Először is nagy gratula Napórának! örülök, hogy egyre több a Med-Lombos baba, emlékszem, Arpg Rékája is micsoda reményt jelentett.
Mosómasa,
Engem is sokat foglalkoztatott, van-e tejem, elég-e. Mindig bepánikolok, ha mindkét mellből kér, mert ugye az az apadás jele lehet (vagy a megnövekedett étvágyé). Az orvos is ezzel kezdte, sőt még most is azt kérdezte (ma volt oltás), nincs-e apadóban (400 gr-t hízott 2 hét alatt). Ráadásul Kisbulcsú sárga volt, őt folyamatosan ébresztgetni kellett. Én is iszom, eszem, én sem 20 percig szoptatok, nálam is sokszor elszundít a baba a mellen. Az én - minden szempontból kiváló - védőnőm azt mondta, délután is igyak sokat, amint van, egyek görögdinnyét, és a 3. hónap után akár kis gyümölccsel is ki lehet váltani a pótlást, ha kell, de azért inkább egész nyáron csak szopjon. Az orvos meg kérdezgeti, mennyi teát iszik (semennyit, forralt víz ugyan van, de nem jellemzň, és az is kanállal).
Szerintem jól csinálod. :-)
Estee kedves,
Tipikus napunk nincs, Kisbulcsú egy hullámvasút. Néha hatalmasakat alszik, néha egész nap ébren van és nyűglődik az álmosságtól. Nagyon nehezen büfizik, ráadásul ma az oltás miatt (amit férfiasan, egy rövidke sírással intézett el) külön rosszkedvű, bedagadt a combja, panaszkodik szegényke, nem eszik rendesen, azt viszont nagyon sokáig teszi. De már miránk is mosolyog, nemcsak a nagymamákra! :-)
Napóra
Gratulálok Annához! Jó egészséget mindannyiatoknak!
Csucsuka
Drukkolok Neked, hogy minden simán menjen!
Gyömbér
Ananova mostanában az EPOC csak úgy topicon fordul elő leggyakrabban.
Kedves Zslee, Berku, Susok
Köszi a válaszotokat. Azért kérdeztem ezt a fáradtsággal kapcsolatos dolgot, mert én is nagyon-nagyon fáradékony vagyok, nagyon sokat fekszem. Tavaly, amikor a méhenkívülim volt akkor is fáradt voltam, de ennyire azért nem. Tényleg úgy lehet, hogy a két baba azért mégiscsak több energiát igényel, ezért készteti a természet a szervezetemet a több pihenésre milyen csodásan ki van ez találva. És az is milyen csoda, hogy két sejtből egy vagy éppen két baba fejlődik, olyan hihetetlenül szervezett és tökéletes ez az egész folyamat, hogy mi magunk ki sem tudnánk találni ilyet (imádom a biológiát:-)
Rosszulléteim (hányás, émelygés) szerencsére nincsenek, remélem nem is lesznek bár az orvosom szerint még lehet. A fáradtságon kívül még csak annyit érzek, hogy igencsak meg kell gondolnom, hogy mit ennék, mert van amire nem igazán tudok ránézni (na, de ez nem nagy gond).
Buksi
Neked is köszi, mindjárt megyek és megnézem a védőnős topicot.
Köszönöm a bíztatásokat és a gyors válaszokat. Ferkó persze nagyon szépen gyarapszik, csak éppen jobban szeret a mellemen aludni, mint enni :-))
Most kitaláltam, hogy ha elalszik, leteszem, pihenjen, majd ha igazán éhes, úgyis felébred és ez így is van. Bár, tőlem fokozottabb készenlétet igényel. Az utóbbi napokban fejtem is a tejet és amikor nem szopott eleget, üvegből adtam a pótlást. Az persze ment neki, mert viszonylag könnyen jutott hozzá.
Tegnap pl. mellből szopott 135 grammot (lemértük direkt) és utána kért még pótlást!!! És bizony evett még hozzá üvegből 50 grammot. Én kicsit sokalltam, de három óra múlva megint kajálni akart. Úgy tűnik haspók a szentem :-))
Most már inkább mellre teszem és ritkítom a cumis üvegezést és most ez egész jól halad, bár a szoptatás nálunk nem a nagykönyvek által javasolt fél óráig tart, hanem van az egy egész óra is sokszor.
Sok szeretettel gratulálok Naporáéknak a kis Annához!
BErku, én az IKEA-ban láttam gyerekszobába való macis képeket, azok sem kihívóak, szerintem aranyosak. NAtúr fakeretben vannak, négy van egy csomagban.
Szia Berku, a budakeszi Auchan-ban láttunk tegnapelőtt macis nyomatokat. Nem Disney, nem giccses, aranyosak de visszafogottak. 50 ft volt egy pár és van vagy 10 féle. Mi vettünk 3 párat de már bánom hogy nem mindet. Csak valami keret kell hozzá és kész.
Szoptatós anyukák! Hogyan tároljátok a Laktoherb teát? Kaptam egy dobozzal már jóelőre:))), de hiába tettem már 3 zacsiba, borzasztó szaga van:( Nem birom az édeskömény szagát:(.
Mosómasa, szerintem egyáltalán nem biztos, hogy kevés a tejed, ha Ferkó szépen gyarapszik és nem sir az etetés után rövid idővel. Valószinűleg, pont annyi tejed van, amennyi most neki kell. De esetleg beszúrhatsz plusz fejést, amit lefagyasztasz, ez pár nap alatt biztosan megnöveli a "kinálatot". De ha kiderülne, hogy mégis kevés, nem szabad lelkiismereti kérdést csinálni belőle. Nem ettől leszel jó vagy rossz anya. Ha tápszer kell, akkor ezt el kell fogadni, úgy sem lehet rajta változtatni.
Gyömbér, ma úgy látszik egymáshoz öltöztünk:) Rajtam, szintén fefér rövid ujjú póló van rajta pedig egy szürke kötényruha egy drapp kardigánnal. Most már biztosan megismerjük egymást:)))
Berku! Piglet honlapján tökéletes lista van arról, mit vigyél a kórházba. Nekünk a múlt heti kórházi fejtágitón még annyival egészitették ki, hogy érdemes bevinni valamilyen mellszivó berendezést és bimbóvédőt. És a legnedvszivóbb tisztasági betétet. Mindenféle okmányokat (mindkét szülő TAJ kártyája, személyije, és 1 hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot. Itt elég az eredetit újra lepecsételtetni). Mikor mész be?
Talán emlékeztek még, hogy régebben beszéltünk arról, hogy törülközővel érdemes edzeni a mellbimbót szülés előtt. A kórházi fejtágitón elmondták, hogy az utolsó időben ezt nem tanácsos csinálni, mert beindithatja a koraszülést. (a sógornőm együtt feküdt egy lánnyal, akinél tényleg emiatt indult be a szülés).
Monix, nekem sikerült elmennem a BNA-ba, elég könnyen megtaláltuk az útbaigazításaitok alapján. Egy kertésznadrággal távoztam az üzletből. Szerettem volna venni még egy kötényruhát is, de még csak nyári holmik voltak és én inkább őszre szeretnék valamit, nyárra vannak még ruháim. Szerintem is érdemes betérni hozzájuk, elég nagy a választék.
Noa a Váci utcai üzletbe már nem mentünk el, de azért köszönöm az ajánlatot.
A babáid pedig egyszerűen tündériek :-)).
Csucsuka, könnyű szülést kívánok Neked és gyönyörű, egészséges kisbabát.
mosomasa,
az, hogy úgy érzed, hogy nem telnek meg a melleid két szoptatás közt, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs elég tejed, hanem kezd beállni a tejtermelés a "keresletre", van elég, csak nem feszít annyira, mint máskor.
Ha Ferkó gyarapszik szépen, ne aggódj.
Az e havi Kismamában van egy recept, anyatejszaporító golyócskák, talán próbáld ki..
szklara
Holnap bevonulunk a kórházba, és aztán már kettőben jövünk ki!:))) Ha történik valami, rögtön tudni fogtok róla:))
Egyébként péntek óta egyre terhesebb vagyok:)) Elefántlábak, virsliujjak szépen kialakultak, bár a mai hűvös idő kicsit karcsúsította a bokáimat:)). Elkezdődőtt a derékfájás is, remélhetőleg hamarosan lesz eredménye is.
gyömbér!
Még válaszolta Neked szerdán este, de sajna az index nem engedte, hogy el is küldjem.
Talán most.:)
Tényleg választottam másik védőnőt, még akkor amikor kismama voltam. Indult egy topic "Segítség, megint itt a védőnő" vagy valami ilyesmi címmel, ott leírtam, hogy hogyan is történt mindez.
Gica!
Az összes szomszédomat, ismerősömet megkérdeztem akiknél 10 év alatti gyerek van.:)
Fiatal pártól vettük meg a házat tavaly (az ő kislányuk akkor volt 8 éves) és az anyuka azt mondta, hogy a körzeti védőnőt ő be se engedte.
berku!
A recepteket előre felírta a doktornő, de kiváltani tényleg csak akkor tudtuk amikor már Peti megszületett. Bocsika, nem akartam senkit sem félrevezetni. Kaptunk egy listát, hogy mit kell még a gyógyszertárból beszerezni és ezeket vettük meg decemberben (steril vatta, steril gézlap meg ilyeneket).
Még1x bocsika!:)
mosomasa!
A szoptatás nálunk is zürös volt:( Én is ittam a laktoherb teát, minden szoptatás után fejtem (volt olyan is hogy éjjel is), ettem rendesen, ittam rendesen, minden szájhagyomány útján terjedő módszert kipróbáltam (rántott leves, sör (alkoholmentes), stb.) és mégis kevésnek bizonyult. Mivel a húgom egy hónappal előbb szült és neki rengeteg teje volt, így mi tőle hoztunk pótlásnak valót, hogy minél kevesebb tápszert kapjon Peti. Aztán április végétől (ahogy betöltötte a 4. hónapot) már bébiételeket is kap. Így viszonylag kevés tápszert kap Peti. Mi Nestlé BEBA H.A. újszülöttkortól adható, hipoallergén és glutén mentes tápszert kapunk. Ezt a doktornő írja fel. Peti a tápszer ellen nem tiltakozott, az első kortytól kezdve rendesen eszi, soha nem fájt a hasa és nem fújódott fel tőle.
Természetesen az a legjobb ha minél tovább csak anyatejet kap a pici, de szerintem akkor sem kell nagyon megrémülni, ha tápszert kell adni.
Azt hiszem engem éppen piglet vígasztalgatott, mikor kevés lett a tejcsim, hogy attól sem lesz több, ha kockásra aggódom magam, és milyen igaza volt. Sokáig bántott a dolog, hogy mástól kell tejet hozni, mégha a húgom is az, és hogy tápszert is kell adnom, de Peti szépen fejlődött, sokat mosolyog, vidám, kiegyensúlyozott baba, ha tele a pocija jókat alszik és, hogy ez nem az én tejemnek, hanem a bébikajáknak és a tápszernek köszönhető az meg kit érdekel? Én is szerettem volna sokáig szoptatni, de csak 4 hónapos koráig ment.
Szóval ne ess kétségbe, mindig van valami megoldás!:)))
Nem locsogok tovább, mert félek, hogy megint lefagy a rendszer, vagy szétkapcsol a vonal.:(
kissé furcsán írok, mert épp a karomban altatom Ferkót
Szoptatós párna: nekünk nincs, én sima, mezei párnát használok erre a célra, de anélkül nem is tudnék szoptatni. Állati nagy súly, amit hosszú időn át kell tartani és nagyon előre kellene hajolni és leszakadna nélküle a hátam, szóval, aki teheti használjon valami támasztékot!!
Mostanában kissé problémássá váltak a szoptatások, mert Ferkó belealszik mindig és nem lehet felébreszteni. Alszik fél-egy órát és utána iszonyú éhesen ébred, de mellen ismét szuszi van, ezért lefejt anyatejet kap üvegből. Azt egyből benyesi.
Egyébként is úgy érzem, nem telnek meg eléggé a melleim két szoptatás között, pedig iszom Laktoherbet is...lehet,hogy kell majd tápszert adni egy szopi helyett? A védőnőm meg mindig azzal riogat,hogy csak tápszert ne :-(( Nem tudom mi lesz. Valaki tud valami hasznosat mondani??? Ferkó gyarapszik rohamléptekkel, lehet hogy tényleg több tej kéne neki, mint amennyim van?
Zslee,
meleg: hát az ablaknyitogatással vannak vitáink, én éjjelente legszívesebben szélesre tárnám, de a párom ezt nem annyira díjazza. Kompromisszum: kinyitjuk résnyire. Mivel tetőtérben lakunk, a nappaliba már korábban muszáj volt klímát szerelni, így itt elég jó. (Nagy)kisfiad mit szól a két érkező testvérkéhez?
Én is összeraktam már a kórházi csomagom, amikor a doki megfenyegetett a befektetéssel. Végül is sokkal jobb így szép nyugodtan pakolni. A babáknak azt hiszem, sikerült a legszükségesebbeket beszereznünk. Szobarendezést még nem csinálunk, a fejünkben már megvan, majd apuka megcsinálja. Én valahogy nem szívesen nézném az üres kiságyakat. Az átalakulások nálunk amúgy is fokozatosan fognak zajlani: a babák beköltöznek hozzánk a hálószobába, aztán, ha eljön az ideje, mi majd kiköltözünk, így lesz belőle gyerekszoba. Szerettem volna viszont egy-két szép gyerekképet a falra, de amit láttam az katasztrófa. Két eset van: 1. Disney figurák, 2. butuska állatos fotók. Remélem, valamikor rábukkanok majd valami szépre. :-/
Napora, de szép ez a kép! Én úgy voltam a 3D UH-val, hogy most már nem megyek, hamarosan úgyis kibújnak, de azért ez nagyon klasz. Bár legutóbb, amikor a kórházin voltunk mondták, hogy mindkettő befelé fordítja az arcocskáját, tehát nem láthattuk volna. Valamint egyikük annyira ficánkolt, hogy alig tudták bemérni, sőt egy jól irányzott rúgással a vizsgálófejet is sikerült lelöknie. :-) Lehet, hogy nem szereti az ultrahangot?
Buksi, nálatok a doktornő előre felírta a recepteket? Nekem a mi leendőnk azt mondta, majd csak szülés után, mert kell hozzá a babák neve és a születési időpontjuk.
Ruhák: én is igyekszem úgy vásárolni, hogy tudjam hasznosítani a szülés után is a dolgokat. Most nyáron az egyik kedvenc darabom egy világos vékony nadrág, elöl pamutbetéttel, ezt biztos nem növöm ki és jó kis pólókat pulcsikat sikerült szereznem hozzá, amik amúgy is tetszenének. Itthon pedig egyszerűen a póló/bugyi összeállítás fut. (Meleg van ugye :-)))
Susok, miért van, hogy a kislány nagyobb valószínűséggel örökölte volna az allergiát, mint a kisfiú? Nemrég azt olvastam valahol, hogy a poratkák ellen hatásos védekezés, ha az ember kirakja a szőnyegeket, szöveteket, plüssállatot stb. a fagyra. (Bár ez most nem igazán aktuális.)
Gica, én is nagyon fáradékony voltam az elején. Ebben az volt a jó, hogy mivel még nem volt pocakom, a férjem nem nagyon hitte el szerintem, hogy ez tényleg komoly. :-/ És akkor sem bírtam ácsorogni, úgy éreztem, hogy mindjárt elájulok. Aztán ez megszűnt és most a 3. harmadban jött elő ismét. Az egy burokban növekvő babákra még jobban kell vigyázni. (Ezt a kórházban mondták egy lánynak, aki szintén ilyen ikreket várt.) Valamivel kevesebb nyűgről tudok beszámolni, mint Zslee, igaz, a babáink is kisebbek (a 31. héten 1300 gr körül voltak) nálam leginkább a légszomj van és a mozgást nem bírom már, így sajnos a talira sem tudok elmenni. Na és reggelente orr és füldugulás, ez apróság, de nagyon idegesítő. A vércukor viszont most megint kissé magasabb a kelleténél, a doki egyelőre annyit mondott, hogy kicsit fogjam vissza magam. Amúgy nem vagyok nagyon édesszájú, de azóta persze palacsinták és almáspiték lebegnek a szemem előtt.
Sara, na most aztán jó sokat írtam. :-) (Ritkán jutok a gép elé, mert mire bejön a kedvezményes időszak és meg is vacsoráztunk, addigra elálmosodom. )
Gyömbér! A hátizsák az egy biztos pont lesz:))) Én a férjemmel voltam, azt nem tudom, hogy jövő héten tud-e jönni.
A szoptatós párna sokak szerint nagyon megéri, mert igy nem kell előtte muszklikat növeszteni, hogy hosszú távon tartani tudd a babát:)))
Arra spec.hintaszékre mi is nagyon be vagyunk indulva. Minden alkalommal beleülünk (a férjem is:-), ha a Megatoysban vagyunk. Két baj van vele, piszok ára van, és nem tudom hová tenném, amikor már nem kell szoptatni:(
Gica! Én is álmos voltam már 8 órakor minden nap, pedig máskor még éjfélkor is kukorékoltam! A 3. hónap leteltével elmúlik. Ekkora fejeződik be a legnagyobb átalakulás a szervezetedben. Utána már jobb lesz. A második harmadot szinte meg sem lehet érezni, persze nem a babuci mozgásáról beszélek:)))
Nem baj, ha külsosként belekotyogok? De olyan jó örülni nektek, igy mindig olvasok:-)
Simine, nem bonthatnád le a müanyag boritást a matracról? Ha nem tudsz varrni rá más huzatot, esetleg egy gyerekpaplanhuzat ugy-ahogy jó rá,nem?Talán szép nem lesz, de legalább szellozne.
Üdv
Cinc.
Én rettentő fáradt voltam az első 3 hónapban. Rengeteget aludtam, alig vártam, hogy hazaérjek a munkából, rögtön le kellett feküdnöm és az éjszakai 10-11 órás alvás mellett délután is aludtam 2-3 órát. Aztán ez elmúlt.
Most már csak a mozgás fáraszt, úgyhogy ez előírt sok fekvést, ha akarnám se tudnám nem betartani.
A kisfiammal, aki már majdnem 10 éves, szinte meg sem éreztem, hogy terhes vagyok. A könyvekben leírt terhességi problémák egyike sem jelentkezett. Bicikliztem, rohangáltam, és még a szülés előtti napon is dolgoztam.
Most meg! Teljesen más az egész. Vérzett az orrom+állandóan be van dugulva, 110 a pulzusom szinte állandóan, ég a gyomrom, gyakran úgy érzem hogy elájulok, és állandóan fájnak a hasizmaim a nagy súlytól, stb. Nem panaszképpen, csak leíró jelleggel.:-)) Tényleg dupla terhelés, még akkor is ha az elején talán nem érzed annak.
Sajnos mostanság nem jutok el a Med-lombra, az Ananováról nem tudtok véletlenül valamit?
susok, legközelebb egyeztetünk. Ami nálam biztosan lesz, kis fekete hátizsák a hátamon.
Majd próbáljuk meg megkeresni egymást. Te a pároddal voltál? Most a pároddal mész? Én most is egyedül megyek, majd a következőre cipelem az uramat.
Ja akartam kérdezni, hogy szoptató párna, az praktikus-e. És nincs-e vletlenül valakinek az a ringatós szoptatós szék, amit a Megatoyyban lehet kapni. Most arra vagyok beindulva. nincs valakinek tapasztalata?
Sajnos mostanság nem jutok el a Med-lombra, az Ananováról nem tudtok véletlenül valamit?
susok, legközelebb egyeztetünk. Ami nálam biztosan lesz, kis fekete hátizsák a hátamon.
Majd próbáljuk meg megkeresni egymást. Te a pároddal voltál? Most a pároddal mész? Én most is egyedül megyek, majd a következőre cipelem az uramat.
Ja akartam kérdezni, hogy szoptató párna, az praktikus-e. És nincs-e vletlenül valakinek az a ringatós szoptatós szék, amit a Megatoyyban lehet kapni. Most arra vagyok beindulva. nincs valakinek tapasztalata?
Napóra
Nagyon aranyos a kép:-)
A Szabolcs utcában fogsz szülni?
Buksi
Éppen a hétvégén kérdeztem egy gyerekorvos ismerősömtől, hogy utána tudna-e majd nézni nekem, hogy a mi körzetünkben ki a legjobb védőnő (háziorvost is így választottam és nagyon jó lett). Azt mondta, hogy védőnőt nem lehet választani csak orvost. Ezen meglepődtem. Még korainak tűnhet, de nem akarom én sem akárkire - akihez éppen tartozunk - bízni a babákat és magamat.
Te hogyan nyomoztad ki, hogy ki lenne a legjobb???
Gyömbér
Tényleg van ilyen, hogy a motoros rendőr házhoz jön, hogy "bekísérje" a kismamát? A fiúk ezt tényleg nagyon élvezhetik:-)
Berku, Noa, Zslee
Ti mennyire voltatok fáradékonyak így az elején (mi 7 és fél hetesek vagyunk)? Nekem azt javasolta a kórházi dokim, hogy lehetőleg feküdjek minél többet és így pihenjek. Mondjuk ez most nem is esik nehezemre:-)
Egy kicsit elbizonytalanodtam. A bárányhimlős babának, akire vigyáztam, már szépen száradtak le a kiütései, viszont a kezén volt még néhány hólyagocska. Azért remélem nem lesz semmi gond, bár úgyis mindegy már. Két napot vele voltam. A másodszori fertőződés lehetőségéről viszont még nem hallottam.
Gyömbér!
Legszívesebben én sem vállalkoztam volna egy beteg gyerek felügyeletére, de 1. mindenki megnyugtatott, hogyha voltam már bárányhimlős, akkor nem kell tartanom semmitől. 2. a baba szülei már többször óriási szívességet tettek nekünk, pl. most is kölcsönadják a vadiúj kocsijukat az esküvőnkre, menyasszonyi autónak. Szóval nem igazán akartam visszautasítani a kérésüket. Abban bízok, hogy nem lesz semmi gond.
Mosómasa!
El sem tudom hinni, hogy már 1 hónap eltelt a szülésed óta. Annyira drukkolt neked mindenki. Mégegyszer gratulálok a kisfiadhoz!
Csucsuka, Napóra!
Azt kívánom nektek, hogy minél hamarabb egy-egy egészséges, gyönyörűszép csecsemőt tarthassatok a kezetekben!
Ha jársz még erre, légyszi válaszolj az az íméleimre (már ha megkaptad őket) a gyógyszerekkel kapcsolatban.
Ha nem kaptad meg, írj, hogy milyen címre írhatok!
Sára!
Mi is sokat gondolunk Rátok és nagyon-nagyon drukkolunk, hogy minél hamarabb mindenki átigazolhasson ide!
A talira még nem tudom, hogy el tudok-e menni, mert mesteremberek lesznek nálunk hétvégén.