nem tudom, hogy lehetne nekünk is ilyen??? Talán Bálint majd segít nekünk ebben?
Egészen egyszerűen én addig jutottam "katalógusilag", hogy készült egy közeli fotó a virágról. (Igyekeztem csak egyetlen virágot fotózni.) Valamiféle nevet adtam neki. (Pl. illatos, propelleres stb, és hogy kitől, honnan származik. De bizony már azt sem írtam fel, hogy mikor, pedig ez is fontos. (Bár én még talán néhány Cavinton után ezt tudom pótolni.) De egy ilyen táblázat mindenképpen szuper! Ha van fotó, akkor pedig az önmagáért beszél. (Talán érdekességként azt is be lehetne írni, hogy hová, kinek adtunk belőle. (Nekem van már pl, Szerbia Montenegróban és Svájcban is leanderem.) Az sem baj, ha nem színes a nyomtató, hiszen a gépben ott a színes fotó. (Bár, ha valakinek meg akarjuk mutatni a "katalógust", akkor nem árt ha a szín is látszik. De ilyet sokan meg tudunk oldani a munkahelyen. Sőt egyes helyeken vállalnak is ilyen nyomtatást, és nem egy ökör ára.) De azért érdekes momentum, hogy épp egy férfiembör készíti el a táblázatot. Vagy lehet, hogy nem is olyan érdekes?!
Hú, bocs, de más dolgom volt. Látom már korrigáltál:-) Nagyon jónak látszik a dolog, így jelentősen egyszerűsödne a statisztika. Képre nagyon nagy szükség van, hiszen amint kétféle van valamilyen színből jó látni is a célszemélyt. Hogy még milyen adatok kellenének? Majd alszom rá egyet:-)
A szempilla ha jól emlékszem Rágica elnevezése volt arra a kis rojtos cuccra, ami a virág közepén lévő tölcsérkének a tetején van, ezek is jellemző részei a virágzatnak, mert ha nagyon hosszú, akkor nagyon szép, de nekem pl. olyan is van, aminek egyáltalán nincs! A tölcsér színe nagyon fontos, mert az a lelke a virágnak, bár ez a rózsásaknál ritkán látszik, de sokkal több féle van a szimplákból:-) Majd holnapra kigondolom, és más is gondolkozzon:-)
Íme egy nem jelentéktelen szempilla és nem jellegtelen a szirom forma, ez propelleres, de vannak virágok, amelyek telt szirommal rendelkeznek.
Hogy kicsit dilis vagyok??? Hát ez a nagy meleg lehet, hogy megártott??? De ha már statisztika, legyen tényleg precíz:-)
Nemrég láttam egy két éve kiültetett leandert. Pontosan ahogy te mondod, a gazdája már nem bírt vele a mérete miatt, így kinn hagyta télre. Ennek már két éve, a látvány magáért beszél. A téli védelme úgy történik, hogy ácsolnak neki egy fakeretet, és dupla fóliával vonják be. Beraknak egy hősugárzót, ami csak 0 vagy -5 fok alatt kapcsol be (erre nem emlékszem pontosan). Soha nem volt metszve, mégis olyan gyönyörű. sűrű, kb. 2,5-3m magas lehet. Szimpla rózsaszín virágú, volt ott többféle is, de ez volt a legszebb a kiültetés hatására. Egyszer, ha sok időm lesz lehet, hogy én is megcsinálom ezt otthon, mert nagyon gyönyörű volt.
Én egy 1 négyzetcentiméteres kartondarab mindkét oldalára egy folyósorszámot írok, kétoldalán cellux és tűvel, cérnával felkötözöm. Adatok az általam közölt táblázatban. Csak milyen adatokra van szükség? Képre is?
Sajna, nekem csak 4 (?) 5 féle van, 22 tő, 12 cserép, ha a választékot vágyaim szerint bővíteni szeretném (és ki ne szeretné?) a rózsaszínűim terhére tudnám csak tenni, mert az erkély sajnos nem akar nőni. Ha van Neked hajtásod és szívesen adnál, 1-2 darabért elmennék érte bárhova és bármikor (Bp. 30 km.-es körzetébe, illatosért a világ végére is…). A tavalyi szaporított rózsaszínűekből szívesen adok (5 tövem van), ezeknek már illene virágozni, valamint az idei magvetésből is (szimpla rózsaszín), anyjuk dúsan virágzik.)
Hát én is tettem volna több adatot, de én még nem rendelkezem annyi gyakorlattal, hogy igazán meg tudnám mondani pl. a “szempilla méret” nagyságát (bocsánat: nem is tudom mi az). Meg az is zavar, hogy pl. a dupla rózsaszínem a virágzás elején gyönyörű sötét, most meg majdnem fehér. Melyik szín az igazi? Meg egymás mellett két virág között is van színeltérés. Melyiket fényképezzem? Egyébként ez a táblázat egyszerű WORD táblázat, tetszés szerint bővíthető akárhány adattal, ha tetszik, az elején egy nagy kockába a virág fényképe is beszúrható, magát a táblázatot kb. 10-15 perc alatt meg lehet csinálni, ha pontosan tudom, hogy mit akarok bele tenni. A nagy munka az adatok bevitele. Minden tövet meg kell interjuvolni (de csúnya szó!). Itt egy másik, sajna a printerem csak fekete-fehér. Ha bárkit érdekel, beszélhetnénk róla, hogy mi a legcélszerűbb.
ebben tényleg van valami . nálam nagyon csípik ezt az időt a ciprusok, leanderek és a pálmák. a japán izék rendesen be vannak ájulva, a fenyők meg tuják még bírják valahogy, de nem igazán tesz jót nekik.
Hát ha már semmiképpen nem tetszenek a színes gémkapcsok, akkor is a táblánál sokkal jobb az ugyancsak sárga szalag, amit a boltokban is alkalmaznak, azokat csak esőben éri víz és leesni sem tudnak semmiképpen, gyerekek ellen is majdnem tökéletes:-) Csak beszerezni nem könnyű, nekem is csak egy kupac van, nem is tudom, hogy hol vettük tavaly.
Na, túl vagyok a harmadik locsolási akción, bizony most a biancó is elég rossz bőrben van. Eléggé fúj a szél, ez már neki is sok. Ráadásul jó büdös is van, ez ugyan a leandereket nem zavarja. Erdőtűz van tőlünk kb. 1 km-re, az Indexen is írnak róla. Talán már eloltották, úgy tűnik. Hát.... Ki szavaz arra, hogy legyen nálunk is mediterrán éghajlat????
Nos, a gémkapocs ügy úgy működik, hogy pl. rózsaszín: 1 nagy rózsaszín kapocs, ráakasztva annyi zöld kis kapocs, ahányadik sorszámú az adott növény, ráadásul ha aktuális, akkor jön mellé egy kicsi kék is, az jelzi, hogy saját termék:-) Bonyolult??? Hát..., annak látszik:-))) De működik. Egy gond van csak, amit halkan mondok, hogy a gémkapocs is kifakul:-( Talán azért nem teljesen.
Hát ritkán, de azért van néha előnye a kis és sűrűn beültetett kertnek is! Tegnap amikor kimentem egy kiadós locsolás után, megcsapott a hűvös. Aztán nagyon szomorú voltam nyolckor, hogy be kellett jönnöm, mert kivételesen meg szándékoztam nézni valamit a TV-ben. Kár volt bejönnöm:-((( Azért utána még ücsörögtem egy keveset a kertben!
Ó, hát azért kár volt szegény kicsikét feláldozni, hiszen akár meg is emberelhette volna még magát! Ha én ezt a szándékod tudom, akkor vittem volna neked néhány égbeszökő husángot:-)
De, a gémkapcsos ötlet nagyon is jó. De honnan veszel annyi színű rózsaszín gémkapcsot? A különböző variációkat pedig én képtelen lennék kezelni. A sárga szalagra írás, ami leginkább működik. De lassan lekopik róla az írás. Bár még nem próbáltam oleandro tollát.
Azért mert a magról vetett színe és formája se tetszett mikor nemrég kivirágzott, satnya kis méretű halvány virág, ami ráadásul befelé görbülő szirmú, nem akar teljesen kinyílni.... Ezért oltottam rá egy pinket, most amolyan törzses fazont fogok kialakítani belőle, de az alany törzsön keletkező hajtásait mindig le kell csípkedjem.
Ilyen volt az alany, alatta pedig amilyen lesz majd a koronája:
Hát ha már semmiképpen nem tetszenek a színes gémkapcsok, akkor is a táblánál sokkal jobb az ugyancsak sárga szalag, amit a boltokban is alkalmaznak, azokat csak esőben éri víz és leesni sem tudnak semmiképpen, gyerekek ellen is majdnem tökéletes:-) Csak beszerezni nem könnyű, nekem is csak egy kupac van, nem is tudom, hogy hol vettük tavaly.
Hát bírom valahogy, állandó felügyelet, futkosás, hőség. A virágok azért estére összeszedik magukat és most nagyon szép az összkép-este. Az igazság az, hogy idén most a legszebbek a nagyok. A kicsiket meg kitettem a fűbe a napra, hadd bimbósodjanak ebben a nagy napsütésben. A bianco rosato eszméletlen szép, az nem is nagyon kókad, fakulni meg aztán egyáltalán nem fakul:-))), viszont virágzik ezerrel. Tulajdonképpen csak a közepesekkel, vagyis azokkal van gond kókadási okokból, amelyek a teraszon, az ablak előtt vannak, ott nagyon megreked a hőség (bár ennek a megrekedésnek az eredménye máskor, hogy egyáltalán tudnak virágozni azzal a pár órás napsütéssel). Szóval jól vagyunk, köszönjük kérdésedet:-) Hét óra körül aztán belocsolunk, isteni hűvös lesz és nagyszerű kinn üldögélni:-)