Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Kicsit? melegebb helyre viszed, a talaj kiszárítása végett, akkor szerintem itt a vége.
Én ezt már régebben végigcsináltam.
Jobbnak tartom, a talajt (a gyökérzetet nem megsértve), teljesen fellazítani és helyben hagyni. Így is gyorsabban szárad (kivétel, ha vízben tocsog, amiben biztos vagyok, hogy nem).
Koszonom a valaszokat! Talan quicktor oldalan, ill. meg mashol is olvastam, h ilyenkor erdemes egy kicsit melegebb helyre behozni, es ha kiszaradt a fold, akkor pedig gombaolo szerrel belocsolni. Errol mit gondoltok?
Én sajna úgy látom kifejezett gyöktörzs rothadás, eléggé ráment a törzsre is, sztem nehéz ezt megmenteni, próbálkozni lehet kurdilaci javaslatára nyugodtan hallgathatsz, de mondom elég ramaty.
Igazából nem tudok jó tanácsot adni. Ha tavasz lenne, akkor azt javasolnám, hogy üsd ki a cserépből, rázd le a földet a gyökérzetről, az elhalt gyökereket vágd vissza, majd új földkeverékbe ültesd át, s nagyon óvatosan locsold a továbbiakban. Mivel a gyökérzet nagy része elhalt, ezért a koronát is drasztikusan-felére,harmadára- vissza kell vágni. Ha nem találsz fehér színű, egészséges gyökérrészt, akkor sajnos a citrusnak annyi. Most viszont csak annyit tehetsz, hogy teljesen szárazon tartod még egy hónapig, s március elején megpróbálod menteni.
Koszonom a valaszod. Es ezzel mit tudok most tenni? Kevesebb locsolas? Atultetes? Vigyem vissza melegebb helyre? Vagy keresztet vethetek az egesz novenyre?
"A keresztezéses nemesítést a citrusoknál szerintem biztos csinálják még ma is a biotechnológiai módszerek mellett..."
Anélkül hogy részletekbe mennénk: minden(!) termesztett növényünknél megmaradt, és meg is fog maradni a keresztezéses nemesítés. A biotechnológia módszerek (szövettenyésztéstől a géntechnológiáig) mind kiegészítői a klasszikus nemesítésnek, annak az eszköztárát bővítik, sok esetben az idejét lerövidítik, de attól az alap, a keresztezés az megmarad és nélkülözhetetlen.
Jó példa erre a különböző géntech. fajták (GMO-k) esete: a laborban létrehoznak egy olyan növényvonalat, ami a géntechnológiával kialakított új tulajdonságot hordozza, és azt azután hagyományos keresztezéses nemesítéssel viszik be abba a sok tucat korszerű fajtába, amit a gazdák ténylegesen termesztenek.
Oksi. Lényeg hogy házi körülmények között nemigen terem, mert nem tudjuk metszés nélkül tartani a magoncot sem.
A ráoltás nem termő fára történik mindenképp, itt inkább az a lényeg hogy az alany pl. lassú növekedésű legyen, így a ráoltott magonc hamarabb tud termőhajtást képezni, nem a lombját növeli. Így akár az új nemesítés elvetésétől 4-5 éven belül már tesztelhető a gyümi, ami nem mindegy egy 10-15 éves magonc termésének megvárásával szemben. De még sok ilyen trükk létezik persze.(hormonok, vegyi kezelés stb.)
No nem vonom én kétségbe az oltás előnyeit, csak arra reagáltam, hogy ritkán terem-e a magról vetett citrom.
A keresztezéses nemesítést a citrusoknál szerintem biztos csinálják még ma is a biotechnológiai módszerek mellett (gyakorlatilag a legtöbb kertészeti növénynél megmaradt ma is a hagyományos nemesítés létjogosultsága egyes esetekben). De akármilyen módszerrel is nemesítenek, az eredmény mindegyik esetben egy olyan növényke lesz, ami juvenilis, legyen akár egy magonc, vagy egy szomatikus embrióból fejlődött növény. Ha ráoltják egy termő fára, 2-4 évet nyerhetnek kb a gyümölcs vizsgálatával, de emellett tuti, hogy a saját gyökéren való tesztelést sem úszhatja meg.
Az aktívabb fórumozók talán emlékeznek rá, nyáron próbálkoztam egy magonc citromfa beoltásával. Sajnos nem sikerült, eltettem telelni a növényt. Ment is szépen, egyik hétről a másikra azonban ilyen lett, mint a képeken is látszik. Szerintetek mi lehet a baj? Nagyon úgy néz ki, mintha elszáradni készülne. Vagy ez valamilyen más betegség jele lehet?
Egy nagyon világos, fűtetlen lépcsőházi részben van, elvileg nem huzatos. Viszont a hőmérő szerint, amit ott hagytam, 10 fok alá sose ment a hőmérséklet, mikor ott voltam, épp 13 fok volt. Elvileg eddig hetente egyszer kapott vizet. Sajnos én nem látom a fát nap mint nap, de fényképen láttam eddig is, és minden rendben volt, mint ahogy a mellette lévő, termő citromfával is, amin épp most sárgul 2 szem termés...
Hát nem hiszem hogy a metszés befolyásolná jelentősen a magoncot, de mivel nem igen néztem ennek utána előfordulhat, citromnál lehet hogy igaz is, viszont sok magonc metszéssel is tud teremni, narancs, vadcitrom, hibridek. Pár termő magoncnál a törzs közelében is láttam termést, lehet a citrom különc ebből a szempontból.
De ha igaz is, akkor sem tudod megvalósítani, 10-15 évig nem metszed akkor építhetsz neki egy pálmaházat. Pont ezért oltják, mert megvágni úgyis meg kell, és ha emiatt nem terem, akkor hiába tartod a terméséért.
A nemesítést már nagyon rég nem így csinálják, jó ideje már kis növekedésű alanyon hajtatják meg a fákat, vagy újabban már mikroszaporítás, ill. biogenetikai módszerek.
Én úgy tudom, hogyha nincsenek metszve, akkor 10 (7-15) éves koruk körül már teremnek a citrommagoncok. Ha viszont rendszeresen vissza van metszve a magról vetett fa, akkor akár az örökkévalóságig is megmarad fiatalkori állapotban. Gondolom a 25-30 éves példányok is rendszeresen metszve voltak, nem? Citrusoknál egy bizonyos számú rügy fejlődése egymás után (egy "vonalban" számolva, a gyökértől a korona széléig haladva) váltja ki a termővéválást, és amikor idáig eljutott a növény, attól a rügyétől kezdve már képes virágozni is (de a sorban "alatta lévők" mindig juvenilisek maradnak). Ezért szokott a magonc citrus csak a korona szélén teremni, és a fa alsóbb részein sosem, és ezért tartja vissza a metszés.
Aztán lehet, hogy nem így van, de akkor igencsak bajban lennének a citromnemesítők, ha 30+ évet kellene várniuk egy keresztezés eredményére :-)
Kérdés, hogy milyen banán. Ha Musa paradisi törpebanán, akkor a fiatal levelei vörös foltosak.Ha üvegházba kiülteted, bőségesen trágyázod, locsolod, télen is 15 fok felett tartod, akkor következő ősszel már 4 méter magas, virágzik, s fél év múlva eheted a beérett banánokat is.