Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
ma 10 napja raktam le, incit 8-at használtam, műanyag búra alatt (étolajos flakon, alja levágva), hőmérséklet 25-28 fok. a tövén jelent meg fehéredés, az egyik vágott levélszélen, meg egy régebben levágott ág helyén.
Fehéren szőrös a penésztől, ma letöröltem róla, de gondolom ez nem megoldás véglegesen.
Már lehet, a 3.-nál vágnám. Dugványozni félfás részeket érdemes, ami kellően hosszú, itt ha a 3.-nál vágod, akkor a maradék már elég kevés a dugványhoz, de máshonnan még lehet jó a hajtás.
Egyébként tényleg lehet hogy lesz eladandó növényem, de nem vagyok cég, meg ez egy hobbifórum, ez a különbség, tehát a magán csereberével semmi bajom nincs.:)
Gáborke ! Ha jól emlékszem te is neveltél eladásra növényeket, legalább is tervezted ! Szerintem nyugodtan beírhatod ha van. Biztos vagyok benne ,hogy veled sokkal jobban jár mindenki (árban is),mint aki Olaszból hozza be. Nincs abban semmi rossz ha valaki dolgozik valamivel és némi kis pénzt is keres vele ! Legalább a fenntartásra.
Még nem (én legalábbis), amit tegyél meg: olvasd el a 21118-as hsz-t, sokszor, ahányszor úgy érzed, gondban vagy. Ha ezen nem tudsz túllépni, nem citromfád lesz, hanem fűzfád, szomorúfűz.
Teaával 2 éve küzdök és sajnos igy mennek tönkre volt ,hogy fiatal növényt vettem és nyár végére az is tönkre ment pedig igyekeztem elolvasni mindent a tartásáról
A kávé az pedig csak idönként teszi ezt (lehet egymást fetőzik újra?)
Ez tényleg inkább a tropi fórumhoz kapcsolódna jobban.
De a teával kapcsolatban nem tudnék a képek láttán túl biztatót mondani.
Az utóbbi sok évben igen-igen sok tea cserjém ment tönkre. Két éves kort sem érték el.
A levél gombás betegséget mutat, amire a tea nagyon "vevő". Ezt még lehet és kell is kezelni gombaölővel, de:
meglehet egyes egyedei a génjeiben hordja a betegséget és csak idő kérdése a beindulás.
A másik, szerintem a tea cserjéd talaja a szükségesnél sokkal vizesebb, amire borzasztóan érzékeny.
Ezen kívül a levélzetnek kell levegőztetés. A túl tápozás is növeli a fertőzöttséget.
Réz oxychloride 3-4 napos időközönkénti kezelés a levél betegségre.
Ezen túl én használok topsin vagy rovral szisztematikus szert. (lehet, hogy valamelyik már nem kapható).
A kávé szerintem sokkal könnyebb eset. Szívós és nehezen megy tönkre.
A kávénál is elő fordul levél betegség, de teljesen meg lehet szüntetni gombaölő szeres kezeléssel. Én itt is szisztematikust használok. De itt is igaz a talaj két öntözés közti kissé! kiszárítása.
Az alábbi nem témába vágó kérdésem lenne bár tudom ,hogy nem ide kellene irnom de a topicot olvasva úgy látom,hogy itt igencsak összegyültek a disznövényhez értő emberek
A következő képeken látható teacserjének mi a betegsége és hogyan tudnám helyre hozni azt?
Fontos lenne ,mert a kávécserjém is ugyan ezzel a tünetekkel küzd
Valaki tart esetleg Kaffir Lime növényt? Próbálok beszerezni, de nem egyszerű dolog.
Emellett ha valakinek lenne vadcitromja és tudna nélkülözni belőle pár magot, azt megköszönném, mert szeretném szaporítani. A Kaffir-Lime-ból is gondoltam magról történő szaporításra, de ott a magot beszerezni még nehezebb talán, mint a növényt.