Most olvastam csak a 1185-os hozzaszolasodban a muanyag lepedot.
Muanyag lepedot NEEEEEEEEE tegyel a baba ala.
Nekem csak jar itt a szam de meg mindig megoldatlan szegeny Emesem matracanak az ugye. Ugyanis muanyag bevonatos. Ma reggelre pl csupa viz volta hata es nem a pisitol:(((
bocs, hogy illetéktelenül beleszólok, csak a pontositás kedvéért. A betöltött 37. héttől nevezzük érettnek az újszülöttet. Aki előtte születik, tehát akár a 36. hét + 6 nap elteltével, az a koraszülött. A 2500 gr alatti súllyal születők pedig a " kis súlyú újszülöttek".
A régebbi terminológia szerint valóban a 2500 gr-nál kisebbek voltak a koraszülöttek.
Vannak még egyéb, vegyes kategóriák, pl. méhen belül visszamaradt stb., de most nem bonyolitom.
Jöttök a talira??? Gyertek !!!
További kellemes babavárást kivánok, sziasztok, Snoepjes
Balletjénél a teljes igazság!:))) Én is úgy tudom, hogy súlytól és kortól is függ a koraszülöttség.
A vásárlás témához: úgy gondolom, mindenki a lehetőségei szerint vásárol, és hogy ki mitől van "elájulva" az szintén egyéni dolog.:) Mindenesetre egyáltalán nem bántuk meg, hogy kókuszmatracot vettünk, mert nem süpped bele a gyerek, mint a hagyományos puha matracba, és még egyszer sem vettük ki a kiságyból úgy Petit, hogy le lett volna főve.
Kórházi ágyaknál jártam már úgy, hogy szakadt rólam a víz, amikor kikeltem az ágyból és szinte sütött a szivacs.
Ruhavásárlás is egyéni dolog. A szabadidőruha vásárlását sem bántam meg. Nagyon kényelmes volt, a naci dereka mindig a pocim fölött volt, nem volt kint soha a derekam és a hasam sem és az utolsó nap is beért a felsője, emellett nem volt ormótlan és nem nyújtottam ki feleslegesen egyetlen régi ruhámat sem, és futotta még a pici cuccaira is.:))
Ezeken kívül pedig, jövőre ha ismét nekifutunk egy újabb lombikprogramnak és sikerül, akkor ismét hasznát veszem majd minden egyes darabnak.:)
Ha meg nem, akkor biztosan lesz olyan a családban aki tudja majd használni.
Egyébként meg nem vagyunk egyformák, ha valakinek valami "bejön" koránt sem biztos, hogy az másnak is hasonlóan jól fog működni. Van aki tökéletesen elboldogul a kézi fejővel is. Nekem speciel Medela elektromos fejőm volt, azt használtam az első pillanattól fogva (már a kórházban is) és nagyon elégedett voltam vele az utolsó pillanatig. Nagyon jó volt, hogy állítani lehetett a szívás erősségét, így az elején gyengébben szívott, kíméletesebb volt.
A fent említettek természetesen saját tapasztalatok és nekem megfelelnek.
Susok! Egy apróságban kijavitanálak. Hiába született az ismerősöd babája a 35. héten nagy súllyal, attól még koraszülött. A koraszülöttség ugyanis nem a súlytól függ, hanem az érettségtől. Hiába nagy a baba, a tüdeje pl. nem egészen érett stb. Ez persze a 35. héten már nem nagy baj, de azt hiszem a betöltött 36-tól számit érett újszülöttnek a baba - akkor is, ha kis súlyú.
Berendezés: Mivel én november elején váratlanul kerültem a kórhátba nyolc hétre, mi még el sem kezdtük berendezni a babaszobát. Mindent a papa csinált, annyi kedvességgel és szeretettel, amit el sem lehet mondani. De erre nincs recept, mindenki maga ismeri, milyen tipus a párja - megjegyzem, a váratlan helyzetek nagyon meglepő képességeket hoznak elő a férfiakból :-)))))))
Pelus, body:
Mi is kezdettől eldobhatót használunk, és csakis bodyt. A kórházi kisingek alapján kaptam egy kis izelitőt a kisingből, rékliből: seperc alatt a baba nyakában az egész, elcsavarodik, szérnyilik, begyűrődik a dereka alá és nyomja, ragozzam még???? Én a boritéknyakú vagy nagyon szétgombolható bodyt szeretem, mert azt alulról is fel lehet adni és az újszülöttre tényleg nehéz felülról szuszakolni a cuccokat, mert s kis feje nyaklik összevissza.
A mai nap tanácsa: nem érdemes méregdrága elektromos fejőt venni, mert fájdalmas és alig sziv valamit - kipróbáltam. Nekem a Chicco Mamma Donna vált be, ez kb. 3000.-, primitiv kis szerkezet (injekciós fecskendő-elven működik), de úgy sziv, mint az álom.
Na végre én is hozzáférek a topichoz!
Akkor lássuk:
Nyúlanyó: én nagyon ajánlom a Váci utcai boltot, én ugyan nem vettem ott semmit, de rokonaim onnan ruházkodtak és elképesztően alacsony árak vannak, valamint nagyon jól hordható szabások. Az unokabátyám feleségén láttam múltkor egy szuper blúzt és blézert (nem terhes!), megkérdeztem, hol vette, mert épp olyanra vágytam, erre mondta, hogy abban a boltban, még amikor terhes volt :-O. Szóval olyan rafinált a szabása, hogy lehet igy is hordani. Szerintem egyébként nem érdemes beruházni sok kismamaruhát, hiszen iszonyatos árak vannak. Egy-két kötényruha vagy kertésznadrág megteszi, bővebb blúzokkal és pólókkal jól variálható. Itthonra meg egyszerűen kibontottam a meglévő otthonkáim derekából a gumit, most meg majd visszafűzöm. A kismama-melegitő árából meg a babáknak vettem ruhát :-))))
Bárányhimlő: Balletjénél az igazság: amig hólyagosan a kiütések, addig fertőz, csak akkor nem, ha már száradnak le. Egyébként el lehet kapni kétszer is, csak másodszor övsömör formájában jelentkezhet.
Matrac. Lehet, hogy destruktivnak tűnök, de én egyáltalán nem ájultam el a 15 ezer forintos kókuszmatractól. Felkapnak valamit, aztán minden mást kikiáltanak vacaknak, hogy az ember a méregdrága divatos cuccot vegye meg. Szerintem a közönséges, szivacsmatrac nagyon kényelmes, lyukacsos révén szellőzik, nem allergizál (mitől is tenné) és csoda nedvszivó-mag nélkül sem marad nedves a felszine - ki lehet prónálni a dolgot a mosogatószivaccsal :-)))))). Különben nem értem, mitől is lehetne nedves, mert ha valakinek rendszeresen kifolyaóik a pisi, akkor nem jó fazonú pelust használ. Nekem a két gyereknek az öt és fél hónap alatt egyetlenegyszer folyt ki egy picit: amikor a hires pelenkacég reklám gyanánt küldött pelusát adtam rájuk...
Gumilepedőt nehogy tegyetek a gyerek alá, mert nagyon befüllet, és tényleg nem szellőzik. Hason altatott gyerek esetében komolyabb baj is lehet ebből!!!!!
Még jövök, csak elküldön, mert félek, megint lefagy az egész.
Sziasztok! Köszönöm, hogy gondoltok rám.
Gica, nagyon örülök, hogy sikerült! Tényleg, ahogy Susok írta, egyre több ismerős (a talikról) kerül át a babavárba. Ez nagyon jó érzés. Hozzon mindenkinek szerencsét!
Csucsuka, miért, mi van Probabyvel?
Estee, köszönöm! A többdimenziós képhez még annyit fűznék hozzá, hogy a buksiján az a fekete nem a haja, csak a méhlepény vet rá árnyékot.
Gyömbér!
A csak a kórházba, illetve a szülés utáni időre vett cuccokat én már a 30. hét után elkezdtem összekészíteni az egyik szobába egy ágyra, ahol nem zavart senkit.
Aztán a húgom viharos szülése után "pánikszerűen" összeraktam mindent, és egy papírra felírtam az utolsó pillanatban berakandókat.
A húgom (lehet, hogy már írtam, akkor bocsika) 3/4 2-kor telefonált mentőért, 2-kor vette fel a mentő, 1/4 3-ra voltak a kórházban és 3/4 3-kor megszületett a kisfia:))))) A kiírt időponthoz képest 2 héttel előbb érkezett. Nagyjából összepakolt a húgom is, de a férje szinte minden nap vitt-hozott neki dolgokat, ami kimaradt.
November végére már mindennel készen álltunk, gyerekszoba rendben, a pici cuccai kimosva, kivasalva, a doktornő által felírt receptek kiváltva, a pici ellátáshoz szükséges "kellékek" megvéve. Engem megnyugtatott, hogy minden rendben van és készen várja a picurkát és a hazaérkezés utáni napokat sem kell azzal tölteni, hogy szaladozni kell még ezért vagy azért. Mojo az első 3 hetet otthon töltötte velünk és a napi bevásárláson kívül nem kellett intéznie semmit sem.
A hazamenetel napjára szánt ruhákat (a piciét is és az enyémet is) bekészítettem egy táskába, hogy Mojonak, csak meg kelljen fognia és be kelljen hoznia.
Mivel egyágyas szobában voltam, így az egész napot hármasban töltöttük, Mojo csak este ment haza, jó volt neki is, hogy nem kellett még keresgélnie, pakolásznia, hanem azt csinált amit akart (még nyugodtan pihenhetett 3 napot:)).
Pelusból első pillanattól kezdve eldobhatót használunk. Az első napokban pont elég volt gyorsan pelust cserélni, nem lett volna jó még a mosásukkal is foglalkozni. Textilpelust büfiztetéshez és a feje alá a kiságyba használunk.
Szintén az első pillanattól kezdve bodyba öltöztetem Petit. Amellett, hogy finom puha pamutból vannak a pelust is jól tartják. Mostanában, hogy a rövidnaci/poló is szerepel már az öltözékek között látom csak, hogy bizony-bizony a sok ficánkolástól a pelus lecsúszik, a rövidnaci nem tartja olyan jól.
Bocsánat, hogy már megint ilyen hosszú lettem, de egy kicsit rossz, hogy csak este jutok gépközelbe.
gyomber: többen a születés utánra teszik a kelengye vásárlást - babonából. Nekünk, ha nem lett volna időben minden a helyén, akkor még nehezebb lett volna az elején.
Pelenka: eldobható, természetesen. Így is van elég gond.
Body: próbáltam én a kisinget is, mert a kórházban azt adtak rá: az első felemeléskor a nyakában volt az angolpólyával együtt. Így megfázhat a Pici hasa, stb, stb. Sokkal célszerűbb ebből a szempontból is a body, és teljesen igazat adok pigletnek és simine-nek is.
Fárasztani meg ne hagyd magad ilyenekkel, mert biza később még jobban fognak. TE vagy a Pici mamája :)
zsLee-vel tokeletesen egyetertek. Szerintem a body mar csak az anyaganal fova is kenyelmesebb a babanak (felteve ha 100% pamutot veszel:))En a sajatom elott sosem oltoztettem pici babat, megis ra tudtam adni. Body-k kozott van olyan ami elol veggigpatentos, azt meg tenyleg nagyon konnyu feladni. A hatul zarodo cuccok nekem egaltalan nem valtak be, ha szabad ajanlanom meg rugibol is inkabb elol nyithatot vegyel. Ha mar itt tartunk akkor meg egy tapasztalatomat megosztom Veled. Bodybol az a legtutibb aminek olyan jo "szexisen" fel van vagva az oldala (remelem erted mire gondolok), mert ha alul bepatentolod, akkor oldalt nem vagodik bele a kis combocskajaba. JA es termeszetesen nekem meg sem fordult a fejemben a textilpelus. Nem is ertem ha kesobb ugyis eldobhatot kap minek az elejen kinlodni a textillel, amikor az ujdonsult anyukanak ugyis ezer baja van.
Udv,
simine
Monix, Nyúlanyó!
A BNA közelebb van a Lehel térhez mint a Nyugatihoz. Amikor Monixnak írtam, akkor először a Mária nagyker-hez néztem (az középen van). De ha Nyúlanyó csak a BNA-ba megy, akkor feltétlenül a Lehel térnél szálljon le. Monix, neked mindegy melyiknél.
Gyömbér!
Mi is voltunk, de mivel nem egyeztettünk előtte, nem tudhattuk egymásról, kit is kéne megszólítani. Magamban persze találgattam, vajon ki lehetsz, de azért eléggé sokan voltak ahhoz, hogy próbálkozni mertem volna. Egyedül voltál vagy párosan, és mi volt rajtad? Én reggel nagyon rosszul öltöztem fel (kék mintás szoknya + fehér kinthordós blúz), így délután majdnem megfagytam. Talán úgy be tudsz azonosítani, hogy a szülőszobán az ágy fejénél álltam.
Nekem is tetszett az okítás, az a klassz, hogy semmi sem olyan merev. Rugalmasan kezelnek mindent. Mi azért felírtuk a tegnapi szülésznő nevét is, mert ő is szimpatikus volt, és ha a többiek közül mind szabin vannak, vagy nem jön össze, akkor őt is jó szívvel felkérnénk. Pénteken voltunk dokinál (most már párosan), beszélgettünk a szülésről, az epidurálásról. A mi dokink is javasolta a védőnőválasztást, mert egy hosszúra nyúlt szülés esetén végig veled marad, míg ha nem választasz, akár 2 műszakváltást is megélhetsz a szülőszobán.
Jössz a következőre is?
A babaszoba berendezéssel én úgy vagyok, hogy imádok lakberendezni, így nem szívesen maradnék ki belőle. Másrészt utálok kapkodni, ezért nagyon szeretném, ha 2-3 hét múlva kész lenne minden, persze, amiket varrni akarok, azt csak júliusban fogom csinálni. Nagyon remélem, Andriska nem fog előbb megszületni, de hát bármi megtörténhet. A barátnőm kislánya 35 hétre született teljesen váratlanul, a kolléganőm mindkét gyereke szintén 8 hónapra született. Már egyikük sem számított koraszülöttnek, mert mindhárom baba meghaladta a 2,5 kg-t. Ez a súlyhatár. Egyszóval én úgy szeretnék elindulni a kórházba, hogy otthon minden készen áll, és a férjemnek már csak hozzám "kelljen" bejárnia, ill. otthon esténként hosszas telefonokat bonyolítania az érdeklődők sorával:) Mert ezt is bele kell ám kalkulálni! :))
a magam részéről első perctől eldobhatóba. Szerintem sokkal komfortosabb a babának, mint a textil.
Valamint inkább bodyba. A hátul illetve oldalmegkötős kisinget nehezebb ráadni, sokat kell forgatni a babát hozzá.
susok,
tegnap voltam fejtágitáson, te nem voltál?? Szerintem tök jó volt, és szerintem nem is olyan rémes ez a szülőszoba.
Anyukák, ti az első perctől eldobhatóba pelenkázzátok a gyereket, vagy az elején még textilbe. És mi igaz abból, hogy a legkisebbeknek hátul kötős kising az ideális, és a bodyt nehéz ráadni. (Mostanság ilyenekkel fárasztanak...)
Voltunk ma doki bácsinál, kispocok 3,5 kg körül van tapintásra (csinált UH-t is, de atapasztalatok szerint, jól tud a kezével is mérni:)))). Ha minden jól megy, és nem lesz meleg, vagy erős front, akkor hétfőn bemegyek a kórházba, kiveszi pocok alól a trambulint és aztán szabad a vásár:))))
ZsLee, nem semmi lehet a pocakod! Nekem most 114 cm, és most kezdek TERHES lenni (eddig "csak" vártam a pockot:)))
Igen Susok, épp tegnap beszélgettünk apával az idő múlásáról:)) és mindenki azt magyarázza, hogy ahogy kibujik, ez még gyorsabb lesz (mármint at idő múlása)
Gyömbér, a kórházi cuccot én mostanában pakoltam be a táskába, de eddig is "naprakész" voltam ezügyben. Babaszoba ügyben: a hálószobánkból lesz a babaszoba, amit jó esetben hétfőn kezd el összerakni a párom. Ruhát csak akkor vesznek kispocoknak - az anyósom és a párom -amikor már kibújt. A többi tartozékot - már amit venni kellet - szép fokozatosan vettük meg. De szerintem ez teljesen egyéni, a páromat nyugodt szívvel engedhettem el tapétát venni.
Szerintem lesz elég dolga abban a pár napban apukának. Pl. hozzád berohangálni a kórházba, bevinni ezt, hazavinni azt.
Egészen egyszerűen nem lesz rá ideje.
Szerintem ne nagyon halogassátok sokáig. A 36. hét környékére pakold össze a cuccot, és készítsétek elő a szobát.
A babakelengye talán, ami a leginkább ráér, de ez sem árt, ha már kimosva, frissen vasalva figyeli a baba érkezését.
Gica, gratulálok az ikrekhez, hát ez tényleg nagy ritkaság!!
Képzeljétek találtam a hétvégén az IKEában ilyen műanyag lepedőt, amit gondolom a pamut lepedő alá kell tenni.
Nyulanyó, monix, csat csatlakozni tudok susokhoz, szerintem is a Gólya az drága, 7-8000 egy simpla blúzocska, ami azért még nem is olyan szép. A Mothercare is drága volt anno, de ott legalább tényleg minőséget vásárolsz. Azt hiszem az azóta megszünt:-(( A Budai Skálában nincs kismama részleg, ésn a múltkor megkérdeztem. a BNA az jó, én a Megatoysban vásároltam, az is jó, és elfogadhatóak az áraik. A mammutban sajnos nem találtam még meg ezt az üzletet.
Azt akartam kérdezni gyakorló anyukáktól, hogy ti mikorra készitettétek össze a kórházi cuccot, meg a gyerekkelengyét? Nálunk most a papa, meg a keresztpapa kitalálta, hogy majd amikor babóca megszületett, és amig én benn vagyok a kórházban, addig ők megcsinálják a ygerekszobát. Kicsit félek ettől, de nektek van már tapasztalatotok, hogyha apukára hagyjuk az ilyesmit, mennyire birkoznak meg a feladattal?
Szia Berku,
a pocakomat már elég nehezen viselem (éppen tegnap mértem meg, 120 cm és a lurkók is már több mint 1500 grammot nyomnak fejenként) de azért még remélem hogy jó pár hét hátravan (most vagyok a 30. hétben). A kisfiam már nem is olyan kicsi, majdnem 10 éves, így szerencsére ő már ellátja magát, nem kell cipelni, öltöztetni, ilyesmi.
Napóra, Csucsuka! Emlékeztek arra a talira, amikor Napóra 6 hetes terhes volt, Csucsuka pedig másnap csinálta meg a tesztet? Én akkor kezdtem csak a stimulációt... Aztán hipp-hopp és itt a Nagy Találkozás a kapuban:)))
Nagyon szorítok nektek, könnyű, fájdalommentes, gyors szülést kívánok, és várjuk a beszámolótokat:))) Tényleg hihetetlen, hogy így elröpült az idő!
Timcsi!
Tudom, hogy kicsit megkéstem a válasszal, de én is csak megnyugtatni tudlak a bárányhimlővel kapcsolatban. Másfél hónapja történt, hogy a sógornőm 3 éves kislányát mi szállítottuk volna a 80 km-re lakó nagymamához. Minden meg volt szervezve, de végül aznap már a munkahelyünkön derült ki, hogy a kisbaba, aki előző nap egész nap együtt volt a kislánnyal bárányhimlős lett. Mindenki telefonálgatott. A sógornőm a védőnőt és a gyerekorvost hívta, én a nőgyógyászomat. Mindegyikük egyöntetűen azt mondta, hogy a bárányhimlő nem veszélyes, akkor meg pláne nem, ha már védett is vagy!
Ennek ellenére a családi nagytanács mégis úgy döntött, hogy ne mi vigyük a gyereket, mert nem tudnának az eljövendő 3 hónapban nyugodtan aludni emiatt (nagyon aggódós a családunk alaphelyzetben is, de erre még rájön az, hogy 6 éve várnak unokára tőlünk). Mi elfogadtuk ezt, bár magunktól szívesen elvittük volna. Igy nem találkoztunk a keresztlányunkkal 3 hétig (lappangási idő), a vége pedig az lett, hogy el sem kapta...
Nyúlanyó!
A BNA Pannónia u. = azzal, amit Buksi ajánlott (Victor Hugo és Pannónia Sarok)
A Baross u-t is érdemes végigjárni a Sote körül.
A Gólya tutira drága, a váci utcai is (márcsak a helyszinből itélve), a Skálában még nem láttam kismamaboltot. A Brendon mellettiben még nem voltam. De a fentieket mindenképp érdemes megnézni.
Mivel nincs itt senki más, én válaszolok neked Nyúlanyó:-) Pedig én még egyikben sem voltam. De az eddigi infok alapján, a legjobb, főleg legolcsóbb a BNA. Pannónia Victor Hugo sarok, és a Nyugatinál kell leszállni. Nem olyan régen Susok leírta nekem, hogy lehet pontosan odajutni. Persze mondom én még egyikben sem voltam, de a többi állítólag nagyon drága. Ez meg egy készítő, és szép dolgok vannak a lányok szerint. Én csütörtökön készülök oda, esetleg utána be tudok számolni:-)
Mégegyszer feltenném pénteki kérdésemet: az alábbiak közül melyik boltot érdemes (ár, választék stb) meglátogatni:
Mami bolt, V. Váci utca 57.
BNA, Pannónia u. 51/A
Szeiler-Brendon kismama boltja, XIII. Váci út 168 (itt még az a kérdésem is lenne, hogy hol kell leszállni a metróról?)
Gólya, Westend, XIII. Pozsonyi út, Király utca- Nagymező utca sarok
Baross u. VIII. kerület SOTE I-el szemben Piglet szerint 4 bolt is van
Budai Skála
Mammut - Formes
És Buksi által ajánlott BNA, Victor Hugo-Visegrádi sarok
Mindenkinek jó pocaknövesztgetést, a célegyenesben lévőknek pedig könnyű szülést kívánok!
Bárányhimlő ügyben a nagyobbik gyereknél nekünk azt mondták, hogy amíg nedves a seb, addig fertőz, sőt vannak olyan orvosi vélemények is, hogy még a leeső pörk is lehet fertőző.
Ettől függetlenül én nem a bárányhimlőt tartom veszélyesnek, hanem hogy mellette más is lehet a gyerekkel. Tudtommal torokgyuszi is társul mellé. Lehet szövödménye is. Betegség. Szerintem egy kismamának, ha módja van elkerülni beteg emberekkel/gyerekkel való kapcsolatot, akkor kerülje, ne kockáztasson'
Napóra, Csucsuka, szurkolok, hogy könnyű szülésetek legyen, és én is izgatottan várom a beszámolót. Olyan hihetetlen, hogy már itt tartotok:-) +++++++++++++++++++
Kedves Gzsofi, gratulálok és nagyon szorítok!
Az elmúlt két hétben azt hiszem, sikerült megvennünk minden fontosat, úgyhogy most ez ügyben megnyugodtam. :-)
Gica, gratulálok!!!! Hát ez nem semmi! :-DDDD
Napóra, a finisben. :-) Örülök, hogy jól vagy, várjuk majd a híreket. Csucsuka, Tőled is.
Zslee, hogy vagy? Hogy viseled a pocakod a kisfiad ellátása mellett?
Amikortól már lehetett vittük mindenfelé Petit. Ahogy jó idő lett ki-kimerészkédtünk a házból, eleinte csak néhány percre majd fokozatosan növeltük a kint töltött időt. Amikor szép napsütés volt február végén, március elején elmentünk sétálni a Velencei-tóhoz, a Balatonhoz. Mojo szülei 200 km-re laknak márciusban már Őket is meglátogattuk. A babaülést is szépen megszokta, most a közel 10 órás autókázáskor sem volt semmi probléma.
Itthon Körmendnél álltunk meg, majd Ausztriában Klagenfurt előtt és Olaszországban Udine után.
Körmendnél a benzinkútnál is és Ausztriában az autóspihenőben is van babapelenkázó helyiség, így a pelenkacsere sem jelentett akrobatamutatványt. Normális körülmények között lehetett tisztába tenni a Picit, utána kezet tudtam mosni, szóval ezen a téren sem volt semmi probléma.
Ha a szülők nem otthonülő típusok, akkor szép fokozatosan a babát is hozzá lehet szoktatni a utazgatásokhoz. Mi már elég régóta ugyanúgy mozgunk, mint amikor még nem volt meg Peti, alig van olyan hétvége, hogy itthon vagyunk.
Vettünk a kocsiba szivargyújtóról működtethető merülőforralót, így bármikor percek alatt forraltvizet tudunk készíteni, illetve cumisüvegmelegítőt amibe be lehet tenni a bébikajás üveget is és meg lehet bármikor melegíteni.
Szóval a babával együtt is nyugodtan lehet menni!:))))