Közben megjött a neoncső, amit rendeltem. Kérdeztem itt már korábban, hogy vajon lesz-e hozzá búra egy megyeszékhelyen. Jelen állás szerint nincs. Azért érveltem e fénycső mellett, mert ehhez nem kell táp, és számomra, aki analfebéta elektronikába gondoltam ez egyszerű megoldás lesz (nem kell ledeket párhúzamosan kötni, tápot szerezni). Nos, annyira nem nem jött be az ötlet, de változatlanul nem tudok jobb megoldást. Úgy néz ki, hogy a 75W-os neon ritkaság, ezért a bura is drágább hozzá és nehezebben beszerezhető. (Állítólag van ebben is valami transzformátorféle és nem oké hozzá az azonos típusú foglalat, ha nem ez az erősség). Szóval most ott járok, hogy egy ilyen burán gondolkozom. Tehát így 150W 6500K-es fényem olyan 30 ezerből lesz, ami már nem tűnik olyan jó megoldásnak. Esetleg olcsóbb ötlet búrára?
Ez utóbbinál ráadásul hülyeséget is irkálnak; 4m2-re ajánlják. Én 1/8-ad m2-re is kevésnek tartom.
- A magam részéről csak kék-vörös fényű led-et javasolnék, CFL-t (azaz becsavarható kompakt fénycsövet) csak végszükségben, mivel az üzemeltetés költségének durván a fele ez utóbbi esetén folyamatosan a kukába megy. Magyarul ha csak a wattszámot nézzük, akkor egy 100W-os CFL tudja csak ugyanazt, mint egy 50W-os kék-vörös fényű led.
- Konkrét hely szerint ezt a kettőt javasolnám (innen vásároltam én is azokat az égőket amik közül már a kukorica-égők most már megérkeztek és mennek, a köralakú még nem jött meg):
Itt 18-tól 60W-ig megy a teljesítmény, válaszd ki amelyik kell:
Ha palántázáshoz kell, akkor talán ez a legjobb azok közül, amik kaphatóak és E27-es foglalatba becsavarhatóak. Sajnos ez utóbbi 50%-os kék aránynál jobbat kompakt (E27-es) led-ben nem lehet egyelőre kapni.
Egyébként a növények fényigényét még egyszer hitelesebb forrásokra támaszkodva kétféleképp is kiszámoltam és közel azonos eredményt kaptam. Ez a két mód a következő volt: a leginkább fényigényes húsevő növények fényigénye alapján ajánlott W/m2 értékből (40W/ft2) ill. a napos, tiszta égbolt esetén mért 1000W/m2-ből számoltam. Mindkettő hiteles érték.
A részletes számítást linkekkel és chartokkal később közlöm, addig is annyit elmondok, hogy mindkét fényigényt kék-vörös fényű led teljesítményre átszámolva durván 200w/m2 jön ki (csak 15W volt a kettő érték közti különbség!).
Tehát még egyszer: a leginkább fényigényes húsevő növények fényigénye alapján (ez 40W/ft2) ill. a napos, tiszta nyári égbolt esetén mért 1000W/m2 alapján számított, növények által hasznosított kék és vörös fénymennyiség pusztán wattban kifejezve kék-vörös fényű leddel egyaránt durván 200w/m2.
Ugyanez a kék és vörös fénymennyiség pusztán wattban kifejezve 6500K-s CFL-el leadva durván 400W/m2-re jön ki.
Egyéb megoldásokról (pl. 2700K-s égők, HID etc.) a gagyi hatásfok miatt jobb nem beszélni.
Nem véletlenül kezdtem így a szükséges fényigényről szóló résznél az egészet:
A fényigény (LED lámpa és NEM CFL esetén) még egyszer összefoglalva (és persze nagyon elnagyolva, mivel ez növényenként gyakorlatilag eltérő ill. függ attól, hogy növekedési vagy virágzási szakaszban nézzük-e)...
Azaz meg kell adni, hogy milyen fajta fényforrásra vonatkozik.
Hiszen egy növényekre gyártott LED-hez képest egy 6500K-s CFL a növények számára már csak közel 40%-ban hasznosítható fényt ad le, ill. egy HID lámpa fénye még ennél is gyengébb. Épp most írtam erről egy másik topikban a Lumigrow növénylámpákról, úgyhogy ide bemásolom:
750 nanométer után kezdődik az infravörös tartomány. Az első kivilágított négyzet a kék, a második a vörös tartományban mutatja a cég két növény-lámpája által kisugárzott fénymennyiségét az általa kárhoztatott HID lámpákkal szemben. Az általuk gyártott lámpák tehát csak a növényeknek szükséges hullámhosszú fényt bocsátanak ki.
Mint az látható, a HID lámpák pont a növények által nem hasznosított sárga (az első nagy piros hupli) ÉS az infra tartományban (a második nagy piros hupli) adják le a kibocsájtott fény túlnyomó részét. Szóval nem túl hatékonyak. Azon kívül hogy jól melegítenek, párologtatják a vizet, leégetik a leveleket plusz világítanak, a növényeknek nem igazán hasznosak.
Zárójelben megjegyzendő, hogy a zöld fényből kb. 5% körüli mennyiséget azért hasznosítanak a növények, de ezt a legtöbb növény-lámpát gyártó cég inkább nem veszi figyelembe - mint a Lumigrow sem.
Felületesen olvasgatom csak a topikot, biztosan kitárgyaltátok már, de én nem értem. Hogyan lehet wattszámmal megadni a szükséges fényt? Ha én egy pocsék hatásfokú fényforrást használok, amelyik az emergia nagy részét hővé, és nem fénnyé alakítja az hiába 1000 watt, csak meleget ad nem?
Bocs, de nem egészen értem, melyik részével van problémád.
Ezt írtam:
ablakban /
fólia alatt levő növények /
oldalról és felülről fényvisszaverő fóliával bevont sátorban levő növények*:
kb.: 300-500W/m2 (min.: 300W)
Ezt írtad:
"Azért ez teljesen nem igaz! És ez a gyakorlati tapasztalatom! Adott egy 115x60=0.69 négyzetméteres szekrény. A fogyasztásmérő szerint 200 és 300W között szoktam világítani és ebből legalább 50W a gépészet. És köszönik szépen élnek és virulnak a "növénykéim. Ma is ettem a bokorról szedett friss csiliből."
Ha jól emlékszem, nálad van fényvisszaverő fólia, ezért erről a kategóriáról van szó:
"oldalról és felülről fényvisszaverő fóliával bevont sátorban levő növények"
Ekkor a min. 300W a fényigény az én számításom szerint.
Ha nálad 0,69m2-re jut átlag 250W-50Wgépészet=200W, akkor 1m2-re 200/0,69=289W azaz durván 300W jut. Ezzel pedig ugyanazt mondtad, amit én írtam. Vagy valami másképp van?
Lacika71: Az 1000K én úgy tudtam kívűl esik a tartományon, amit a növény be tud fogadni, úgyszintén ezt gondoltam a zöld fényről, akkor ez tévedés szerinted? És az UV illetve az infra led miért kellett?
Az alu lemez nem luxus? Van pár olcsobb megoldás, pl alufólia, tükrös tapéta... jó, hogy irod amúgy ez, el is ugrok ma egy boltba valami hasonlóért. De őszintén szólva itt és máshol is ki lett már dumálva a fényvisszaverő cuccok kérdése, és mindenki azt írta, hogy a fehér fal is ugyanolyan jó... sőt igazából a fehér sem olyan fontos. Talán inkább az a fontos, hogy a növények mögött, körülötte legyen valami, bármi, ami visszaveri a fényt. Én ezt olvastam kb, mennyire értetek egyet ezzel?
kusz77: Nagyjából én is ezen a projekten vagyok, csili és egyéb palántákat szeretnék vetni hamarosan. Én az gondolom, ha az ablak mellett van a szerkó én csak kék ledet használnék, a többi színtartományt megkapja napközben a természetes napfénytől. Az első hetekben tudtommal szinte csak kék fényre van szüksége a növényeknek, utána pedig úgyis kiülteted, vagy nem?
Én a fénycsöves megoldásra jutottam, amit Lacika71 is ajánlott. Ezt rendeltem, de még nem jött meg.
Van egy nem túl pörgős csilis topic is, ha valakit érdekel.
Amúgy Lacika71-nek igaza van, a világítás csak egy dolog. Én pl teljesen elbasztam, hogy csak virágföldet használtam, nem tudtam, hogy mennyire fontos keverni valami kötöttebb, pl. kertiből behozott talajjal. Szemmel láthatóan ez nagyon megviseli a növényeket. Részben ezért penészes a növények földje és a környékén a fal. Talán perlitet jó lett volna használni, de késő, majd jövőre.
Ami nem igazán lett kitárgyalva, de azt hiszem abszólút ide tartozik: ventillátor, szellőztetés. Kell-e? Nem kell? Ha igen milyen, mennyit menjen és milyen távol legyen a növényektől? Tapasztalatok ventillátorral és anélkül?
Azért ez teljesen nem igaz! És ez a gyakorlati tapasztalatom! Adott egy 115x60=0.69 négyzetméteres szekrény. A fogyasztásmérő szerint 200 és 300W között szoktam világítani és ebből legalább 50W a gépészet. És köszönik szépen élnek és virulnak a növénykéim. Ma is ettem a bokorról szedett friss csiliből.
És ráadásul még egy palántázó polc is be van szerelve. Nyilván van az az energiamennyiség amivel ki lehet még többet hozni az egészből,de van értelme? Persze a kannabiszosok sietnek,érthető okokból,de szerintem a nyár közepét idéző ízű eper és paprika szerintem újévkor nem rossz eredmény.
Köszönöm, de ha ezen az ábrán megnézed mekkora klorofill aktivitás tartozik egy 4000K-s égőhöz, akkor az nem igazán sok... Márpedig ez határozza meg, milyen fényt bocsát ki. Az, hogy beírják a nevéhez, hogy blue, egy dolog. Spectral power distribution - nm diagram meg nincs róla.
Kissé módosítom ill. kiegészítem azt, amit a fényigényről már leírtam:
A fényigény (LED lámpa és NEM CFL esetén) még egyszer összefoglalva (és persze nagyon elnagyolva, mivel ez növényenként gyakorlatilag eltérő ill. függ attól, hogy növekedési vagy virágzási szakaszban nézzük-e):
ablakban /
kb.: 300-500W/m2 (min.: 300W)
*Nagyon fontos a fényvisszaverés oldalról és felülről, durván 50%-ot lehet nyerni vele.
Mint az látható, a fent megadott MINIMUM értékek durván csak a nyári, elszórtan felhős égbolt esetén mérhető fényintenzitásnak felelnek meg, erősen fényigényes növények esetén indokolt az erősebb (MAXIMUM értékként megadott) megvilágítás!
Ha körül nézel,biztosan van olcsóbb is,de szerintem ez sem drága. Bár ezt lehet,hogy hamar kinövik a palánták,ha sok van. Viszont a villanyszámla sem lesz horror.
A 208-asban már válaszoltam! A lényeg még egyszer az, hogy szeretném ezt a dolgot a lehető legjobban csinálni és a meglevő CFL-jeim csak félmegoldásnak minősülnek. Nyurgulnak is mellettük rendesen, már alig várom, hogy megjöjjenek a kék-piros kukorica égők Kínából.
nezelodtem es szamolgattam. lehet hogy a kek-piros power ledet egyelore hanyagolom. viszont akkor azon gondolkoztam hogy veszek 5 db 6500as kompaktot. ezzel jonnek ki most a legolcsobban meg leggyorsabban is. masik megoldaskent meg gondoltam 5630as hidegfeher led szalagra. az olcso is lenne meg nagy is a fenyereje. arrol mi a velemenyed?
Kezdetnek javaslom a fénycsöves vagy a cfl lámpás palántázó elkészítését. Ja és a lényeget nem kérdeztem:mit akarsz palántázni vagy nevelni és milyen körülmények között. Mert a salátának például elég a sima,olcsó fehér ledszallag. Az Angliai hobbisták a csiliket az ablakban fehér 10-50W-os fehér powerleddel világítják és beérik. Az igaz,hogy meg sem közelíti azt ahogy ki kéne nézzen,de őket nem érdekli.
Az oldalsó és,ha a lámpa olyan,a felső fényvisszaverés minimum 50%-ot hoz. Ezt én is kipróbáltam. A napsütés teljesítménye 1000W fölött is lehet négyzetméterenként,igaz ennek nagy része hő sugárzás. De a jó ledekkel ennek a felével már nagyon komoly eredményeket lehet elérni. Szerintem érdemes építeni lámpát mert akkor pont olyan van amilyen kell. De,ha komolyan gondolod akkor a világítás csak a kezdet,jöhet a szellőzés,páratartalom szabályozás,tápoldatok,földmentes termesztőközeg. Van mivel szórakozni,szerintem ez egy jó hobbi.
Köszönöm! (Bár még árakat is kértem volna - értelemszerűen a nagyobb értékkel bíró tételek mellé.) Úgy első ránézésre ez legalább másfél nagyságrenddel meghaladja a Kínából importált azonnal becsavarható kompakt LED-ek költségeit.
A fényigény még egyszer összefoglalva (és persze nagyon elnagyolva, mivel ez növényenként gyakorlatilag eltérő ill. függ attól, hogy növekedési vagy virágzási szakaszban nézzük-e - "bár menet közben" a hobbikertész hacsak nincsen többfázisú drága, nagy teljesítményű LED lámpája, nem fog/tud váltani másra):
ablakban /
kb. min. 300W/m2
*Nagyon fontos a fényvisszaverés oldalról és felülről, durván 50%-ot lehet nyerni vele.