Egy liter minőségi must úgy 2kg szőlőből nyerhető...napi egy liter must elfogyasztásához tehát egy felnőtt embernek évente 730kg szőlőt kell darabonként megmosnia :D :D :D Egy 4 gyerekes családban ez ha a gyerekek csak fele annyi mustot isznak mint a szülők ez majdnem 3000kg vagyis 30 mázsa szőlő megmosását jelenti szüretkor...
Aki azt mondj, hogy sterilre most évente 30 mázsa szőlőt szüret után az nem tudja miről beszél.
Arról nem is beszélve, hogy a tömör fürtű szőlők mint az olaszrizling például nem is mosthatók meg, mert a fürt zárt.
De ha sikerül is megmosni, a mosás után a fürt azonnal visszafertőződik a levegőben és a munkaeszközökben található gombáktól... Persze lehet Specific Pathogen Free laborban is szőlőt mosni és sterül körülmények között feldolgozni a szőlőt... ilyen pincészet azonban sehol a világon nincs. Tehát még manapság sem csinálnak sehol csíramentes mustot. Besugározni, főzni, kénezni persze lehet a szőlőt és a mustot is. De ilyent sem csinálnak csak nagyon durva élelmiszeripari környezetben...ezen módszerek közül az ókorban a főzés és a kénezés állt rendelkezésre.
Szóval mustot tartósítani csak és kizárólag lekvár formájában (de még úgy is nehézkesen, hiszen abban is meg tud indulni a természetes erjedés) vagy durva kénezéssel lehetett... Egyik sem az a nagyon naturális megoldás. A kénezés ráadásul sokkal egészségtelenebb a várandós kismamáknak mint egy kevés alkohol.
Ennyi... ezek szőlészeti-borászati tények... Mindenféle szektás zsebpróféták maszlagja ezeket a tényeket _NEM_ cáfolja.
Nagyon jól teszi, tömködje csak tele a zsebét, neki meg egyre laposabb lesz a pénztárcája. Az Isten majd visszafizeti. mindenesetre a papjának már igen...., visszafizette.....
Az fejenként évente 3,5 hektó. Honnan van ennyi tartósított mustotok és hogyan tartósítjátok ? Miben tartjátok ? És hányan vagytok, mennyi mustot kell félre tennetek ?
Both Paul and Timothy understood that total abstinence was an essential qualification for the ministry. The fact is plain that Timothy, in strict accordance with the direction, "not given to wine," was an abstainer. The recommendation to "-use- a little wine", is an exceptional case, and strictly medicinal as is evident. (Unlike cane sugar, grape-sugar does not need to go through any conversion process in the body to gain the healthful benefit, and was a common cure for stomach problems in those days.)
Pliny, Columella, Philo, and others, state that many of the wines of their day produced "headaches, dropsy, madness, and STOMACH COMPLAINTS", so obviously that is -NOT- the kind of wine that Paul was recommending. On the other hand, NonAlcoholic wine (grape juice) is good for stomach ailments, as Athenaeus says: "Let him take sweet wine (glukus), either mixed with water or warmed, especially that called protropos, as being very good for the stomach."
According to Pliny, protropos was: "Mustum quod sponte profluit antequam uvoe calcentur." (The must which flows spontaneously from the grapes.) Or as it is defined in 'Greek and Roman Antiquities', "That which flowed from the clusters, in consequence of their pressure upon each other, to which the inhabitants of Mytelene gave the name protropos."
Immediately before Paul gave Timothy that instruction, he had said, "keep thyself pure."(1Tim.5:22p) Obviously then, Paul was exhorting him to use the PURE blood of the grape, not alcoholic wine which causes stomach problems. (Shame on any drunkard who would stoop so low as to twist Paul's words to justify your own wickedness.)
Már hogyne tudta volna Sodoma, hogy ki is az az Isten, aki megmentette királyságukat anno Ábrám személyében, akkor tudtak hálásak lenni és adakozni a katonáknak!
De figyelmeztetve is lettek. Figyelmeztetés nélkül nem öl meg senkit Jehova. Erre (is) voltak a próféták...............Ezért küldetett el Jónás ninivébe.................
A mustnak nincs hashajtó hatása. Akkor jársz sűrűn a vécére tőle, ha nem mosták meg rendesen a szőlőt, hanem szennyezett volt. Minden kölönösebb mellékhatás nélköl megiszunk egy nap fejenként egy literrel...
A jó bor olyan mint a spanyol malagabor, avagy az aszúbor...., kinek mi az ízlése! Szeretném, ha elmondanád, hogy az a mennyegző melyik napszakban volt, hány gyermeket számláltál meg és terhes asszonykát, akiknek felszolgálták a mustot....
Nem érdemes komolyan foglalkozni az ilyen kreténekkel... nézd csak meg, ez a topik is már sokezer hozzászólásnál tart.. és? sikerült ennek az agyhiányos baromnak bárkit meggyőznie? Nem. Sikerült akár egy centivel is előrébb jutni a vitatott témák területén? Nem...
Szóval egy hülyeség az egészt. Még egy egyszerű eldöntendő kérdésre sem tud ez az ostoba válaszolni... vélhetőleg azért mert meg van tiltva neki. Nyilván valamilyen szektás szolgálatból fórumozik itt... gondolom ő úgy gondolja, hogy most üti a sátánt és ő mártírként küzd a gonosz ellen... aztán ezért majd elnyeri a jutalmát. Szerencsétlen hülye.
Gyakorlatilag az összes felvetett kötözködésére kapott érdemi választ, de azokkal nem foglalkozik... ebből is látszik, hogy neki nem a téma, hanem a topik pörgése a cél.... nyilván ezért kap jópontot az idióta szektájában.
Nos elmondanám, hogy a jó borban 4 szer annyi vitamin van, mint a mustban! Sokkal, de sokkal több jótékony anyag található meg a jó borban, mint a mustba reméled! A bot éppen jó az emésztésre és nem jó ha összevissza beszélsz, holmi slandriált elmeszülötte álszakvélemény alapján... Persze te az írások alapján gyengetestalkatúnak képzelt T.-ról tzdsz mindent, még azt is hogy napi hány korty mustot ivott, a melyik boltból vásárolt márkákat kívánva?
Elmondanám, hogy a mustnak hashajtó hatása van, sok esetben a tárolási problémák miatt elszaporodnak benne a baktériumok, vírusok....és az a technológia amivel éppen a forrássát próbálták megszüntetni, maga egészségtelen és rossz mellékízt adtak! Mondj már egy eljárást, anyagotm valamit amivel kezelték Jézus idejében a mustot és az mennyi ideig hatott abban a meleg környezetben? Mennyibe került mindezt fentartani és megérte egyáltalán fentartani? Tudsz adatokat, vagy csak szemfényt veszel el másoktól?
Szodoma és Gomorra sem igazán tudta ki az a Jehova, de mivel nem hagytak fel az életmódjukkal ezért igazságos volt az elpusztításuk. Ninive viszont egy emberként megalázta magát és megmenekültek...........
Ez a különbség Ninivei és Szodomai emberek közt..........
,,Mondd meg nekik: >>Élek én-ez a legfőbb Úr, Jehova kijelentése-, hogy nem gyönyörködöm a gonosz halálában. Inkább abban gyönyörködöm, ha a gonosz megtér útjáról és életben marad...............<<" (Ez33:11)
Sőt, amikor Jézusról és Jehováról tanúskodtak, a többi zsidó részegnek tartotta az apostolokat (Csel2:13). Biztos nem a mustról feltételezték hogy megártott ........:)
Érdemes elolvasni, hogy Dávid a bort Isten ajándékának tekinti, Salamon viszont elítéli a részegséget.............(Zsolt104:15; Péld23:31)
Ezért is mondja Pál a Timóteusznak írt levélben, hogy a kisegítőszolga ne legyen sok bor rabja (1Tim3:8), tehát a kevés bor megengedett a keresztényeknek is..........
Sajnos ajánlanak bort. Meg kávét is. 20-30 évvel ezelőtt a cukorbetegeknek fehér zsömlét ajánlottak, tej(termék)et, húst (főleg a füstöltet). Ma meg épp fordítva: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret/péksüteményt, zöldséget, gyümölcsöt, s csínján a hússal tejtermékkel, mi (rejtett) zsírt tartalmaz. Száz évvel ezelőtt a légúti megbetegedésekre a dohányzást ajánlották az orvosok. A bor emésztési zavarokat okoz, a must viszont esszencia, tele vitaminnal, épp egy olyan gyengécske fizikumú embernek volt való, mint Timótheus...