Keresés

Részletes keresés

madpapa2 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14167

Érdekes ez amit írsz. Megnéztem a gyártói oldalt és írja a virágzáskori felhasználást. De ugyanitt a csonthéjasok moníliás betegségek elleni védekezésénél csak moníliás termésrothadásnál hozza. :-)

Olvasmányaim szerint virágzáskor a Chorus WG ajánlott monília ellen. Főleg annak alacsonyabb hőmérsékleten való jobb hatása miatt?

Igazából azt lenne jó tudni, hogy az egyes szerek a hőmérséklet függvényében hogyan fejtik ki a hatásukat. De a Teldort a rövid ÉVI miatt inkább éréskor célszerűbb használni, figyelembe véve azt, hogy bitang drága.

A Folicur Solo meg teljesen jó. Szerintem. Már ha hozzá tudsz jutni.

Előzmény: poza (14163)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14166

A lemosózás ( réz ) eső után a leghatékonyabb ilyenkor fel vannak lazulva , ázva a rügyeken a pikkelylevelek így jobban bejut és megáll a felületen .  természetesen ha már leszárad az eső akkor lehet permetezni .

Ha van tebud akkor azt nem kell lecserélni ha esetleg erős a fertőzés akkor meg lehet támogatni Teldorral , vagy rotálni vele .

Előzmény: poza (14162)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14165

Ez lett volna a 2. tippem ( üvegszálas kompozit )  csak a súlya miatt tippeltem az acélra .

Előzmény: Benedek János (14164)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14164

Üvegszálas pecabotból vannak a pálcák! :)

A gép leírása A gép mechanikusan hegesztett alvázból áll. Ez az alváz egy "kefét" támogat függőleges, nagy átmérőjű, szabadon forogható, rúddal felszerelt dobból. A rohanások műanyag védelemmel bevont üvegszálból készülnek. A gépet traktorhoz kapcsolhatjuk, húzhatjuk vagy szállíthatjuk. Az emelő lehetővé teszi az alváz eltolását a traktor tengelyéhez képest. A behajtás és a tárolás támogatja a gép biztonságos tárolását is mint az utakon történő szállítás. A gyümölcsösökben való vékonyodáshoz egyszerűen helyezze a kefét a házba növényzet. Amikor a traktor előrehalad, a kefe forog, amely lehetővé teszi a gombok, virágok vagy gyümölcsök eltávolítását.

Előzmény: Mozo66 (14159)
poza Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14163

Teldort használtatok már kajszira? Virágzásban jó lehet,vagy csak játék? Le kêne cserêlnem a tebukonazolt.

poza Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14162

Ahogy mondod! A jövő hêt is jónak ígérkezik. Lemosóznom kéne, de a szél ês a csapadêk miatt nem lesz egyszerű. A metszéssel is kivárok mêg egy kicsit. 

Előzmény: Mozo66 (14161)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14161

Ja ... egy csöppet meghűsült a levegő      most 2 fok van tegnap ilyenkor 15 volt .  

Előzmény: Mozo66 (14160)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14160

Jó hír   !!!!  nagyon korai lenne a március eleji virágzás a kajszinak . Még ebben az előrehaladott állapotban is ami nálam van bírnak -6 -8 fokot  ez még maradhatna pár hétig .

Előzmény: pupákdézi (14158)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14159

Kösz .  A gyártó lapját már én is néztem egyelőre csak fontolgatás kategória  néztem a gép súlyát több mint 600 kiló ...gondolkodtam , hogy ezen mi ennyi ...hát a sok kis pálcika gondolom acélból van hogy így álljanak kifelé persze az ára nagy kérdés .  Először azt hittem , hogy forgatja valami ( hidromotor ) de úgy látom ahogy beakad a fa ágaiba és halad a traktor attól forog  tehát tényleg nem más mint egy túlméretes WC kefe .... vagy inkább üvegmosó .  

Az idén az őszibarackon nincs annyira rengeteg virág köszönhetően annak hogy tavaly kicsit többet hagytunk mint optimális lett volna annak a ritkításával nem is lesz gond a kajszit meg majd megoldjuk .  Gondolkodom valami házilagos megoldáson ami nem kézi munkás hanem traktorral lehet csinálni . ....  de ez a gép jónak tűnik . 

Tavaly seprővel meg kisebb kefével  kotortuk a kajsziról a virágokat de itt egy videóban láttam , hogy normál WC kefével is csinálták ( nem használttal ) annak talán merevebbek a szálai így a nyársakról is lehet kotorni vele .  Lehet hogy megpróbálok valami forgó eszközt is fabrikálni amit akkus fúróba lehet befogni ...kérdés mennyire hatékony .

Sűrített levegővel majd próbálkozok hogy mennyire lehet lefújni a virágokat az kíméletes lenne az ágakhoz .

Előzmény: Benedek János (14157)
pupákdézi Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14158

A mostani modellek szerint március első fele hűvösebbnek néz ki, mint az elmúlt 1-2 hét. Remélem ez lelassítja a kikeletet.

Benedek János Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14157

Úgy látom (a neten) Magyarországon még nem forgalmazza senki.

Másik ötlet: behozatni Olaszból.

Pl: Az Agrolánc Kft. forgalmazza a Carraro traktorokat olaszból. Velük megpróbálni behozatni...

http://www.carrarotraktor.hu/kapcsolat/

Az Eclairvale olasz forgalmazója:

DAIVES

Via Emilia Levante - 41 40026 IMOLA (BO)
Tel. : 05 42 33 055
E-mail : daives@daives.it
Website : www.daives.it

Előzmény: Mozo66 (14146)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14156

Ez a virág-és gyümölcsritkító gép (Eclairvale) francia. Kereskedőik vannak Spanyolban, Olaszban...

http://www.lacannevale.fr/agences_gb.html

Találtam egy magyar céget, akik mezőgazdasági gépeket hoznak be Franciaországból (KORE Agro Kft.) Szerintem vedd fel velük a kapcsolatot, adjanak egy árajánlatot...

https://www.facebook.com/groups/898157230366843/

"A SIVAL 2018 aranyérmet a La Canne Vale cég (www.lacannevale.fr) nyerte el a „Machines and Automation” kategóriában, amelyet az ECLAIRVALE 2500 kapott.kifejlesztett egy mechanikus megoldást a vékony gyümölcsfák számára a virágzástól a fiatal gyümölcsig. A rendszer egy függőlegesen forgó keféből áll (magasság: 2,5 m, átmérő: 3 m), amelyet gyümölcsösökön húznak, és ezáltal gyenge virágok és gyümölcsök ütések a gyümölcsfákból; maga a fa nem lesz megrázva. A gyártó szerint a CTIL vizsgálatok igazolják a rendszer hatékonyságát. A gépet közúti szállításhoz hajtogatják úgy, hogy a szállítási szélesség 2,10 m alatt maradjon. Különböző gyümölcsökhöz a La Canne Vale három különféle kefét kínál, amelyeket sárgabarack / szilva, őszibarack / nektarin vagy alma / körte számára terveztek."

Benedek János Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14155

Köszi! Jó ötlet!

Előzmény: Ali-bá (14149)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.26 0 0 14154

Telóval fotózok, van egy régebbi Canon fényképezőgépen, megpróbálom azzal.

Előzmény: Mozo66 (14145)
paragramma Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14153

Januárban csárlival beszéltem mailen. Tuti elérhető s foglalkozik csemeték beszerzésével. Én is ez ügyben kerestem meg.

Előzmény: Prunus5 (14143)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14152

:) Atyaég! Mekkora WC kefe! :)

Úgy látom virágzásban jól működik. Az őszit törte. 

madpapa2 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14151

Kecelen lakik. Szerintem erre a szezonra már nem hoz cuccot. Azt már tavaly ősszel le kellett rendelni.

LVDH Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14150

Holtidőben ezzel autómosást is lehetne vállalni...

Ali-bá Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14149

Ha nem állítható a fókuszod, akkor tegyél a fotózandó hajtás mögé közvetlenül valamit (kartonlap, EPS tábla, lepedő,...), ami kitakarja a hátteret és akkor az automata fókusz oda céloz.

Előzmény: Benedek János (14142)
Ali-bá Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14148

Legutóbb itt találkoztam vele:  Terra-kert.hu

Mozo66 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14147

https://www.youtube.com/watch?v=VkAvThRoMmc

Vagy van ez a megoldás , de ez nálunk nem kivitelezhető .

Mozo66 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14146

https://www.youtube.com/watch?v=6uK6qoxW7qg

Épp nézegetem ezt a gépet , jó volna beszerezni egy ilyet .... még egyelőre csak nézegetem de ha valaki esetleg tud konkrétumot ki forgalmazza esetleg árat akkor megoszthatná .   A metszést úgy néz ki meg tudjuk csinálni az nem gond de a ritkítás na az kemény feladat jó lenne azt is géppel csinálni .  Használják már termésben is az kicsit brutál de akár működhet is .

https://www.youtube.com/watch?v=WfxoGriD8Lc

Van kézi ritkító is virágra de az sem valami szapora .

https://www.youtube.com/watch?v=DU_FWWoglPg

Mozo66 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14145

Mivel fotózol ....  telóval ???   Én most egy kis videokamerával szoktam ez tud még 2 Mp -s képet is csinálni amit nem kell konvertálgatni hogy fel lehessen tölteni .   Amúgy a távolság és a zoom beállításával lehet így fotózni hogy a háttér mosott legyen a téma pedig éles .....  tehát elsősorban gépfüggő .  régebben rendes fényképezőgéppel csináltam képeket csak az macerásabb volt .

Előzmény: Benedek János (14142)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14144

Ez nem egészen így van .  A virág mindig az előző évi hajtásnövekményen van ...ugye a levél hónaljában keletkezik a rügy ami lehet hajtás , virág vagy vegyes .  Tehát ha a nyárs terem de van rajta egy hajtásrügy is és hajt is akkor a következő évben ez az új növekmény fog teremni .  Persze létezik ilyen nyárs amin nincs hajtásrügy erre bizonyos fajták hajlamosak .... pl Pinkcot Bigred Tsunami is ....  ezek a termés után leszáradnak mivel nincs hajtás a végükön .  Olyan is létezik , hogy egy erős terhelésnél van hajtása a nyárs végén de nem hoz virágrügyet nálam idén ilyen a Bergeval ...és van persze az amikor a nyárson van 1 vagy több hajtás és ezeken van virág is .    Tehát azt nem mondhatjuk ki hogy ha egy nyárs idén terem akkor az jövőre nem fog , persze lehet de nem törvényszerű .   A különböző fajták eltérően viselkednek ez ügyben hogy melyik hogyan arra megfigyeléssel hamar rálehet jönni .  Ritkítani mindenképp érdemes de ha ennek ellenére nem hoz a nyárs következő évben virágot az nem probléma mert akkor hoz máshol .  Csak megjegyzem ha káliummal jól el van látva akkor a sok virág fog inkább problémát okozni mint a kevés .

Előzmény: madpapa2 (14140)
Prunus5 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14143

Üdv mindenkinek! Egy régi hozzászólót keresek: Csarli1-et. Tud-e róla valaki valami? Régebben hozott facsemetét Olaszból, ezért érdekelne a holléte. Valaki tartja/tartotta vele a kapcsolatot?

Benedek János Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14142

Jól van, úgy néz ki túlaggódom a dolgot! :) 

Próbaüzemet csináltam a géppel, két 30-as láda fát tüzeltem el, jól lettek méretezve az ékszíjtárcsák, közepes gázon erőteljesen nyomja a ventilátor a levegőt, csak úgy ég a fa! 220 mm-es vascsőből raktuk össze a kifúvókat, oldalanként egyet. Ami még nincs kész az a ventilátort belülről védő rács, nehogy odavágjak egy rönköt ha begőzölök :) és a rostély...

Mozo nézz rá a Facebookodra!

Mozo, Oli, hogy csináljátok ezeket a fain fotókat a rügyekről? :) Az enyémek életlenek. :(

Antal986 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14141

Üdv mindenkinek , Bergevalnak még nem is kéne  elvileg későbbi én is ültetem ősszel  60 darabot St Julian alanyon gyenge homokba  (tudom nem oda való , de öntözve lesz ) . Ami vicces hogy  se tapasztalatom se tudásom,  de ez a fajta tetszett meg a leírások alapján.

Előzmény: Olligazda (14136)
madpapa2 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14140

Simán egy megállapítás volt, bár anno mintha te mondtad volna. Nézve az ide rügyeket, hát lesz meló a ritkítással, szóval egy fagy tizedeléstől sem ijednék meg.

Ja egy kérdésem is lenne. Most ha ugye a termőnyárs az idén berakódik és termés is lesz rajta, akkor az jövőre nekem nem fog teremni. Ha leritkítom már virág korában, az rügy differenciálódáskor jövőre virágrügyet fog hozni? Ezen dilemmázok most.

Előzmény: Mozo66 (14138)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14139

Kb ez az állapot volt nálam is mikor tettem fel a képeket közel 2 hete . 

Előzmény: Olligazda (14135)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 14138

Ezt most nekem szántad ????  .... majd meglátjuk .  Egy termelőnek a termelés sikerességéről  a legfontosabb mérőszám  a ft / ha .  Egy részleges de szerencsés fagyásnál van legnagyobb esély arra hogy ez az érték magas legyen , már tapasztaltam .

( az idén még erősebben metsszük a kajszit mint tavaly és erősebben is ritkítjuk ...ha tudjuk .... ha egy fagy is besegít akkor kevesebb a munka )

Előzmény: madpapa2 (14132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!