A tőrről bejött a másik megtanult szöveg:
"Nincs se tőr, se rács, se fal,
Ez egy embertelen dal!"
Valóban, "embertelenül" a földnek talán jobb lenne...
Most meghasonultam Máté Péter szövegével, dehát az Ikrek jegyében születtem, ebből az önmagammal való vívódásból áll az életem...
"Uram! Micsoda az ember, hogy tudsz felőle, és az embernek fia, hogy gondod van reá?
Olyan az ember, mint a lehellet; napjai, mint az átfutó árnyék.
Uram, hajlítsd meg egeidet és szállj alá; illesd meg a hegyeket, hogy füstölögjenek!
Lövelj villámot és hányd szerte őket; bocsásd ki nyilaidat és vedd el eszöket.
Nyújtsd le kezeidet a magasból; rafadj ki és ments meg engem a nagy vizekből, az idegen-fiak kezéből;
A kiknek szájok hazugságot beszél, s jobb kezök a hamisság jobb keze."
Ne is menjünk bele (van erről külön topic)! Mindenesetre nem szeretném beleélni magam a helyzetükbe. Talán az előadás alatti-utáni fejfájásom is attól lett, hogy annyira átvettem a feszültségüket. Ébredésig ebben az állapotban voltam...
A Föld kicsit kinyújtózna és föllélegezne olykor az ember nélkül. Az ember túl sokat harcol fölöslegesen.
"Te pedig tudod az én ösvényemet, hogy az úton, a melyen járok, tőrt hánytak elém.
Tekints jobbra és lásd meg, hogy senki sincsen, a ki ismerne; nincsen számomra menedék; senki sem tudakozódik felőlem.
Hívlak téged, oh Uram, s ezt mondom: Te vagy oltalmam és örökségem az élőknek földén;
Figyelmezz esedezésemre, mert igen nyomorult vagyok! Szabadíts meg engem üldözőimtől, mert hatalmasabbak nálamnál!
Vezesd ki lelkemet a börtönből, hogy magasztaljam a te nevedet! Az igazak vegyenek engem körül, mikor jól teszel majd velem."
magam pedig Erről meg a Sóska, sültkrumpli jutott eszembe (kedden olvastam a Balatonnál):
"Híd vagyok magam is. Összekötök." (Művész - Karácsonyi Zoli)
Teljesen idióta dolog, hogy egy-egy szóról előadások jutnak eszembe, de vállalom... Így legalább oldom a zsoltárok okozta feszültséget... vagy nem?
Jó az, ha valaki könnyű eset?
Különben is, mit fejtenél le Magadról a színpadon, ha olyan lennél, mint Kocsonya Mihály: "Jaj, de boldog, egyszerű ember vagyok!" ;)
CC, ez ennél sokkal-sokkal bonyolultabb kérdés; én szándékosan nem megyek bele, mi a dolga az életfogytosnak, és mi nem. Ha csak megnézed v. elolvasod a Bűn és bűnhődést, rájössz, hogy bűnt elkövetni és bűnhődni érte pont olyan komplex dolog, mint az ember lelke...
Akkor most, utólag:
Éljen László Zsolt és a 700 hozzászólás! :)
Új képet nem tudok hozni, pedig az lenne az igazi, látványos "kerekezés".
Arról viszont beszámolhatok, hogy a tár.hu-s képgyűjtemény(eme)t eddig 71-en nézték meg :). A többi albumom nézettsége ugyanott áll, ahol utolsó ellenőrzésemkor...
[Emlékeztető: Ez az album a http://kep.tar.hu/hma_cc/index.phtml?aid=27528800 címen érhető el.]
"A mélységből kiáltok hozzád, Uram!
Uram, hallgasd meg az én szómat; legyenek füleid figyelmetesek könyörgő szavamra!
Ha a bűnöket számon tartod, Uram: Uram, kicsoda maradhat meg?!
Hiszen te nálad van a bocsánat, hogy féljenek téged!
Várom az Urat, várja az én lelkem, és bízom az ő igéretében.
Várja lelkem az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, az őrök a reggelt."
A szerdai szombathelyi KES (Könnyű Esti Sértés, a Vígszínház színészzenekara) koncertre megtanultam 2 dal szövegét a repertoárjukból, az Embertelen dalt (éktelen és féktelen ordításba kezdtünk már a konferálásánál azzal a 2 emberrel, akivel holnap videózunk) és a Zene nélkül mit érek én?-t.
Mindkettőt játszották is, de utóbbiból az utolsó versszakot kihagyták. :(
És az anya gyermek nélkül, mondd mit ér?
És a szív az érzés nélkül, mondd mit ér?
És a nyár a napfény nélkül, és a Föld az Ember nélkül,
Mondd, mondd, mondd, mondd, mit ér!
[Verocsek, ha olvasod: ezt fejből írtam!]
Egy életfogytos rab csak bűnhődjön, számára az a feladat. Lehet, hogy humánusabb lenne halálraítélni őket, de azzal nem érnénk el semmit, ragaszkodom az életfogytig tartó börtönbüntetéshez. Így még lehetnek Emberek, ha csak önmaguk számára is (bár azt nem tudom, valóban lehetséges-e ez odabent).
[Egyszer, amikor még nem rendelkeztem vele, azt találtam mondani, hogy börtönbe mennék Az Édentől keletre c. könyvért - a tévében mutatták, hogy egy börtön könyvtárába éppen megérkezett a mű.]
"Mert elenyésznek az én napjaim, mint a füst, és csontjaim, mint valami tűzhely, üszkösek.
Letaroltatott és megszáradt, mint a fű az én szívem; még kenyerem megevéséről is elfelejtkezem.
Virrasztok és olyan vagyok, mint a magános madár a háztetőn.
Bizony a port eszem kenyér gyanánt, és italomat könyekkel vegyítem,
A te felindulásod és búsulásod miatt, mert felemeltél engem és földhöz vertél engem.
Napjaim olyanok, mint a megnyúlt árnyék; magam pedig, mint a fű, megszáradtam."
Ha én azt tudnám!... Költői kérdésnek (ill. fájdalmas felkiáltásnak) szántam...
De ha nagyon bíztatsz, többé tényleg nem szabadulsz a Bűn...-től, itt fogom kiélni magam. Olyasvalaki írja ezt Neked, CC, aki kijegyzelte Dosztojevszkij művének jelentős részét!... :) Olyasvalaki bíztat, aki még mindig nem olvasta el Dosztojevszkij művének egyetlen sorát sem! (Bíztatásodra egyszer bizonyára megteszi.)
De jöjjön a 94. zsoltár, amit én választottam a cetlire Lehetséges, hogy idéztél belőle első találkozásunkkor?
Ha én azt tudnám!... De ha nagyon bíztatsz, többé tényleg nem szabadulsz a Bűn...-től, itt fogom kiélni magam. Olyasvalaki írja ezt Neked, CC, aki kijegyzelte Dosztojevszkij művének jelentős részét!... :)
De jöjjön a 94. zsoltár, amit én választottam a cetlire (ha nem probléma: persze marad most már a 42):
"Uram, bosszúállásnak Istene! Bosszúállásnak Istene, jelenj meg!
Emelkedjél fel te, földnek birája, fizess meg a kevélyeknek!
Mert igazságra fordul vissza az ítélet, és utána mennek mind az igazszívűek.
Kicsoda támad fel én mellettem a gonoszok ellen? Kicsoda áll mellém a hamisság cselekedők ellen?
Van-é köze te hozzád a hamisság székének, a mely nyomorúságot szerez törvény színe alatt?
Egybegyülekeznek az igaznak lelke ellen, és elkárhoztatják az ártatlannak vérét.
De kőváram lőn én nékem az Úr, és az én Istenem az én oltalmamnak kősziklája;
És visszafordítja reájok az ő álnokságukat, és az ő gonoszságukkal veszti el őket; elveszti őket az Úr, a mi Istenünk."
A zsoltárnak tényleg Zsolt. a rövidítése? ;)
A cella eszembe sem jutott olvasás közben, de engem is megfogott (én még hiszek is Istenben).
A kérdésekről eszembe jutott egy mondat a G.Ö.R.CS. c. előadásból:
"Istennek biztosan van humorérzéke, mert miután 40 évig vándoroltatta saját választott népét a sivatagban, letelepítette őket az egyetlen olyan helyre, ahol nincs olaj." :)
Hangszer, mely a Világmindenség dalát játsza felejthetetlen gyönyörűen. Hiába, hogy csak a pillantnak szól; akkor sem szabadulhat tőle a lelked. :) (Bocs e költői áradásért.)
Na most aztán jól megijesztettél! ;-)
Tudhatod, szívesen venném, ha akár az egész darabot begépelnéd ide (szövegkönyv híján nehéz lenne ilyesmit kérnem)... Mikor jelenik már meg a Színház mellékleteként?