Nyáridőben nekem is meglenne 2 nap alatt az autós utazás :)
A francia adminisztráció rejtelmeibe kezdek belelátni. A kamarai tagság rendben van, nem volt különösképp bonyolult, csak időigényes. nem nagyon értem, hogy miért a megyei kamaráknál kell jelentkezni, ha úgyis az egész dossier-t felküldik Párizsba, majd onnan vissza...
A kórházi DRH-n megkérdeztem, a carte de séjour kiváltása hogy megy. mondták, menjek el a városházára, ott megmondják. El is mentem, ott azt mondták uniós országokból érkezőknek nem szükséges kiváltani akkor sem, ha munkaviszonyuk van itt. Erről adott egy papírt melyen a jogszabály szerepel. Ezt a rendeletet 2003-ban adták ki, és abban az szerepel, hogy az EU-ba 2004-ben majd belépő országok polgáraira ez nem vonatkozik. Persze, kiválthatom a carte de séjourt a prefektúrán ha akarom, de nem muszáj. Ha nincs, semmi baj, amíg munkaképes vagyok. ha nem, nem vagyok Franciaországban jogosult semmire (pl. SMIC)...
Most lakáskereséssel vagyok elfoglalva, hó végéig kell valamit találnom magamnak, addig a kórházi internat-ban lakhatok.
Maga a munka elég laza, 9 körül kezdődik csak az élet. Mellesleg meg kell majd tanulnom pacemakerezni, ehhez a kórház költségén :) diplôme universitaire-t kell szereznem Bordeaux-ban.
Ha a férj dolgozik, és van biztosítása (sécurité sociale), az fedezi a feleség és gyerekek TB-jét is, az ő jogcímén kapják a családtagok. A sécurité sociale (SS) csak kb. 70 %-ot térít, de előtte fizetni kell. A fennamaradó részre külön biztosítást szoktak kötni, ezt mutuelle-nek hívják.
Mivel több aktív dolgozó is került, megkérdem, hogyan működik ott a TB? Elsősorban a gyermeket nevelő feleség (itthon GYES-en van) és a csecsemők biztosítása érdekel, a férj alkalmazott (lenne, ha mennénk, egyelőre csak nézelődünk). Előre is köszönöm.
Parizsban minden rendben. Sz@rra dolgozom magam. Itt is esett a ho es mindenki meglepodott. De ott delebre valszeg meg furcsabb lehet. Sajna az Eiffel torony mar nem vilagit keken pedig az idrodambol pont ralattam. Vege a francia EU elnoksegnek de remeltem nem kapcsoljak le, mert jol nezett ki. Nekem meg van az idejovett egy nap alatt.:) Akkor jo ismerkedest ugyintezest es jo munkat!
Még nem nagyon kellett semmit csinàlnom, hivatali ügyintézések (kamarai talàlkozo pl.) voltak, illetve ismerkedés az alapokkal, viziten valo részvétel. Mellesleg màra virrado éjjel havazott. Azt mondtàk évente egyszer van ilyen :)
Kocsival utaztam ide, elég fàraszto volt, 3 nap alatt 2200 km.
Hasonló cipóben járok mint te, de még halogatom a dolgot. Megkréhetnélek, hogy akár privátban írnál a tapasztalataidról a munkával kapcsolatban? Előre is köszönöm
Majd igyekszem tévét nézni :) Egyébként ahhoz képest, hogy nem voltak nagy elvárásaim a franciákat illetően, egy infirmier, aki évtizedeket élt Indiában, meghívott magukhoz egy este. Pedig, amennyire utodm, nem szívesen fogadnak idegent az otthonukban.
A garde sosem nyugalmas.:) Most kell eppen valakit hospitalisalnom... varom a surveillante valaszat, hogy van-e agy. Plusz nalunk van gyerek osztaly es azert is en vagyok a felelos ami egy kicsit megneheziti a dolgomat de az astreinte de pediatrie mindig ugrasan kesz.:) De mindenkeppen erdekes es sok tapasztalatot lehet szerezni. Jol is fizetik.
Nekem a tevenezes segitett a nyelvbe belerazodni. Az olvasas kevesbe. Szemely fuggo gondolom.
Az bizony! Kívülről elég régi épület, de belül eléggé rendben van, a kollégák is jó fejek. A kiejétsem messze nem tökéletes, de tűrhető. A franciák megértésével nem nagyon volt problémám, legalábbis, ha velem beszéltek. Azért ha egymás közt nekiálltak valamit megbeszélni, nem értettem mindent...De azt hiszem, ez majd alakul, mindennap francia közegben leszek.
A garde nyugalmas? Nekem csak készenléti ügyelet lesz (astreinte).
A del tenyleg jo, lehet idovel en is lehuzok Bordeauxba.:) 2 hetet toltottem iden Toulouse, Bordeaux, Montpellier, Biarritz-ot bejarva. Jo a koszt, jo fejek az emberek, relax:) kozel a tenger. Csomo sportot lehet uzni.
Accent OK?:) Csak mert az olasz kollegaim itt azert szivnak. Erre neha haklisak tudnak lenni, legalabbis itt Parizsban.:))
A Riviere Consult nevű munkaközvetítő cégen keresztül. Ők ajánlották ezt a helyet, lett volna még két másik ajánlatuk, de ott végülis máshogy oldották meg a dolgot, nem külföldivel. Emellett az interneten is keresgáltem, ezen belül többek közt a journal officiel által közzétett PH helyekre írtam. Lett volna még konkrét ajánlat Romans-Sur-isere-ben (26), Vienne-ben (38) és Dole-ban (25), emellett Lons-le-Saunier-ban és Champagnole-ban (mindkettő 39), valamint Chaumont-ban (52) is. Remélem, nem bánom meg, hogy ezt választottam. Végülis itt már töltöttem majdnem 3 hetet, mielőtt rámondtam volna, hogy megyek. A Dél tényleg jó :)
A PhD-m utan Skociaban dolgoztam egy egyetemi korhazban de nagyon nem teszett a keleti skot partok elete. Van valami romantikaja ha turista vagy de ott elni az egyik masik teszta, raadasul en elegge francophon vagyok. Mondjuk ugy: erosen elvagyodtam.:) Ismertem a bordeauxi CLCC, Institut Bergonié egyik profjat es o beajanlott ket helyen Parizsban. A Curie mellett dontottem, mivel a kutatas tenyleg erdekel. A Curie nagyon jo hely orvosi munkara. Sokat lehet dolgozni, minden digitalizalt, a chemo rendelestol az osztalyos korlapokon at gyogyszerfelirasig, minden. Kelloen sokoldalu a prise en charge: vannak pszik, aide soignant, assistance social, HAD, korhazi palliativ csapat stb, minden ami kell egy modern onkologiai ellatashoz. De a valosag sajna az, hogy olyan nagy a betegek szama, hogy kutatasra idom nem marad. Hiaba hitegettek mielott ide jottem volna, hogy majd persze lesz lehetoseg, most mar egyenesen a szemembe mondjak, hogy nem lehet. Erdekes szakmai gyakorlat:)
Az itthoni "privé" miatt megyek külföldre, nem szeretem, hogy itthon kevés igazán beteg ember fordul meg a magánrendelőkben, illetve, hogy a pénz sokszor a szakma elé kerül, részben a betegek részéről, akik tkp. szolgáltatásokat rendelnek meg, másfelől a magánrendelők tulajdonosai részéről, akiknek, voltaképpen érthető módon, csak a bevétel a fontos.
Egyébként szerintem Mo.-n is megvan a különbség Budapest-vidék viszonylatban, de akár Buda és Pest között is van ilyen különbség.
PH normal az korrekt. Parizsban eleg nehez ilyen poziciot szerezni, sok ismeretseg kell....:)
Quartier latin-ben dolgozom. Institut Curie. Ez egy CLCC, (centre de lutte contre le cancer); Alapvetoen privé azaz nagyon jok a korulmenyek de lévén, hogy CLCC, public funkciokat lat el. Parizson belul lakom, szerencsemre teljesen a belvarosban a Louvre-tol kb 2 percre. Itt jo a kornyek. Ismerem a kulvarost ezert is igyekeztem elkerulni. Az elet igy a belvaroson belul lakva es dolgozva nagyon jo de kegyetlenul sok a munka. Ha majd PH leszel tudsz tobbet mozogni.:) Egyebkent erdekesek a francia betegek. Bar az is igaz, hogy latni, hogy a parizsi es a videki kozott nagy a kulonbseg viselkedes es hozzaallas tekinteteben. Meg az outre mer betegek is egeszen masok. bar igaz, hogy az onkologiai betegek eleg komplikaltak tudnak lenni.
Normál PH! A praticien contractuel fizetésben ugyanaz, mint a PH, csak a szerződés elvileg félévente hosszabítandó (nekem a szerződéstervezet szerint 1 évre szól a kontraktus :) És 2 éven belül le kell tenni a PH concours-t.
Az jo. Es PH associé vagy normal? Mert fizuban van kulonbseg. Concours-t kellett csinalnod? En Pariszban vagyok onco-med de mint assistant/chef de clinique.