Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Észak-keleten most is 0 fok körüli a hőmérséklet . Az idén brutál nagy a különbség a keleti és nyugati országrész klímája között . Szerintem 2-3 hét lemaradás biztos van a kajszi virágzás tekintetében ....ez most persze előny ...nálam már látszik a sziromlevél a Sweetreden és még csak február van .
Kuresia, Harlayne rezisztens. Róluk tudom biztosan, hogy ilyenek. Harlayne-t én is beszereztem az ősszel és elültettem a szomszédomnak vigaszként azért, mert kivágtam a vírusos Besztercei szilvafáját.
Nekem 3 nagyobb, termő kajszim van egymás mellett. Kettőt vettem, egyet én oltottam mirabolánra. Mindhárom vírusos már hosszú évek óta. Hogy pontosan mikor fertőződtek meg, nem tudom.
Sokáig jól termettek ettől függetlenül, de tavaly már borzalmas volt. Tyúktojás méretűek voltak a termések, félig zölden, félig rohadtan lehullottak. Ősszel kivágom őket, Már rég ki kellett volna, de az idei termést még megvárom kíváncsiságból.
A Kaszásoltvány-ról jókat hallottam, hogy jó minőségűek az oltványaik, de hogy vírusmentesek-e, azt nem tudom... Van valakinek tapasztalata velük?
A vírusos kajszi és szilva milyen gyümölcsfákat fertőzhet meg? A cseresznyét , meggyet, mandulát és barackot is?
Nekem is vírusosan adták oda a Gönci kajszit a faiskolában. A 4. évben hozott először termést és akkor vettem észre ezt a betegséget, mert levéltüneteket korábban nem észleltem.Féléretten az összes gyümölcsöt eldobálta, meg se tudtam kóstolni a termést. Annak ellenére csinálta ezt, hogy nagyon jó tápanyag ellátást biztosítottam számára. Sajnos ilyen előzmények után ki kellett vágnom a fát. Nem volt értelme tartani.
Ugyanettől a faiskolától még két másik kajszit vásároltam abban az időpontban, amikor még nem tudtam az először vásárolt Gönci vírusosságáról. Ez a két újabb – egyébként magyar kajszi fajtakörbe tartozó – sárgabarack is vírusos volt. Ezeket is ki kellett vágnom.
Simán előfordulhat. Nálam a Gönczi az simán vírusos volt. És csak akkor vettem észre mikor termést hozott. A leveleken nem volt nyoma. De kb. nem érdekel, mert csak annyi a tünete, hogy himlőfoltos a magja. Más baja nincsen.
A múltkori témához , a termőnyársak alakulása kajszin .
első éves nyársak
másod éves nyárs , itt már az eredeti nyárson hajtott hajtások hozzák a virágot . Ezt nevezzük bokros termőnyársnak , ezt idővel érdemes visszavágni , ritkítani hogy újra erősebben hajtson így nem gyengül le hanem több évig használható .
És a Bergevalon a nyársak amiknek csak a végén van virágrügy . Ez csak az idén van így tavaly egy kicsit kihajtották magukat a fák , de érdekes hogy egyik ismerősömnél is ilyen ez a fajta . A rövidebb tavalyi nyársról nem csináltam fotót de azokon csak hajtórügy van .
Literre nêztem. Amúgy rendben, amit mondasz, csak olyat kerestem, ami csonthêjasoknál szinte mindenre használható, ês valóban előfordulhat, hogy a három felszívódó egy szezonban kevês.
Kb. 6 szoros a árkülönbség. A rezisztencia kialakulása szerintem nem évről évre áthúzódó. Egy adott szezonban történő alkalmazásban alakulhat ki a rezisztencia. Sehol nem említik az adatlapon, hogy ha előző évben használtad.... stb. Csak egy szezonban érvényes. Ilyenkor más hatásmechanizmusú szerrel célszerű rámenni. Pl. egy prokloráz hatóanyagtartalmúval, az azol rezisztencia kialakulás ellen.
A teldor kb dupla ár valóban a folicurhoz képest, csak gondoltam kêne valami a rezisztencia miatt. De a többi felszívódó opció sem túl olcsó. De kontakt kell mellé, ês akkor jó lehet mêg. Plusz a kezelêsek max. száma miatt is kell valami.
Hozzátartozik az is a dologhoz, hogy almára használtam, kajszira még sose használtam virágzáskor, de ezek után nem is fogom.Nincs kedvem kísérletezni vele.
Folicur Solot tavaly használtam először és utoljára virágzáskor, mert teljesen leégette a virágszirmokat. Topas, Chorus esetében ilyet sose tapasztaltam.
Az engedélyokiratban bennefoglaltatik, hogy jó moníliás virág és hajtásszáradásra is. Nyilván ha van elégetnivaló pénze, miért is ne használja. Én maradok az olcsóbb és szintén hatásos szereknél, köztük az általad is említett kaptánnál.
Persze hogy jobb a Chorus virágmoníliára de itt a Teldorról volt szó .... szerintem ha termésben hatásos a gombára akkor virágzáskor is ( mint ezek szerint írja is a papír ) az ára ..... az ugye szubjektív kinek mi a drága . Ha 2 fád van akkor lehet hogy nem érdemes több szert venni hektár számra nyilván nem teldort használ az ember virágzásban ( a jó öreg kaptánt )