Keresés

Részletes keresés

Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 787

Már ha elég fiatalok a kölykök. :D

Előzmény: Törölt nick (783)
M412192 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 786

Sziasztok! Azt a kérdést szeretném feltenni, hogy egy gyermektelen általános iskolai tanár házaspár (49 és 43 éves) jól jár -e az adóváltozásokkal vagy nem? Üdv

Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 785

Én most még nem tudom igazából. Volt némi betegszabadságom, így nem mérvadó. Majd márciusban meglátjuk.

Előzmény: Törölt nick (782)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 784

"Nem ismerem a mindennapjait egy tanárnak, csak a kommentekböl"

Akkor nem jók a forrásaid.

"Gondolom 5-10éves pálya után nem kell készülgetni az órára, gondolom dolgozat sincs olyan sok, azt meg kijavitja kapásbol stb."

Rosszul gondolod. Szívesen mesélek, ha érdekel, csak nem itt.

Előzmény: horex (690)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.05 0 0 783

Megjegyzem a gyerekek utáni adójóváírás szerintem nem sok esetben nem vehető igénybe. Kölkönként olyan tíz rongy körül van.

Előzmény: Törölt nick (782)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.05 0 0 782

Kétszázezer alatt vagyok pár ezerrel, az összes gyerekek után járó adójóváírást az exemnek hagytam, nem kaptam kompenzációt, oszt mégis vagy két ronggyal több volt a fizetési papíromon.

Előzmény: Hansági. (780)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 781

MIntha más nem éren rá netezgetni. A tanárnak van lyukas órája, ezért tud netezni (bár nekem nem nagyon szokott sikerülni, nem is értem, mit csinálok rosszul). Lyukas órában intézem az egyéb munkahelyi dolgokat. Mert azt ugye elhiszed nekem, hogy nemcsak az óra megtartása feladatunk? De nem gondolnám, hogy érdemes lenne ezzel a témával itt túl sokat offolni.

Előzmény: Törölt nick (674)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 780

Az igaz, de a nem egészen 200ezres pedagógus átlagbérből nem lehet túl sok adókedvezményt érvényesíteni. Éppen ezért fordulhat elő az, hogy van, akinek nemhogy több maradna, hanem kevesebb. Ha megnézed a pedagógus bértáblát, látni fogod, hány év munkaviszony után kap a pedagógus annyit, hogy legyen miből érvényesíteni az adókedvezményt.

Előzmény: Törölt nick (778)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 779

Ezt azért pontosítanám. Nem minden közalkalmazott kap ilyesmit. Pl. a tanárok sem.

1. ruhapénz már rég nincs.

2. a 13. havi már rég nincs.

3. éves BKV bérletet nem a te adódból kapja a tanár, ha kapja, hanem az iskola kigazdáljodja, pl. azzal, hogy bérbe adja a tornatermet.

4. egyéb kedvezmények nincsenek.

ezzel szemben egy multinál van szolgálati autó, mobiltelefon, éves bérlet, melegétel utalvány, és van, ahol öltönyt is kapnak (vagy a pénzt öltönyre, ahol munkaköri kötelesség az öltöny használata). Ezen felül jön még a kafetéria, üdülési csekk, egészségpénztár, és sok helyen van önkéntes nyugdíjpénztár is, ahova a cég fizet. Akkor most mégis ki jár jobban?

Előzmény: Törölt nick (673)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.05 0 0 778

Az attól függ, ha a házastársa veszi igénybe, akkor nem.

Gyerekenként számít, ebből a szempontból tökmindegy, hogy egyszerre veszik igénybe elosztva, vagy csak az egyik az egészet.

Előzmény: Hansági. (777)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 777

Az attól függ, ha a házastársa veszi igénybe, akkor nem.

Azért megismétlem: bár a törvényt tényleg figyelmetlenül olvastam, az az állítás nem igaz, hogy minden közalkalmazott kap kompenzációt.

Előzmény: Törölt nick (772)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 776

Igazad van, figyelmetlenül olvastam a törvényt.

Előzmény: Én, a 0000 (771)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 775

Na és hány tanárt látsz itt nyivákolni és siránkozni?

A többivel ebben a formában egyetértek, csak ha erre gondoltál, ezt kellett volna írnod elsőre is. (Vagy másodikra, amikor rákérdeztem.)

Előzmény: Törölt nick (769)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 774

Kerületi vagy fővárosi az iskola? Mert ezen is múlik. A fővárosi iskolákban tanítók tuti, hogy rosszabbul fognak járni. Az lehet, hogy még nem most, de következő tanévtől igen, mert az állam által adott normatívához eddig a főváros adott 5%-ot, ezt már megvonták. Júliustól pedig megszűnik az iskolák önálló gazdáslkodása is.

Amúgy éppen az önálló gazdáslodás miatt is vannak különbségek, mert eddig, amelyik iskola jól gazdálkodott, pl. kiadta déután a termeit, stb., annak volt kis bevétele. Ez is meg fog szűnni.

Előzmény: Törölt nick (667)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.05 0 0 772

Akiknek meg gyerekük van, azok adóalapcsökkentést kaptak, nem is keveset.

Előzmény: Hansági. (768)
Én, a 0000 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 771

Ezt írtad? A közalkalmazottak nem minden esetben kapnak kompenzációt, csak ha mindkét fél közalkalmazott.

Erre reagáltam, hogy ez nem igaz. Részemről a vita lezárva.

Előzmény: Hansági. (768)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.05 0 0 770

Én a magam részéről teljesen egyetértek azzal, hogy a kormány a gyermeket vállaló családokat támogatja a gyermektelenekkel szemben.

Bár végeredményét tekintve ugyanott tartunk, mégis megjegyezném, hogy ennek így nem igazán az az olvasata, amiről a kormányzati szándék szól. Nem a gyermektelenekkel szemben támogatja a gyermekeseket, mint ahogy az egykulcsos adónak is első körben az az értelme, hogy végre megfelelő szintű, illetve az adósávokkal való trükközést kikerülő szja legyen Magyarországon, nem pedig a gazdagok támogatása a szegényekkel szemben.

Előzmény: M412192 (755)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 768

Hát hiszen éppen azt írtam én is, hogy nem mindenkinek jár. Szemben azzal az állítással, amiről itt írtak a topiktársak, hogy minden közalkalmazott kapott kompenzációt. Ugyanis azért vannak páran, akiknek van gyerekük.

Előzmény: Én, a 0000 (765)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 767

Tegyük hozzá: még nem lett kevesebb. (Nálunk meg megszűnt.) De az oktatásból kivontak 10 milliárd forintot. Szerinted mennyi az esélye, hogy meg is marad a kafetéria?

Előzmény: Törölt nick (664)
Én, a 0000 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 765
Előzmény: Hansági. (760)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 764

Te írtad:

"Keves kozalkalmazottnak van olyan happy sorsa, mint a tanaroknak."

Erre tettem fel a kérdést, hogy ha olyan happy, miért nem mész el tanárnak? A kérdés továbbra is fennáll.

Előzmény: Törölt nick (761)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 763

Megkerestem neked a szöveget. Íme:

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2011. évi kompenzációja 

Kompenzációra az jogosult lehet az, akinek a jogviszonya 2010. december 31-én fennállt

Jogosultak köre:

1.       a tárgyhó első napján érvényes bruttó illetménye kevesebb, mint 293 440 forint, ÉS  családi kedvezményre nem jogosult. (függetlenül attól, hogy a családi kedvezményt ő vagy házas vagy élettársa veszi igénybe: családi kedvezményre jogosultnak minősül akkor is, ha a kedvezményt a közös háztartásban élő házastárs/ élettárs érvényesíti.)

2.       Jogosult kompenzációra az egy gyermek után családi kedvezményre jogosult , akinek házastársa/élettársa szintén költségvetési szervnél jogviszonnyal rendelkezik ÉS mindkettőjük illetménye a tárgyhó első napján eléri a 198 500 forintot, de nem haladja meg a 267 000 forintot. A kompenzáció bruttó 3500 forint

3.      Jogosult kompenzációra az a családi kedvezményre jogosult, aki:

1.       egy vagy két gyermek után jogosult kedvezményre és a tárgyhónap első napján érvényes illetménye nem éri el a 71 600 forintot;

2.       három gyermek után jogosult kedvezményre és a tárgyhónap első napján érvényes illetménye nem éri el a 128 500 forintot;

3.      négy vagy több gyermek után jogosult és a tárgyhónap első napján érvényes illetménye nem éri el 128 500 forintnak a három feletti gyermekszám és a 19000 forint szorzatával növelt összegét.  (Pl. 7 gyermek  esetén, ha az illetménye nem éri el 128.500 +76.000 Ft = 204.000 Ft-ot, akkor jogosult a kompenzációra.19.000*(7-3=4)= 76.000

Kompenzáció mértéke: tárgyhónap első napján érvényes illetménye 0.61%-ának megfelelő – 100 forintra kerekített összegű – kompenzációra jogosult az a foglalkoztatott, aki családi kedvezményre /

2011. évi kompenzáció megállapításához a foglalkoztatott a munkáltatója részére nyilatkozni kell – a Rendelet 2. sz melléklete szerinti nyilatkozat kitöltésével – a családi kedvezményre való jogosultságról és a kedvezmény igénylése során figyelembe vehető kedvezményezett eltartottakról.

A munkáltatói igazolást tartalmazó nyilatkozatot a foglalkoztatott 5 évig köteles megőrizni. /7.§ (5)/

Amennyiben a határidő után kerül benyújtásra a nyilatkozat, akkor a mulasztás miatt kieső időszakra, kompenzációra visszamenőlegesen nem jogosult, ebben az esetben a benyújtást követő hónaptól válik jogosulttá a kompenzációra a foglalkoztatott.

Ha az év elején leadott nyilatkozatban feltüntetett adatok év közben módosulnak, a magánszemély az erről való tudomásszerzést követően haladéktalanul, de legkésőbb 5 munkanapon belül köteles újabb nyilatkozat kitöltésével bejelenteni a változást a munkáltatónak. /

Valótlan adat közlése esetén a kompenzáció már kifizetett összege visszavonásra, és a kompenzáció további folyósítása felfüggesztésre kerül.

Előzmény: Én, a 0000 (758)
Én, a 0000 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 762

Sose leszek híve. Se Orbánnak, se másnak.

De tudod, ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el.

Zárójelben jegyzem meg, amikor anno Medgyesy 50 %-kl emelte a közalkalmazottak bérét, egy fideszes se küldte vissza. És véletlenül se foglalta Medgyesy nevét imába.

Előzmény: Törölt nick (759)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 760

Gondolom, hogy nem tiltakoztál ellene. Csak azt olvastad-e, hogy ha jogtalanul veszed igénybe a kedvezményt, még büntetést is kaphatsz?

Nálunk is kellett nyilatkozni, de ez a te felelősséged, ezt nem vállalja a munkaadód.

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.05 0 0 759

Így tesznek az orbita rend hívévé. Majd, ha megnősz, lehet, hogy lovaggá is ütnek. (és a nőket?)

Én, a 0000 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 758

Én közalkalmazott vagyok, a párom nem. Kaptam kompenzációt. Nem tudom, hogy miért, de nem tiltakozom ellene  :-))))

Előzmény: Hansági. (756)
Én, a 0000 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 757

A dolgozó családok támogatása ez jó cél. Mint elvvel egyetértek. Csak a kivitelezés nem tetszik.

Kolléga 3 gyerekkel: mindeketten részben tudták a családi kedvezményt igénybe venni, így is csak 46 ezerrel lett több a 99 ezer helyett.

Gyakorlati megvalósulása az elvnek: Aki keveset keres, az keveset, aki sokat keres, az több támogatást kap.

Előzmény: M412192 (755)
Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 756

Na, ez hogy lehet? Nekünk a gazdasági osztályról küldték el a jogszabályt mélben. És ott fehéren-feketén ez állt. Még el is küldtem egy ismerősömnek, aki ért ezekhez a dolgokhoz. (könyvelő, korábban évekig APEH-nál dolgozott.)

Előzmény: Én, a 0000 (753)
M412192 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 755

Sziasztok! Én a magam részéről teljesen egyetértek azzal, hogy a kormány a gyermeket vállaló családokat támogatja a gyermektelenekkel szemben. Azért szerintem a többet kereső értelmiségi rétegnek is lehet már egyszer kedvezni az adórendszerben. Azért az eléggé kiakasztó, hogy egy jól kereső (az adóját rendesen befizető) ember ugyanazt a szar szolgáltatást kapja pl. az egészségügyben, mint a segélyekből vígan eléldegélő " svéd cserediák". Ezért a beítrásétrt remélem nem köveztek meg. Üdv

Hansági. Creative Commons License 2011.02.05 0 0 754

Ez szép volt, köszönöm. Rég olvastam ilyen méltató szavakat. Az az igazság, hogy én még emlékszem megboldogult nagybátyámra, akit megsüvegelt a falu apraja, nagyja. Az iránta érzett tiszteletből még nekünk is jutott, kisgyerekként is. A temetésén ott volt a fél falu, annak ellenére, hogy akkor már évek óta nem tanított.

Tudom, hogy ez itt nagyon off, de ezt muszáj volt leírnom.

Előzmény: Törölt nick (622)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!