Napokon belül kiderül, hogy a kormány ígéretéhez híven valóban mindenki jól jár-e az adórendszer változásaival. Mindenki szembesülhet az igazsággal, a lelkes fülkeforradalmárok és a 2/3-os felhatalmazásból részt nem vállaló maradék 2/3 is! Szóval ? Mindenki jól járt?
Sziasztok! Azt a kérdést szeretném feltenni, hogy egy gyermektelen általános iskolai tanár házaspár (49 és 43 éves) jól jár -e az adóváltozásokkal vagy nem? Üdv
Kétszázezer alatt vagyok pár ezerrel, az összes gyerekek után járó adójóváírást az exemnek hagytam, nem kaptam kompenzációt, oszt mégis vagy két ronggyal több volt a fizetési papíromon.
MIntha más nem éren rá netezgetni. A tanárnak van lyukas órája, ezért tud netezni (bár nekem nem nagyon szokott sikerülni, nem is értem, mit csinálok rosszul). Lyukas órában intézem az egyéb munkahelyi dolgokat. Mert azt ugye elhiszed nekem, hogy nemcsak az óra megtartása feladatunk? De nem gondolnám, hogy érdemes lenne ezzel a témával itt túl sokat offolni.
Az igaz, de a nem egészen 200ezres pedagógus átlagbérből nem lehet túl sok adókedvezményt érvényesíteni. Éppen ezért fordulhat elő az, hogy van, akinek nemhogy több maradna, hanem kevesebb. Ha megnézed a pedagógus bértáblát, látni fogod, hány év munkaviszony után kap a pedagógus annyit, hogy legyen miből érvényesíteni az adókedvezményt.
Ezt azért pontosítanám. Nem minden közalkalmazott kap ilyesmit. Pl. a tanárok sem.
1. ruhapénz már rég nincs.
2. a 13. havi már rég nincs.
3. éves BKV bérletet nem a te adódból kapja a tanár, ha kapja, hanem az iskola kigazdáljodja, pl. azzal, hogy bérbe adja a tornatermet.
4. egyéb kedvezmények nincsenek.
ezzel szemben egy multinál van szolgálati autó, mobiltelefon, éves bérlet, melegétel utalvány, és van, ahol öltönyt is kapnak (vagy a pénzt öltönyre, ahol munkaköri kötelesség az öltöny használata). Ezen felül jön még a kafetéria, üdülési csekk, egészségpénztár, és sok helyen van önkéntes nyugdíjpénztár is, ahova a cég fizet. Akkor most mégis ki jár jobban?
Kerületi vagy fővárosi az iskola? Mert ezen is múlik. A fővárosi iskolákban tanítók tuti, hogy rosszabbul fognak járni. Az lehet, hogy még nem most, de következő tanévtől igen, mert az állam által adott normatívához eddig a főváros adott 5%-ot, ezt már megvonták. Júliustól pedig megszűnik az iskolák önálló gazdáslkodása is.
Amúgy éppen az önálló gazdáslodás miatt is vannak különbségek, mert eddig, amelyik iskola jól gazdálkodott, pl. kiadta déután a termeit, stb., annak volt kis bevétele. Ez is meg fog szűnni.
Én a magam részéről teljesen egyetértek azzal, hogy a kormány a gyermeket vállaló családokat támogatja a gyermektelenekkel szemben.
Bár végeredményét tekintve ugyanott tartunk, mégis megjegyezném, hogy ennek így nem igazán az az olvasata, amiről a kormányzati szándék szól. Nem a gyermektelenekkel szemben támogatja a gyermekeseket, mint ahogy az egykulcsos adónak is első körben az az értelme, hogy végre megfelelő szintű, illetve az adósávokkal való trükközést kikerülő szja legyen Magyarországon, nem pedig a gazdagok támogatása a szegényekkel szemben.
Hát hiszen éppen azt írtam én is, hogy nem mindenkinek jár. Szemben azzal az állítással, amiről itt írtak a topiktársak, hogy minden közalkalmazott kapott kompenzációt. Ugyanis azért vannak páran, akiknek van gyerekük.
Tegyük hozzá: még nem lett kevesebb. (Nálunk meg megszűnt.) De az oktatásból kivontak 10 milliárd forintot. Szerinted mennyi az esélye, hogy meg is marad a kafetéria?
A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2011. évi kompenzációja
Kompenzációra az jogosult lehet az, akinek a jogviszonya 2010. december 31-én fennállt
Jogosultak köre:
1. a tárgyhó első napján érvényes bruttó illetménye kevesebb, mint 293 440 forint, ÉScsaládi kedvezményre nem jogosult. (függetlenül attól, hogy a családi kedvezményt ő vagy házas vagy élettársa veszi igénybe: családi kedvezményre jogosultnak minősül akkor is, ha a kedvezményt a közös háztartásban élő házastárs/ élettárs érvényesíti.)
2. Jogosult kompenzációra az egy gyermek után családi kedvezményre jogosult , akinek házastársa/élettársa szintén költségvetési szervnél jogviszonnyal rendelkezik ÉS mindkettőjük illetménye a tárgyhó első napján eléri a 198 500 forintot, de nem haladja meg a 267 000forintot. A kompenzáció bruttó 3500 forint
3. Jogosult kompenzációra az a családi kedvezményre jogosult, aki:
1. egy vagy két gyermek után jogosult kedvezményre és a tárgyhónap első napján érvényes illetménye nem éri el a 71 600 forintot;
2. három gyermek után jogosult kedvezményre és a tárgyhónap első napján érvényes illetménye nem éri el a 128 500 forintot;
3. négy vagy több gyermek után jogosult és a tárgyhónap első napján érvényes illetménye nem éri el 128 500 forintnak a három feletti gyermekszám és a 19000 forint szorzatával növelt összegét. (Pl. 7 gyermek esetén, ha az illetménye nem éri el 128.500 +76.000 Ft = 204.000 Ft-ot, akkor jogosult a kompenzációra.19.000*(7-3=4)= 76.000
Kompenzáció mértéke: tárgyhónap első napján érvényes illetménye 0.61%-ának megfelelő – 100 forintra kerekített összegű – kompenzációra jogosult az a foglalkoztatott, aki családi kedvezményre /
2011. évi kompenzáció megállapításához a foglalkoztatott a munkáltatója részére nyilatkozni kell – a Rendelet 2. sz melléklete szerinti nyilatkozat kitöltésével – a családi kedvezményre való jogosultságról és a kedvezmény igénylése során figyelembe vehető kedvezményezett eltartottakról.
A munkáltatói igazolást tartalmazó nyilatkozatot a foglalkoztatott 5 évig köteles megőrizni. /7.§ (5)/
Amennyiben a határidő utánkerül benyújtásra a nyilatkozat, akkor a mulasztás miatt kieső időszakra, kompenzációra visszamenőlegesen nem jogosult, ebben az esetben a benyújtást követő hónaptól válik jogosulttá a kompenzációra a foglalkoztatott.
Ha az év elején leadott nyilatkozatban feltüntetett adatok év közben módosulnak, a magánszemély az erről való tudomásszerzést követően haladéktalanul, de legkésőbb 5 munkanapon belül köteles újabb nyilatkozat kitöltésével bejelenteni a változást a munkáltatónak. /
Valótlan adat közlése esetén a kompenzáció már kifizetett összege visszavonásra, és a kompenzáció további folyósítása felfüggesztésre kerül.
De tudod, ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el.
Zárójelben jegyzem meg, amikor anno Medgyesy 50 %-kl emelte a közalkalmazottak bérét, egy fideszes se küldte vissza. És véletlenül se foglalta Medgyesy nevét imába.
Na, ez hogy lehet? Nekünk a gazdasági osztályról küldték el a jogszabályt mélben. És ott fehéren-feketén ez állt. Még el is küldtem egy ismerősömnek, aki ért ezekhez a dolgokhoz. (könyvelő, korábban évekig APEH-nál dolgozott.)
Sziasztok! Én a magam részéről teljesen egyetértek azzal, hogy a kormány a gyermeket vállaló családokat támogatja a gyermektelenekkel szemben. Azért szerintem a többet kereső értelmiségi rétegnek is lehet már egyszer kedvezni az adórendszerben. Azért az eléggé kiakasztó, hogy egy jól kereső (az adóját rendesen befizető) ember ugyanazt a szar szolgáltatást kapja pl. az egészségügyben, mint a segélyekből vígan eléldegélő " svéd cserediák". Ezért a beítrásétrt remélem nem köveztek meg. Üdv
Ez szép volt, köszönöm. Rég olvastam ilyen méltató szavakat. Az az igazság, hogy én még emlékszem megboldogult nagybátyámra, akit megsüvegelt a falu apraja, nagyja. Az iránta érzett tiszteletből még nekünk is jutott, kisgyerekként is. A temetésén ott volt a fél falu, annak ellenére, hogy akkor már évek óta nem tanított.
Tudom, hogy ez itt nagyon off, de ezt muszáj volt leírnom.