Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1373

A 2-es és 3-as hajtás milyen magasan indul? Ugy néz ki, hogy valamelyiket kell meghagyni vezérnek, a törzset valamelyik felett vissza kell majd (rügyfakadáskor) vágni, hogy a lentebbi rügyek is kihajtsanak.

Előzmény: danielvonjeee (1372)
danielvonjeee Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1372

Szóval akkor idekoltoztettem a cseresznyefás metszos kérdésemet ali-bá tanácsára, és újra leírom,hogy másoknak is esetleg hasznos infoként szolgáljon:

Cél:szuperorsó lenne- kevés a hely 2 épulet kozott van ,és mivel eros  (Bigarreau Burlat) nagy fa,kordában szeretném tartani és kényelmesen is lehessen szuretelni,most kb 1,50m magas:

Csarli1 Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1371

Érdeklődni szeretnék, van e valakinek Valeríj Cskolov cseresznyéje, mert szeretnék kérni szemző ágakat kb. 100 db szemre lenne szükségem. Köszi

zsoltee777 Creative Commons License 2012.02.23 0 0 1370

Van több, de orsóra még csak most kezdtem nevelni az új telepítéseket, eddig vagy kombinált koronára metszettem, vagy váza formára, mert azok alatt lesz egy kis kiülős történet.

Van egy kis keleti fekvésű domboldalam, 500m2 ott most próbálkozom új korona formákkal.  Szóval nem sok tapasztalatról tudok beszámolni, Katalin és Linda lesz orsóra metszve, de még csak most ültettem. 50cm-es törzset hagyok, ha nagyon lehajlik, akkor majd erősebben vissza vágom. Szilván már 2. évben leszek a szabad orsó neveléssel, kajszinál meg a kompakt váza formát próbálgatom annyi variálással, hogy nem 30cm a törzs, hanem 60cm a domborzat miatt.

Van málna is meg meggy. A meggyet megpróbáltam termőkaros orsóra alakítani, de tojik a fejemre, a harmadik évben eltűnt a sudár. :)))

Előzmény: Ali-bá (1369)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.23 0 0 1369

Régebben írtad, hogy többféle cseresznyéd is van és hogy orsóra neveled. Mennyi idősek, mik a tapasztalatok? Mekkora törzsmagasságot hagytál? (Nagyobbacska kerted van?)

Előzmény: zsoltee777 (1363)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1368

Azt hiszem a megitélésben tévedsz,nem csak a kor és az egészségi állapot számít,hanem a termelékenység,a helyigény,a praktikum.Egy sor orsóval secperc végez az ember akármilyen meló is van,egy nagy fát meg órákig tart metszeni /mert van egy csomó ág amit nem érsz el,csak mászva,vagy létráról vagy úgy se.../,permetezéskor egy csomó lé elmegy a nagyvilágba...szedéskor meg a seregélyek 3 méteren rádvernek 100-at és mire felérsz csak a lerágott mag marad...

...Ja és egy nagy fa /ami egy fajta/ elfoglal 5-6-8 kisebb méretű 5-6-8 fajtának a helyét.

Egy parkban szépek a nagy fák,de sztem gyümölcstermesztésben már avíttak,de ...te tudod.

Előzmény: Balage-81 (1361)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1367

(folytatom)

A szuperorsóra nevelt cseresznye (meggy) egyik nagy előnye éppen abban van, hogy egy hagyományos nagy fa helyén 10-15 db is elfér. 1 fa egyféle gyümölcsöt terem, de igy e-helyett olyan sokfélét ültethetsz, hogy a legkorábbitól a legkésőbbiig lesz cseresznyéd (meggyed). Május első felétől július végéig. Ráadásul nem egyforma a család ízlése. Van aki az édesebbet szereti, de van akinek az előbbi émelyítő, ő a savankásabbat kedveli. (Az én kedvencem pl. a kesernyés, sárgásan érő Napoleoni Ropogós cseri.)

(Az pedig, hogy nem láttál még senkinek a kertjében szuperorsó fát, nem jelent semmit. Én se láttam még kis városunkban senkinek magánrepülőt, de istenuccse kipróbálnám, ha tehetném.)

Előzmény: Ali-bá (1366)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1366

"de házikertről beszéltem" Háziker esetén több megoldás lehet. Ha nincs se zöldséges, se gyümölcsös kertecskéje csak egy kisebb füves rész, akkor én azt ajánlom, hogy neveljen egy szép nagy cseresznyefát, ami díszít is (lomb, virágzás) és árnyékot is ad, lehet alatta hűsölni, szabadban ebédelni, sörözni, ízlés szerint.

Ha nagyobb a házikert és nem az állatok a hobby, hanem pl. a gyümölcs, Akkor célszerű olyan gyümölcsös kertecskét csinálni, amiben mindenféle gyümölcs, megterem a koraitól a későn érőig. Egy 500 nm-es kertben csak kevés nagy fa fér el. Ellenben alma és körtesövény, kisméretű kajszi, szilva, őszibarack és szuprorsós cseresznye, meggy fából 50-60 db is elfér.

Előzmény: Balage-81 (1365)
Balage-81 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1365

Ültetvényen biztos hasznos módszer, de házikertről beszéltem. Ha az embernek csak néhány fája van, akkor nem olyan nagy dolog évente néhányszor létrára mászni. Én házikertben még nem láttam szuperorsós nevelést. Biztos van ilyen is, de ritka, legalábbis errefele. Ha valaki ültet pár gyümölcsfát a kertjébe, azt nem feltétlen csak a termésért teszi. A fa egyben díszít is. Az a normális, úgy szép, ha van legalább egy átlagos méretű törzse és szép nagy koronája. Ezt nevezzük hagyományos értelemben fának. Persze minden fát lehet bonszájjá is metszeni és sokan szeretik is, nincs ezzel baj.

Előzmény: Csarli1 (1362)
Flanell Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1364

Elképzelhető, hogy egy ekkora fán már nem lesz megfelelő helyen párosítással oltható ág. (Ha van, csak nem megfelelő szögben áll, akkor meg lehet próbálni a leváltandó vastag ág mellé kötözve nevelni.)

Ha csak több éves ágak vannak az oltási helyeken, akkor meg ahogy írtad, héj alá oltás, végszükség esetén hasítékoltás, de nekem a hasíték nem nagyon vált be (időigényes, bonyolult, rosszabb százalék), csak azért alkalmaztam, mert olyankor kaptam a már kihajtott oltóvesszőket, amikor még nem adták a héjukat az alanyok.

Ha 4-5 cm-esnél vastagabb ágat oltasz, akkor tegyél bele 2 oltóágat.

Ez már túl nagy ahhoz, hogy egy menetben le lehessen csupaszítani teljesen. Maradjanak szívóágak, amiket majd jövő tavasszal vágsz le.

Előzmény: delon77 (1342)
zsoltee777 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1363

jobb hely kihasználás, hamarabb fordul termőre, kevesebb élőmunka, hatékonyabb és olcsóbb növényvédelem, kevesebb kidobás. Látnád külföldön mik vannak. Én láttam olaszoknál intenzív kajszit, 2,5 m magas volt és kb. 50-60cm szélesek a fák. Felette jégháló, támrendszer, számítógép vezérelt csepegtető öntözés. Cseresznye ugyanígy működik, törököknél ráadásul kézzel ritkítják, így hatalmas szemek teremnek és el tudják adni a sógoroknál 4 juróért /kg. ;)

Csarli1 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1362

„Szerintem ez inkább azoknak jó, akik a koruk vagy a rossz egészségi állapotuk miatt nem szeretnek létrára mászni” biztos vagy ebbe? Ha annyira szeretsz létrázni jöhetsz hozzám gyümölcsöt szedni, van pár ezer fám. A fa méreteket én is próbálom 2,2 méteren tartani, és ehhez a koromnak semmi köze, csak az életerős napszámosok nem hajlandók létrázni.   

Balage-81 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 1361

Nekem se szimpatikus ez a szuperorsós dolog. Szerintem ez inkább azoknak jó, akik a koruk vagy a rossz egészségi állapotuk miatt nem szeretnek létrára mászni. De szerencsére sokféle termesztési mód van, így mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt.

Ali-bá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 1360

Azért ha szuperorsóra neveled a csereszvyét, akkor ne haggy magasabb törzset 50 centinél.

Előzmény: fehérkutya (1359)
fehérkutya Creative Commons License 2012.02.21 0 0 1359

:-) egész télen úgy sétálgattam a kertben, hogy körbe járogattam minden fát és azt néztem hogyan kellenne majd metszeni. Elég kezdő vagyok. Sok kisfát elcsesztem azzal, hogy meghagytam gyári koronakialakítást, ami 1m körül volt. Most már látom, hogy így nagyon alacsonyak lennének. Most metszem őket feljebb.

Előzmény: Ali-bá (1358)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 1358

Gyakorlat teszi a mestert. 

Válassz ki egy fát. Több napon keresztűl járd körbe és nézegesd. Néha tegyél egyik másik vesszőre, ágra jelet, (én a levágandót kék, a maradót piros, a bizonytalant fekete villanydrót darabbal szoktam megjelölni), aztán aludj rá legalább egy napot, nézd meg a szakirodalmat, kérdezz itt,..... végül nyisssz! (Olló, fűrész, sebkezelés.)

És a 'nyavajás' fák megtanulnak viselkedni.

Előzmény: rámenős (1357)
rámenős Creative Commons License 2012.02.21 0 0 1357

Gyönyörű, de ezek a nyavajás fák nem tudják, hogy miket írnak róluk és mindegyik másképp nő. Mindenképpen kell egy kis tapasztalat a metszésükhöz már a habitusuk miatt is.

Előzmény: delon77 (1346)
rámenős Creative Commons License 2012.02.21 0 0 1356

Őt-hat évvel ezelőtt még az Érdi kutató rendezett fajtabemutatót. /Degeszre zabáltam magam./ Ott szúrtam ki 4-5 fajtát. A prof ajánlotta a Rita, Carmen, Alex triót. Nem bántam meg. A Krupit ott ismertem meg.  Meg még vagy 2 fajtát írtam fel magamnak, /hibridek/ de a macerás beszerzésük miatt már nem is tudom mik voltak azok. / Az Alexet pl négyszer ültettem, mert mindíg kipusztúlt./ Fiúk voltak, mert öntermékenyek. Péter, Pál, Botond, H 184. Pl ott mondták, hogy a Kavics jobb mint a Szomolyai fekete. Mivel elég trehány vagyok, nem tudom, hogy a telki egyik fa milyen. Még sohasem termett úgy, hogy maradt volna pár szem rajta. Egész pelearzenál jár hozzám. A megmaradt papírjaim alapján lehet Szomolyai, Kavics vagy Cskalov.

Előzmény: thekingisalive (1336)
gergerg Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1354

Én nem mondom hogy nem jó, de  én ettem már jobbat is. És ha csak a most forgalmazott fajtákat nézzük, hát szerintem a viszi a prímet kifejezés nem túl helytálló.  Persze mint minden más, ez is ízlés kérdése.

Előzmény: Törölt nick (1352)
gergerg Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1353

Az első gyümölcssövényeket fal mellé ütették valami pap félék. A fal volt a tám.

Előzmény: delon77 (1350)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1352

Lehet,hogy megkiabálsz :) ,de nekem tökéletesen megfelel a Germersdorfi,persze nem féléretten kell megenni,hanem amikor már szte fekete /persze necces kicsit addig várni vele/.Befőttnek is szuper...igaz én nem  cserkó-fan vagyok elsősorban :)

Előzmény: gergerg (1338)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1351

Lehetni persze lehet,de lényeges az alany.Pl almából max M9,ennél erősebből is lesz persze orsó,de nem szuper.A körtével én is kísérletezek,majd meglátom mi sül ki belőle.

Előzmény: Ali-bá (1347)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1350

Hát kicsik és átültethetők lennének de a kerítés mellett fólia van a másik oldalt pedig beton kerítés, valamint málna van ültetve.

Támrendszer nélkül esélytelen???

Előzmény: gergerg (1349)
gergerg Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1349

Ha még kicsik, és átültethetőek, a kerítés mellett alig foglalna helyet sövény formában.

Előzmény: delon77 (1348)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1348

Tényleg kicsi csupán 500m2 sajnos. Itt szeretnék minnél több gyümölcsöt egy kis zöldséget, van egy 20 m2 fólia is tavaly csináltam inkább a citrusoknak meg paprikának.

A fiatal almát és a 2 éves körtével próbálkoznék valami kicsi helyet foglaló orsóval. Mivel egymástol viszonylag távol lévő fák külön támrendszert nem szeretnék nekik. Ez megoldható??

Előzmény: Ali-bá (1347)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1347

Ugy látom kicsi az udvarod, indokolt kis fákban gondolkodnod. Lehet azt körtéből, almából is. ('Körte', 'Intenzív Alma...' fórum.)

A cseresznyefád elágazásánál, keress éves vesszőt és azt oltsd át pl. angolnyelves párosítással. A naggyát meg vágd vissza. Nem olyan öreg még ez a fa, hogy tulzottan megharagudjon érte.

(Képet az elágazás tájáról közelebbről is csinálj, hogy jól látszódjanak a vesszők, gallyak.)

Előzmény: delon77 (1343)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1346
Előzmény: delon77 (1345)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1345

A nagy keresésben erre találtam ha fenn volt már akkor bocs lehet hogy hasznos

delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1344

Hát......

Lehet hogy tudatlanság de nekem is a germensdorfi a csúcs.

Jó fajtákat mondjatok már. Bár az enyém szép bordó germensdorfi méretű de nem annyira ropogós és kicsit talán megyes beütése is van.

Ezért szerettem volna én is germensdorfit, de bízva bennetek, elfogadom az ajánlásaitokat

Előzmény: gergerg (1338)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 1343

Szia Ali-bá!

Ezt a szuperorsót más fánál pl alma, körte ugyan így meg lehet csinálni???

Van egy fiatal körtém 2 éves és egy őszel ültetett jonathán alma.

Ezeknek ha nem akarok támrendszert akkor ugy is nevelhető???

Tényleg egyszerűnek tűnik.

Üdv Krisztián

Előzmény: Ali-bá (1333)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!