Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Így van! Nálunk is pont ez a helyzet. Van a telekhatáron egy magról kelt vérszilvafa, pont a kerítés tövéből nőtt ki, valószínűleg egy madár által elpottyantott magból. Az a bordó termésű, bordó levelű. Mondtam a szomszédnak, hogy kivágom, ha zavarja. Erre kifejezetten tiltakozott, mert nagyon szereti a gyümölcsét. Én is egyébként, mert jó fajta gyümölcs, annak ellenére, hogy vad. Nem vízízű, mint némelyik mirabolán, hanem mézédes, aromás, ráadásul nagyszemű is. Nem mellesleg még permetezni se kell.
Hát igen, a szomszédot is meg lehet érteni, a saját szemszögéből neki is igaza van. Kerítéstől asszem 2 méteren belül nem szabadna fát ültetni. De azért nemes gesztus lett volna tőla, ha hagyja. Kár ezért a gyönyörű öreg fáért. Milyen fajta volt amúgy?
Épp a telekhatáron volt és a szomszéd célozgatott rá, hogy frissen ültetetett kisfái nem fognak fényt kapni. Még egy szép nagy szilvának lett ez a végzete és 4 körisnek. Szépen keretbe foglalták az udvart. Elég üres lett az udvar.
Ezt 2 éve vágtam ki. Törzsét nem értem át. Kép nemigazán adja vissza a méretét. Nem tudom hány éves lehetett. Számolhattam volna évgyűrűket, de eszembe sem jutott.
Van Cármennek mondott, de egy biztos, hogy nem az. A másik meg jó ha jövőre megmutatja magát. A Telekre is ültettem egyet azt, majd meglátom, hogy meghagyták-e a szarvasok.
Legt ám ebben valami, nekem egy Hedelfingeni fáról hiányzott egy ág, de már nem kicsi fa volt így nem akartam visszavágni. A vázág úgy 6-7 cm vastag lehetett, erről hianyzott alulról egy-két hajtás hogy szép formája legyen. Tavaly előtt oldallapozással próbáltam pótolni, sikerült is, de türelmetlen voltam, kibontottam, és ellöktem a vesszőt, így végül elszáradt. De! Tavaly, az így keletkezett seb alatt 2 hajtás jelent meg.
2. Ha már nyiladoznak a rügyek, akkor jobban hajlik az ágacska. Először a csonk tetejéhez hajlitsd oda a hajtást és 8-as kötéssel ne túl szorosan kösd oda. Akármilyen madzag megteszi.(A 8-as felülről nézve a kötöző, egyik lyukában a hajtás, másik lyukában amihez kötöd. Bocs, ha tudtad.)Néhány nap, hét mulva, ha nagyon görbe az alja, fokozatosan odahúzhatod a csonkhoz rendes kötözéssel.
A sebeket mindenképpen kezeld le. Fagél a sebkezelőd?
Azt hiszem, komolyan kell venni Ali-bá tanácsait, mellékelek egy kb. 125 cm magasan vágott, 2010 őszén ültetett Linda suhángot. Ha lehet érzékelni a képen a legalsó elágazás kb. 50 cm magasan van és utánna ott a nagy üresség! Igaz, hogy a nyáron, a meredeken hajtott alsó hajtást három szemre visszavágtam és a levágott szemekből a fa oldalába szemeztem, a nyáron nem indult meg, most pedig, mintha élne!
Koszi ali-bá a tanácsot,igyekszem a Te károdból tanulni:-))).
Pár kérdésem még lenne.
1.Milyen magas fa várható a 115cm-en vágom el,ahogy tanácsolod.
2.Ez a kotozéses dolog ,mennyira hajtható oda az oldalhajtás ,nem fog eltorni?Mivel kotozzem oda és mennyira szorosan,és milyen hosszan?Ilyet még nem csináltam.
Ma a fák korulkitisztítottam az 1m-es koroket,almát kortét megmetszettem ahogy mondtátok,sebkezelovel bekentem.
Vannak a toveknél 1-2 éves sebek(funyíró okozta),ezeket kaparjam meg késsel amig világos kérget nem találok,és kenjem be szintén sebkezelovel,vagy mostmár mindegy?
Én is ezen gondolkodom, de mintha nagyon világos piros lenne az a cseresznye. (Meg már a kívánságlistát is elküldtem e-nélkül.) Bár egy próbát lehet, hogy megérne.
Milyen magas elágazás nélküli törzset akarsz? Ha túl magasan vágod el, akkor a lejjebb lévő rügyek nem hajtanak ki.
Azt javaslom, hogy majd 115 cm-nél vágd el, a felső 10 cm rűgyeit morzsold ki, ehhez a csonkhoz kötözöd 8-as kötéssel a 105 cm-nél eredő hajtást, hogy szép egyenes legyen a fa. Így nagyobb a valószínűség, hogy kellő számú oldalhajtásod lesz, megfelelő helyen.
(Sajnos az első két fámnál túl hamar akartam nagy fát és nagyon magasan vágtam el, igy a törzs egy része kopsz lett, azóta különböző praktikákkal próbálok oda lombot csalogatni.)
Nekikezdtem tervezgetni a cseresznyesövényt, a fajtaválasztás nem egyszerű. Végül oda jutottam hogy a sajátaim mind kiesnek az erős növekedés miatt, kivéve a szomolyait.Talán a hedelfingenivel még megpróbálom.
Tehát a sorrend: Rita, Bigareu Burlat, Szomolyai, Aida/Anita, Hedelfingeni, Alex.
Rámenős jóvoltából a hiányzó láncszemek is megkkerülnek, kivéve az Aida/Anita lépcsőt. Nincs véletlenül valakinek?