Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
...azér' egy dologra vigyázzatok - az elektromosról akusztikus muzsikára való átállás rontja a látást. Lásd Eric Clapton unplugged, majd közvetlenül utána az Orán (akinek a dobosa is megkopaszodott az EC unplugged láttán)...
No: Kremniczky Géza, Lógó Attila, Szabó G. Péter, Pataki Pista bácsi. Róluk hol találok anyagot? A nevek ismerősek, de nemtok róluk semmit. Milyen zenekarokban játszottak/játszanak??
A Gibson azért gyárt Dobrót, mert megvette a márkát :-) (akárcsak az Epiphone-t pl.) Én csak akkor szembesültem a problémával, amikor az ebay-en keresgéltem/keresgélek hangszereket. A dobro kulcsszóra ui. a német és az angol egyaránt csak a Dobro márkát dobja ki, a rezonátorosra ellenben a country-s és a blues gitárt egyaránt kihozza, és a nyak formája alapján különböztetik meg a leírásban.
De én flexibilis vagyok kérem szépen, akceptálom a szóhasználatot.
meg ez úgyis mandolin topik, úgyhogy off a téma :-)
Szlovák. A Dropiera, vagy valami hasonló függönyös testvérek találták ki. Ha jól tudom, a rezonátor volt az ötletük. Így kicsit ellentmondok előző hsz-omnak, de ez engem nem zavar. A különbség (a nyak formáján kívül), hogy a squareneck-en (gondolván azokra az elvetemültekre, akik még így is meg akarják fogni) magasabbra rakták a húrokat, így csak slide-olni lehet rajta egy kisebbfajta üllővel. De mostanság inkább ez utóbbi a fő különbség, mert a dobrót (fektetett, magashúros) is készítik rendesen gömbölyített nyakkal (valószínűleg csupán esztétikai okokból dolgoznak rajta egy csomót).
A dobró márkanév, levédett, de nem plyan mint a Gibson, hiszen dobrót gyárt a Gibson is (csak ott a jel a sarokban).
Létezik roundneck dobró, de ezt mi (lehet hogy csak mi?) inkább magyarul rezonátor gitárnak mondanánk azért, hogy a nagy különbséget (játék mód hangzás) az elnevezéssel is megkülönböztessük.
Tehát nekünk (inch+stms) a dobró a fektetett eszköz, a többi "csak" rezonátor gitár.
Hát, én nem így tudom. A Dobro az egy levédett márkanév, ugyanolyan, mint a Gibson pl.
Asszem cselák találmány, de nem biztos (ld. Dobro/dóbre), amiről Te beszélsz az valóban két különböző hangszer, de mindkettő rezonátoros és főként a nyakuk különbözik - meg a játékstílus is természetesen, az eltérő használat miatt. Az egyiket squareneck resonatornak hívják (az ölbe fektetős), mert négyzet alakú a nyaka hátul, hiszen nem kell átfogni tenyérrel a nyakat, csak a húrokon játszol a csővel. A másik a roundneck, amit hagyományosan használnak, a többi gitárhoz hasonlatosan. Sztem ez a különbség, de szóljatok, ha tévedek!
Nem nem. A dobró az amin Jerry Douglas játszik (vízszintben), a rezonátoros meg amin a péel Eric Clapton az Ánplazséban. Hangra és első ránézésre hasonló, de a játékmód teljesen különbözik.
Ahaa.. nekem is kéne vennem egyet, de akusztikus cuccba még csak most kezdek invesztálgatni. Az elektromos cuccokat eszem ágában sincs eladni (Fender Tele + Mega Boosie combo), úgyhogy meg kő keresni a pénzt...
Az Matyi hangszermiksije. De baromi jó általános mikrofon, mert beszed az énekből is jó adagot (a képen Zsolti pont nem énekel, de attól még igaz amit írok).
Pontosan, a gyakorlás szón van a hangsúly, én vlszleg csak arra használnám... persze nmemtom, it pattogok, nekem is pozdorja hangszerem van, ráadásul az a fő hangszer :-((( de remélem, már nem sokáig
A Martin Backpack széria pont arra való, ami a neve. Becsapod a hátizsákba, és bárhol bármikor tudsz gyakorolni. Pozsdorja, meg farostlemez, de ahhoz képest nincs olyan borzalmas hangja.
Aha. Láttam a neten én is, nem egy nagy szám, csak ugye rajta a név, hogy Martin... Nagyon olcsó hangszer, ha jól tudom. Nem dobja fel a színpadképet annyira, mint egy F-mandolin szép csigái :-)