Úgy tűnik, hogy a volt Keleti Tömb birkózói egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat. A Makuuchiban és Juryoban tizenegyen (!) vannak: 7 mongol, 3 ex-szovjet és egy bolgár. Csak most eszméltem hogy Kotooshu mellesleg az első európai Sanyaku (!). Vajon ők gondolták úttörő (kisdobos)-avatáskor? Hacsak nem csinál negatív mérleget, a májusi tornán felkerül a Makuuchiba Roho tesója, Hakurozan is. Mivel más beyában pusztítják a csankót, akár küzdhetnek is egymással...
Kulcskereséssel (shikona - meaning - rikishi - english ) találsz párezer linket, ha szerencséd van, pont jó nyílik meg. Ha megy az angol, és írsz a japcsi fórumozóknak, biztos hogy szívesen segítenek, ha nem is Jonidan 40-ig bezárólag.
Azért ilyenkor elő szoktak kerülni meglepetések, pl. Kotooshuval is számolni kell már a "nagyoknak". Szerintem Kaionak és Chiyotaikainak nincs sok esélye és az sem lepne meg, ha ezen a tornán a Végtelen Óceán végleg visszahúzódna. Ha ilyen gázosan csinálja, a főnöke vissza fogja vonultatni szerintem.
A hirek szerint Asashoryu az edzeseken bombaformaban van (ez nem jellemzo, gyakran hatraltatja serules, betegseg, vagy eppen lusta, es vegul keves edzessel erkezik a bashora). Kaio meg mindig a vallserulesevel bajlodik es alig tudott edzeni. Hakuho kozepes volt az edzeseken, bar a heten meglatogatja a Takasago beyat hogy Asashoryu ellen edzhessen. Jo hir, hogy Tochiazuma valla rendbe jott es teljes erobedobassal keszul.
A papirforma Asashoryu kovetkezo zensho (15-0) gyozelmet vetiti elore, de sosem lehet tudni.
Érdekes hogy Kotomitsukit M2-ig dobták vissza, elég peches, viszont Kotooshuval ezúttal jóindulaítúak voltak, kiváncsi vagyok hogy fog helytállni a sanyakuban.
Haru basho: marcius 13. (vasarnap) - marcius 27. (vasarnap). Banzuke: februar 28. (hetfo)
Nem olyan nehez megjegyezni: - Minden paratlan honapban van basho - Minden basho a masodik vasarnap kezdodik a honapban, kiveve a juliusit, mert az az elso vasarnap - Kiveve, ha elseje hetfore esik, mert akkor az elso vasarnap kezdodik a basho - Banzuke pedig a kezdonap elott 13 nappal van, mindig hetfon - A basho 15 napig tart :)
1. a keleti/nyugati besorolas eredetet nem ismerem (gondolom a szumohoz szorosan kotodo shinto vallasban kellene kutatni). Mindenesetre minden banzuken vannak keleti (higashi) es nyugati (nishi) besorolasu versenyzok, azonos ranguak kozott a keleti besorolas szamit rangosabbnak. Ezen kivul a dohyo is keleti-nyugati iranyban van felallitva. 2. altalanossagban mindenkit megprobalnak a rangjahoz kozel allo rangu ellenfelek ellen parositani. Egy heyaba tartozok nem kuzdenek egymas ellen.
bonusz: Kaionak a bal valla serult. Edzeni meg nem kezdett el, a legujabb hir szerint nemsokara Hawaii-ra utazik, pihenni.
2. Az egyes fordulók sorsolása milyen elvek alapján történik? Annyi világos, hogy a magas rangúakat az utolsó fordulókban eresztik össze egymással. Az is világos, hogy egyáltalán nem használnak svájci rendszert vagy effélét. Lehet tudni valamit az elvekről?
És egy bónusz: Kaio sérülése mi volt, és hogy áll a gyógyulással?